Czekając na poronienie - styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Echo wrote:Ja też dzisiaj pierwszy dzień na pudełkach! Zamówiłam z Maczfit dietę Diabetic&Low sugar i póki co jestem bardzo zadowolona W NTFY nie ma diety z niskim IG, prawda?
tak, nie ma niestety 😔 choć gotują zdrowo, to np. dziś miałam biały ryż i właśnie ciastko w zestawie. Choć jak wcześniej się wybierze posiłki, to można tego uniknąć, ale to zawsze dodatkowe planowanie.
A maczfit chyba fajny, kilku moich znajomych polecało 😊Ja (27):
☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
Mąż (37):
☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳
❄️ 3BB -
Mnie też po poronieniu nie bolały piersi przez pierwsze 3 cykle jakos.
Jak zaszłam w tą ostatnia ciążę to od razu czułam że coś z tego będzie po już 5 czy 6 dni po owulacji bolały mnie piersi a zazwyczaj zaczynają mnie boleć dosłownie parę dni przed okresem2017 - 👶
05/2022 - poronienie zatrzymane 6tc
01/2023 - poronienie zatrzymane 10tc
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
Estriadol,prolaktyna,progesteron,
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
Zespół antyfosfolipidowy ❎
ANA 4 dodatnie, miano 1:320
On:
Morfologia 4% za to nadrabiają ilością,żywotnością i ruchliwością (wszystkie te parametry dużo ponad normę 💪)
Fragmentacja DNA plemnika : 11% 👌
24.07 ⏸️ -
Coś z tymi piersiami jest, bo przed 1 poronieniem bolały mnie okrutnie, sutki były nietykalne po prostu.
A teraz, niby miałam biochema a kompletnie nic a nic mnie biust nie bolał, mimo ze brałam duphaston. -
M_arcysia wrote:Tak ja od początku obstawiam immunologie.
Mamy zdrowego synka z bezproblemowej pierwszej ciąży.
Jakoś rok po pierwszej ciąży nagle zostałam alergiczka a nigdy nie miałam żadnych alergii.
Od jakiegoś czasu mam dziwne wysypki na twarzy, wokół oczu wyskakują mi czerwone plamy, skóra robi się sucha i zaczyna się złuszczać. Poszłam z tym do mojego alergologa (bo że względu na alergię miałam immunoterapię) bo pomyślałam,że to alergiczne,ale on nie jest przekonany. Dostałam leki i nieraz to schodzi,ale wychodzą mi ciągle nowe te plamy..i wracam do niego na wizytę w przyszłym tygodniu. Mówił że mam przyjść jeśli to będzie nawracać bo on właśnie obstawia że u mnie pierwsza ciąża mogła zepsuć układ immunologiczny i pojawiają się jakieś choroby z kierunku autoagresji stąd te alergię,dziwne wysypki i poronienia.
Mówił że zaleci mi badania z immunologi jeśli do niego wrócę ponownie
Więc wracam, bo może wytargam jakieś ważne wyniki z immuno na NFZ 😁
Bardzo ciekawy temat. Trochę jakbym o sobie czytała.
3 lata temu nagle dostałam alergii na pyłki drzew, z dnia na dzień zaczęłam kichać i bardzo swędziały mnie oczy.
W podobnym czasie zaczęła pojawiać się taka pokrzywka na ciele, czasem były to ogromne, niekształtne plamy / paski. Poszłam do dermatolog, pamiętam to jak dziś - zapłaciłam 200 zł za diagnozę "taki pani urok" 😂 Po paru miesiącach zniknęło całkowicie.
Później to w ogóle był hit - budziłam się po nocy z licznymi "pogryzieniami", myślałam, że to pluskwy albo coś podobnego. Byłam do tego stopnia spanikowana, że przestałam spać w naszym łóżku i kilkukrotnie ozonowaliśmy mieszkanie. Co ciekawe, nawet to nie pomogło na moje dolegliwości. Mąż żadnego ugryzienia nie miał, tylko ja ciągle. Nawet pani dermatolog wydało się to podejrzane i nie była pewna, co to jest. Po pewnym czasie zniknęło zamoistnie.
Do tego non stop pojawiają mi się na rękach takie suche plamki, które bardzo swędzą. Dermatolog też nie wie, co to jest, ale maść sterydowa pomaga. Po kilku dniach stosowania znikają i pojawiają się kolejne 🙄
Ogólnie to ja jestem stałą pacjentką u dermatologa jak widać, ale nikt jeszcze nigdy nie postawił mi konkretnej diagnozy. Oprócz AZS, które mam od dziecka.
Teraz się zaczęłam zastanawiać, czy ma to faktycznie jakiś związek z układem immunologicznym. Nigdy nie łączyłam tych obu rzeczy. Z ciekawości porozmawiam o tym z panią immunolog na najbliższej wizycie. Dobry punkt 🤞🏻Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2023, 16:13
Ja (27):
☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
Mąż (37):
☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳
❄️ 3BB -
Echo wrote:A Inozytol który polecasz?
Czy taki z Superpharm będzie ok?
https://www.superpharm.pl/solgar-mio-inozytol-17914-50-szt-139848.html?gclid=CjwKCAjwitShBhA6EiwAq3RqA7BIeNMiGdM3jIcwQke-axF3KfyFJ8mc26XxYiNQbBhO6uivKBeHNRoCjd0QAvD_BwE
Ja miałam ten nakazany przez dietetyczkę:
https://mass-zone.eu/formeds-prenacaps-ovi-wsparcie-dla-kobiet-planujacych-ciaze-30-porcji-p-8149.htmlEcho lubi tę wiadomość
🔹Ja 38 l.:
Endometrioza
MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22)
Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
🔹Mąż 39 l.: DFI: 38%, morfo 2%
🔹Kariotypy oboje ✅
03/2019: 💔 👼
2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
2022: laparo - diagnoza endometriozy
01/2023 IVF
20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
03.03. 💔 7tc 💙👼
03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻
13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!
❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.) -
Echo wrote:Ja też dzisiaj pierwszy dzień na pudełkach! Zamówiłam z Maczfit dietę Diabetic&Low sugar i póki co jestem bardzo zadowolona W NTFY nie ma diety z niskim IG, prawda?
Ja dziś na diecie od endodieteyczki. Do obiadu spoko, a teraz coś mnie nosi zjeść coś zakazanego Ale wytrzymam i idę po zakupy żeby przygotować posiłki na kolejne dni.Echo, Pinkflower lubią tę wiadomość
🔹Ja 38 l.:
Endometrioza
MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22)
Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
🔹Mąż 39 l.: DFI: 38%, morfo 2%
🔹Kariotypy oboje ✅
03/2019: 💔 👼
2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
2022: laparo - diagnoza endometriozy
01/2023 IVF
20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
03.03. 💔 7tc 💙👼
03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻
13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!
❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.) -
U mnie się chyba coś zaczyna, jakieś plamienia brazowe i rozowe, trochę skrzepów poleciało. Ale właśnie to narazie takie skrzepy małe ale ból mocno okresowy.
Butterfly23, Echo lubią tę wiadomość
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
18.11 544 g słodkiej 🍓
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
syska wrote:U mnie się chyba coś zaczyna, jakieś plamienia brazowe i rozowe, trochę skrzepów poleciało. Ale właśnie to narazie takie skrzepy małe ale ból mocno okresowy.
Pinkflower, Echo lubią tę wiadomość
🍼💗 -
Ja doszłam już do etapu, gdzie wkręcam sobie, że te bóle podbrzusza to implantacyjne, chociaż wiem, że równie dobrze to może znaczyć absolutnie nic. Naprawdę nie znoszę siebie za te myśli, chciałabym jak cała reszta kobiet móc zrobić sobie test dopiero jak dwa tygodnie spóźni mi się okres, a ja tego nawet nie zauważę. Może kiedyś… Na razie będę siedzieć jak na szpilkach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2023, 18:38
🍼💗 -
Syska no w końcu! Cała Polska czeka na Twój okres 🤣
Magda to też jest moje marzenie, ale myślę, że odległe mocno w czasie. Może przy kolejnych staraniach o drugie dziecko 🙈
Ja dziś mam fatalny dzień. Nie mogę wrócić do rzeczywistości, mam doła, pogoda okropna. Ale jutro na szczęście będzie nowy dzieńPinkflower, Magda65, Echo lubią tę wiadomość
03.2023💔 8tc 👼
01.2025🔜 ivf -
Magda65 wrote:Ja doszłam już do etapu, gdzie wkręcam sobie, że te bóle podbrzusza to implantacyjne, chociaż wiem, że równie dobrze to może znaczyć absolutnie nic. Naprawdę nie znoszę siebie za te myśli, chciałabym jak cała reszta kobiet móc zrobić sobie test dopiero jak dwa tygodnie spóźni mi się okres, a ja tego nawet nie zauważę. Może kiedyś… Na razie będę siedzieć jak na szpilkach.
Magda, nie tylko Ty. Ja jestem taka sama. Tyle testów ile ja zrobiłam w swoim życiu to gruba kasa poszła do kosza:/ ja Cie rozumiem bo tez mi ciężko sobie odpuścić Tylko to nas męczy bardzo
Dziś rano miałam już fazę żeby robić test ale się opamietalam bo przeanalizowalam że to jest niemożliwe.Magda65 lubi tę wiadomość
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
18.11 544 g słodkiej 🍓
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
Butterfly23 wrote:Syska no w końcu! Cała Polska czeka na Twój okres 🤣
Magda to też jest moje marzenie, ale myślę, że odległe mocno w czasie. Może przy kolejnych staraniach o drugie dziecko 🙈
Ja dziś mam fatalny dzień. Nie mogę wrócić do rzeczywistości, mam doła, pogoda okropna. Ale jutro na szczęście będzie nowy dzień
Butterfly23, padłam 😅😅😅
Kochana znam te fale, jesteś bardzo silna, dajesz nam dużo wsparcia ale czasem też się może zdarzyć słabsza chwila. Jutro będzie lepiej ❤Butterfly23 lubi tę wiadomość
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
18.11 544 g słodkiej 🍓
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
syska wrote:Magda, nie tylko Ty. Ja jestem taka sama. Tyle testów ile ja zrobiłam w swoim życiu to gruba kasa poszła do kosza:/ ja Cie rozumiem bo tez mi ciężko sobie odpuścić Tylko to nas męczy bardzo
Dziś rano miałam już fazę żeby robić test ale się opamietalam bo przeanalizowalam że to jest niemożliwe.
Ile ja testów już narobiłam, a ile z nich nie miało szans być dodatnimi, to ja tylko wiem. Tyle razy miałam też zamówić na allegro, żeby było taniej, ale ostatecznie i tak bólę za te ze sklepu czy apteki, bo jak mi się ubzdura, to potrzebuję ich na już.🍼💗 -
Mnie wg w tym cyklu wypada tak, ze okres powinnam dostać około 6-9 maja, jak będziemy na długo wyczekiwanym urlopie w Grecji. Liczę ze będę tak wyczillowana, ze przestane ciagle doszukiwać w sobie jakiś objawów. I przede wszystkim mam plan nie brać żadnych testów sikanych do walizki.
Mam plan, ze jeśli wrócę i nie będę miała okresu to wtedy pójdę na betę.
Chociaż mój mąż się śmieje, ze będę greckie apteki szukac i testy kupować, ale po raz 1 tak nie zrobię 😅Butterfly23, Echo lubią tę wiadomość
-
Elza1234 wrote:Mnie wg w tym cyklu wypada tak, ze okres powinnam dostać około 6-9 maja, jak będziemy na długo wyczekiwanym urlopie w Grecji. Liczę ze będę tak wyczillowana, ze przestane ciagle doszukiwać w sobie jakiś objawów. I przede wszystkim mam plan nie brać żadnych testów sikanych do walizki.
Mam plan, ze jeśli wrócę i nie będę miała okresu to wtedy pójdę na betę.
Chociaż mój mąż się śmieje, ze będę greckie apteki szukac i testy kupować, ale po raz 1 tak nie zrobię 😅
Dokładnie to samo o tych aptekach pomyślałam 😂
Ja też tak sobie obiecywałam, że nie będę się już nakręcac, testy w terminie miesiączki, a wizyta to w ogóle najlepiej po 8 tygodniu. Już to widzę…
Ale urlop to oczywiście bardzo dobra okoliczność, będziemy trzymać kciuki za pełen relaksik ☺️🍼💗 -
Ja słuchajcie ze szpitala już zamówiłam testy ciążowe 🙈 ale zużyłam wszystkie na sprawdzanie bety. Jest biel vizira. Jutro idę zrobić z krwi i mam nadzieję, że będzie już bliska 0.
Robicie coś jeszcze prócz przyjmowania suplementów? Sprawdzacie owu?
Ja pije ziółka i mierzę temperaturę03.2023💔 8tc 👼
01.2025🔜 ivf -
Butterfly23 wrote:Ja słuchajcie ze szpitala już zamówiłam testy ciążowe 🙈 ale zużyłam wszystkie na sprawdzanie bety. Jest biel vizira. Jutro idę zrobić z krwi i mam nadzieję, że będzie już bliska 0.
Robicie coś jeszcze prócz przyjmowania suplementów? Sprawdzacie owu?
Ja pije ziółka i mierzę temperaturę
Biorę Pregnę Plus, metylo B12 i folian, plus teraz Glucophage. No i oczywiście staram się ogarniać dietę, chociaż po świętach za dużo ciast pod ręką.
Robiłam testy owu jak zaczął kłuć mnie jajnik tydzień temu i w środę był prawie pik, a w czwartek już malał, więc podejrzewam, że szczyt przegapiłam, ale orientacyjnie zgadzało się z jajnikiem.
Temperaturę mierzy mi automatycznie zegarek, w dwóch cyklach, które miałam przed ciążą faktycznie wykrył szczyt. Teraz był spadek, a w kolejną noc się budziłam, wstawałam, więc szczytu nie było. Kolejny powód do zmartwień 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2023, 19:27
🍼💗 -
Lia. wrote:Bardzo ciekawy temat. Trochę jakbym o sobie czytała.
3 lata temu nagle dostałam alergii na pyłki drzew, z dnia na dzień zaczęłam kichać i bardzo swędziały mnie oczy.
W podobnym czasie zaczęła pojawiać się taka pokrzywka na ciele, czasem były to ogromne, niekształtne plamy / paski. Poszłam do dermatolog, pamiętam to jak dziś - zapłaciłam 200 zł za diagnozę "taki pani urok" 😂 Po paru miesiącach zniknęło całkowicie.
Później to w ogóle był hit - budziłam się po nocy z licznymi "pogryzieniami", myślałam, że to pluskwy albo coś podobnego. Byłam do tego stopnia spanikowana, że przestałam spać w naszym łóżku i kilkukrotnie ozonowaliśmy mieszkanie. Co ciekawe, nawet to nie pomogło na moje dolegliwości. Mąż żadnego ugryzienia nie miał, tylko ja ciągle. Nawet pani dermatolog wydało się to podejrzane i nie była pewna, co to jest. Po pewnym czasie zniknęło zamoistnie.
Do tego non stop pojawiają mi się na rękach takie suche plamki, które bardzo swędzą. Dermatolog też nie wie, co to jest, ale maść sterydowa pomaga. Po kilku dniach stosowania znikają i pojawiają się kolejne 🙄
Ogólnie to ja jestem stałą pacjentką u dermatologa jak widać, ale nikt jeszcze nigdy nie postawił mi konkretnej diagnozy. Oprócz AZS, które mam od dziecka.
Teraz się zaczęłam zastanawiać, czy ma to faktycznie jakiś związek z układem immunologicznym. Nigdy nie łączyłam tych obu rzeczy. Z ciekawości porozmawiam o tym z panią immunolog na najbliższej wizycie. Dobry punkt 🤞🏻
Właśnie dziś wróciłam z tymi plamami wokół oczu do alergologa i mówi,że jest pewien że to nie alergia. Mówi,że patrząc na to że alergii właśnie na pyłki drzew (tak jak Ty) dostałam po ciąży z pierwszym synkiem i właśnie też zdarzają mi się dziwne swędzące wysypki, które najczęściej miałam na zewnętrznej stronie dłoni w okolicy kciuka i nadgarstka, czasem jakieś dziwne kropki na tułowiu (one akurat nie swedzialy) i właśnie te dwa poronienia z rzedu to on twierdzi że u mnie jest problem w immunologi.
Mówi że ciąża potrafi właśnie rozwalić immunologie i pojawiają się wtedy choroby z kierunku autoagresji i organizm atakuje własne tkanki i mogą się pojawiać różnego rodzaju pokrzywki.
Za miesiąc badam ANA jak podniosę Wit D, bo on też kazał mi to zrobić, plus crp mam sprawdzić a poki co dał mi Metypred 16mg na 3 dni.
Boje się tego dziadostwa, ale spróbujemy. Po 3 dniach mam odstawić nawet jeśli plamy nie zejdą2017 - 👶
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
On:
Morfologia 4% za to nadrabiają ilością,żywotnością i ruchliwością (wszystkie te parametry dużo ponad normę 💪)
24.07 ⏸️ -
M_arcysia wrote:Właśnie dziś wróciłam z tymi plamami wokół oczu do alergologa i mówi,że jest pewien że to nie alergia. Mówi,że patrząc na to że alergii właśnie na pyłki drzew (tak jak Ty) dostałam po ciąży z pierwszym synkiem i właśnie też zdarzają mi się dziwne swędzące wysypki, które najczęściej miałam na zewnętrznej stronie dłoni w okolicy kciuka i nadgarstka, czasem jakieś dziwne kropki na tułowiu (one akurat nie swedzialy) i właśnie te dwa poronienia z rzedu to on twierdzi że u mnie jest problem w immunologi.
Mówi że ciąża potrafi właśnie rozwalić immunologie i pojawiają się wtedy choroby z kierunku autoagresji i organizm atakuje własne tkanki i mogą się pojawiać różnego rodzaju pokrzywki.
Za miesiąc badam ANA jak podniosę Wit D, bo on też kazał mi to zrobić, plus crp mam sprawdzić a poki co dał mi Metypred 16mg na 3 dni.
Boje się tego dziadostwa, ale spróbujemy. Po 3 dniach mam odstawić nawet jeśli plamy nie zejdą
Dziwny alergolog, skoro mówi, że nie alergia, tylko immunologia, bo alergie biorą się właśnie z dysfunkcji układu immunologicznego 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2023, 19:50
🍼💗 -
Tak on mówił,że to wszystko jest związane ze sobą.
Chodzi o to,że nie jest to typowa wysypka alergiczna, oglądal te zmiany i mówi że to nie wygląda na żadne uczulenie na kosmetyki itp.
Nie noszę okularów, nie używam żadnych nowych kosmetyków, staram się tu nie malować, nawilzam Emotopic. Schodzi mi np po tridermie ale jak przestaje smarować to wychodzą nowe plamy2017 - 👶
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
On:
24.07 ⏸️