Genetyczne badanie "materiału" po poronieniu
-
WIADOMOŚĆ
-
SiSi111 wrote:Tydzien temu poronienie farmakogiczne calkowite, dzis bylam na kontroli i jest 9mm endometrium, za tydzien kolejna kontrola, boje sie ze nie unikne zabiegu.
Co najwazniesze odebralam badania genetyczne, kariotyp męski, stwierdzono niezrownowazenie genomu w postaci triploidii chromosonowej. Czy ktorejs z was cos to mówi? -
Czesc my mamy narazie wynik płci- męska. czekamy na reszte badań w miedzy czasie zrobiłam cukier i chyba coś jest w nim nie tak troszke duzy
Glukoza na czczo 102,73 mg/dl 70,00 99,00 H
prawidłowa glikemia na czczo: 70-99 mg/dl
nieprawidłowa glikemia na czczo: 100-125 mg/dl, wskazane wykonanie testu OGTT
cukrzyca: ≥ 126 mg/dl, wynik uzyskany w dwukrotnym badaniu.
Glukoza po 1 godz. 147,62 mg/dl
Glukoza po 2 godz. 83,29 mg/dl -
Dziewczyny a jak uważacie jezeli druga ciąża stracona z powodu licznych wad letalnych ale nie potwerdzonych badaniem genetycznym, trzecia poroniona ze wzgledu na tripolidie bo badalismy materiał po poronieniu to czy powinismy z mezem zbadac nasze kariotypy? Albo poszerzać diagnostykę o inne badania? Czy to porostu sprawa losu czy sie uda.
-
SiSi111 wrote:Dziewczyny a jak uważacie jezeli druga ciąża stracona z powodu licznych wad letalnych ale nie potwerdzonych badaniem genetycznym, trzecia poroniona ze wzgledu na tripolidie bo badalismy materiał po poronieniu to czy powinismy z mezem zbadac nasze kariotypy? Albo poszerzać diagnostykę o inne badania? Czy to porostu sprawa losu czy sie uda.
-
SiSi111 wrote:Dziewczyny a jak uważacie jezeli druga ciąża stracona z powodu licznych wad letalnych ale nie potwerdzonych badaniem genetycznym, trzecia poroniona ze wzgledu na tripolidie bo badalismy materiał po poronieniu to czy powinismy z mezem zbadac nasze kariotypy? Albo poszerzać diagnostykę o inne badania? Czy to porostu sprawa losu czy sie uda.
-
Badania kariotypu moga nas uspokoic ale rowniez bardzo zaniepokoic. Wg mnie to najgorsze badania bo genetyki nie mozna wyleczyc. Poza tym sa bardzo drogie. A nawet jesli wyjda zle to jedynym wyjsciem jak to powodzial moj lekarz jest zmiana partnera...
-
Genetyka warto poszukać na na NFZ bo jednak badanie kosztuje ok 1000 zł.Też, się boje wyniku kariotypu, bo tak jak piszesz nic z tym nie można zrobić.Ale myślę, że lepiej wiedzieć niż przechodzić przez poronienia .Wtedy wiemy jakim ryzykiem jest ciąża i inaczej się nastawiamy.
-
Kasionek wrote:Genetyka warto poszukać na na NFZ bo jednak badanie kosztuje ok 1000 zł.Też, się boje wyniku kariotypu, bo tak jak piszesz nic z tym nie można zrobić.Ale myślę, że lepiej wiedzieć niż przechodzić przez poronienia .Wtedy wiemy jakim ryzykiem jest ciąża i inaczej się nastawiamy.
-
Hej kobitki, przewertowalam całe forum naczytalam się i powiem wam że zastanawiałam się również nad badaniami genetycznym ( poronilam wczoraj 9-10 tyg częściowo po tabletkach, ale dodatkowo byłam czyszczona) była to moja pierwsza ciąża po dłuższych staraniach, nie wiedziałam wczesniej o takiej opcji więc miałam straszny metlik w głowie, długo się zastanawiałam miałam chęć znalesc przyczynę lecz ostatecznie zrezygnowałam przerazila mnie cała ta procedura rejestracji, pochówku nie chciałam tego przeżywać, dałam nam szansę że los obdaruje nas dzidzia która się zdrowo urodzi. Mam metlik w głowie widzę że wy często decydowaliscie się przy kolejnej stracie.22 cykle walki- strata w 10 tc (02.03.18)
Nasz skarb jest z Aniołkami
KRUSZYNKO ROŚNIJ CZEKAMY NA CIEBIE :*
21 wrzesień 2019 -
Kaassiia wrote:Hej kobitki, przewertowalam całe forum naczytalam się i powiem wam że zastanawiałam się również nad badaniami genetycznym ( poronilam wczoraj 9-10 tyg częściowo po tabletkach, ale dodatkowo byłam czyszczona) była to moja pierwsza ciąża po dłuższych staraniach, nie wiedziałam wczesniej o takiej opcji więc miałam straszny metlik w głowie, długo się zastanawiałam miałam chęć znalesc przyczynę lecz ostatecznie zrezygnowałam przerazila mnie cała ta procedura rejestracji, pochówku nie chciałam tego przeżywać, dałam nam szansę że los obdaruje nas dzidzia która się zdrowo urodzi. Mam metlik w głowie widzę że wy często decydowaliscie się przy kolejnej stracie.
-
Witam jestem tu nowa.
jestem po dwóch stratach moich dzieciaczków. w tamtym roku w lutym poronienie samoistne ( ciąża biochemiczna) w tym roku sytuacja się powtórzyła znów w lutym w 3 miesiącu ciąży serce przestało bić . podejrzewają u mnie trombofilię. Czekam na wyniki genetyczne dziecka i płci . ale ja z mężem możemy dopiero zrobić dwa miesiące po poronieniu badania . Dziewczyny czy wy tez tak miałyście później badania genetyczne ? Sama nie wiem co mam teraz zrobić ze staraniami .Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 19:20
Aniołek [*] 5.02.2017
Martynka nasza córeczka[*] 27.02.2018
Małżeństwem od 09.04.2016 -
Mama Dwóch Aniołków wrote:Witam jestem tu nowa.
jestem po dwóch stratach moich dzieciaczków. w tamtym roku w lutym poronienie samoistne ( ciąża biochemiczna) w tym roku sytuacja się powtórzyła znów w lutym w 3 miesiącu ciąży serce przestało bić . podejrzewają u mnie trombofilię. Czekam na wyniki genetyczne dziecka i płci . ale ja z mężem możemy dopiero zrobić dwa miesiące po poronieniu badania . Dziewczyny czy wy tez tak miałyście później badania genetyczne ? Sama nie wiem co mam teraz zrobić ze staraniami . -
Barbarossa ja dzwoniłam do Rudy Śląskiej i powiedziano mi ze jak na razie konsultacja z genetykiem a za dwa miesiące po zabiegu badania .Robiłaś prywatnie czy na NZF???Aniołek [*] 5.02.2017
Barbarossa wrote:ja robiłam paktycznie od razu badania genetyczne -kariotypy oraz pakiet na trombofilię
Barbarossa ja dzwoniłam do Rudy Śląskiej i powiedziano mi ze jak na razie konsultacja z genetykiem a za dwa miesiące po zabiegu badania .Robiłaś prywatnie czy na NZF???Aniołek [*] 5.02.2017
Mama Dwóch Aniołków wrote:Barbarossa ja dzwoniłam do Rudy Śląskiej i powiedziano mi ze jak na razie konsultacja z genetykiem a za dwa miesiące po zabiegu badania .Robiłaś prywatnie czy na NZF???
soine lubi tę wiadomość
-
Barbarossa wrote:Prywatnie, w Katowicach testdna.pl
ja w Katowicach robiłam prywatnie pleć dziecka i wady genetyczne .A resztę w Rudzie Śląskiej... Teraz jdynie czekam na wyniki wad genetycznych dzieckaAniołek [*] 5.02.2017
Witam,
Otrzymałam wyniki z laboratorium grnetycznego testDNA i po przeczytaniu tego wątku chciałam sie dowiedzieć czy u mnie też powodem była triploidia ponieważ wyniki są następujące: "W przypadku wszystkich 7 analizowanych chromosomów uzyskano sygnał amplifikacji pochodzący z trzech alleli.Metoda badawcza stodowana w laboratorium nie jest dedykowana do potwierdzenia przyczyny wystąpienia wyżej wymienionej sytuacji.W tym przypadku wymagane jest rozszwrzenie diagnostyki oraz konsultacje z lekarzem genetykiem. -
ant86 wrote:Witam,
Otrzymałam wyniki z laboratorium grnetycznego testDNA i po przeczytaniu tego wątku chciałam sie dowiedzieć czy u mnie też powodem była triploidia ponieważ wyniki są następujące: "W przypadku wszystkich 7 analizowanych chromosomów uzyskano sygnał amplifikacji pochodzący z trzech alleli.Metoda badawcza stodowana w laboratorium nie jest dedykowana do potwierdzenia przyczyny wystąpienia wyżej wymienionej sytuacji.W tym przypadku wymagane jest rozszwrzenie diagnostyki oraz konsultacje z lekarzem genetykiem.
Z tego co wiem to tak to triloiada. U nas tez to bylo powidem ostatniego poronienia. -
Ant86 nie mozna sie poddawac ja mam za soba trzy i bede starac sie o kolejna ciaze. Lekarz mi powiedzial ze porostu musimy liczyc na szczescie żeby wszytko sie prawidlowo polaczylo, wiec teraz inaczej podchodze do ewentalnej ciazy bo wiem ze moge ja stracic ale wiem tez ze nigdy nie wiadomo ktora bedzie ta szczesliwsza. Czekamy na wyniki kariotypow ale po miesiaczce zaczynamy starania niezaleznie od wynikow.
Co do zalamania to normalne ja tez je miewam ale staram wtedy nie myslec o tym co bedzie, skupic sie na tym co jest na mężu itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 12:16