X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
Odpowiedz

Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G

Oceń ten wątek:
  • Assunta Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Niedawno odebrałam wyniki badań genetycznych:
    - MTHFR C677T - heterozygota
    - PAI 1 4G - homozygota
    dodatkowo wcześniej wykonywałam :
    - homocysteine wynik ok. 11,10
    - kwas foliowy ok. 9,3
    Nie pamiętam jednostek i norm.

Przeczytałam na forum o suplementacji foliami i wprowadzeniu leków w związku z mutacja PAI moje pytanie jest takie której z was i jak szybko udało się zajsc w ciążę po wprowadzeniu leków.

Do ginekologa idę dopiero jutro i liczę że już coś przepisze.

Oprócz niedoczynnosci to pierwszy poważny problem który został zdiagnozowany u nas, więc mam nadzieję że po wprowadzeniu leków/suplementów ciąża się w końcu pojawi, bo od dwóch lat nic a nic.

Jeśli chcesz rozśmieszyć Pana Boga, opowiedz mu o swoich planach na przyszłość
    r.87 Starania od maja 2016 o pierwsze dziecko,
    niedoczynność tarczycy
    AMH - 2,7 (02.2019)
    MTHFR C677T heterozygota, PAI-1 homozygota
    08.18- prawy jajowód niedrożny
    p/ciała antykardiolipiniowe, B-glikoproteina, p. antygenom jajnika, p. plemnikowe - Ujemne

KIR BX( nieobecny 2DL4 norm, 2DL52 gr1 i 2), 2DS1, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1)

NK-15,2% po aktywacji 39,1%

Allo MRL - 0% (z M) seria szczepień 34,4%(zM) 51,7% (z innym dawcą) --> starania z Accofilem

Powtórka Allo MRL 6 m-cach 0%(zM) 65,9%(z innym dawcą)

HLA C : ONA C*07,17 ON C*05*07

KARIOTYPY: oboje prawidłowe
  • JJ. Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również mam stwierdzone te mutacje. Według mojego lekarza - ginekologa są to lżejsze odmiany mutacji. Przyjmuję kwas foliowy w formie zmetylowanej.

JJ.

- 13tc [*] - ciąża obumarła - 27.10.2017
    - grudzień 2020 - ciąża biochemiczna

- Endometrioza 1 stopnia
    - Słabo drożony (niedrożny) lewy jajowód
    - MTHFR 677-C / układ heterozygotyczny
    - PAI- 1 4G / układ homozygotyczny
    - Hashimoto

08.06.2022 - CUD !!! Ignaś

...Ponieważ znosiłaś chorobę z poddaniem się Woli Bożej , Bóg udzieli Ci tej łaski na Moją prośbę...
  • AgaHemm Nowa

Wysłany: 22 czerwca 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    W 2013 urodziłam zdrowego syna w terminie. Po 7 tc zaczęłam mieć plamienia, przepisano mi Duphaston i dzieki temj plsmienia ustały.
    Niestety później nie było już tak łatwo.
    W 2015 zaczęłam starać się o drugie dziecko. Niestety w 7 tygodniu zaczęłam plamic, następnie krwawic. W szpitalu mimo iż biło jeszcze serduszko, powiedziano mi, że jestem w trakcie ronienia.
    Pół roku później znowu ciąża, test z krwi pozytywne, nie zdążyłam trafić do lekarza i znowu krwawienie, poronilam drugą ciążę.
    W grudniu 2017 zaczęłam starania o dziecko . Moja nowa lekarka kazała zrobić badania na tarczyca i testy genetyczne na trombofilie. Do tej pory wszyscy lekarze twierdzili, że tak po prostu się wydarzyło i widocznie płód był uszkodzony itp.
    Po badaniach wyszło, że mam:
    - mutacje PAI-1
    - mutacje MTHFR
    - tarczyca zdrowiutka
    2 mają 2018 miałam ostatnią miesiączke, teraz jestem w ciazy, od razu po teście pozytywnym zrobiłam badania progesteronu, bety i kwasu foliowego.
    Od dwóch miesięcy brałam już:
    -acard
    -metylowana forme kwasu foliowego
    -wit, b6, b12, d3
    Ze względu na niski progesteron przepisami mi Luteine i Neoprine (tańszy odpowiednik Clexane).
    Wszystko było dobrze do 18 czerwca (poniedzialek), kiedy zaczęłam znowu plamic, brązowa wydzielina. Pojechałam na izbę przyjęć, lekarz potwierdził żywą ciążę i kazał lezec.
    Niestety plamienia nie ustają, czasami pojawia się trochę różowej krwi, czasami brąz, czasami rzadka wydzielina w kolorze kawy z mlekiem.
    Dzisiaj byłam u mojej ginekolog. Ciaza nadal żywa, szybka zamknięta, sama nie ma pojęcia skąd to krwawienie. Zwiększyła dawkę Neoprine (Clexane) do 60 mg. I zmieniła Luteine na Progesteronium. I nadal mam leżeć.
    Mam mętlik w głowie, nie wiem czego się spodziewać. Strasznie się boję. Jeżeli któraś z Was miała podobnie proszę o informacje. Może na własnym przykładzie nasuwa wam się jakaś przyczyna tych plamien.
    Dodam, że wg okresu mam 7 tc, wg usg 6 tc.

• palyna Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Assunta wrote:
    Hej

- PAI 1 4G - homozygota
    - kwas foliowy ok. 9,3

Przeczytałam na forum o suplementacji foliami i wprowadzeniu leków w związku z mutacja PAI moje pytanie jest takie której z was i jak szybko udało się zajsc w ciążę po wprowadzeniu leków.

Oprócz niedoczynnosci to pierwszy poważny problem który został zdiagnozowany u nas, więc mam nadzieję że po wprowadzeniu leków/suplementów ciąża się w końcu pojawi, bo od dwóch lat nic a nic.

Czesc ,

Ja mam stwierdzone tez te mutacje + jeszcze VR- heterozygota , leczę się u Pasnika w Łodzi.
    Właśnie zaczęłam pierwszy cykl 1-14 dni leki immunosupresyjne ranigast, equoral , azatopiryna, encorton 5.
    Dodatkowo po stwierdzonej owulacji heparyna , acard 75, duphaston od 16 dnia. Do tego wszystkiego oczywiście kwas foliowy w formie zmetylowanej .
    Żelazny zestaw , ale Paśnik twierdzi ze do 3 cyklu powinno się udać .
    Natomiast sama jestem ciekawa jak szybko dziewczynom które brały te leki udało się zajść w ciąże

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 16:14

palyna
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy jest wśród was ciężarna z mutacja PAI hetero, która bierze clexane lub neoparin?
    Jaką dawkę bierzecie 0,4 czy 0,6?

• czarnaiwi Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka wrote:
    Dziewczyny, czy jest wśród was ciężarna z mutacja PAI hetero, która bierze clexane lub neoparin?
    ja co prawda mam pai homo- biorę 0,4

Ojkaojka lubi tę wiadomość

l22n6iyeodmrpg2f.png
    10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka wrote:

Wydaje mi się, ze dawka zależy też od masy, a nie tylko wagi problemu. Ja co prawda ciężarna jeszcze nie jestem ale dostałam receptę na 0,4

Ojkaojka lubi tę wiadomość

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • JJ. Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również miałam Neoparine 0,4

JJ.

- Endometrioza 1 stopnia
    - Hashimoto

...Ponieważ znosiłaś chorobę z poddaniem się Woli Bożej , Bóg udzieli Ci tej łaski na Moją prośbę...
  • Leelou Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,jestem świeżo po poronieniu i chcę zrobić na własną rękę badanie MTHFR, Czynnik V Leiden i mutację genu protrombiny. Wiecie może czy z tymi badaniami należy odczekać jakiś czas od poronienia czy nie ma to znaczenia i można zrobić je w każdej chwili?

26 maja dokładnie w terminie przyszedł na świat nasz synek<3 Najpiękniejszy Dzień Matki<3

Cud... Naturals!<3
    II-ICSI :) [*] 10 tc :( <3 + 2 mrozaki
    I-ICSI :(
    AMH 0,24
  • Applejoy Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leelou wrote:
    Witajcie,jestem świeżo po poronieniu i chcę zrobić na własną rękę badanie MTHFR, Czynnik V Leiden i mutację genu protrombiny. Wiecie może czy z tymi badaniami należy odczekać jakiś czas od poronienia czy nie ma to znaczenia i można zrobić je w każdej chwili?
    Nie musisz czekać to geny, one się nie zmieniają nigdy. Polecam pakiet badań na trombofilie z testDNA :)

mgbix354 lubi tę wiadomość

1bab7e35e8.png[/url]
  • Leelou Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Applejoy wrote:
    Nie musisz czekać to geny, one się nie zmieniają nigdy. Polecam pakiet badań na trombofilie z testDNA :)
    Dziękuję! Szkoda, że nie wiedziałam wcześniej i wykupiłam już pakiet w laboratorium.

26 maja dokładnie w terminie przyszedł na świat nasz synek<3 Najpiękniejszy Dzień Matki<3

Cud... Naturals!<3
    II-ICSI :) [*] 10 tc :( <3 + 2 mrozaki
    I-ICSI :(
    AMH 0,24
  • marcelka998 Nowa

Wysłany: 23 lipca 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej też ma te mutacje co opisujecie mój lekarz powiedział mi że ma być pod kontrolą poradni hematologicznej i brać zastrzyki w ciąży co do kwasu foliowego powiedział tyle że ma brać suplementy tam gdzie jest go więcej

Współczuje przechodzę przez to samo w lutym straciłam mojego Aniołka po wielu badaniach i wizyt u lekarzy i genetyków mam nadzieję ze następnym razem się uda :)
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, po ciąży zostały mi następujące leki do odsprzedania:

Neoparin 0,4ml, 2 opak. (pełne po 10 ampułkostrzykawek), 1 opak. (rozpoczęte, 5 ampułkostrzykawek), ważność do 01.2021, za cenę łączną 160 PLN

Lutinus 100mg, 11 tabl., ważność do 11.2019, za cenę 45PLN

DHEA Eljot 25mg, 1 opak. (pełne 30 tabl. ), 1 opak. (rozpoczęte 20 tabl.), ważność do 09.2018, za cenę łączną 50 PLN

Folian quatrefolic 400 Swanson, otwarta fiolka, ok. 10 kapsułek – dorzucę gratis dla chętnej osoby.

Możliwa wysyłka. Zainteresowane osoby zapraszam do kontaktu na priv.

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • makowa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Przyszłam na wątek, aby móc porozmawiać z kimś w temacie. Co mi dolega widać w moim podpisie, ale czekam jeszcze na niektóre wyniki, nie konsultowałam ich jeszcze z lekarzami - wizyty zaplanowane.

Jakie leki zażywacie mając mutację MTHFR i PAI-1?

MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny może którejś z was sie przydadza te informacje.
    Tez mam te mutacje Mthfr i pai1 do tego niedoczynność tarczycy i przeciwciała Ana 1-2 . Wcześniej poronilam 3 ciąże a 4 przebiegala prawidłowo na lekach ktore przyjmowalan w sumie to zakonczyla sie w 27tc ale to ze względu na bliźniaki które były na jednym łożysku. Chłopcy na szczęście dobrze się maja .

To co brałam w ciąży to duphason, clexane 0.6 acard do 13tc , luteina w pozniwjszym okresie i witaminy

Przed ciaza miałam brac metylowany kwas foliowy w dawce 2 mg później przy zajsciu w ciąże miałam brac 0.4 mg kwasu plus witaminy w ktorych tez był kwas foliowy.

Aha i jeżeli któraś z was ma podwyższony poziom homocysteiny to pasuje go obniżyć biorac metylowana wit b12 i metylowane b 6 ' przy zajsciu mozna odlozyc

Przy wcześniejszych ciazach ktore sie zakończyły stanieciem serduszek bralam duphason, acard ,clexan 0.2 i zwykly kwas bo nie wiedziałam wtedy o tych mutacjach.

Aha bedac na clexane nie mialam zlecanych zadnych badan jedynie morfologia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 20:17

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • JJ. Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Hej dziewczyny :)
    Przyszłam na wątek, aby móc porozmawiać z kimś w temacie. Co mi dolega widać w moim podpisie, ale czekam jeszcze na niektóre wyniki, nie konsultowałam ich jeszcze z lekarzami - wizyty zaplanowane.

Jakie leki zażywacie mając mutację MTHFR i PAI-1?

Ja piję metylowany kwas foliowy oraz witaminę B12 i witamine B6 - forma metylowana + od pozytywnego testu heparyna. Lekarz zalecił mi pić także Acard aczkolwiek na czas @ odstawiam bo strasznie mi wydłuża krwawienie.

JJ.

- Endometrioza 1 stopnia
    - Hashimoto

• Malgonia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa ja biore kompleks wit z grupy B, wszystkie metylowane. 150 mg acardu i od pozytywnego testu heparyna. Poki co tylko zajsc nie moge :/

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • makowa Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odp, widzę że powtarzają się dość często niektóre leki, pewnie i mnie one czekają. Dziś dostałam ostatnie wyniki: kariotypy prawidłowe, ANA2 dodatnie. Endokrynologa mam w piątek, ale gin poszła na urlop i dopiero na 17.08. mam wizytę :(

OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

x0f7mnb.png
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Assunta wrote:
    Hej

- PAI 1 4G - homozygota
    - kwas foliowy ok. 9,3

Mam identyczne mutacje. Jak tam sytuacja u Ciebie?

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • makowa Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeszcze jedno pytanie - czy leki na nadkrzepliwość przepisał Wam ginekolog, czy może byłyście u immunologa i hematologa?

x0f7mnb.png
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ