Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 15 czerwca 2013, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem po badaniach, robie je w laboratorium w szpitalu, więc tak wszystko robione w 3 dniu cyklu : FSH - 6,OO ; LH - 7,52 ; ESTRADIOL - 29,49 ; TESTOSTERON - 39,80. A na badanie TSH mogę iść do zwykłego lekarza.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 15 czerwca 2013, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pani z laboratorium powiedziała że na badania tarczycowe skierowanie może być od zwykłego lekarza, więc jak pójdę po skierowanie na morfologię to ja poproszę o to TSH

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 18 czerwca 2013, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Androstendion -5,36 (norma 0,75-3,89), DHEA-SO4 -244,80 (norma 98,8-340). Czy zna się ktoś na tych badaniach, bo do lekarza ide dopiero jak zrobie wszystkie.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • moniaak Autorytet
    Postów: 252 111

    Wysłany: 18 czerwca 2013, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie nie znam ale pewnie wizyta u endokrynologa nie zaszkodziłaby..

  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 19 czerwca 2013, 13:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Podwyższony androstendion występuje zarówno w PCOS jak i w dysfunkcji nadnerczy z tym, że w drugim przypadku jego stężenie jest przeważnie znacznie bardziej podwyższone niż w pierwszym" źródło: http://wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych
    Ja osobiście nie robiłam tych dwóch badań.
    A te pierwsze (LH, FSH itp) są bardzo dobre :)

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 19 czerwca 2013, 13:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze możesz zrobić prolaktynę i progesteron. No i ta tarczyca
    No i nic tylko brać się do roboty hihi :)

    MIśka94 lubi tę wiadomość

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 19 czerwca 2013, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki, prolaktyne i progesteron mam robić w 21 dniu cyklu i wtedy też zrobię tarczyce. Właśnie też czytałam o tym PCOS, ale ja miesiączki mam regularne, nie zdarzył mi się jeszcze miesiąc bez i w ciąży też byłam a podobno ciężej zajść. Jak już zrobie wszystkie badania to wybiorę się do lekarza i zobaczę co powie.Jeszcze raz dziękuje;-)

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 20 czerwca 2013, 07:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam jeszcze taką informację: Przy prawidłowym obrazie jajników w usg, przy braku zaburzeń miesiączkowania i przy nieznacznym podwyższeniu jedynie androstendionu rozpoznanie zespołu policystycznych jajników jest mało prawdopodobne.

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • moniaak Autorytet
    Postów: 252 111

    Wysłany: 20 czerwca 2013, 08:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a masz problemy z cera lusia?tradzik?albo nadmierne owlosienie?

  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 20 czerwca 2013, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie z cerą trochę tak, ale nie jakoś strasznie, ogólnie mam tłusta cere, wypadają mi włosy a po poronieniu jeszcze bardziej się to nasiliło. Na 10 lipca jestem umówiona do ginekologa-endokrynologa zobaczymy co powie a przyjmuje tam gdzie mój nowy ginekolog więc obu będę mieć w jednym miejscu, tylko że wizyta 150 zł chyba zbankrutuje przez te wszystkie badania i tych lekarzy, ale trudno. Dzięki dziewczyny za pomoc.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • moniaak Autorytet
    Postów: 252 111

    Wysłany: 20 czerwca 2013, 15:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to wlasnie moze ten androstendion za to jest odpowiedzialny u Ciebie..jesli nie masz zadnych problemow z cyklem..moze dostaniesz cos na jego zbicie i sie poprawia i wlosy i cera:)

  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 20 czerwca 2013, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje że to nic poważnego i ta moja tarczyca, prolaktyna i progesteron będą dobre, bo od następnego cyklu mieliśmy zacząć starania a nie je odkładać.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 3 lipca 2013, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym razem w 21 dniu cyklu zrobiłam TSH -3,170 norma (0,270 - 4,200), ft4 - 1,28 norma (0,93-1,70), Progesteron 11,47 a Prolaktyna 99,35 norma (4,79 - 23,30) i tu się załamałam, w dodatku w morfologii Neurofile 2,4 przy normie 2,5-7,00 a w rozmazie krwi Monocyty 2% przy normie 3-8 i jeszcze ciężar właściwy (badanie moczu) 1,011 norma 1,015-1,030. Wizyta dopiero 10 lipca, co o tym sądzicie.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • moniaak Autorytet
    Postów: 252 111

    Wysłany: 4 lipca 2013, 00:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba progesteron lekko niski jak na 21 dc..no i prolaktyna lekko wysoka..ale to do podleczenia..duphaston i bromergon i lecisz:)hehe..za tydzien pojdziesz do lekarza cos ci wypisze..:)nie ma czym sie zalamywac!!bedzie dobrze

  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 4 lipca 2013, 07:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odp. oby było tak jak mówisz. Nie wiem czy dobrze zrobiłam te badania, bo było 21 dc a ten cykl zapowiada się na bardzo krótki 24 dniowy, ale jak coś to będę powtarzać.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 4 lipca 2013, 16:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i ten TSH za wysoki (mimo że w normie) jak dla osoby starającej się, mi lekarz mówił że prawidłowy wynik to 1-1,5

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 4 lipca 2013, 16:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o morfologię to się nie znam niestety więc nic nie powiem.

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 4 lipca 2013, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to TSH to nie wiem czy nie za szybko zrobiłam bo czytałam że powinno się zrobić w trzecim normalnym cyklu po poronieniu a ja zrobiłam w drugim, a w ciąże zaszłam wcześniej więc nie wiem czy wtedy te moje wyniki też były takie czy dopiero teraz moje hormony tak szaleją.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
  • zozol Autorytet
    Postów: 1380 1236

    Wysłany: 4 lipca 2013, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to może rzeczywiście tak być. A wiesz co było przyczyną poronienia? Bo może się np. okazać że właśnie to za wysokie TSH. Poczekaj do wizyty, zobaczymy co Ci lekarz powie. Powodzenia!

    qm4p206.png

    Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png


  • lusia22 Autorytet
    Postów: 763 328

    Wysłany: 4 lipca 2013, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    miałam kilka badań i z nich wyszło że wszystko jest ok, tylko nie miałam hormonów i tak poszłam sobie zrobić, w środę mam wizytę mam nadzieje że wszystko będzie ok.

    Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

    km5stv737gu3576a.png
‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego