Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula_071 wrote:Zazwyczaj jak homocysteina jest ok, to rzadko jest mutacja.
Dziękuję za odpowiedź.Poczekam jeszcze na resztę wyników i jeśli wszystko będzie ok to chyba pozostanie mi jedynie ograniczenie kwasu foliowego.Ciekawe czemu jest go tyle ponad normę hmmm. -
Hej dziewczyny Witaj Lady Dior
Mam do Was pytanie o ten kwas foliowy. Póki co jestem na samym początku badań, ale tak z ciekawości, czy jak się ma tą mutacje to trzeba całkowicie odstawić ten zwykły kwas foliowy czy dodatkowo łykać ten metylowy? bo biorę omegamed forte gdzie kwas foliowy występuje w obu postaciach i zastanawiam się, czy brać go dalej (w sumie to chciała bym znać wyniki kwasu foliowego na tym preparacie) czy jak najszybciej odstawić i zacząć brać ten kwas w formie metylowej (w ciąży będę najwcześniej za 8 tygodni). -
Malgonia witaj.Mi się wydaje,że możesz śmiało ten kwas brać na razie.Wyniki homocysteiny powinnaś mieć szybko,więc jakby wyszła Ci wysoka,to wtedy najwyżej odłożysz.Wiem,że są dwie mutacje tego genu (łagodniejsza i ostrzejsza) przy tej ostrzejszej chyba trzeba całkowicie odstawić syntetyczny kwas.Powodzenia-oby wyniki były po Twojej myśli i żeby udało się nam wszystkim zaciążyć w niedługim czasie :*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 08:10
Malgonia lubi tę wiadomość
-
Zgadzam się z tym, że mutacja może być pomimo niskiej homocysteiny
Sama jestem przykładem - homozygota 1298ac a homocysteina 5,6 bez brania suplementów.
Z tego co zdążyłam się dowiedzieć przy właśnie tej kombinacji mthfr 1298(homo), to się często zdąża. -
Reni, Kinga, dziękuję dziewczyny za odpowiedź.
Nie robiłam jeszcze białek ani homocysteiny, te wyniki to taka świeża sprawa. Na razie i tak zawiesiłam starania. W grudniu miałam laparoskopię ciąży pozamacicznej, o której nie wiedziałam. Trafiłam w ostatnim momencie na stół już z krwotokiem wewnętrznym i to bardzo osłabiło mnie fizycznie i psychicznie. Nie poddaję się jeszcze, zwłaszcza, że teraz znam już trochę wroga, ale nie chcę już nic robić po omacku.
Na ostatniej wizycie lekarz zapisał mi acidum folicum i zalecił metylowany kwas foliowy, powiedział, że jeśli na usg będzie widoczny pęcherz płodowy to raczej włączymy heparynę. O acardzie nie mówił mi nic. Wtedy nie miałam jeszcze wyników i to było takie gdybanie. Na początku czerwca mam wizytę u genetyka z nastawieniem już na badanie kariotypów.
Kupiłam Quatrefolic Swansona.
Czy polecicie jakąś witaminę B? Jaki folian bierzecie?2013 Córka - największa miłość
7.04.2017 - 9tc [*] Aniołek
12.2017 cp
-
Ojkaojka a kwas foliowy też sprawdzałaś?Też miałaś wysoko ponad normę?Mam nadzieję,że jutro dostanę wyniki w końcu...Brałam cały czas kwas foliowy w zwykłej dawce 0,4
-
Mam do Was kochane pytanie Ile czekałyście na wynik mutacji w testdna?? wiem, że jest napisane 15 dni roboczych, ale jak to jest w praktyce? dostawałyście wcześniej czy nie mam co na to liczyć?05.01.2018 Aniołek 7t5d [*]
21.01.2019 Aniołek 9t6d [*] PJP
14.06.2019 Aniołek 8t [*] PJP
Obniżone białko Z -
Ja dostałam wcześniej wyniki. Próbka była u nich 24 stycznia, a wyniki 7 lutego dostałam. 11 dni roboczych.
Karolcia89 lubi tę wiadomość
-
Karolcia89 wrote:Mam do Was kochane pytanie Ile czekałyście na wynik mutacji w testdna?? wiem, że jest napisane 15 dni roboczych, ale jak to jest w praktyce? dostawałyście wcześniej czy nie mam co na to liczyć?
14 dni roboczych.Karolcia89 lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Muszę w taki razie poczekać jeszcze trochę.
A powiedzcie mi, czy przy mutacjach macie takie objawy, jak uporczywe siniaki na nogach, krwawie z dziąseł czy też z nosa?05.01.2018 Aniołek 7t5d [*]
Obniżone białko Z -
Karolcia89 wrote:Dziękuję Wam za odpowiedzi. Muszę w taki razie poczekać jeszcze trochę.
A powiedzcie mi, czy przy mutacjach macie takie objawy, jak uporczywe siniaki na nogach, krwawie z dziąseł czy też z nosa?
Krwawienie z nosa tak, ale to nie ma związku z mutacją.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Dostałam wynik i niestety też mam mutację genu MTHFR 677C-T w układzie heterozygotycznym i PAI-1 4G homozygota. Co teraz w takim razie powinnam zrobić? Od czego zacząć?05.01.2018 Aniołek 7t5d [*]
Obniżone białko Z -
Dziewczyny zapytam też tu.Czy dobrze rozumiem że mam 2 mutacje-MTHFR 677C>T oraz czynnik V Leiden 1699G>A ? Reszta ok tak rozumiem ale nie jestem pewna
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2e6d2b56a972.jpg -
Dziewczyny czy mutacja czynnika V Leiden oznacza trombofilię?
Jak tak to wszystko czytam,to zaczynam się zastanawiać,czy aby na pewno mogę się zacząć starać od tego cyklu -
Lady_Dior wrote:Dziewczyny czy mutacja czynnika V Leiden oznacza trombofilię?
Jak tak to wszystko czytam,to zaczynam się zastanawiać,czy aby na pewno mogę się zacząć starać od tego cyklu
tak. Bedziesz brac heparyne. Teraz aczniej juz brac acard.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Dziękuję Paula Teraz sobie przypominam,że moja mama przy porodzie mojej młodszej siostry miała incydent z zatorem płucnym.Pewnie od niej odziedziczyłam tą mutację...Nie wiem jak ja to ogarnę w tej Holandii...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 11:27