Forum Poronienie Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
Odpowiedz

Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G

Oceń ten wątek:
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 19 października 2018, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u genetyka i zaleciła przy mthfr C677hetero i Pai1 homo clexane 0.4 od testu pozytywnego i 5mg dedykowanego folianu.Powiedziala, że nie ma co dalej robić badań w kierunku trombofilli.Mam teraz jeszcze większą gonitwę złych myśli, że gdybym od testu miała clexane mogłam uratować tę ciążę ostatnią.Czekam jeszcze na wizytę u prof.Dębskiego i wtedy zacznę działać.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • Iwona27091991 Autorytet
    Postów: 865 474

    Wysłany: 20 października 2018, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od pozytywnego testu....
    tylko co robić jeśli pozytywnego testu brak?
    Chyba trzeba brać już od owulacji.
    Obecnie czekam na nowy cykl i histerolaparoskopie. Jeśli po tym nie uda się to zaczynam przygodę z celaxine od owulacji.

    starania od 09.2017
    03.2018 naturalny cud [*] 8 tydz. pjp
    1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.
    2 IVF 08.2019 beta ;(
    3 IVF 12.2019 brak zarodków
    4 IVF 02.2020 beta ;(
    5 IVF 07.2020 cb
    09.2020 naturalny cud cb
    02.2021 naturalny cud

    allo mlr 0%, szczepienia 10.2020-11.2020
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 20 października 2018, 13:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona27091991 wrote:
    Od pozytywnego testu....
    tylko co robić jeśli pozytywnego testu brak?
    Chyba trzeba brać już od owulacji.
    Obecnie czekam na nowy cykl i histerolaparoskopie. Jeśli po tym nie uda się to zaczynam przygodę z celaxine od owulacji.
    Od owulacji bierz Acard :)

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 20 października 2018, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ wrote:
    Byłam u genetyka i zaleciła przy mthfr C677hetero i Pai1 homo clexane 0.4 od testu pozytywnego i 5mg dedykowanego folianu.Powiedziala, że nie ma co dalej robić badań w kierunku trombofilli.Mam teraz jeszcze większą gonitwę złych myśli, że gdybym od testu miała clexane mogłam uratować tę ciążę ostatnią.Czekam jeszcze na wizytę u prof.Dębskiego i wtedy zacznę działać.
    Jeśli masz możliwość to zapytaj o neoparin zamiast clexane. Skład ten sam, a łatwiej dostępny no i tańszy :) Ja robiłam jeszcze badania w kierunku trombofili, zespołu antyfosfolipidowego i białka S, bo jeśli coś wyjdzie w tych badaniach to wtedy jest refundacja ryczałtowa na heparynę (ok 4zl za 10 zastrzyków zamiast 40zl). No i nie każdy lekarz przepisze heparynę przy samych mutacjach, np. mój hematolog twierdził, że nie ma naukowych dowodów, żeby pomagała donosić ciążę. Mówił, że to loteria, bo miał przypadki gdzie kobieta przy heparynie poroniła, a bez niej miała zdrowe dziecko no i że 50% ludzi takie mutacje ma i nawet o nich nie wiedzą. Na szczęście moja gin i napro biorą mutacje bardziej na poważnie :)

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Iwona27091991 Autorytet
    Postów: 865 474

    Wysłany: 20 października 2018, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Od owulacji bierz Acard :)
    Acard biorę już 9 cykl i nic z tego ;(

    starania od 09.2017
    03.2018 naturalny cud [*] 8 tydz. pjp
    1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.
    2 IVF 08.2019 beta ;(
    3 IVF 12.2019 brak zarodków
    4 IVF 02.2020 beta ;(
    5 IVF 07.2020 cb
    09.2020 naturalny cud cb
    02.2021 naturalny cud

    allo mlr 0%, szczepienia 10.2020-11.2020
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 21 października 2018, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja genetyka powiedziała, że clexane jest najlepszy jakościowo i bezpieczniejszy dla organizmu niż acard.Dostałam clexane 0.4 z refundacją (35zł),bo mam takie zalecenie pisemne od genetyk.Iwona, u mnie nie ma problemu z zajściem,bo to była moja 3 ciąża w ciągu półtora roku, ale z utrzymaniem.A sprawdzałaś drożność?

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 21 października 2018, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ wrote:
    Moja genetyka powiedziała, że clexane jest najlepszy jakościowo i bezpieczniejszy dla organizmu niż acard.Dostałam clexane 0.4 z refundacją (35zł),bo mam takie zalecenie pisemne od genetyk.Iwona, u mnie nie ma problemu z zajściem,bo to była moja 3 ciąża w ciągu półtora roku, ale z utrzymaniem.A sprawdzałaś drożność?
    Kochana mi chodziło o neoparin zamiast clexane. Ostatnio czytałam, że clexane wycofywali z rynku z powodu zanieczyszeń chemicznych w miejscu mocowania igły, więc sporo aptek nie ma go w ofercie. Również datego też o nim wspomniałam. A acard to swoją drogą ;)

    Ja czekam jak na szpilkach kiedy w końcu będę mieć owulkę. Od 2 dni szyjka miękka, a temperatura dalej nie wzrosła. Dzisiaj już mam 19dc :/

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 21 października 2018, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona27091991 wrote:
    Acard biorę już 9 cykl i nic z tego ;(
    Poczekaj może na pozostałe wynik badań. Może coś wyjdzie i chociaż będziesz wiedziała z czym musisz walczyć. Najgorsze jest jak nie ma ciąży ale nie wiadomo dlaczego :/ A prolaktynę masz prawidłową? Sprawdzenie drożności to też dobry pomysł.

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6846 5186

    Wysłany: 21 października 2018, 16:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona27091991 wrote:
    Od pozytywnego testu....
    tylko co robić jeśli pozytywnego testu brak?
    Chyba trzeba brać już od owulacji.
    Obecnie czekam na nowy cykl i histerolaparoskopie. Jeśli po tym nie uda się to zaczynam przygodę z celaxine od owulacji.
    Dokładnie, mnie Acard od owu nic nie dał. Neoparin 0,4 po pozytywnym teście w sierpniu nie pomógł, za to Acard 150mg i Neoparin 0,4 od owu spowodował ciążę :) Czasem trzeba się przemóc i samemu zdecydować o wcześniejszym włączeniu leków!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 16:33

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6846 5186

    Wysłany: 21 października 2018, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ wrote:
    Moja genetyka powiedziała, że clexane jest najlepszy jakościowo i bezpieczniejszy dla organizmu niż acard.Dostałam clexane 0.4 z refundacją (35zł),bo mam takie zalecenie pisemne od genetyk.Iwona, u mnie nie ma problemu z zajściem,bo to była moja 3 ciąża w ciągu półtora roku, ale z utrzymaniem.A sprawdzałaś drożność?
    Dla niektórych sama heparyna, to za mało. To nie są tożsame leki, każdy z nich działa na coś innego :)

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Iwona27091991 Autorytet
    Postów: 865 474

    Wysłany: 21 października 2018, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W najbliższy czwartek bedę miała 1 dzień cyklu, wtedy dzwonię i umawiam się na histerolaparoskopię. Przewiduję że bedzie wykonana w dniach 2-3 listopada, więc całkiem niedługo. To dużo pokaże.
    W między czasie czekam na wyniki tych badań z laboratorium.
    Czekamy tez na wyniki z badania naszych kariotypów.
    26.10 mam wizytę u endokrynolog- diabetolog. Skonsultuję z nią wyniki (podwyższone FT4, podejrzewam insulinooporność i hiperinsulinemię, prolaktyna prawie na górnej granicy).
    Zamówiłam dietę dostosowaną do moich wyników.
    Także na razie się wstrzymuję z heparyną, jeśli nic nie wyjdzie z tego o czym pisałam wyżej to dopiero zacznę ją przyjmować.

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    starania od 09.2017
    03.2018 naturalny cud [*] 8 tydz. pjp
    1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.
    2 IVF 08.2019 beta ;(
    3 IVF 12.2019 brak zarodków
    4 IVF 02.2020 beta ;(
    5 IVF 07.2020 cb
    09.2020 naturalny cud cb
    02.2021 naturalny cud

    allo mlr 0%, szczepienia 10.2020-11.2020
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2421 7068

    Wysłany: 23 października 2018, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki magnez łykacie przy mutacjach MTHFR?

    Na rynku obecny jest praktycznie tylko magnez w połączeniu z witaminą b6.
    Łykam kompleks Jarrow i dlatego chciałabym sam magnez.

    Angelius Provita

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6846 5186

    Wysłany: 23 października 2018, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie łykam magnezu w ogóle.

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 23 października 2018, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Ja nie łykam magnezu w ogóle.
    Ja też nie

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • madlen200 Koleżanka
    Postów: 63 6

    Wysłany: 25 października 2018, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki kwas foliowy przy mutacji Mthfr?
    Fembion 0,czy cos innego lepiej ? Co radzicie?

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 25 października 2018, 23:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlen200 wrote:
    A jaki kwas foliowy przy mutacji Mthfr?
    Fembion 0,czy cos innego lepiej ? Co radzicie?
    Ja brałam że Swanson'a, a jak mi się skończył to kupiłam taki: https://progresslabs.pl/witaminy-i-mineraly/162-aktywny-kwas-foliowy-methylo-folian-400mg-120-kapsulek-dla-wegan-5906660414537.html

    A Femibion nie ma w składzie oprócz folianów również syntetycznego kwasu foliowego? Tak coś kojarzę. Ogólnie przy mutacjach lekarze zalecają unikać syntetyków. Lepiej brać tylko metyle :)

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 26 października 2018, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie łykam magnezu,brałam już swansona u solgara kwas foliowy, teraz mam 0.6 mg allines, ale genetyk zaleciła 5mg, które jest na receptę.Femibion ma pół na pół i przy mutacji syntetyczny się nie wchłonie.Biorę jeszcze d3 i b12 metylowaną i czekam na konsultację.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6846 5186

    Wysłany: 26 października 2018, 11:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ wrote:
    Nie łykam magnezu,brałam już swansona u solgara kwas foliowy, teraz mam 0.6 mg allines, ale genetyk zaleciła 5mg, które jest na receptę.Femibion ma pół na pół i przy mutacji syntetyczny się nie wchłonie.Biorę jeszcze d3 i b12 metylowaną i czekam na konsultację.

    a masz mutacje homo czy hetero, bo jak homo, to powinnaś brać 0.8 metylowanego.

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 26 października 2018, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mthfr c677t hetero i Pai1 homo.Teraz dostałam actifolin 0.8 ale nie zdążyłam wziąć,bo poroniłam.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6846 5186

    Wysłany: 26 października 2018, 21:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ wrote:
    Ja mam mthfr c677t hetero i Pai1 homo.Teraz dostałam actifolin 0.8 ale nie zdążyłam wziąć,bo poroniłam.
    ale jak się ma 678c-t to folian 0.8 trzeba brac cale zycie, nie tylko w ciazy ;)
    idz do hematologa, to Ci powie co i jak :)

    Ja mam brac cale zycie: b12, folian 0.8 i acard 75g

    Przykro mi z powodu poronienia :(
    Badałaś białko C i S, antytrombinę III i czynnik krzepnięcia VIII oraz APTT?
    W tych badaniach też może wyjść trombofilia. Bo trombofilia to nie tylko czynnik V (Leiden lub R2).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2018, 21:55

    makowa lubi tę wiadomość

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
‹‹ 26 27 28 29 30 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego