Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny czy możecie mi odpowiedzieć na pytanie ? Dziś dostałam wynik kwasu foliowego 70.5nmol/l a norma to [10.4-42.4]Rozumiem,że u mnie jest tego kwasu za dużo ale czy to oznacza,że mój organizm go nie wchłania i muszę zażywać metylowany kwas foliowy? Na wyniki genetyczne nadal czekam...
-
Lady Dior - najprawdopodobniej taka jest tego przyczyna. Wynik genetyczny MTHFR da Ci 100% pewność, jeżeli będzie jakaś mutacja, będziesz musiała przyjmować metyle.
2014.06. - start
2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk)
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb! -
Dziękuję bardzo za odp.Czytałam,że nie da się przedawkować tej wit.bo wydala się z moczem ale mało jeszcze wiem...Ciekawi mnie,czy to mogło być przyczyną poronienia? Dziś muszę zasiąść przed komputerem i dużo poczytać,bo jestem tylko tydzień w Pl.i nie mam jak umówić się z lekarzem,który by mi to wszystko wyjaśnił...
-
Czy może być przyczyna poronienia wysoki poziom kwasu foliowego we krwi? Hmmm dobre pytanie, ale nie wydaje mi się. Ewentualnie brak wchłaniania mogłoby mieć wpływ na wady dziecka, co z kolei mogłoby spowodować poronienie - ale tego się nigdy nie dowiemy niestety.
Jaki masz plan działania?
2014.06. - start
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
Właśnie nie wiem co robić za bardzo...Jutro mam wyniki wit.B12 i homocysteiny.Mam już objawy płodności i bardzo bym chciała już próbować ale,jeśli homocysteina będzie za wysoka,to będę ją najpierw zbijać.Zamówiłam sobie już zmetylowaną Wit.B12 B6 i kwas foliowy.Wiem,że powinnam odczekać i chyba tak zrobię,że odczekam 1cykl.Jutro w końcu wizyta u gin i zobaczę co mi powie.No ale jeśli u mnie kwas foliowy się nie wchłania,to chyba też nie warto od razu się starać,bo dziecko potrzebuje tej Wit.i nie warto ryzykować wadami
hajka lubi tę wiadomość
-
Lady_Dior wrote:Właśnie nie wiem co robić za bardzo...Jutro mam wyniki wit.B12 i homocysteiny.Mam już objawy płodności i bardzo bym chciała już próbować ale,jeśli homocysteina będzie za wysoka,to będę ją najpierw zbijać.Zamówiłam sobie już zmetylowaną Wit.B12 B6 i kwas foliowy.Wiem,że powinnam odczekać i chyba tak zrobię,że odczekam 1cykl.Jutro w końcu wizyta u gin i zobaczę co mi powie.No ale jeśli u mnie kwas foliowy się nie wchłania,to chyba też nie warto od razu się starać,bo dziecko potrzebuje tej Wit.i nie warto ryzykować wadami
A kiedy robiłaś badania, że dopiero jutro nasz wyniki?
Mi wyszła wysoka homocysteina, a urodziłam zdrowe pierwsze dziecko. Nie wiem jak to wszystko działa.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Dziś robiłam homocysteinę,Wit.B12 mam nadzieję że nie będzie wysoka i lekarka pozwoli mi się od razu starać-choć na wyniki badań genetycznych jeszcze z tydzień będę czekać.
-
Lady_Dior wrote:Dziś robiłam homocysteinę,Wit.B12 mam nadzieję że nie będzie wysoka i lekarka pozwoli mi się od razu starać-choć na wyniki badań genetycznych jeszcze z tydzień będę czekać.
Ja myślałam, że będę mieć do piątku wyniki mutacji, ale dzwoniłam i będą dopiero jutro. Jeśli robiłaś w Diagnostyce to wynik może być już dziś.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Ja też miałam wysoką homocysteinę, ładnie ją zbiłam zwykłym kwasem foliowym 5mg (na receptę od immunolog), ale ja mam tylko PAI-1, więc nie potrzebuję zmetylowanej formy.
2014.06. - start
Paula_071 wrote:. Jeśli robiłaś w Diagnostyce to wynik może być już dziś.
-
Dziewczyny, przewertowałam wątek, ale nie znalazłam odp. na nurtujące mnie pytania. Mam MTHFR 677C heterozygotyczny i PAI 1 homozygotyczny. Czy któraś z Was ma takie mutacje i może mi napisać jakie ma zalecenia, co bierzecie, w jakich dawkach?
Mój lekarz chyba nie do końca wie z czym to się je i szukam innego, ale chciałabym wiedzieć, jakie są zalecenia innych lekarzy, żeby ciągle nie tłuc głową w mur.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.2013 Córka - największa miłość
7.04.2017 - 9tc [*] Aniołek
12.2017 cp
-
AnnaZ - podejrzewam, że dostaniesz metylowaną formę kwasu foliowego i wit. B, może kup sobie już teraz - z tego co czytałam na innych wątkach właśnie tak dziewczyny robią. Badałaś homocysteinę, białko C i S? Myślę, że warto je dobadać Na Pai-1 często nic nie dają - totalnie olewają ją (ja chodziłam od lekarza do lekarza), ale osobiście, jak już dostanę zielone światło do starań mam zamiar brać Acard, na rozrzedzenie krwi -> akurat ten rodzaj mutacji może wpływać na problemy z zagnieżdżeniem zarodka, dlatego rozrzedzasz krew.
2014.06. - start
Lady_Dior wrote:Właśnie nie wiem co robić za bardzo...Jutro mam wyniki wit.B12 i homocysteiny.Mam już objawy płodności i bardzo bym chciała już próbować ale,jeśli homocysteina będzie za wysoka,to będę ją najpierw zbijać.Zamówiłam sobie już zmetylowaną Wit.B12 B6 i kwas foliowy.Wiem,że powinnam odczekać i chyba tak zrobię,że odczekam 1cykl.Jutro w końcu wizyta u gin i zobaczę co mi powie.No ale jeśli u mnie kwas foliowy się nie wchłania,to chyba też nie warto od razu się starać,bo dziecko potrzebuje tej Wit.i nie warto ryzykować wadami
To trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę i wyniki! Daj znać, jak tam :*Lady_Dior lubi tę wiadomość
2014.06. - start
AnnaZ wrote:Dziewczyny, przewertowałam wątek, ale nie znalazłam odp. na nurtujące mnie pytania. Mam MTHFR 677C heterozygotyczny i PAI 1 homozygotyczny. Czy któraś z Was ma takie mutacje i może mi napisać jakie ma zalecenia, co bierzecie, w jakich dawkach?
Mój lekarz chyba nie do końca wie z czym to się je i szukam innego, ale chciałabym wiedzieć, jakie są zalecenia innych lekarzy, żeby ciągle nie tłuc głową w mur.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.
przy podobnych mutacjach: metylowany kwas foliowy i metylowane wit B (B12 i B6). do tego acard (cały cykl) i po pozytywnym teście hepatyna.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
kinga27.30 wrote:To trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę i wyniki! Daj znać, jak tam :*
Dziękuję bardzo W sumie liczę tylko na to,że lekarka mi zrobi usg-powie,że wszystko się ładnie oczyściło itp.Na więcej nie liczę,bo co też może mi powiedzieć zwykły ginekolog...No może cytologię jeszcze mi zrobi... -
Ja też dostałam dzisiaj wyniki badań genetycznych. Kariotypy wyszły nam dobre. Z trombofilii wyszła mi mutacja MTHFR_1298A-C układ homozygotyczny. Z celiaki wyszła mutacja HLA-DQ8.
-
Mam wynik homocysteiny 5,72 IU/ml czyli chyba idealnie nie? Beta-HCG nadal obecna 12,71 mlU/ml hmmm.Lekarz mnie zbadał i wszystko wygląda dobrze..Mam duży pęcherzyk w prawym jajniku ale lekarz powiedział,żebym wstrzymała się 3mies.hmm chyba go nie posłucham.Dziewczyny a czy przy mutacjach MTHFR homocysteina jest zawsze wysoka czy moze byc tak,że mimo tej mutacji homocysteina jest w normie jak u mnie?
-
Lady_Dior wrote:Mam wynik homocysteiny 5,72 IU/ml czyli chyba idealnie nie? Beta-HCG nadal obecna 12,71 mlU/ml hmmm.Lekarz mnie zbadał i wszystko wygląda dobrze..Mam duży pęcherzyk w prawym jajniku ale lekarz powiedział,żebym wstrzymała się 3mies.hmm chyba go nie posłucham.Dziewczyny a czy przy mutacjach MTHFR homocysteina jest zawsze wysoka czy moze byc tak,że mimo tej mutacji homocysteina jest w normie jak u mnie?
Zazwyczaj jak homocysteina jest ok, to rzadko jest mutacja.13.08.2015 r.
11.05.2019 r.