Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
aniawrzymie wrote:Dziewczyny, piszę tutaj jeszcze raz, bo jestem w sytuacji która wyprowadziła mnie z równowagi psychicznej już w i tak bardzo trudnym okresie. Dostałam od lekarza duphaston 3x1 i zwierzyłam się z tego koleżance, która jest położną. Jej słowa zabolały bardzo… ginekolodzy do patałachy najgorsze, ona jest przeciwko jakiekolwiek medykalizacji ciazy, „może jesteś dalej w ciąży ale to już nie ciąża fizjologiczna”, wiele gorzkich słów o tym jak ingeruje w naturę i będzie więcej komplikacji. Nawet jeszcze nie zbadałam kolejnej bety a ona już wydała na mnie wyrok. I że nie ma żadnych badań jak duphaston działa na na rozwój zarodka i że ona by się nie decydowała na podtrzymanie takiej ciąży:( tylko łatwo to mówić komuś kto ma zdrowe dziecko z „pierwszej proby”. Nie wiem czy dzisiaj zasnę, czuję się zdradzona i nie wiem kogo już słuchać, mam wrażenie że czegokolwiek nie zrobię to robię źle. Odechciało mi się macierzyństwa i jeśli poronie tą ciążę to chyba się poddam bo sił nie mam już na to wszystko.
Totalnie nie słuchaj koleżanki. Progesteron nigdy w ciąży nie zaszkodzi, a może jedynie pomóc. Od tego są lekarze, medycyna i jej rozwój, żeby z tego korzystać, a nie zdawać się tylko na „los szczęścia”. Ktoś kto nigdy nie walczył o upragnioną ciążę to tego nie zrozumie. Dlatego ja już od dawna uważam, że im mniej ludzie wiedzą tym lepiej. O naszych staraniach 100% wiedzy mam tylko ja, mąż i nasz lekarz z kliniki. Reszta wie tylko tyle ile chcemy, żeby wiedzieli, nic poza tym. A Tobie życzę, żeby ciąża przetrwała 🤞🤞🤞 i jeśli to daje choć cień nadziei to wspomagaj się tym duphastonem 😉🙎♀️29: wszystko ok, naturalne owulacje
01.2024 AMH 2,7
11.2024 AMH 1,87 (Diagnostyka)
12.2024 AMH 1,66 (Synevo)
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
💊metafolian, b-complex, wit D, Euthyrox25, NAC, koenzym Q10
👨28: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
💊Fertistim
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia
06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)
—————————
Start IVF MZ
14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅ -
Dziewczyny,
Oto moje pomiary bety w 4. Tygodniu, robione co 2 dni:
-32
-99
-137
Progesteron 17
Czy jest jeszcze szansa, że będzie z tego zdrowa ciąża?
Mam niedrożny jajowód, 2xcp za mną, mam świadomość „powtórki z rozrywki”, ale może ktoś zna lub przebył podobną historię, która skończyła się dobrze?
💚💚💚 -
aniawrzymie wrote:Dziewczyny, piszę tutaj jeszcze raz, bo jestem w sytuacji która wyprowadziła mnie z równowagi psychicznej już w i tak bardzo trudnym okresie. Dostałam od lekarza duphaston 3x1 i zwierzyłam się z tego koleżance, która jest położną. Jej słowa zabolały bardzo… ginekolodzy do patałachy najgorsze, ona jest przeciwko jakiekolwiek medykalizacji ciazy, „może jesteś dalej w ciąży ale to już nie ciąża fizjologiczna”, wiele gorzkich słów o tym jak ingeruje w naturę i będzie więcej komplikacji. Nawet jeszcze nie zbadałam kolejnej bety a ona już wydała na mnie wyrok. I że nie ma żadnych badań jak duphaston działa na na rozwój zarodka i że ona by się nie decydowała na podtrzymanie takiej ciąży:( tylko łatwo to mówić komuś kto ma zdrowe dziecko z „pierwszej proby”. Nie wiem czy dzisiaj zasnę, czuję się zdradzona i nie wiem kogo już słuchać, mam wrażenie że czegokolwiek nie zrobię to robię źle. Odechciało mi się macierzyństwa i jeśli poronie tą ciążę to chyba się poddam bo sił nie mam już na to wszystko.
Nowa2024 lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
12.2022 💔 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
04.2023 ✅️ badanie HSG (oba jajowody drożne)
10.2023 Początek leczenia niepłodności
11.2023 ✅️ histeroskopia
12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ zivafert +cyclogest)
12.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ ovitrelle +cyclogest)
_________
02.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF ⏳️ -