Jakie badania po poronieniu?
-
WIADOMOŚĆ
-
jestem po badaniach, robie je w laboratorium w szpitalu, więc tak wszystko robione w 3 dniu cyklu : FSH - 6,OO ; LH - 7,52 ; ESTRADIOL - 29,49 ; TESTOSTERON - 39,80. A na badanie TSH mogę iść do zwykłego lekarza.
-
"Podwyższony androstendion występuje zarówno w PCOS jak i w dysfunkcji nadnerczy z tym, że w drugim przypadku jego stężenie jest przeważnie znacznie bardziej podwyższone niż w pierwszym" źródło: http://wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych
Ja osobiście nie robiłam tych dwóch badań.
A te pierwsze (LH, FSH itp) są bardzo dobre -
dzięki, prolaktyne i progesteron mam robić w 21 dniu cyklu i wtedy też zrobię tarczyce. Właśnie też czytałam o tym PCOS, ale ja miesiączki mam regularne, nie zdarzył mi się jeszcze miesiąc bez i w ciąży też byłam a podobno ciężej zajść. Jak już zrobie wszystkie badania to wybiorę się do lekarza i zobaczę co powie.Jeszcze raz dziękuje;-)
-
Znalazłam jeszcze taką informację: Przy prawidłowym obrazie jajników w usg, przy braku zaburzeń miesiączkowania i przy nieznacznym podwyższeniu jedynie androstendionu rozpoznanie zespołu policystycznych jajników jest mało prawdopodobne.
-
no właśnie z cerą trochę tak, ale nie jakoś strasznie, ogólnie mam tłusta cere, wypadają mi włosy a po poronieniu jeszcze bardziej się to nasiliło. Na 10 lipca jestem umówiona do ginekologa-endokrynologa zobaczymy co powie a przyjmuje tam gdzie mój nowy ginekolog więc obu będę mieć w jednym miejscu, tylko że wizyta 150 zł chyba zbankrutuje przez te wszystkie badania i tych lekarzy, ale trudno. Dzięki dziewczyny za pomoc.
-
tym razem w 21 dniu cyklu zrobiłam TSH -3,170 norma (0,270 - 4,200), ft4 - 1,28 norma (0,93-1,70), Progesteron 11,47 a Prolaktyna 99,35 norma (4,79 - 23,30) i tu się załamałam, w dodatku w morfologii Neurofile 2,4 przy normie 2,5-7,00 a w rozmazie krwi Monocyty 2% przy normie 3-8 i jeszcze ciężar właściwy (badanie moczu) 1,011 norma 1,015-1,030. Wizyta dopiero 10 lipca, co o tym sądzicie.
-
to TSH to nie wiem czy nie za szybko zrobiłam bo czytałam że powinno się zrobić w trzecim normalnym cyklu po poronieniu a ja zrobiłam w drugim, a w ciąże zaszłam wcześniej więc nie wiem czy wtedy te moje wyniki też były takie czy dopiero teraz moje hormony tak szaleją.