Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
-
WIADOMOŚĆ
-
Odebrałam dzisiaj wyniki. Wyszedl mi niedobor bialka S. Czy ktoras z Was przy tych mutacjach ma jeszcze za niskie bialko s? Dopiero bede szla do hematologa. Czy to jest podstawa do przyjmowania heparyny w okresie ciazy?Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Cześć Dziewczyny. W grudniu, kilka dni przed świętami zrobiłam test, który pokazał nasze upragnione dwie kreski. Szaleliśmy z Mężem ze szczęścia, ponieważ marzymy o dziecku. Tydzień temu zaczęłam krwawić, okazało się że mam krwiaka na macicy, ale wody płodowe zaczęły już odchodzić i nie dało się uratować naszego Maleństwa. Po wynikach badań okazało się, że mam wysoki poziom homocysteiny i lekarz każe zrobić badanie na mutację genu MTHFR.05.01.2018 Aniołek 7t5d [*]
21.01.2019 Aniołek 9t6d [*] PJP
14.06.2019 Aniołek 8t [*] PJP
Obniżone białko Z -
Karolcia89 wrote:Cześć Dziewczyny. W grudniu, kilka dni przed świętami zrobiłam test, który pokazał nasze upragnione dwie kreski. Szaleliśmy z Mężem ze szczęścia, ponieważ marzymy o dziecku. Tydzień temu zaczęłam krwawić, okazało się że mam krwiaka na macicy, ale wody płodowe zaczęły już odchodzić i nie dało się uratować naszego Maleństwa. Po wynikach badań okazało się, że mam wysoki poziom homocysteiny i lekarz każe zrobić badanie na mutację genu MTHFR.
Zamawiaj test, we wtorek powinien być u Ciebie. Potem czeka się do 14 dni roboczych na wynik.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula_071 wrote:Zamawiaj test, we wtorek powinien być u Ciebie. Potem czeka się do 14 dni roboczych na wynik.
Ja mieszkam w Niemczech. Jutro idę do lekarza i poproszę o badanie. Jeśli nie dostanę, to zamówię z Polski, żeby sprawdzić to jak najszybciej05.01.2018 Aniołek 7t5d [*]
Obniżone białko Z -
Ja dziś odebrałam wyniki i mam mutacja PAI-1 i MTHFR A1298C oba w układzie homozygotycznym. Za tydzień wizyta u hematologa a 1 lutego rozmowa z genetykiem. Mam nadzieje dowiedzieć się więcej2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
2016-inseminacja- ciąża ektopowa jajowodowa
2017-kriotransfer- poronienie zatrzymane 9tc (Agatka)
2018-kriotransfer -ciąża biochemiczna
2019- transfer 2 zarodków UDANY
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
Na jesień zabieramy naszego Śnieżka 🥰
🔜🤰🏼❓ -
Ciżemka wrote:Ja dziś odebrałam wyniki i mam mutacja PAI-1 i MTHFR A1298C oba w układzie homozygotycznym. Za tydzień wizyta u hematologa a 1 lutego rozmowa z genetykiem. Mam nadzieje dowiedzieć się więcej
Myślę, że nie dowiesz się więcej niż w tym wątku. Obaj moi lekarze byli zdziwieni wiedzą jaką na temat mutacji zdobyłam na forum i ogólnie na stronach internetowych. Jedna dr myślała, że mam medyczne wykształceniestarania od 2007 r i ani jednej ciąży -
Znam to, sama siebie diagnozowałam bo w klinice nikt tego typu badań mi nie zlecił i miałam czuja że to zrobiłam. Jestem ciekawa co powie doktorek z kliniki jak przyjdę i w ręku będę miała wyniki. A jeśli chodzi o leki suplementy to chociaż to doktorki doradzają czy sama muszę poszukać sobie jakiś witamin i metodą prób i błędów? miałyście może witaminy B badane przed rozpoczęciem suplementacji? pytam bo takie coś wyczytałam odnośnie MTHFR:
https://nutrigenom.wordpress.com/2017/05/27/l-metylfolian-co-to-kiedy-dla-kogo-i-ile/2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
🔜🤰🏼❓ -
Miałam badany kwas foliowy i B12. B12 była przed suplementacją na dość niskim poziomie (pisałam o tym w tym wątku - warto wszystko przeczytać od 1 strony), kwas foliowy był na średnim poziomie, ale homocysteina była zbyt wysoka i wskazywała na problem. Moja dr widząc homocysteinę zleciła badanie na trombofilię i okazało się, że mam 2 mutacje. Zanim dostałam wyniki brałam folian (i kwas foliowy poszedł w górę) i zastrzyki z b12 niemetylowanej i wyniki równiez poszły w górę. Moja dr powiedziała, że przy prowadzeniu suplementacji nie ma sensu robienie wyników, bo nie ważne jaką formę się bierze - wyniki i tak rosną, co nie wskazuje na to czy faktycznie witamina się wchłania. Po prostu mamy jej stężenie we krwi, ale może nie zachodzić przekształcenie witaminy w formę potrzebną komórkom.
Aktualnie jestem na suplementacji folianem, metyl b12, metyl b6,starania od 2007 r i ani jednej ciąży -
Dziękuje Ci za odpowiedz. Dziś przyszły wyniki i homocysteina 8,13 a kwas foliowy powyżej normy 33,40 a norma 26,80. Witamina B12 -402,09 wiec ładny wynik. Zmieniać zatem kwas mimo wysokiego wyniku? Zaznaczam ze przed otrzymaniem wyników brałam zwykły Folik
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 23:47
2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
🔜🤰🏼❓ -
Ciżemka wrote:Dziękuje Ci za odpowiedz. Dziś przyszły wyniki i homocysteina 8,13 a kwas foliowy powyżej normy 33,40 a norma 26,80. Witamina B12 -402,09 wiec ładny wynik. Zmieniać zatem kwas mimo wysokiego wyniku? Zaznaczam ze przed otrzymaniem wyników brałam zwykły Folik
Wcześniej sama byłam zadowolona z wyniku kwasu ponad normę, dopóki nie oświecono mnie na forum, że to brak wchłaniania Lekarze nawet (rodzinna i jeden znajomy chirurg) utwierdzali mnie, że to dobrze, więc pozostawię to bez komentarza. -
Na wynik MTHFR czekam, wczoraj robiłam Homocysteina i wyszła mi 12,22. Nie rozumiem opisu koło wyniku, nie wiem czy jest za wysoka czy nie. Witamina b12 ok, biało C ok, ale za to biało S tylko 52 było w tamtym tygodniu. Wczoraj jeszcze raz powtórzyłam badanie na zlecenie hematolog.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Dziewczyny, czy któraś z was przy mutacjach stosuje czysty inozytol (wit.b8) ?
Ja brałam na lepsze owulacje i pryszcze inofem, który bardzo mi pomagał.Jajniki tez zaczęły ładniej wygladać na usg. Musiałam go jednak odstawić ze względu na kwas foliowy w składzie.
Myślałam, żeby zakupić sam inozytol w proszku 250 g. Czy któraś z was testowała coś takiego? -
O kurde, tego nie wzięłam pod uwagę. Dzięki bo faktycznie też zacieszyłam jak zobaczyłam wynik a tu zonk...
Paula_071 gdzieś na forum wyczytałam, że do starania się homocysteina musi być w widełkach 6,5-8
Paula_071 lubi tę wiadomość
2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
🔜🤰🏼❓ -
Cześć Dziewczyny. Jak już wcześniej pisałam po poronieniu, którego powodem był krwiak w macicy, lekarz rodzinny kazał mi zrobić badanie na mutację genu MTHFR, ponieważ homocysteinę miałam 11,67 i on uważa że to alarmujący poziom. On nie może mnie skierować na takie badanie więc wysłał mnie do genetyka od którego nie dawno wyszłam. Pani doktor stwierdziła, że w Niemczech (bo tutaj mieszkam) nikt nie robi takiego badania, no wystarczy brać kwas foliowy i będzie dobrze. Robią badanie tylko po 3 poronieniu i w razie homocysteiny ponad 50. Masakra. Jak zaczęłam mówić o metylacji i toksycznosci zwykłego kwasu foliowego to zaczęła przywracać oczami. Mam wrażenie, że wiem więcej niż ona na ten temat. Postanowiliśmy z Mężem że i tak to sprawdzimy i dlatego chcę zamówić zestaw z Polski. Jakie laboratorium wysyłkowe polecacie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 15:08
05.01.2018 Aniołek 7t5d [*]
Obniżone białko Z