Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam Was ☺️
Potrzebuję wsparcia i podpowiedzi. 1.12 strata bez zabiegu, nadal nie mam miesiączki. W okolicy świat były takie brązowe plamienia, trwały kilka dni a teraz cisza i czysto. Test wyszedł negatywny. Dać sobie czas i czekać na miesiączkę czy leciec na betę? Miałyście podobnie?
Pomóżcie 😊 -
Asja90 wrote:Witam Was ☺️
Potrzebuję wsparcia i podpowiedzi. 1.12 strata bez zabiegu, nadal nie mam miesiączki. W okolicy świat były takie brązowe plamienia, trwały kilka dni a teraz cisza i czysto. Test wyszedł negatywny. Dać sobie czas i czekać na miesiączkę czy leciec na betę? Miałyście podobnie?
Pomóżcie 😊
Pomarańcza, test jutro. Jakoś słabo się nastawiam, bo oprócz uczucia metalicznego smaku w ustach, żadnych objawów. Piersi nie bolą, flaki. Niech chociaż ta @ przyjdzie na czas. -
Babulka wrote:Ja to w ogóle myślę, że warto mieć takie leki jak luteina czy heparyna (oczywiście o ile sa zalecone w danym przypadku) w domu. Chociaż kilka dawek. Już sie naczytalam, ze dziewczyny nagle maja pozytywny test i np kwarantanne albo lekarz na urlopie itd. Mi zostalo troche luteiny z poprzedniej ciazy i jak "niszczylam" zapasy i wszystko po niej to ta luteine sobie zostawilam w gornej szafce, żeby potem w panice nie latać. Heparyny nie mam ale jak mi sie hematolog na nia zgodzi to poproszę o recepte na kilka dawek zeby miec.
Babulka lubi tę wiadomość
-
Pomóżcie 😊 -
A czy któraś z Was ma tylko mutacje PAI 1 homo i stosuje/będzie stosować heparynę? Mi ginekolog powiedziała że tylko Acard 150mg.
Wiecie, z tą heparyną to też nie jest tak, że nie zaszkodzi. Fakt, ze 0,4 to mała dawka ale i tak mogą się zdarzyć krwawienia. Moja znajoma dostała krwiaka łożyskowego w 10tc i musiała leżeć parę tygodni aż się wchłonie -
Tony wrote:A czy któraś z Was ma tylko mutacje PAI 1 homo i stosuje/będzie stosować heparynę? Mi ginekolog powiedziała że tylko Acard 150mg.
Wiecie, z tą heparyną to też nie jest tak, że nie zaszkodzi. Fakt, ze 0,4 to mała dawka ale i tak mogą się zdarzyć krwawienia. Moja znajoma dostała krwiaka łożyskowego w 10tc i musiała leżeć parę tygodni aż się wchłonie
Ale krwiak to akurat chyba nie od heparyny?
Tylko, że acard może też mieć negatywny wpływ w rzadkich przypadkach...2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Tony ja mam pai hetero i dostałam heparyne wszystkie inne badania mam w normie (robiłam cały panel krzepnięcia, zespół antyfosfolipidowy i Ana1) wszystko w normie heparyna ze względu na straty ...
Tony lubi tę wiadomość
-
Tony Ja mam PAI homo ale na razie nie konsultowałam z lekarzem odnośnie dalszych zaleceń, bo nie mam jak na razie jechać do PL i szukam też konkretnego lekarza by nie jechać na darmo tyle km, chce znaleźć takiego który przepisuje heparynę przy tej mutacji i by miał konsultacje online, bym mogła przedłużać receptę. W pierwszej ciąży miałam krwiaka między 4/5 miesiącem ciąży, leżałam w szpitalu na obserwacji dostawałam luteinę po tygodniu krwiak się zmniejszył, a na kolejnej wizycie już go nie było, koniec ciąży na szczęście bez komplikacji, a teraz poronienie i sama nie wiem co robić, czy próbować bez leków i liczyć na cud, czy mimo wszystko szukać lekarza który przepisze heparynę 😔 mam armagedon z myślami w głowie od kilku dni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2022, 19:59
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany -
Babulka wrote:No niestety heparyna może zaszkodzić.
Ale krwiak to akurat chyba nie od heparyny?
Tylko, że acard może też mieć negatywny wpływ w rzadkich przypadkach...
Ciężko powiedzieć, może krwiak zrobiłby się i bez heparyny, ale ona nasila krwawienie zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne więc mogła spowodować "dolewanie" krwi i powiększenie krwiaka. Tak to przynajmniej rozumiem. Jej heparynę wtedy odstawili.
Jo_anna no właśnie nie wiem czy w ogóle decydować się na heparynę, lekarze mi mówią, że przy samej PAI nie ma sensu. A kłuć się przez 9 miesięcy to nic fajnego Ty masz dodatkowo mthfr więc może rzeczywiście jest sens... -
Ivanka93 wrote:Mthfr odpowiada za przyswajanie witamin z grupy B (między innymi kwasu foliowego) i nie jest wskazaniem do heparyny.
Aaa ok, sorry jest w tym całym pakiecie z trombofilią więc myślałam, że też wpływa na krzepnięcie -
Tony wrote:Ciężko powiedzieć, może krwiak zrobiłby się i bez heparyny, ale ona nasila krwawienie zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne więc mogła spowodować "dolewanie" krwi i powiększenie krwiaka. Tak to przynajmniej rozumiem. Jej heparynę wtedy odstawili.
Jo_anna no właśnie nie wiem czy w ogóle decydować się na heparynę, lekarze mi mówią, że przy samej PAI nie ma sensu. A kłuć się przez 9 miesięcy to nic fajnego Ty masz dodatkowo mthfr więc może rzeczywiście jest sens...
Mi wlasnie przy krwiakach w ciąży kazali nawet odstawić acard bo zarówna heparyna jak i acard może przyczynić sie do do powstania większych krwiaków lub nowych tak mi mówiła hematolog. Czesto tez zdarzają się plamienia. Dlatego przy obu lekach wskazane jest częstsze usg I monitorowanie.Tony lubi tę wiadomość
10.10.2023 - 4010 g 57 cm jesteśmy w końcu razem 💜
21.09.2023 - 3480 g 38 tydzień
07.09.2023 - 2823 g 36 tydzień - jeszcze tylko miesiąc 💗
24.08.2023 - 2390 g 34 tydzień 💗
04.08.2023 - 1660 g 31 tygodni 💫
13.07.2023 - III badania prenatalne prawidłowe 1300 g rośniemy🌸
07.07.2023 - 1090 g 27 tygodni słoneczka:)
16.06.2023 - 630 g 24 tygodnie:)
27.05.2023 - badania połówkowe prawidłowe córcia rośnie 450 g🌸
19.05.2023 - 335 g:)
28.04.2023 - rośniemy 180 g prawdopodobnie córeczka 🌸
24.03.2023 - usg prenatalne pomiary prawidłowe 5,5 cm 😍
17.03.2023 - rośniemy 4.3 cm
10.02.2023 - mamy❤
04.02.2023 - beta 2161 🤞
30.01.2023 - beta 169 🤞
27.01.2023 ⏸️ beta 22.50
30.12.2022 🙏
07.2021 r. [*] Lenka 9 tydzień
11.2021 r. [*] 7 tydzień 👼 -
Pomóżcie 😊
Cześć. Przykro mi. 😔😘
Niestety musisz uzboic się jeszcze w chwilę cierpliwości. Możliwe, że już niedługo przyjdzie @.
Ja tak miałam, że tydzień przed @ właśnie brązowe plamienia i później krew. A byłaś u lekarza na kontroli? -
jo_ana wrote:Tony Ja mam PAI homo ale na razie nie konsultowałam z lekarzem odnośnie dalszych zaleceń, bo nie mam jak na razie jechać do PL i szukam też konkretnego lekarza by nie jechać na darmo tyle km, chce znaleźć takiego który przepisuje heparynę przy tej mutacji i by miał konsultacje online, bym mogła przedłużać receptę. W pierwszej ciąży miałam krwiaka między 4/5 miesiącem ciąży, leżałam w szpitalu na obserwacji dostawałam luteinę po tygodniu krwiak się zmniejszył, a na kolejnej wizycie już go nie było, koniec ciąży na szczęście bez komplikacji, a teraz poronienie i sama nie wiem co robić, czy próbować bez leków i liczyć na cud, czy mimo wszystko szukać lekarza który przepisze heparynę 😔 mam armagedon z myślami w głowie od kilku dni.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Tony wrote:Ciężko powiedzieć, może krwiak zrobiłby się i bez heparyny, ale ona nasila krwawienie zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne więc mogła spowodować "dolewanie" krwi i powiększenie krwiaka. Tak to przynajmniej rozumiem. Jej heparynę wtedy odstawili.
Jo_anna no właśnie nie wiem czy w ogóle decydować się na heparynę, lekarze mi mówią, że przy samej PAI nie ma sensu. A kłuć się przez 9 miesięcy to nic fajnego Ty masz dodatkowo mthfr więc może rzeczywiście jest sens...2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:No to tym większy problem co teraz zrobić 😏 Ja mam hetero więc w ogóle jeszcze mniej wskazań. 🤷♀️
Myślę, że najlepiej się skonsultować z więcej niż jednym ginekologiem. Ja pytałam dwóch, obaj mówią, że wystarczy Acard. Moja koleżanka ma PAI homo i MTHFR hetero i jedno poronienie za sobą. Jej też lekarz mówił, że w jej przypadku nie jest heparyna zalecana, ale ona się uparła i teraz bierze jedno i drugie (jest w 14 tc). Ale zgodnie z wytycznymi nie ma takich wskazań. Dopiero jak oprócz mutacji są trzy poronienia. Więc to podwójne leczenie to trochę na własną odpowiedzialność... i lekarza, który mimo braku zaleceń zdecyduje się to przepisać. -
Tony wrote:Myślę, że najlepiej się skonsultować z więcej niż jednym ginekologiem. Ja pytałam dwóch, obaj mówią, że wystarczy Acard. Moja koleżanka ma PAI homo i MTHFR hetero i jedno poronienie za sobą. Jej też lekarz mówił, że w jej przypadku nie jest heparyna zalecana, ale ona się uparła i teraz bierze jedno i drugie (jest w 14 tc). Ale zgodnie z wytycznymi nie ma takich wskazań. Dopiero jak oprócz mutacji są trzy poronienia. Więc to podwójne leczenie to trochę na własną odpowiedzialność... i lekarza, który mimo braku zaleceń zdecyduje się to przepisać.
A acard w jakiej dawce masz zalecony ? Może spróbuje z tym acardem chociaż, jeśli trafi się ciąża szybciej niż wybiorę się do PL, córka ma ferie dopiero początek marca, więc pewnie szybciej się nie uda pojechać.Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany -
Tony wrote:Myślę, że najlepiej się skonsultować z więcej niż jednym ginekologiem. Ja pytałam dwóch, obaj mówią, że wystarczy Acard. Moja koleżanka ma PAI homo i MTHFR hetero i jedno poronienie za sobą. Jej też lekarz mówił, że w jej przypadku nie jest heparyna zalecana, ale ona się uparła i teraz bierze jedno i drugie (jest w 14 tc). Ale zgodnie z wytycznymi nie ma takich wskazań. Dopiero jak oprócz mutacji są trzy poronienia. Więc to podwójne leczenie to trochę na własną odpowiedzialność... i lekarza, który mimo braku zaleceń zdecyduje się to przepisać.
Jest tak dlatego, że lekarze sami nie znają tych mutacji. Dałam mój wynik genetyki swojej mamie, żeby dała swojemu lekarzowi, to jej powiedział, że mu przykro ale on nie wie co to jest bo nie jest genetykiem 😅
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
jo_ana wrote:A acard w jakiej dawce masz zalecony ? Może spróbuje z tym acardem chociaż, jeśli trafi się ciąża szybciej niż wybiorę się do PL, córka ma ferie dopiero początek marca, więc pewnie szybciej się nie uda pojechać.
Acard 150mg pewnie, zawsze lepiej to niż nic.jo_ana lubi tę wiadomość
-
Jak byłam u hematologa to tak jakby powiedział, że na PAI hetero to nic nie ma 🙄.
O acardzie nic nie wspomniał. A czytałam, że też powinnam brać.
Heparyne zalecił mi ze względu na antykoagulant toczniowy 😐. Strasznie się boje heparyny. .. 😟....