Poród martwego dziecka
-
WIADOMOŚĆ
-
KiniaKl przez przypadek polubiłam. Ja córeczkę rodziłam długo i bardzo bolało, ale też wspominam to z wielkim sentymentem. Nie wiem jak to jest rodzić gdy dzidziuś już nie żyje, bo u mnie synek żył, a w dodatku miałam CC, ale domyślam się że obciążenie psychiczne całą sytuacją nie pomaga. Wydaje mi się że w tym szoku i niedowierzaniu może włączyć się autopilot, ja tak miałam jak Ignaś umarł robiłam to co mi kazali, nie myśląc co chce i co powinnam. Torcikowa jesteś tak hardą kobietą z wyjątkowym podejściem, że na pewno sobie poradzisz❤🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
To jest kwestia bardzo indywidualna. Ja wolę akurat rodzić naturalnie, niż przez CC, bo po CC ból był dla mnie nie do zniesienia kiedy przyszło do pionizacji. Naturalnie rodziłam bez znieczulenia dość sprawnie bo 5h minęło od pierwszych skurczy w domu, w tym może 2h w szpitalu spędziłam, a etap końcowy trwał 10min. Nie nazwałabym mojego przypadku „bardzo bolało” nie było to granicą moich możliwości. Drugi poród naturalny z synkiem w 20tygodniu był można powiedzieć o połowę jeszcze „łagodniejszy”, chociaż od skurczy nie trwało 5min nawet, bo obudziły mnie w nocy i dzwoniłam po pielęgniarkę po tabletki przeciwbólowe, bo nie widziałam tym razem już sensu w bólu (martwe urodzenie) i w ciągu 5min jak pielęgniarka przyszła to już nie zdążyłam tych tabletek łyknąć. Nie ma co się bólem stresować- bo będzie, ale widać, że jestes twarda to sobie poradzisz. Ja powiedziałam „niech będzie ten ból duży, jeśli musi, byleby trwało to krótko”. Uznałam, ze poradzę sobie z bólem, ale jeśli będzie mnie męczył naście godzin to moge nie dac rady. Tak samo pojechałam na drugi poród następnego dnia po wiadomości od lekarza, bo wiedziałam, ze popołudniu tego samego dnia nie bede w stanie urodzić pod katem fizycznym, a co dopiero psychicznym.
-
Szczerze to ja nie przeżyłam w życiu większego bólu niż podczas porodu. Ale faktycznie o tym się zapomina. Dla mnie to cierpienie psychiczne po tym wszystkim jest dużo gorsze.
Prawdopodobnie szpital nie zrobił histopatu łożyska… zaraz minie 3 miesiące od porodu a wyniku dalej nie ma, choć badanie ponoć było zlecone, mają ustalić co i jak. Ale podejrzewam, ze tego nie zrobili bo przecież już by ten wynik był…Ayayanee lubi tę wiadomość
04/22 26tc 👼
07/23 38tc 🌈 -
Aliya a jakie badania oni muszą zrobić po porodzie? Tego trzeba samemu dopilnować? U mnie i tak nic nie znajdą ale lepiej żeby zrobili niż nie.
Jak piszecie o tym bólu to mnie ciarki przechodzą 🤣 tak się ostatnio zastanawiałam dlaczego mnie to spotkało. Bo wyznaję zasadę, że wszystko jest po coś. I tak sobie pomyślałam, że nigdy nie byliśmy bliżej z mężem niż teraz. Jak to nas nie zabije to juz chyba nic innego nie będzie w stanie ❤️ -
Aliya przykro mi, jeszcze dokładają Ci niepotrzebnych stresów. Ale może znajdą te wyniki ✊ u mnie tak było z kariotypem po amniopunkcji był wynik główny tak jak mówili po tygodniu, a na kariotyp kazali czekać 3 tyg. Zadzwoniłam po miesiącu gdzie są wyniki i dopiero wtedy lekarka interweniowała i na drugi dzień był wynik. Może Twój wynik też zapomnieli wysłać z laboratorium
Torcikowa ja nawet nie wiedziałam, że pobrali mi próbki dopiero po miesiącu przeczytałam na wypisie, że mam się zgłosić po wynik histopatologiczny. Zbadali łożysko i pępowinę oczywiście wszystko było w porządku bo przyczyna była genetyczna. Pytali mnie czy chce sekcje, ale nie chciałam bo znałam przyczynę. Co do kontaktu z mężem też miałam takie same odczucia i na szczęście ciągnie się to do dziś 🥰
Wiecie co, chyba przestane chodzić w południe na zakupy bo o tej porze to są albo ludzie na emeryturze albo kobiety w ciąży 🤦♀️ Dziś w Decathlonie to już była przesada w każdej alejce pani z brzuchem znów mnie nerwy wzięły… Miałam jeszcze jechać na cmentarz posadzić sukulenty, ale nie chciałam sobie dowalić, a poza tym taki upał, że zamiast korzystać z wolnego i sprzątać (młody u babci) siędzie na kanapie i pije mrożoną kawę wiec cheeers kawowy 🧋Aliya lubi tę wiadomość
32 lata
niedoczynność tarczycy
05.2020 - synek👶🏻
starania o drugie dzieciątko od 11.2020
12.2020 - cp, usunięcie lewego jajowodu
04.2021 - cb
19.04.2022 - 26 tc. synek aniołek, potwierdzony ZD
19.08.22 ⏸
22.08. beta 155 (14dpo)
24.08. beta 375 (16dpo), prog 50
01.09. jest pęcherzyk
08.09. jest ❤️
14.10. prenatalne
16.12. połówkowe
-
Aliya, u mnie wgl nie pobrali wycinka ani z łożyska ani z pępowiny
-
Ja nie wiem jak żyć w te upały. Mieszkam w górach i zapowiadają że upały będą do soboty. Później dwa dni ochłodzenia i znowu upały. Współczuję wszystkim w miastach bo tam od betonu jest najgorzej.
Tropiki ☀️🌡️👙🏝️🕶️
Ja się właśnie zastanawiam nad tą sekcją bo skoro nie mamy przyczyny genetycznej to może coś znajdą w ciele? Nie znam się na tym. W zasadzie to nic nie tracę jak zgodzę się na sekcję.
-
Torcikowa.ania nic nie tracisz. Może coś wyjdzie. U nas nic nie wykazało. Ale człowiek był spokojny. Ja większość siedzę w domku, wiatrak skierowany na mnie.
Meduza ja nieraz mam w tyle głowy, że wśród tych kobiet w ciąży też są kobiety co straciły dziecko. U mnie w poniedziałek minął rok od pochowania Synka. Nie jest lekko, bo jestem na końcówce ciąży a strach z każdym dniem u mnie teraz jest. Tylko że ja na takie upały to nie daje rady jeździć po mieście na zakupy.Marysia 30.04.2010r. Nasze Szczęście❤
💔Arturek 27.06.2021r. 37tc👼
Adaś 13.07.2022r. 🌈 -
Torcikowa.ania wrote:Aliya a jakie badania oni muszą zrobić po porodzie? Tego trzeba samemu dopilnować? U mnie i tak nic nie znajdą ale lepiej żeby zrobili niż nie.
Jak piszecie o tym bólu to mnie ciarki przechodzą 🤣 tak się ostatnio zastanawiałam dlaczego mnie to spotkało. Bo wyznaję zasadę, że wszystko jest po coś. I tak sobie pomyślałam, że nigdy nie byliśmy bliżej z mężem niż teraz. Jak to nas nie zabije to juz chyba nic innego nie będzie w stanie ❤️
Najlepiej jakbyś swojego lekarza podpytała jakie badania warto by było zrobić, bo na NFZ robią chyba tylko to badanie łożyska i sekcje.
Nas też ta sytuacja zbliżyła do siebie i utwierdziła mnie w przekonaniu jak dobrego mam męża. Kiedyś będzie wspaniałym tatą naszych tęczowych dzieci 🌈04/22 26tc 👼
07/23 38tc 🌈 -
Aliya wrote:Ja myślałam, że to jest standardowa procedura w takich przypadkach.. a dowiadywałaś się dlaczego nie pobrali?
Nie właśnie... Podpisywałam zgodę na badania histopatu. Na wypisie nie ma nic o pobraniu do badanna a jak dzwonię i pytam to nic nie wiedzą 😔
Też myślałam że to standard. Liczyłam że czegoś się dowiem... -
Ayayanee wrote:Nie właśnie... Podpisywałam zgodę na badania histopatu. Na wypisie nie ma nic o pobraniu do badanna a jak dzwonię i pytam to nic nie wiedzą 😔
Też myślałam że to standard. Liczyłam że czegoś się dowiem...
Mi też jednak nie zrobili. Moja gin, która pracuje w tym szpitalu, mówiła że łożyska porodów przedwczesnych zawsze daje do badania, ale przy moim porodzie był lekarz który widocznie stwierdził, że nie jest to konieczne 🤦🏻♀️ Też liczyłam na to, że dowiem się czegoś więcej…
Aya, a macie już nagrobek?04/22 26tc 👼
07/23 38tc 🌈 -
Dziewczyny ja już dziś zwątpiłam w życie. Obrzęk wewnętrzny i zewnętrzny jest już większy niż samo dziecko ale serduszko bije miarowo. Doktorek to aż sobie zdjęcie zrobił telefonem bo mówi że to jest niespotykane. Dalej stoję w miejscu. Paranoja!!!!
-
Torcikowa.ania skoro sam doktor zdziwiony, to naprawdę maluszek ma mocne serduszko. I tu widać jak się medycyna nie pokrywa z praktyką. Tylko ten czas wydłużający się u Ciebie, i najgorsze czekanie nadal.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2022, 13:08
Marysia 30.04.2010r. Nasze Szczęście❤
Adaś 13.07.2022r. 🌈 -
Aliya, nie... A miał być na koniec czerwca 😭 ale zmieniliśmy wykonawcę i wgl... Długa historia...
Niestety czasami nie można liczyć na 'bliskich znajomych' i ich obietnice- czekaliśmy ciągle na wycenę, prosiliśmy... Ciągle były problemy a to z wielkością albo z kształtem tablicy. Ciągle czułam że nic nie wiem. Cięgle miałam wrażenia jakby to co chce było jakimiś wymysłami, przesada ... aż wkoncu dostaliśmy wycenę - niecałe 8 tys 🤯Pojechaliśmy do innego zakładu i 6200 za większy i ładniejszy...
Ale musimy czekać sierpień - wrzesień.
Cieszę się że zmieniliśmy bo zostałam obsłużona profesjonalnie. Z uszanowaniem moich emocji, z racjonalną pomocą w stworzeniu projektu... Nie myślałam że będzie to dla mnie taka ulga... -
Torcikowa 😭, nie wyobrażam sobie Twoich emocji...
Boję się żeby Cię nie urazić, ale chciałabym żebyś wiedziała że istnieją ludzie którzy mogą ci pomóc...
https://federa.org.pl
Błagam, jeśli cię uraziłam, nie bądź na mnie zła...
-
Ayayanee nie gniewam się. Ja już się zastanawiałam nad różnymi opcjami ale cały czas żyłam przeświadczeniem, że to przecież długo nie może trwać. Dalej uważam że to co widziałam na USG jest nierealne. Obrzęk jest większy od dziecka a płuca są tak zgniecione obrzękiem że są mniejsze od serca. A to już trwa od 20go maja. Poczekam już aż samo się skończy. Ale powiem Wam jak byłam totalną przeciwniczką aborcji to zmieniłam zdanie. W przypadkach krytycznych już powinna być możliwość terminacji ciąży. Nie wiem czy bym to zrobiła ale z pewnością bym się nad tym poważnie zastanowiła.
-
Torcikowa.ania dobrze piszesz. Każdy powinien decydować. Trzeba być w danej sytuacji, nigdy sami do końca nie wiemy co byśmy zrobili. Trzymaj się Kochana. Bo nawet nie wiem co mam napisać w Twojej sytuacji.Marysia 30.04.2010r. Nasze Szczęście❤
Adaś 13.07.2022r. 🌈 -
Torcikowa, czytam Twoje wpisy i myślę o Tobie. Mogę sobie tylko wyobrazić, co przeżywasz.
To wszystko nieludzkie
Trzymaj się jakoś, jesteś bardzo dzielną kobietą.09.2017 synek
09.2019 [*] córeczka 40 tc
04.2020 puste jajo płodowe
02.2021 tęczowy synek