X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dostałam wyniki immunologi już całej.. I jestem w szoku, większość jest na granicy, jak to zwykle u mnie.. I nagle patrzę a mam tragiczne wyniki badania Kir. Jestem w szoku bo mam zdrowe dziecko i łatwo zachodzę w ciążę...
    Jeszcze na ten kariotyp czekam i wyniki nasienia musimy odebrac

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Właśnie dostałam wyniki immunologi już całej.. I jestem w szoku, większość jest na granicy, jak to zwykle u mnie.. I nagle patrzę a mam tragiczne wyniki badania Kir. Jestem w szoku bo mam zdrowe dziecko i łatwo zachodzę w ciążę...
    Jeszcze na ten kariotyp czekam i wyniki nasienia musimy odebrac
    To podobno się zdarza, że po jednej ciąży organizm może uznawać kolejne ciąże za intruza - bo np według niego było to za duże obciążenie organizmu

Karoola lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    To podobno się zdarza, że po jednej ciąży organizm może uznawać kolejne ciąże za intruza - bo np według niego było to za duże obciążenie organizmu
    Właśnie wiem, ale inna immunologia jest w miarę ok... Dlatego jestem w szoku... Nie mam żadnych genów odpowiedzialnych za inplatancje i same hamujące... Chyba moją córkę uratowało to że cala ciążę byłam chora.. I organizm zamiast walczyć z dzieckiem walcyzl z chorobą.

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba kiry są wrodzone. Ogólnie z tego co widzę to takie czynniki jak właśnie kiry czy nawet zespoly antyfosfolipidowe w mlodszym wieku częściej "przepuszczają" ciążę, później wiele czynników się kumuluje i są problemy. Ale jak pobieżnie czytałam to dr P na te sytacje jakieś tam leczenie zleca. Masz u niego wizytę?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Chyba kiry są wrodzone. Ogólnie z tego co widzę to takie czynniki jak właśnie kiry czy nawet zespoly antyfosfolipidowe w mlodszym wieku częściej "przepuszczają" ciążę, później wiele czynników się kumuluje i są problemy. Ale jak pobieżnie czytałam to dr P na te sytacje jakieś tam leczenie zleca. Masz u niego wizytę?
    Za tydzien mam wizytę, ogólnie złapałam zalamke😥😥 boje się ze moja Julka odziedziczyła to 😥
    Dr P. Daje na to accofil 🙈🤢
    Ogólnie cieszę się że znaleziona ew przyczyna, na którą nawet jest jakieś leczenie. Ale strasznie mi przykro, że jednak genetyczna 😥😥😥

Mega się boję kariotypów 😥😥😥😥

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Za tydzien mam wizytę, ogólnie złapałam zalamke😥😥 boje się ze moja Julka odziedziczyła to 😥
    Dr P. Daje na to accofil 🙈🤢
    Ogólnie cieszę się że znaleziona ew przyczyna, na którą nawet jest jakieś leczenie. Ale strasznie mi przykro, że jednak genetyczna 😥😥😥

Mega się boję kariotypów 😥😥😥😥

Karola, mam nadzieję, że dr P znajdzie dla Ciebie rozwiązanie 🍀💚. Będzie dobrze, zobaczysz!

Z tymi kariotypami to nie jest prosty temat...
    Nawet jak jest prawidłowy to istnieje szansa na to, że podczas zapłodnienia komórki źle się podzielą (tak jak np. u mnie). Na zagranicznych badaniach czytałam, że u mężczyzn teratozoospermia i te inne "spermie" są warunkowane przez zmiany w chromosomach: translokacja, inwersja, mozaikowatość genów. Dodatkowo nasze geny co chwilę się zmieniają, wiem, że w to trudno uwierzyć ale tak jest. Na geny ma wpływ (dosłownie) wszystko, dlatego mówi się o czynnikach teratogennych. Natomiast jak jest nieprawidłowy kariotyp, to po prostu albo in vitro z badaniem genetycznym zarodków lub naturalne staranie i czekanie na to aż TEN plemnik trafi na TĘ komórkę. Ile - nie wiadomo.

Pamiętaj, że zawsze możesz też zrobić kariotyp córce 😉. A np. dalsze badania możesz jej zostawić na "po 18-tce" jak już będzie wiele rzeczy rozumieć. 😉

Dodatkowo, jak byś miała wolną chwilę i chęci - jest na tym forum wątek "Nieprawidłowe kariotypy". Sama po swoim poronieniu przeczytałam go od A do Z. Wyniosłam z niego mnóstwo wiedzy, później też dużo o samej genetyce czytałam i mogę polecić kilka książek 😉.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2022, 13:04

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Karola, mam nadzieję, że dr P znajdzie dla Ciebie rozwiązanie 🍀💚. Będzie dobrze, zobaczysz!

Z tymi kariotypami to nie jest prosty temat...
    Nawet jak jest prawidłowy to istnieje szansa na to, że podczas zapłodnienia komórki źle się podzielą (tak jak np. u mnie). Na zagranicznych badaniach czytałam, że u mężczyzn teratozoospermia i te inne "spermie" są warunkowane przez zmiany w chromosomach: translokacja, inwersja, mozaikowatość genów. Dodatkowo nasze geny co chwilę się zmieniają, wiem, że w to trudno uwierzyć ale tak jest. Na geny ma wpływ (dosłownie) wszystko, dlatego mówi się o czynnikach teratogennych. Natomiast jak jest nieprawidłowy kariotyp, to po prostu albo in vitro z badaniem genetycznym zarodków lub naturalne staranie i czekanie na to aż TEN plemnik trafi na TĘ komórkę. Ile - nie wiadomo.

Pamiętaj, że zawsze możesz też zrobić kariotyp córce 😉. A np. dalsze badania możesz jej zostawić na "po 18-tce" jak już będzie wiele rzeczy rozumieć. 😉

Dodatkowo, jak byś miała wolną chwilę i chęci - jest na tym forum wątek "Nieprawidłowe kariotypy". Sama po swoim poronieniu przeczytałam go od A do Z. Wyniosłam z niego mnóstwo wiedzy, później też dużo o samej genetyce czytałam i mogę polecić kilka książek 😉.
    Wiesz co, ja ogólnie studiowałam na akademii medycznej i kochałam genetykę 🙈 co prawda nie myślałam, że mi się przyda kiedyś ta wiedza...

Po prostu taki mnie dołek zlapał, że coś mogłam sprzedać córce 🙈🙈🙈

Ale już mi troszkę lepiej... Czekam na kariotyp i wyniki nasienia i będziemy działać dalej.

Wiem, że kariotyp może być dobry, albo prawie dobry i coś się źle połączy itp ale jakoś tym się tak nie przejmuje, tylko tak strasznie wsiadło mi właśnie na psyche, że być może podarowałam dziecku złe geny... Ale z drugiej strony mi je też sprzedała babcia 😂

Ogarniam się, głowa do góry i jakoś to będzie. 05. 04 mam teleporade i zobaczymy, mam nadzieję, że już będziemy mieli komplet badań.

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola ja zauważyłam, że to jest taki szał, bo od niedawna można sobie jakieś geny w ogóle zbadać, jeszcze parenascie lat temu w Polsce to chyba nie było w ogóle dostępne. I nagle ludzie nawet dzieciom badają mthfr bo może sprzedali. Tylko, ze wszyscy zapominają, że KAŻDY od dziada pradziada przekazuje potomkom i dobre i złe geny, nie ma nadludzi. Kiedyś się zawsze mówiło, że w tej rodzinie to więcej umiera na raka a w tamej więcej na zawał i to było normalne a teraz jak możesz sobie zbadać gen xyz to jest takie REALNE i przerażające. Ja uważam, że kariotyp jak jest zły to oczywiście trzeba i dziecku zbadać ale tak to bez przesady. Wiadomo, że skoro miałyśmy po parę poronień to już jest czynnik obciążający dziewczynkę córkę. Ale i bez tego mogłaby poronić 10x bo tak by się de novo zrobiło. Sama mówisz, że skądś swoje geny masz ;) Nie wkręcaj sobie. Może ona w ogóle nie będzie chciała mieć dzieci, od tego trzeba zacząć 😅 A może jak będzie chciała, to urodzi piątkę. 🙃

Edit ale ogólnie, żeby nie było to rozumiem takie wkrętki, bo sama tak mam. Tylko komuś innemu mogę doradzić obiektywnie, sobie nie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2022, 14:01

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Karola ja zauważyłam, że to jest taki szał, bo od niedawna można sobie jakieś geny w ogóle zbadać, jeszcze parenascie lat temu w Polsce to chyba nie było w ogóle dostępne. I nagle ludzie nawet dzieciom badają mthfr bo może sprzedali. Tylko, ze wszyscy zapominają, że KAŻDY od dziada pradziada przekazuje potomkom i dobre i złe geny, nie ma nadludzi. Kiedyś się zawsze mówiło, że w tej rodzinie to więcej umiera na raka a w tamej więcej na zawał i to było normalne a teraz jak możesz sobie zbadać gen xyz to jest takie REALNE i przerażające. Ja uważam, że kariotyp jak jest zły to oczywiście trzeba i dziecku zbadać ale tak to bez przesady. Wiadomo, że skoro miałyśmy po parę poronień to już jest czynnik obciążający dziewczynkę córkę. Ale i bez tego mogłaby poronić 10x bo tak by się de novo zrobiło. Sama mówisz, że skądś swoje geny masz ;) Nie wkręcaj sobie. Może ona w ogóle nie będzie chciała mieć dzieci, od tego trzeba zacząć 😅 A może jak będzie chciała, to urodzi piątkę. 🙃

Edit ale ogólnie, żeby nie było to rozumiem takie wkrętki, bo sama tak mam. Tylko komuś innemu mogę doradzić obiektywnie, sobie nie ;)

Hehe ja wiem, ja wiem.. U mnie to chwilowe wkrętki i przechodzi..
    U mnie w rodzinie ewidentnie babcia miała problemy dość spore, wiele razy poroniła, jedno dziecko zmarło i wujek był upośledzony... Więc teoretycznie i bez badań jakichkolwiek wiem że jesteśmy obciążone...
    Tylko tak jak kiedyś babcia nie wiedziała czemu.... Tak teraz o tyle mamy większe możliwości, że nasze dzieci dostaną już pakiet z czym mogą się mierzyć.

Ale tyle jest różnych możliwości mutacji, że i tak w życiu się tego nie zbada 🙈🙈🙈

Biorę się w garść 🙈

Babulka lubi tę wiadomość

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tak lekko śmiecham odkąd się dowiedziałam, że my sobie całe zadowolone badamy mutacje związane z krzepnieciem i metylacją, całe 5 genów, tymczasem genów za to odpowiedzialnych jest co najmniej kilkadziesiąt 😂 Plus jeszcze gen a jego ekspresja to dwie różne sprawy.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Wiesz co, ja ogólnie studiowałam na akademii medycznej i kochałam genetykę 🙈 co prawda nie myślałam, że mi się przyda kiedyś ta wiedza...

Po prostu taki mnie dołek zlapał, że coś mogłam sprzedać córce 🙈🙈🙈

Ale już mi troszkę lepiej... Czekam na kariotyp i wyniki nasienia i będziemy działać dalej.

Wiem, że kariotyp może być dobry, albo prawie dobry i coś się źle połączy itp ale jakoś tym się tak nie przejmuje, tylko tak strasznie wsiadło mi właśnie na psyche, że być może podarowałam dziecku złe geny... Ale z drugiej strony mi je też sprzedała babcia 😂

Ogarniam się, głowa do góry i jakoś to będzie. 05. 04 mam teleporade i zobaczymy, mam nadzieję, że już będziemy mieli komplet badań.

O widzisz! No to super, wiesz co się z czym je 🙂. Jak wchodziłam w temat to mnie trochę przerażało to skomplikowanie. Dużo do ogarnięcia 🙈.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra czynniki teratogenne a geny człowieka to dwie różne sprawy ;) Teratogenne to nie znaczy, że ma coś związanego z genami. To czynnik zewnętrzny, który może uszkodzić zarodek, np niektóre leki itd.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Ultra czynniki teratogenne a geny człowieka to dwie różne sprawy ;) Teratogenne to nie znaczy, że ma coś związanego z genami. To czynnik zewnętrzny, który może uszkodzić zarodek, np niektóre leki itd.
    Teratogenne uszkadzają zarodek ale są też mutacje somatyczne (nabyte) które zmieniają nie które pojawiają się w pewnym momencie życia... Ale co ciekawe nie są wtedy dziedziczone. Ogólnie genetyka jest duża dziedzina jeszcze dobrze nie poznana... Szacuje się że znamy ok 2% genomu ( tzn nie my tylko naukowcy)

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak chodzi o to, że to słowo po prostu oznacza uszkodzenie zarodka lub płodu.
    Karola no jak ja czytałam na pubmedzie jakieś badania z genetyki to oczy jak 5zl. A pomyśleć że ginekolodzy, których spotykam nawet i tego co ja się nauczyłam nie kumają zazwyczaj 😂

Ja mam ostatnio taką rozkminkę, czy siedzenie w kółko w telefonie nie osłabia tych gamet. Badania są sprzeczne. Myszom uszkadzają się gamety przy tym promieniowaniu. A ja odkąd jestem w domu to noooon stop telefonik, przy każdej okazji. Mam taką fazę, że sama się ubezplodnilam. 🙄

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja beta 12 z hakiem 🤩🤩🤩 Oby spadała dalej 🦋

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Mi się nawet nie chce badać 🙈 może sobie sikne na tescik

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kazali koniecznie, pewnie przez ten dziwny obraz usg 😖 Mam badać co tydzień aż spadnie do zera. Szkoda, że skierowania nie chce nikt wystawić 😒

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co.. Ja to już mam tak poklute ręce... Mam tylko jedną rękę zdolna do badania krwi i na środku zrobił mi się zrost... Zostaje jedna żyła 🙈🙈🙈

Odebraliśmy wyniki nasienia, są bardzo dobre, po cichu liczyłam, że chociaż troszkę zmuszę męża do zmiany trybu życia 😂 a teraz ciśnienie mu zeszlo i jak młody Bóg 🙈🙈🙈

Babulka, Blondyna.B, Ultra-Dżasta, Pomarańcza, jo_ana, Kitaja lubią tę wiadomość

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • gonia729 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Jak szybko spada. U mnie w piątek było 30, zrobiłam wczoraj test o czułości 20 to wyszła jedna kreska, dziś rano facelle czułość 10 cień drugiej kreseczki ale taki szary nie różowy

Babulka lubi tę wiadomość

preg.png
    age.png
    40 lat, II ET - 2AA :),7 dpt - beta 39, synek ❤️
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    01.2022- 10 t.c puste 2 jaja 💔💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
    12.2024 AZ Czechy 5AA, 9 dpt beta 73
  • Tony Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Wiecie co.. Ja to już mam tak poklute ręce... Mam tylko jedną rękę zdolna do badania krwi i na środku zrobił mi się zrost... Zostaje jedna żyła 🙈🙈🙈

Odebraliśmy wyniki nasienia, są bardzo dobre, po cichu liczyłam, że chociaż troszkę zmuszę męża do zmiany trybu życia 😂 a teraz ciśnienie mu zeszlo i jak młody Bóg 🙈🙈🙈

Dlatego ja się tak wkurzałam jak ciągle były jakieś błędy w laboratorium i co chwile musiałam się kłuć :/ Ja zaczynam mieć jazdy, że mnie mniej cycki bolą itp i najchętniej bym od razu pojechała skontrolować betę, ale właśnie nie chcę sobie żył psuć...

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ