Forum Poronienie Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
Odpowiedz

Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G

Oceń ten wątek:
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2421 7068

    Wysłany: 26 września 2018, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona27091991 wrote:
    Pismak przemyślałam sprawę że może warto już teraz zrobić te badania i jechać z wynikami na wizytę. Poszłam do laboratorium, miałam napisane na karteczce że chcę pakiet badań na APS, ANA, białko c i białko s. Pani powiedziała mi że nie mają takiego pakietu tylko muszę konkretnie powiedzieć co chcę, spytała czy chcę ANA-1 czy ANA-2 też, i czy chcę białka wolne czy aktywne. Oczy u mnie jak 5 zł bo jestem w tym zupełnie zielona i powiedziałam że wrócę jak dowiem się więcej.
    czy mogłabyś mi napisać więcej szczegółów o tych badaniach?

    Jeśli chodzi o ANA to robisz ANA 1 jak oś wyjdzie to dopiero ANA 2 i 3. Białko c aktywność, białko s wolne. APS: przeciwciała antykardiolipinowych klasy IgG I IgM, Przeciwciała przeciw ß2-glikoproteinie klasy IgG i IgM i antykoagulant tocznia na początek wystarczy.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2018, 22:39

    Iwona27091991 lubi tę wiadomość

    Angelius Provita

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • Olelka Koleżanka
    Postów: 46 4

    Wysłany: 5 października 2018, 16:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy przy mutacjach Mthfr mozna brać inofolic? Słyszałam, że dobrze wpływa na płodność, ale ma też kwas foliowy. A ja już biorę 5 mg zwykłego i 0,400 z prenatal uno.

  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 6 października 2018, 16:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy moich dolegliwościach (w podpisie) biorę Prenatal Uno (z metylowanym kwasem), Acard 150 mg, Letrox, selen i dodatkowo wit. D.
    Moja gin mówiła, że heparyna od pozytywnego testu lub od serduszka. Jak się uda, to będę chciała już od pozytywnego testu.

    A i czekam na wyniki białka s, białko c w normie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2018, 16:10

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6975 5308

    Wysłany: 6 października 2018, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa, a homocysteine badałaś?

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 6 października 2018, 18:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiedziałam, że o czymś zapomniałam w podpisie :)
    Tak, badałam, wynik 5,0. Kwas foliowy w tamtym czasie miałam ponad 20 (brałam wtedy zwykły kwas), w zeszłym miesiącu był w normie (coś koło 12), w czwartek idę znów go zbadać.

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6975 5308

    Wysłany: 7 października 2018, 00:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    antytrombinę III i czynnik krzepnięcia VIII i APTT zrób jeszcze ;)

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 7 października 2018, 20:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W listopadzie mam powtórzyć badania, więc może wtedy o nie zapytam. A jakby wyniki były niewłaściwe, to jakie leki się przyjmuje? Bo heparynę już mam zapowiedzianą.

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 7 października 2018, 23:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    W listopadzie mam powtórzyć badania, więc może wtedy o nie zapytam. A jakby wyniki były niewłaściwe, to jakie leki się przyjmuje? Bo heparynę już mam zapowiedzianą.
    Przy zaburzeniach krzepliwości często włącza się również acard

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2018, 23:13

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6975 5308

    Wysłany: 8 października 2018, 08:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    W listopadzie mam powtórzyć badania, więc może wtedy o nie zapytam. A jakby wyniki były niewłaściwe, to jakie leki się przyjmuje? Bo heparynę już mam zapowiedzianą.
    heparyna może być podawana w różnych dawkach - o.4, o.6, o.8, do tego można dołączyć Acard 75g lub 150g.
    Ja mam np. brać heparynę o.6 i Acard 150mg :)

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 9 października 2018, 21:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acard jak wspomniałam już biorę, w ciąży dojdzie heparyna. Zastanawia mnie, czy badania antytrombiny III i czynnika krzepnięcia VIII i APTT wpłyną jakoś na ten plan leczenia.

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Iwona27091991 Autorytet
    Postów: 865 474

    Wysłany: 12 października 2018, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co dziewczyny mam mętlik w głowie
    byłam wczoraj na wizycie w klinice niepłodności
    pokazałam mu wyniki z tymi mutacjami to skomentował to tak:
    ma to połowa ludzi na świecie i to nie jest to żadną przyczyną niepłodności
    o żadnych badaniach krzepliwości nawet nie wspomniał ;/

    starania od 09.2017
    03.2018 naturalny cud [*] 8 tydz. pjp
    1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.
    2 IVF 08.2019 beta ;(
    3 IVF 12.2019 brak zarodków
    4 IVF 02.2020 beta ;(
    5 IVF 07.2020 cb
    09.2020 naturalny cud cb
    02.2021 naturalny cud
    relgh371njgbr087.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6975 5308

    Wysłany: 12 października 2018, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona, bo mutacja PAI ani mutacje MTHFR nie są przyczyna niepłodności.
    Trombofilia też nie, ona jest przyczyną poronień, ale nie niepłodności.

    Dlatego jeśli chcesz się bardziej przebadać i wykluczyć trombofilie albo zespół antyfosfolipidowy powinnaś iść do hematologa i reumatologa, a nie do kliniki.

    Myślę, że w klinice nie zajmują się hematologią i immunologią tylko przyczynami stricte ginekologicznymi lub męskimi. Nie prowadzą tam też ciąż na metforminie, a niektóre kobiety muszą tak ciążę prowadzić.

    Invitro lub IUI nie uchroni Cię też zresztą przed nawykowym poronieniem spowodowanym trombofilią lub zespołem antyfosfolipidowym.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2018, 10:12

    Paula_071 lubi tę wiadomość

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 12 października 2018, 13:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona27091991 wrote:
    Wiecie co dziewczyny mam mętlik w głowie
    byłam wczoraj na wizycie w klinice niepłodności
    pokazałam mu wyniki z tymi mutacjami to skomentował to tak:
    ma to połowa ludzi na świecie i to nie jest to żadną przyczyną niepłodności
    o żadnych badaniach krzepliwości nawet nie wspomniał ;/
    Hematolog powiedział mi to samo ostatnio :/

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Iwona27091991 Autorytet
    Postów: 865 474

    Wysłany: 12 października 2018, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozumiem, czyli klinika kliniką a do hematologa idę swoją drogą

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    starania od 09.2017
    03.2018 naturalny cud [*] 8 tydz. pjp
    1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.
    2 IVF 08.2019 beta ;(
    3 IVF 12.2019 brak zarodków
    4 IVF 02.2020 beta ;(
    5 IVF 07.2020 cb
    09.2020 naturalny cud cb
    02.2021 naturalny cud
    relgh371njgbr087.png
  • Karolcia89 Autorytet
    Postów: 763 301

    Wysłany: 12 października 2018, 19:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :) postanowiłam tu do Was napisać, bo może któraś z Was ma podobny problem. Krótko o mnie: 8 cykli starań, w grudniu 2017 upragnione 2 kreski, serduszko, a następnie parę dni później plamienie, które było spowodowane krwiakiem w macicy i poronienie. Po stracie zrobiłam badanie w Polsce i wyszło mi Pai I układ homozygotyczny. Natomiast z racji tego, że mieszkam w Niemczech, tutaj udałam się do genetyka i ten zrobił jeszcze raz badanie, ale mutacja nie wyszła. Od lutego staramy się na nowo, ale bez rezultatów. Przyjmuje witaminy metylowane. Wczoraj byłam u ginekologa. Jestem 7 dpo i na usg było znowu widać krwiaka w macicy. Pani dr powiedziała, że może zarodek próbował się zagniezdzic i powstał krwiaka. Czy Wy też macie takie problemy z krwiakami przy tej mutacji? Id wczoraj łykam acard. Nie wiem co dalej. Jak to u Was wygląda?

    05.01.2018 Aniołek 7t5d [*]
    21.01.2019 Aniołek 9t6d [*] PJP
    14.06.2019 Aniołek 8t [*] PJP

    Obniżone białko Z
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6975 5308

    Wysłany: 12 października 2018, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia, koniecznie hematolog w PL - krwiaki tak jak mówisz mogą być od próby zagnieżdżenia.
    Zamów sobie do DE z testdna.pl MTHFR+trombofila. Łykaj Acard 75 albo
    150 od owulacji koniecznie. No i przydałaby się pewnie heparyna.

    Karolcia89 lubi tę wiadomość

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
  • Karolcia89 Autorytet
    Postów: 763 301

    Wysłany: 13 października 2018, 06:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Karolcia, koniecznie hematolog w PL - krwiaki tak jak mówisz mogą być od próby zagnieżdżenia.
    Zamów sobie do DE z testdna.pl MTHFR+trombofila. Łykaj Acard 75 albo
    150 od owulacji koniecznie. No i przydałaby się pewnie heparyna.
    No właśnie po poronieniu robiłam zestaw na trombofilie w testDNA i wyszło mi MTHFR C677T hetero i Pai I homo. Do Polski nie bardzo jak mam teraz pojechać, ale dostałam namiar na hematologa tutaj w Niemczech. Acard będę łykać na własną rękę, tylko dziwi mnie dlaczego w jednym laboratorium wyszło że mam to Pai I, a w drugim że nie. W Polsce robione był wymaz z policzka, a w Niemczech z krwi. Ty widzę też masz te mutacje, ale również inne do tego.

    05.01.2018 Aniołek 7t5d [*]
    21.01.2019 Aniołek 9t6d [*] PJP
    14.06.2019 Aniołek 8t [*] PJP

    Obniżone białko Z
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 13 października 2018, 10:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Hematolog powiedział mi to samo ostatnio :/
    U mnie w sumie podobnie, hematolog mówiła, że mutacje MTHFR i PAI 1 w niewielkim stopniu wpływają na krzepliwość, są inne czynniki, które wpływają na nią dużo bardziej. ALE: jeżeli wszystkie inne wyniki są ok, a wyszły tylko mutacje, to ona wdraża leczenie z powodu tych mutacji, bo może faktycznie wpływ mają niewielki, ale mają. Jakaś przyczyna nawracających poronień musi być, a skoro mutacje to jedyne podejrzenie, to dlaczego ich nie "leczyć".

    Oczywiście mówię o poronieniach, nie o niepłodności.

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Iwona27091991 Autorytet
    Postów: 865 474

    Wysłany: 13 października 2018, 11:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie przyczyną poronienia było puste jajo płodowe, beta urosła wysoko ale brak zarodka i gienokolog tłumaczyl że natura sama wyeliminowała chorego osobnika i to normalne. Tylko dlaczego teraz się nie udaje?

    starania od 09.2017
    03.2018 naturalny cud [*] 8 tydz. pjp
    1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.
    2 IVF 08.2019 beta ;(
    3 IVF 12.2019 brak zarodków
    4 IVF 02.2020 beta ;(
    5 IVF 07.2020 cb
    09.2020 naturalny cud cb
    02.2021 naturalny cud
    relgh371njgbr087.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6975 5308

    Wysłany: 13 października 2018, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trzeba zbadać jeszcze białko C i S, bo testy z testdna mogą wyjść ok, ale jeśli białko jest poniżej normy, to także oznacza to trombofilię.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2018, 15:13

    J. 💙 11.06.2019
    J. 💙 05.08.2021
    h84fl6d8kr38ixjk.png
‹‹ 24 25 26 27 28 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ