Forum Poronienie Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
Odpowiedz

Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G

Oceń ten wątek:
  • Malina Autorytet
    Postów: 711 624

    Wysłany: 6 marca 2019, 11:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny dziś idę zrobić test DNA w zakresie: mutacji czynnika V Leiden i genu protrombiny, C677T i A1298C MTHFR oraz PAI-1/SERPINE1 oraz V R2.
    Wszystko to dla mnie takie nowe i całkiem nieznane. Kompletnie nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.
    Wszystkie podstawowe badania póki co mam prawidłowe, delikatnie podwyższone jest antyTg (norma 4,11 mam 4,75, ponoć przy poronieniach wzrasta) wiec w następnym tygodniu profilaktycznie mam do zrobienia USG taczycy. Profilaktycznie do zrobienia mam, mimo iż się nie kwalifikuję, krzywą cukrową i insulinowa, bo w rodzinie występowały. Badania DNA jakby trochę jeszcze nad wyraz, bo niby moich dwoch „nieszczęśliwych przypadków” (poronienie samoistne i cp, która sama sie wchłonęła) nie powinno się łączyć to mimo wszystko wspólnie jakiś obraz już dają - płód sam obumiera. Stąd decyzja o tych badaniach.
    Trochę się boje tego wszystkiego.

  • Mildred Autorytet
    Postów: 1393 3151

    Wysłany: 6 marca 2019, 17:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie masz się czego bać. Ja nadal czekam na wyniki tych badań i może to dziwne była bym spokojniejsza jeśli coś by z nich wyszło nie tak. Przynajmniej bym wiedziała co mogło być przyczyną obumarcia dwóch ciąż.

    9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Malina Autorytet
    Postów: 711 624

    Wysłany: 6 marca 2019, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Nie masz się czego bać. Ja nadal czekam na wyniki tych badań i może to dziwne była bym spokojniejsza jeśli coś by z nich wyszło nie tak. Przynajmniej bym wiedziała co mogło być przyczyną obumarcia dwóch ciąż.

    Przykro mi, wiem przez co przeszłaś. Masz rację, jak coś wyjdzie zawsze można podjąć leczenie przeciwdziałać. A tak to tylko wróżenie z fusów i ciągle szukanie. A nie badałaś płodu?

  • Mildred Autorytet
    Postów: 1393 3151

    Wysłany: 6 marca 2019, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwszym poronieniu nie bo nikt mnie o tym nie pionformowal po drugim w szpitalu pobrali materiał do badania ale okazało się że nie ma w nim kosmówki. Wina lekarki która pobierała mi materiał w trakcie łyżeczkowania. Ja jestem już po wszystkich mozliwych badaniach i czekam na ich wyniki. Kariotyp męża wyszła inwersja chromosomu 3 ale według prof do którego chodzę to nie miało wpływu na poronienia ale dla pewności mam umówiona wizytę u genetyka 28 marca. A do prof 19 marca wtedy będę już wszystko wiedzieć. No i zaczynamy starania jeśli gin się zgodzi.

    9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Nika @ Debiutantka
    Postów: 10 0

    Wysłany: 6 marca 2019, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem tydzień po usunięciu c.p w prawym jajowodzie( jajowod zachowany) ,to była moja pierwsza ciąża.. :( :(teraz myślę czy to "pai-1 4g " miało na to wpływ :/

  • Mildred Autorytet
    Postów: 1393 3151

    Wysłany: 6 marca 2019, 21:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra przeszła 2 razy cp z dwóch różnych jajowodow, a teraz rodzi syna za niecałe dwa miesiące. Bądźmy dobrej myśli.

    Malina lubi tę wiadomość

    9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Malina Autorytet
    Postów: 711 624

    Wysłany: 7 marca 2019, 10:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika @ wrote:
    Ja jestem tydzień po usunięciu c.p w prawym jajowodzie( jajowod zachowany) ,to była moja pierwsza ciąża.. :( :(teraz myślę czy to "pai-1 4g " miało na to wpływ :/

    Hmm, nie wydaje mi się, bardziej na poronienie czy problemy z utrzymaniem ciąży. Ale w życiu różnie bywa może można to połączyć.
    Wiem że cp ostatnio zdarzają się dosyć często a większość z nich to po prostu nieszczęśliwe wypadki.
    Musiałabyś może porozmawiać ze swoim lekarzem, i daj znać bo to dobre pytanie jest😉

  • Nika @ Debiutantka
    Postów: 10 0

    Wysłany: 7 marca 2019, 11:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za pomoc dziewczyny:)) w wtorek mam wizytę u mojej dr. to napiszę tutaj co powiedziała w tym temacie ,sama jestem już bardzo ciekawa jak mnie dalej pokieruje :/ nie dość że c.p to jeszcze ta mutacja ,pozdrawiam Was serdecznie:)

  • Mildred Autorytet
    Postów: 1393 3151

    Wysłany: 7 marca 2019, 19:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Prosiłabym o pomoc
    Zrobiłam badania
    Wyniki
    Czynnik VR nieprawidłowy heterozygotyczne
    MTHFR A1298C nieprawidłowy homozygotyczny
    Pai-1 nieprawidłowy heterozygotyczny

    Jakie suplementy przyjmujecie. ? Metylowe formy kwasu foliowego i witamin b a slyszalyscie o tetrahydrofotalatch thf podobno najlepsze dla formy homozygotyczny tej mutacji.
    Oczywiście heparyna wpadnie jak już znajdę i acard przed i w trakcie razem z dużą dawką progesteronu. Tak mowil prof. Teraz czekam na następną wizytę ale chciałabym wiedzieć jakie suplementy bierzecie czy udało się donosić ciążę w podobnych przypadkach co wam lekarz mowil o zwiększonych procencie urodzenia dziecko z downem . Co powinnam jeszcze o tym wiedzieć i co pytać się lekarza.. pomocy. Dobrze że już wiem co było przypuszczalnyn powodem obumarcie ciąży. Ale tyle informacji na temat tych mutacji jest zbieżnych że już się glubie.

    9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Malina Autorytet
    Postów: 711 624

    Wysłany: 8 marca 2019, 11:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie to wszystko czarna magia😔 dopiero jestem po testach czekam na wyniki. Powinny być w ciągu dwóch tygodni.
    Czy te mutacje rzeczywiście zwiekszaja możliwość urodzenia dzieci z wadami genetycznymi😢

  • Mildred Autorytet
    Postów: 1393 3151

    Wysłany: 8 marca 2019, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego szukam informacji tutaj na forum od kobiet z tą mutacja. Bardzo bym chciała usłyszeć waszych historii opinii.

    9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6845 5185

    Wysłany: 9 marca 2019, 07:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Hej. Prosiłabym o pomoc
    Zrobiłam badania
    Wyniki
    Czynnik VR nieprawidłowy heterozygotyczne
    MTHFR A1298C nieprawidłowy homozygotyczny
    Pai-1 nieprawidłowy heterozygotyczny

    Jakie suplementy przyjmujecie. ? Metylowe formy kwasu foliowego i witamin b a slyszalyscie o tetrahydrofotalatch thf podobno najlepsze dla formy homozygotyczny tej mutacji.
    Oczywiście heparyna wpadnie jak już znajdę i acard przed i w trakcie razem z dużą dawką progesteronu. Tak mowil prof. Teraz czekam na następną wizytę ale chciałabym wiedzieć jakie suplementy bierzecie czy udało się donosić ciążę w podobnych przypadkach co wam lekarz mowil o zwiększonych procencie urodzenia dziecko z downem . Co powinnam jeszcze o tym wiedzieć i co pytać się lekarza.. pomocy. Dobrze że już wiem co było przypuszczalnyn powodem obumarcie ciąży. Ale tyle informacji na temat tych mutacji jest zbieżnych że już się glubie.

    Hej,
    po pierwsze do tych wyników dorób: białko C i S, antytrombinę III i czynnik krzepnięcia VIII, normalnie w laboratorium żeby mieć komplet i udaj się z tym do hematologa.

    Generalnie nie jest źle, bo mutacje masz heterozygotyczne, a homozygotyczną masz tylko tą, która Ci mówi, że masz brać kwas foliowy metylowany.

    Ja przyjmowałam i przyjmuje tak:
    Acard 150mg (podczas starań też 150mg), Neoparin (0.4 od owulacji, po teście do dziś 0.6) folian z Solgara 2x0.4 (podczas starań) Dr Enzmann Wit B12 250 (w ciąży, już z metylowanym kwasem foliowym), omegamed pregna DHA (w ciąży, ma samo DHA bez mieszanek witaminowych, których przy mutacjach trzeba unikać), wit. D 4000jm 1x1 (cały czas).

    Trombofila wrodzona (czynnik v R na to wskazuje) powoduje poronienia nawykowe do 12tc. Jeśli zajdziesz w ciąże, to granicznym tyg stresu jest tak 9tc powiedzmy.

    ZD nie ma tu nic do rzeczy, aczkolwiek ja mimo dobrych usg i pappa zdecydowałam się na test niftypro.

    Jeśli chodzi o ciążę ogólnie, to jeśli będziesz miała dobrze dobrane leki, to spokojnie donosisz :)

    Do hematologa powinnaś się udać, bo trombofilia rzutuje na wiele spraw, nie tylko na ciążę, np. podczas pdróży samolotem/samochodem pow. 5h zawsze będziesz musiała robić sobie zastrzyk z heparyny, nie wolno Ci palić, nie wolno stosować środków antykoncepcyjnych hormonalnych etc.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2019, 07:12

    Mildred, Malina lubią tę wiadomość

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Malina Autorytet
    Postów: 711 624

    Wysłany: 22 marca 2019, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, odebrałam dziś wyniki dna i są nieprawidłowe w zakresie MTHFR 677C-T układ heterozygotyczny, MTHFR 1298 A-C układ heterozygotyczny oraz PAI 1 4G również układ heterozygotyczny. Czy mogłybyście mi coś więcej powiedzieć zanim udam się do lekarza. To dla mnie czarna magia😥 czy będę musiała przyjmować jakieś leki w trakcie starań i ciąży?

  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 22 marca 2019, 22:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie masz hetero, więc nie jest najgorzej.Magdamcb odpowiedziała na Twoje pytania, ja mam mthfr c677 hetero i pai1 homo, brałam acard i duphaston w czasie starań, teraz mam acard, clexane o.4 i luteinę 2x100mg.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • Renia34 Ekspertka
    Postów: 194 109

    Wysłany: 23 marca 2019, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    No nie. Nie przekonał mnie. Po 4 stracie stwierdziłam że wolę postawić wszystko na jedna kartę. Obecny lekarz dał mi heparyne i sterydy.

    Czy mogę wiedzieć w jakiej dawce brałaś steryd i czy w ciąży również? Też mam dodatnie ANA 1 i 2, wynik ANA 3 tylko kontrola silnie dodatnia (nie wiem co o tym myśleć). Na razie gin napro tylko wspomniał o sterydach ale nie zalecił

    8 lat starań
    f2w3s65ggpg5kd7e.png
    1 poronienie - 8 t.c. Marysia 💔
    endometrioza Ist (ogniska usunięte 28.11.2019r.)
    nietolerancje - nabiał wszelki, drożdże
    MTHFR C6777T homozygota
    kom NK 21% ; niska IL 10
    H.pylori i Ureoplasma wyleczone
    stosuje: metylowana B12, metylowany kw. foliowy, 5-P-5, wit. D, kwasy Omega 3
    dodatkowo w ciąży: Acard, Clexane, Luteina, Encorton
  • _Hope_ Autorytet
    Postów: 3381 4989

    Wysłany: 25 marca 2019, 12:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia34 wrote:
    Czy mogę wiedzieć w jakiej dawce brałaś steryd i czy w ciąży również? Też mam dodatnie ANA 1 i 2, wynik ANA 3 tylko kontrola silnie dodatnia (nie wiem co o tym myśleć). Na razie gin napro tylko wspomniał o sterydach ale nie zalecił
    Sterydy brałam od pozytywnego testu do 24 tc w dawce 10mg na dobę.

    Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 5 kwietnia 2019, 14:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie dziewczyny prosze napiszcie mi czy po tym jak wyszedl mi pozytywny test ciazowy to moge zakupic takie suplementy jak Prenatal Classicv lub prenatal duo?
    Mam pal 1 homo i mthfr 667 hetero. przestalam zazywac syntetyki jak sie dowiedzialam a teraz z racji pozytywnego testu nie wiem co robic.

    START 2014 ;(
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 6 kwietnia 2019, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 wrote:
    witajcie dziewczyny prosze napiszcie mi czy po tym jak wyszedl mi pozytywny test ciazowy to moge zakupic takie suplementy jak Prenatal Classicv lub prenatal duo?
    Mam pal 1 homo i mthfr 667 hetero. przestalam zazywac syntetyki jak sie dowiedzialam a teraz z racji pozytywnego testu nie wiem co robic.
    Mój doktor mówi, że prenatal niby można, a też mam mutację mthfr i pai. Ja się jednak trochę obawiam i w razie pozytywnego testu pewnie będę suplementować najważniejsze witaminy osobno plus metylowane B12 i folian

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 6 kwietnia 2019, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie zamowilam prenatal, ale to chyba na pozniejsze tygodnie ciezy. zastaawiam sie nad folianem ze swansona b12 i cytrynian magnezu tez bede brala

    START 2014 ;(
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 7 kwietnia 2019, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 wrote:
    wlasnie zamowilam prenatal, ale to chyba na pozniejsze tygodnie ciezy. zastaawiam sie nad folianem ze swansona b12 i cytrynian magnezu tez bede brala
    Ja mam akurat folian i b12 z progress labs . Swansona też już łykałam, ale ostatnio zamawiałam innej apteki i nie mieli :P Prenatal uno jest przy staraniach i do 13tc, a potem się przerzucasz dopiero na prenatal classic :)

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego