Jakie badania po poronieniu?
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny, miała któraś może taki przypadek? zrobiłam w 21 dniu cyklu badanie prolaktyny było to 9 dni po ovu i wynosiła 99,35- był to mój drugi cykl po poronieniu, po czym byłam u endokrynologa był wtedy mój 3 cyl i jego 4 dzień-lekciutkie krwawienie, lekarz od razu po wizycie wysłał mnie do zabiegowego na badanie prolaktyny było kilka minut po 14, zadzwoniłam zapytać jaki wynik a pani powiedziała że 27 i coś tam po przecinku ale zapomniałam, możliwe żeby tak sama spadła, czy może za szybko wtedy zrobiłam te badania.
-
Kochane możecie mi powiedzieć gdzie w krakowie zrobię badania:
przeciwciała przeciw beta2glikoprotrinie-l, antykardiolipinowe IgG i IgM oraz antykoagulant tocznia i jakie są ceny aktualnie???
Melevis lubi tę wiadomość
Oskarek 15.02.2008 g 22.55 cc 3460/55cm
Maja 24.06.2015 g 12.06 cc 3570/52cm
Aniołki : 06.2004 (7tc), 10.2012 (5tc), 07.2013 (5tc), 11.2013 (5tc), 09.2014 (5tc) -
nick nieaktualny
-
Dziękuję już wiem co i jak... Jak by co to w krakowie w Diagnostyce za antykardiolipinowe IgG i IgM razem 110zł a antykoagulant tocznia 70zł.Oskarek 15.02.2008 g 22.55 cc 3460/55cm
Aniołki : 06.2004 (7tc), 10.2012 (5tc), 07.2013 (5tc), 11.2013 (5tc), 09.2014 (5tc) -
Jakie są wskazania do zrobienia kariotypu? Ja mam już synka 5 letniego i żadnych problemów nie miałam i maluch całkowicie zdrowy, a tu w ciągu ostatnich 11 miesięcy 3 poronienia i to na tym samym etapie 5 tydzień, przy ostatnim brałam duphaston od 10 dnia po owu jak tylko zobaczyłam drugą bladą kreseczkę na teściku i tak dostałam plamienia a po kilku dniach krwawienia... A mój progesteron przy becie HCG 37 był 1,02... a zwiększenie dawki trzykrotnie dupka też nic nie dały...
W sumie mam za sobą 4 poronienia, jedno w 2004, w 2008 urodził się mój synek , 1 w 2012 i 2 w 2013...
Problemów z owulacją raczej nie mam i z zajściem w ciążę też nie... W tym cyklu który się skończył parę dni temu jak poroniłam pierwszy raz mierzyłam temp, robiłam testy owulacyjne i testy ze śliny i miałam bóle owulacyjne i takie mam miesiąc w miesiąc raz w prawym raz w lewym jajniku.
Dodam że w ciąży z synkiem też byłam przy kości i to sporo a teraz mam 15 kg więcej niż wtedy (właśnie zaczynam się ich pozbywać delikatnie )
Może któraś z was miała podobną sytuację chodzi mi o to że po urodzeniu zdrowego malucha potem były problemy i zostały rozwiązane.Oskarek 15.02.2008 g 22.55 cc 3460/55cm
Ach i ile po poronieniu powinno się robić badania antykardiolipinowe i antykoagulant tocznia? Bo podobno do 6 tyg po poronieniu a potem po 12 tygodniach od badania powtórzyć?Oskarek 15.02.2008 g 22.55 cc 3460/55cm
nick nieaktualny
-
jak są już dwa poronienia to wskazany jest kariotyp. Ja narazie tylko to badanie mam robione, mam nadzieje że się wyjaśni... U mnie niby wszystko było dobrze nie odczuwałam żadnych bóli nic z pierwszą ciąża przechodzilam miesiąc prawie nie wiedząc że jest obumarła, organizm nie dawał znać że jednak coś złego się dzieje.
druga obumarła w 4 tyg.a zabieg mialam w 9tyg.
Lekarze nie wiedzą dlaczego. -
nick nieaktualnyTylko kariotyp ?? Seneka powinnaś mieć zrobiony przynajmniej progesteron, tsh, toxoplazmoze...no i dalej mam pustkę w głowie Może ktoś podpowie.
Musisz przycisnąć lekarza albo iść prywatnie.
No i przykro mi z powodu Twoich strat, ja mam też dwa aniołki w niebie, bardzo możliwe że z powodu tarczycy która niby jest w "normie". -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny witam
Ja jestem po trzech poronieniach - trzecie teraz w sierpniu wszystkie na początku ciaży czyli 5 tydzień. lekarz kazał na poczatek robić jeszcze raz podstawowe badania i tak jak Anoolka mówi przede wszystkim hormony. Mi teraz ginekolog -endokrynolog zleciła przede wszystkim badanie anty ciał tarczycy których wcześniej mi nikt nie zlecał a powinno to byc podstawowe badanie ponieważ jeżeli jest podwyższone anty TPO moze właśnie dochodzić do poronień. No a u mnie niestety a może stety okazało sie,ze właśnie jest podwyższone i dosć dużo licze teraz na lekarza,że mi ustawi leki bo za tydzień mam wizyte.
No niestety ja mam kilka chorób autoimmunologicznych które źle wpływaja na ciąże ale liczę,ze się uda.
Chce tylko powiedzieć,ze dziwie sie czasami lekarzom,ze od razu wysyłają dziewczyny po poronieniach na aż takie poważne (często bardzo drogie badania) zamiast najpierw porobić porządne badania podstawowe czasami wystarczy uregulować horomony i się udaje zajść w ciaze i donosic ja szczęśliwie.
Wiem,że badnia genetyczne są niezbedne jak już sie wykluczy wszystkie inne możliwości ale popytajcie lekarza czy wykluczył je bo po co stres i często kasa na to wszystko???
Życze każdej z Was aby leczenie przynioslo owocne skutki i abyscie cieszło sie niedługo z Waszych dzieciatekAnoolka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyInessa ja też robiłam przeciwciała anty tarczycowe i mi na szczęście wyszły negatywne. Czytałam kiedyś że dziewczyny leczą się na to i rodzą dzieci więc myślę że Ty też niedługo będziesz się cieszyć maluszkiem
Ja dziś czekam na wynik bety, jeśli będzie będzie negatywny to będę płakać bo będę smutna i zawiedziona a jeśli pozytywny to też będę płakać ale ze szczęścia, strachu no i bezradności bo znowu będę bać się poronieniainessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnoolka wiesz prosze CIe o jedno własnie nie płacz i sie nie stresuj, bo ja tak zrobiłąm i teraz sobie wyrzucam bo może to poronienie było właśnie od nrewów i stresu.
A druga sprawa wiesz ja licze na to,ze lekarz da mi na tarczyce leki ale niestety u mnie jest bardziej skomplokowana sprawa bo ja jeszcze mam astme, alergie i nietolerancje glutenu i laktozy a to wg lekarzy ma bardzo duży wpływ na problemy z zajściem czy z utrzymaniem ciaży.
Mam wielką nadzieję,ze bedzie beta pozytywna i za już 8 miesiecy urodzisz zdrowe maleństwo -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnulka ale taka beta to oznacza ciaże ja bym sprawdziła w poniedziałek czy jest przyrost bo widziałąm tu dziewczyny z taką betą a potem piękny przyrost był. Wspieram Cie bardzo mocno kochana
aNiLewe dziękuje CI kochana za wsparcie no właśnie z tym nie mam ale z utrzymaniem już tak do tego staramy sie o pierwsze dzieciatko a mamy już swoje lata. -
nick nieaktualny