Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • moniaak Autorytet
    Postów: 252 111

    Wysłany: 4 lipca 2013, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    progesteron powinnas zrobic ok 7 dni po owulacji..21 dc to taki umowny dzien jesli kobieta ma owulacje w polowie cyklu w 14 dc..ale jak wiemy rzadko kiedy mamy idealnie 28 dniowe cykle i owulacje w 14 dc:)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 lipca 2013, 06:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś idę do gin po skierowania na badania w sumie to o co oprócz progresterpnu powinnam poprosić ? Ja mam cykle 28 dniowe a fl 12 czyli owu 16 dnia tak od 4 miesięcy po poronieniu wykazywał mi wykres czyli progr. Powinnam zrobić 23 dc?

  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 5 lipca 2013, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny w którym dniu cyklu najlepiej zrobić prolaktynę z obciążeniem bo może bym jeszcze zdążyła zrobić przed tą wizytą?

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • moniaak Autorytet
    Postów: 252 111

    Wysłany: 5 lipca 2013, 22:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    prolaktyna chyba nie ma znaczenia....

  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 5 lipca 2013, 22:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam zrób te badania które robiła Lusia22. Aczkolwiek wydaje mi się że jeżeli robiłaś te wszystkie badania przed poronieniem to raczej wydaje mi się że nie ma większego sensu robić ich kolejny raz.
    Lusia22 info dla Ciebie:
    "Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku.

    Badanie prolaktyny należy wykonywać po krwawieniu miesiączkowym, ale przed owulacją ponieważ zarówno menstruacja jak i owulacja mogą podwyższać wynik. Poziom prolaktyny może również podwyższyć współżycie oraz badanie piersi, z których należy zrezygnować przynajmniej na 3 dni przed planowanym badaniem. Najlepiej przeprowadzić badanie wraz z tak zwanym obciążeniem(po przyjęciu metoklopramidum) co może wskazać na hiperprolaktynemię czynnościową, którą stwierdza się, jeśli wynik po obciążeniu wzrasta ponad 10 razy. Jeśli wzrasta od 5-10 razy jest to łagodna hiperprolaktynemia czynnościowa i tylko w nielicznych przypadkach się ją leczy" źródło www.28dni.pl

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2013, 22:56

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 6 lipca 2013, 10:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie chyba prolaktyna nie obniżyła tego LH bo mam 7,52. Jakoś dziwnie szaleją te moje hormony, tylko ten cykl zapowiada się na bardzo krótki bo 24 dni (jak jutro będzie @). No nic czekam na wizytę. Dzięki dziewczyny za pomoc.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • moniaak Autorytet
    Postów: 252 111

    Wysłany: 6 lipca 2013, 12:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a może będzie właśnie długi..taki 9cio miesięczny;);)

  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 6 lipca 2013, 17:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    na pewno nie bo się zabezpieczaliśmy, bo starania chcieliśmy zacząć w 3 cyklu po zabiegu, a teraz żałuje.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 lipca 2013, 08:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomoże ktoś mi w interpretacji wyników robione były w 16 dniu cyklu



    Glukoza na czczo we krwi żylnej 09/07/2013
    Glukoza (jedn. tradyc.) 91,8 mg/dl norma 70 - 99
    Glukoza (jedn. SI) 5,09 mmol/l norma 3,88 - 5,49
    Hormon tyreotropowy - TSH 09/07/2013
    TSH (s) 2,07 mU/l norma 0,27 - 4,2
    Morfologia pełna - analizator - krew 09/07/2013
    Krwinki białe (WBC) 4,38 G/l norma 3,50 - 10,00
    Krwinki czerwone (RBC) 4,22 T/l norma 3,50 - 5,00
    Hemoglobina 12,9 g/dl norma 12,0 - 16,0
    Hematokryt 37,9 % norma 37,0 - 47,0
    MCV 89,8 fl norma 83,0 - 103,0
    MCH 30,6 pg norma 28,0 - 34,0
    MCHC 34,0 g/dl norma 31,0 - 35,0
    Płytki krwi 189 G/l norma 125 - 400
    RDW-CV 12,9 % norma 11,5 - 14,5
    MPV 11,6 fl norma 9,0 - 12,6
    % neutrocytów 56,9 % norma 45 - 70
    % limfocytów 30,1 % norma 20 - 45
    % Monocytów 8,4 % norma 4,0 - 12,0
    % Eozynocytów 4,1 % norma < 5,0
    % bazocytów 0,5 % norma < 1,0
    Liczba neutrocytów 2,49 G/l norma 1,80 - 7,70
    Liczba limfocytów 1,32 G/l norma 1 - 5
    Liczba Monocytów 0,37 G/l norma <0,8
    Liczba eozynocytów 0,18 G/l norma <0,45
    Liczba bazocytów 0,02 G/l norma <0,2
    Prolaktyna - PRL 09/07/2013
    PRL (Prolaktyna) 396,9 mU/l norma 127 - 637

  • nezumi Autorytet
    Postów: 1815 1858

    Wysłany: 10 lipca 2013, 09:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wygląda raczej że wszystko masz w normie :) a lekarz nic nie mówił? to badania obowiązkowe po poronieniu czy sobie je zażyczyłaś?

    c74bebc6c3.png
    Alicja jest już z nami! <3
    10.08.2014
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 lipca 2013, 10:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do lekarza z wynikami idę jak mąż będzie miał wyniki nasienia lekarz zlecił mi na początek te badania gdy powiedziałam Ze poronilam i staramy sie znowu

  • nezumi Autorytet
    Postów: 1815 1858

    Wysłany: 10 lipca 2013, 16:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) wszystko jasne. ja dziś byłam u lekarza i też mam całą listę badań szczerze powiedziawszy nawet nie wiem o co chodzi, będę pytać dokładnie w laboratorium.

    c74bebc6c3.png
    Alicja jest już z nami! <3
    10.08.2014
  • moniaak Autorytet
    Postów: 252 111

    Wysłany: 10 lipca 2013, 22:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba TSH lekko za wysokie..ok 1 jest podobnież idealne..no i na cukier bym uważała..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2013, 22:59

  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 18 lipca 2013, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mam pytanie, czy po poronieniu robiłyście badanie na chlamydie, ureoplasmosa i mycoplasmosa.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 18 lipca 2013, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwszym poronieniu robiłam chlamydię a po drugim ureo i myco. Zastanawiam się czy męża nie wysłać na te dwa ostatnie. U mnie wyszło wszystko ok.

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 19 lipca 2013, 08:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    podobno jak ma jedna osoba to ta druga też, więc jak u ciebie jest ok to myślę że u męża też. Dzięki za opd w takim razie idę dzisiaj na badanie. A miałaś robiony wymaz czy z krwi?

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 19 lipca 2013, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wymaz pobierają i dość drogie są te badania jeżeli nie masz ich refundowanych. Na wynik się czeka ok 14 dni.

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 19 lipca 2013, 11:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    już jestem po, za wszystkie 3 wymazy z szyjki zapłaciłam 100 zł. A wynik jeden jutro a reszta w poniedziałek. Pytałam tą babkę z laboratorium czy jak u mnie coś będzie to czy mąż musi się badać a ona powiedziała że zawsze są leczone obie osoby i wystarczy żeby jedna je zrobiła.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 19 lipca 2013, 15:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, to nie będę męża wysyłać, dzięki za info. Strasznie tanio zapłaciłaś, ja za myco i ureo zapłaciłam 250 zł, a chlamydia 150 zł. i czekałam na wynik ponad tydzień.

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 19 lipca 2013, 22:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    może te twoje jakieś dokładniejsze były, bo te moje to takie podstawowe, a w okolicach 100-150 zł robią tam z krwi z jakimś DNA ale nie wiem o co chodzi i ta kobitka powiedziała że to co ja robię to wystarczy.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
‹‹ 3 4 5 6 7 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego