Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Wcześniej brałam modulator tak jak pisałam, w ciąży już nie, bo genetyk kazała mi go odstawić ponieważ ma biotyne.
Poziomy witamin miałam w normie po pierwszym poronieniu.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
No tak, wszystko fajniez tylko trudno znaleźć modulator bez tej biotyny... Jaki masz teraz plan? Konsultujesz z kims te wyniki?
-
Nie mam pojęcia co mam zrobić. Mój gin zapadł się pod ziemię. Zresztą on mi odradzał badanie homocysteiny.
Nie wiem do kogo mam z tym teraz pójść i w ogóle co dalej. Koszmar.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka nie obwiniaj się, korzystałaś z zaleceń lekarza, zaufałaś mu 😞.
Moja kuzynka chodziła do kliniki leczenia niepłodności w Gdańsku. Jakbyś chciała, to mogę się jej zapytać, czy poleca tam jakiegoś lekarza i czy w ogóle kogoś poleca w Trójmieście.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Jeśli chodzi o uck w Gdańsku to może dr Olszewska? Ona przed moim zajściem w ciążę dała wiele badań, w tym mutacje i homocysteine, na bank tego nie zignoruje ...
-
Babulka ja cały czas biorę tylko kwas 5mg ale dodatkowo B12 (przez ciężkie przyswajanie tych witamin) i wynik jak w stopce. Kwas nie podniesie Ci homocysteiny szczególnie w tak dużej dawce... Homocysteina to najlepiej obgadać z genetykiem albo hematologiem. A jak Twój cholesterol? Pewnie w normie?
Mega mi przykro, że tak się stało 😔 -
Babulka wrote:Dziewczyny obwiniam się przez to że jak same wiecie wszystkie te badania analizy itd to robiłam na własną rękę. Dopiero wczoraj zadzwoniłam do rodzinnej a ona mi zaczęła wymieniać jakie badania zrobić, już większość miałam, została mi część genetyki i immunologia... Ginekolodzy tsh mi najwyżej zalecili
Wszystko sama szukam sprawdzam gdyby nie to to nawet bym nie wiedziała że mam teraz tą homocysteine w kosmosie. Wszystko jest na moich barkach
Jak przyszłam na 1. wizytę po poronieniu, ginekologowi szczena opadła. Wprawdzie nie skrytkowal mnie, bo to bardzo taktowny gość, ale zaczął tłumaczyć, że to 1. poronienie, to się zdarza, wydałam tylko kupę kasy, a i tak niewiele z tych badań wynika (ale przecież mogło), że taka diagnostykę to się uruchamia po 2. czy 3. razie...
Także wiem o czym mówisz... Przykre to, że musimy się diagnozować same, poświęcać masę czasu i energii na zrozumienie o co w tym wszystkim chodzi, mimo, że przecież płacimy komuś, kto powinien być w tym obszarze bardziej kompetenty od nas.
Życzę nam wszystkim byśmy trafiały na bardziej zaangażowanych lekarzy.Babulka, czarneniebo lubią tę wiadomość
-
Babulka wrote:Nie bralam prenatalu w ciazy. Kwas 5 mg jest tylko syntetyczny na rynku. Więc brałam syntetyczny.
Masz mutacje więc powinnaś brac metylowane. Jeśli okaże się że masz za dużo kw.foliowego może oznaczać to że się w ogóle nie wchłania,albo w małym stopniu.
Ja już przerzuciłam się tylko na metylowany, akurat biorę kompleks b z allines, dodatkowo nie biorę już kw. Foliowego bo mam dobry i Homocysteine ok. Ale wiele osób dorzuca jeszcze właśnie kw. Foliowy allines. Może się okazać że nie potrzebujesz aż tyle, tylko w odpowiedniej formie.
Ale stop obwinianiu się ♥️♥️♥️♥️Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Blondyna.B wrote:Babulka ja cały czas biorę tylko kwas 5mg ale dodatkowo B12 (przez ciężkie przyswajanie tych witamin) i wynik jak w stopce. Kwas nie podniesie Ci homocysteiny szczególnie w tak dużej dawce... Homocysteina to najlepiej obgadać z genetykiem albo hematologiem. A jak Twój cholesterol? Pewnie w normie?
Mega mi przykro, że tak się stało 😔2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Wiecie co, mój gin też kazał się nie badać. Ale w ciemno dawał leki..
W sumie co mi za różnica czy mam stwierdzona mutacje mthfr i pai skoro i tak mi od pierwszej ciąży zalecał brać metyle, w drugiej dostawałam na wszelki wypadek heparyne.
Teraz dostanę na wszelki wypadek steryd ( a podejrzewam że i Paśnik mi go da bo mówił że to dobry pomysł). No chyba że jeszcze coś wyjdzie.. Ale póki co badania mam dobre.
Mówił że nie warto badać nasienia, bo w ciążę zachodzę... Zobaczymy jak będą wyniki.
No a kariotyp wiadomo jak jest, leczyć się nie da.
Z jednej strony gdybym nie zrobiła tych wszystkich badań i tak bym dostawala to wszystko co mam. Nie mogę powiedzieć, że jestem źle zaopiekawana, wręcz mam poczucie że bardzo dobrze... W ciąży np mogę chodzić za darmo na szybkie usg żebym była spokojna itp. Dostaje na zapas leki, które powinnam dostac.
Jednak dla samej siebie chce wiedzieć. Znać przyczynę. Mam nadzieję, leczyć. Ale tak naprawdę w moim przypadku to chyba bardziej leczy psychikę póki co.Córka w 2013 r
Kir-AA
Babulka wrote:Nie badałam cholesterolu. To co się mogło stać? Z genetykiem z testdna gadka była o kant dupy. Tu dziewczyny też mówią, że lipa gdzie idę zaraz. Czuję się totalnie opuszczona. Zostałam nawet bez gina 😭 Nawet nie wiem co mam dalej zrobić leki też mam na własną rękę odstawiać? Ponad moje siły 😭 Zostać całkowicie bez jakiejkolwiek opieki w środku poronienia 😭
Karoola lubi tę wiadomość
-
Karoola wrote:Może być tak że brałaś a się nie wchłaniał. Kwas foliowy ma za zadanie obniżyć Homocysteine. Teraz zbadaj sobie jeszcze kwas foliowy i b12.
Masz mutacje więc powinnaś brac metylowane. Jeśli okaże się że masz za dużo kw.foliowego może oznaczać to że się w ogóle nie wchłania,albo w małym stopniu.
Ja już przerzuciłam się tylko na metylowany, akurat biorę kompleks b z allines, dodatkowo nie biorę już kw. Foliowego bo mam dobry i Homocysteine ok. Ale wiele osób dorzuca jeszcze właśnie kw. Foliowy allines. Może się okazać że nie potrzebujesz aż tyle, tylko w odpowiedniej formie.
Ale stop obwinianiu się ♥️♥️♥️♥️
Przy takiej dawce zawsze kwas będzie powyżej normy - nie ma opcji żeby wszystko się wchłonęło. -
Blondyna po tamtym poronieniu mialam dobre poziomy, teraz dopiero dziś sprawdziłam. Wcisnelam sie do innego lekarza na za chwile bo moj wlasny gin mnie po prostu zostawil w takiej sytuacji... Tragedia.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Nie badałam cholesterolu. To co się mogło stać? Z genetykiem z testdna gadka była o kant dupy. Tu dziewczyny też mówią, że lipa gdzie idę zaraz. Czuję się totalnie opuszczona. Zostałam nawet bez gina 😭 Nawet nie wiem co mam dalej zrobić leki też mam na własną rękę odstawiać? Ponad moje siły 😭 Zostać całkowicie bez jakiejkolwiek opieki w środku poronienia 😭
Ja bym odstawiła leki. No witaminy dalej brać, ale ja bym przeszła tylko na metylowane.
Wiesz każdy lekarz najczęściej jest od swojej działki, ale ja rękami i nogami w razie immunologa polecam Paśnika i nawet udaje się jak mi do niego dostać. W razie co podpowiem Ci jak. Na początku byłam załamana, że tak daleko ale jakoś dałam radę. Ale wiadomo najpierw sprawdź genetykę, chociaż ja w gorącej wodzie kąpana, zaczęłam od wszystkiego na raz.
Powiedz masz zrobione ana bo nie pamiętam.Córka w 2013 r
Kir-AA
Babulka wrote:Blondyna po tamtym poronieniu mialam dobre poziomy, teraz dopiero dziś sprawdziłam. Wcisnelam sie do innego lekarza na za chwile bo moj wlasny gin mnie po prostu zostawil w takiej sytuacji... Tragedia.
-
Blondyna.B wrote:Przestańcie powielać te głupoty, że MTHFR to TYLKO metyle.... w tej mutacji chodzi o to żeby utrzymać na dobrym poziomie homocysteinę. To nie tylko kwas foliowy a wszystkie witaminy z grupy B
Przy takiej dawce zawsze kwas będzie powyżej normy - nie ma opcji żeby wszystko się wchłonęło.
Każdy organizm jest inny... I to że jest mutacja oczywiście nie oznacza że się nic nie wchłania... Bo u jednych nie wchłonie się 1% ale u innych 50%.... Uważam, ze skoro są metody by dać organizmowi lepiej przyswajalny kwas foliowy i w ogóle witaminy b to czemu nie.
Polecam fajnie opisany problem u Pana tabletki.
Córka w 2013 r
Kir-AA
Babulka nie możesz się obwiniać to NIE jest twoja wina, poronienia się zdarzają a ich przyczyny są niezależne od nas.
Zbadaj sobie kwas foliowy i b12 na razie na spokojnie ale przede wszystkim daj sobie trochę czasu żeby ochłonąć oczyścić głowę no i żeby było po wszystkimKaroola, Susannah, czarneniebo lubią tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Drugi lekarz moze mnie przyjac teeaz albo za tydzien a ja mam dziecko na głowie ktorego oczywiście tez nikt nawet na godzine nje wezmie 😭😭😭2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Karoola wrote:Oczywiście, że nie tylko. Trzeba sprawdzić i kontrolować jak się wchłania. Skoro kwasy syntetyczne w wysokiej ilości nie obniżają Homocysteiny trzeba się zastanowić czy aby na pewno się wchłaniają.
Każdy organizm jest inny... I to że jest mutacja oczywiście nie oznacza że się nic nie wchłania... Bo u jednych nie wchłonie się 1% ale u innych 50%.... Uważam, ze skoro są metody by dać organizmowi lepiej przyswajalny kwas foliowy i w ogóle witaminy b to czemu nie.
Polecam fajnie opisany problem u Pana tabletki.
A druga sprawa - miała w rodzinie wady cewy nerwowej. Przy tym jest rekomendacja wysokiej dawki kwasu foliowego - to nie są przelewki