Forum Poronienie Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
Odpowiedz

Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G

Oceń ten wątek:
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 9 listopada 2018, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, że Ciebie nie przekonał?Mnie to bardzo ciekawi, bo ja po wizycie u niego czuję się spokojniejsza.A co innego zalecił Ci inny gin?Nie stracisz tej ciąży, trzeba myśleć pozytywnie.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • _Hope_ Autorytet
    Postów: 3381 4989

    Wysłany: 9 listopada 2018, 22:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie. Nie przekonał mnie. Po 4 stracie stwierdziłam że wolę postawić wszystko na jedna kartę. Obecny lekarz dał mi heparyne i sterydy.

    Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 10 listopada 2018, 11:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope,a czy są u Ciebie podstawy do sterydów?Jakie badania robiłaś w tym kierunku?

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • _Hope_ Autorytet
    Postów: 3381 4989

    Wysłany: 10 listopada 2018, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ wrote:
    Hope,a czy są u Ciebie podstawy do sterydów?Jakie badania robiłaś w tym kierunku?
    Ja robiłam tylko ana-ujemne, pciala pkardiolipinowe-ujemne. Za to dodatnie anty tg czyli jedna choroba auroimmunologiczna jest. Mój gin mówi że nie wszystkie pciala znamy i badamy Ale jak jest jedną choroba, która wynika z autoagresji może ich być więcej. Zwyczajnie próbujemy robić co się da.
    Po 4 stratach jestem w stanie wziąć qpe jednorozca zbierana o świcie i popijac ja sikiem syreny jeśli ktoś mi powie że to zadziała ;)

    Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 10 listopada 2018, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Hole, jakby mi się teraz udało, to też stosowałabym ten zestaw menu podany przez Ciebie ;) Ja nie mam nic oprócz Mthfr C677 i Pai1.Genetyk zaleca 0.4 clexane, ale tym razem było za późno i za krótko i straciłam w 5 tyg.Mam też świadomość, że 5 tydz. To może być poronienie z powodu złego połączenia materiału, tak jak tłumaczyła mi genetyka.Myślę, że skoro czuję się spokojniejsza po wizycie u Dębskiego i przy tym zostanę, może oprócz zaleconych leków potrzebny jest też spokój głowy.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 10 listopada 2018, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mnie naszło jak wspomniałyście o ANA: jak można interpretować moje wyniki? ANA 1 i 2 dodatnie, ANA 3 ujemne. Na konsultacji miałam mnóstwo pytań, to mi umknęło. Nie powinno być jak, że jak 1 ANA wychodzi dodatnie, to następne też takie powinny być?

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Iwona27091991 Autorytet
    Postów: 856 472

    Wysłany: 23 listopada 2018, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://tufotki.pl/o27eH

    mam wyniki ana 1 i przeciwciał, pomożecie w interpretacji?

    starania od 09.2017
    Mutacje PAI i MTHFR, ogniska endometriozy w zatoce douglasa, IO, kariotypy ok, nasienie: morfologia 6%, hba 9%, fragmentacja dna 9%
    08.2018 AMH 1.4 -> 05.2019 AMH 3.0 -> 05.2020 AMH 3.9

    03.2018 [*] 8 tydz. pjp

    1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.

    2 IVF 08.2019 beta 0.63

    3 IVF 12.2019 brak zarodków

    4IVF 02.2020 beta 0.53

    5IVF 07.2020 cb

    nk15%, allo mlr 0%, cross match 6%
    szczepienia 10.2020-11.2020
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6570 5003

    Wysłany: 23 listopada 2018, 21:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Tak mnie naszło jak wspomniałyście o ANA: jak można interpretować moje wyniki? ANA 1 i 2 dodatnie, ANA 3 ujemne. Na konsultacji miałam mnóstwo pytań, to mi umknęło. Nie powinno być jak, że jak 1 ANA wychodzi dodatnie, to następne też takie powinny być?
    jak ANA 1 jest dodatnie to ANA2 lub ANA3 mogą być dodatnie oba, a może być tylko jedno. Ja mam np. 1 i 3 a 2 ujemna.

    atdcl6d8afs9zxzu.png

    p19u3e3kjl2wboie.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6570 5003

    Wysłany: 23 listopada 2018, 21:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona27091991 wrote:
    https://tufotki.pl/o27eH

    mam wyniki ana 1 i przeciwciał, pomożecie w interpretacji?
    odpisałam Ci na priw. :)

    atdcl6d8afs9zxzu.png

    p19u3e3kjl2wboie.png
  • Iwona27091991 Autorytet
    Postów: 856 472

    Wysłany: 10 grudnia 2018, 10:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z jakimi wynikami APTT miałyście zleconą heparynę?

    Pytam bo moje APTT ponad normę, dwukrotnie badane.
    Biorę Acard 150.

    Czy mimo podwyższonego APTT mam brać heparyne ze względu na mutację PAI-1 4G- hetero?

    starania od 09.2017
    Mutacje PAI i MTHFR, ogniska endometriozy w zatoce douglasa, IO, kariotypy ok, nasienie: morfologia 6%, hba 9%, fragmentacja dna 9%
    08.2018 AMH 1.4 -> 05.2019 AMH 3.0 -> 05.2020 AMH 3.9

    03.2018 [*] 8 tydz. pjp

    1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.

    2 IVF 08.2019 beta 0.63

    3 IVF 12.2019 brak zarodków

    4IVF 02.2020 beta 0.53

    5IVF 07.2020 cb

    nk15%, allo mlr 0%, cross match 6%
    szczepienia 10.2020-11.2020
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7644 10877

    Wysłany: 10 grudnia 2018, 15:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona27091991 wrote:
    Dziewczyny z jakimi wynikami APTT miałyście zleconą heparynę?

    Pytam bo moje APTT ponad normę, dwukrotnie badane.
    Biorę Acard 150.

    Czy mimo podwyższonego APTT mam brać heparyne ze względu na mutację PAI-1 4G- hetero?
    U mnie APTT w normie, a heparynę biorę głównie ze względu na mutację pai i dodatnie kardiolipiny

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 10 grudnia 2018, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    U mnie APTT w normie, a heparynę biorę głównie ze względu na mutację pai i dodatnie kardiolipiny
    A tylko kardiolipiny masz dodatnie? Co z antykoagulantem i beta-2?

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7644 10877

    Wysłany: 10 grudnia 2018, 20:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    A tylko kardiolipiny masz dodatnie? Co z antykoagulantem i beta-2?
    Antykoagulant i beta-2 są ujemne. Wyszły mi tylko dodatnie kardiolipiny IgG -14,5 przy normie <10. Co ciekawe miesiąc wcześniej też robiłam to badanie i miałam ujemne. Mam powtórzyć w styczniu

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Antykoagulant i beta-2 są ujemne. Wyszły mi tylko dodatnie kardiolipiny IgG -14,5 przy normie <10. Co ciekawe miesiąc wcześniej też robiłam to badanie i miałam ujemne. Mam powtórzyć w styczniu
    I na tej podstawie masz stwierdzony zespół antyfosfolipidowy?
    Ja powtarzałam badania dwa razy, pierwszy raz antykardiolipiny igm dodatnie, za drugim razem dodatnie igm i igg. Antykoagulant i beta-2 ujemne i lekarz stwierdził, że to za mało, żeby potwierdzić zespół antyfosfolipidowy.

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7644 10877

    Wysłany: 12 grudnia 2018, 07:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    I na tej podstawie masz stwierdzony zespół antyfosfolipidowy?
    Ja powtarzałam badania dwa razy, pierwszy raz antykardiolipiny igm dodatnie, za drugim razem dodatnie igm i igg. Antykoagulant i beta-2 ujemne i lekarz stwierdził, że to za mało, żeby potwierdzić zespół antyfosfolipidowy.
    Naprotechnolog stwierdziła zespół, a hematolog kazał powtórzyć badania :P

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, czyli wiele zależy od interpretacji lekarzy...

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7644 10877

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Ok, czyli wiele zależy od interpretacji lekarzy...
    Niestety tak :/

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 23 grudnia 2018, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdy brałam zwykły kwas foliowy (nie wiedząc, że mam mutację) poszybował on w górę grubo ponad normę. Zaczęłam brać prenatal uno, połączenie zwykłego kwasu i metylowanego. Brałam go jakieś 7 miesięcy. Zbadałam poziom kwasu we krwi, jest w normie :) Blisko górnej granicy, ale norma. Teraz też biorę mieszankę (metyl+zwykły), ale większa część to metyl, więc powinno być już dobrze :)

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Nika @ Debiutantka
    Postów: 10 0

    Wysłany: 5 marca 2019, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny.. miałam zrobić badanie na trombofilie, wszystkie mutacje wyszły prawidłowo prócz " pai-1 4g układ heterozygotyczny nieprawidłowy" co to oznacza?? Proszę o pomoc, wizyta u gin dopiero za tydzień i nie ukrywam że bardzo się boję co to może oznaczać :( dziękuję z góry za odpowiedź

  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 5 marca 2019, 22:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika @ wrote:
    Witam Was dziewczyny.. miałam zrobić badanie na trombofilie, wszystkie mutacje wyszły prawidłowo prócz " pai-1 4g układ heterozygotyczny nieprawidłowy" co to oznacza?? Proszę o pomoc, wizyta u gin dopiero za tydzień i nie ukrywam że bardzo się boję co to może oznaczać :( dziękuję z góry za odpowiedź
    Też mam Pai.To nie jest najgorsza opcja.Wg. mojej genetyk to łagodna postać trombofilli.Dla jednych ginekologów przesłanka do włączenia heparyny w ciąży dla innych nie.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
‹‹ 28 29 30 31 32 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego