Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Właśnie dostałam wyniki immunologi już całej.. I jestem w szoku, większość jest na granicy, jak to zwykle u mnie.. I nagle patrzę a mam tragiczne wyniki badania Kir. Jestem w szoku bo mam zdrowe dziecko i łatwo zachodzę w ciążę...
Jeszcze na ten kariotyp czekam i wyniki nasienia musimy odebracCórka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Karoola wrote:Właśnie dostałam wyniki immunologi już całej.. I jestem w szoku, większość jest na granicy, jak to zwykle u mnie.. I nagle patrzę a mam tragiczne wyniki badania Kir. Jestem w szoku bo mam zdrowe dziecko i łatwo zachodzę w ciążę...
Jeszcze na ten kariotyp czekam i wyniki nasienia musimy odebracKaroola lubi tę wiadomość
-
Blondyna.B wrote:To podobno się zdarza, że po jednej ciąży organizm może uznawać kolejne ciąże za intruza - bo np według niego było to za duże obciążenie organizmuCórka w 2013 r
Kir-AA
Chyba kiry są wrodzone. Ogólnie z tego co widzę to takie czynniki jak właśnie kiry czy nawet zespoly antyfosfolipidowe w mlodszym wieku częściej "przepuszczają" ciążę, później wiele czynników się kumuluje i są problemy. Ale jak pobieżnie czytałam to dr P na te sytacje jakieś tam leczenie zleca. Masz u niego wizytę?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Chyba kiry są wrodzone. Ogólnie z tego co widzę to takie czynniki jak właśnie kiry czy nawet zespoly antyfosfolipidowe w mlodszym wieku częściej "przepuszczają" ciążę, później wiele czynników się kumuluje i są problemy. Ale jak pobieżnie czytałam to dr P na te sytacje jakieś tam leczenie zleca. Masz u niego wizytę?
Dr P. Daje na to accofil 🙈🤢
Ogólnie cieszę się że znaleziona ew przyczyna, na którą nawet jest jakieś leczenie. Ale strasznie mi przykro, że jednak genetyczna 😥😥😥
Mega się boję kariotypów 😥😥😥😥
Córka w 2013 r
Kir-AA
Karoola wrote:Za tydzien mam wizytę, ogólnie złapałam zalamke😥😥 boje się ze moja Julka odziedziczyła to 😥
Dr P. Daje na to accofil 🙈🤢
Ogólnie cieszę się że znaleziona ew przyczyna, na którą nawet jest jakieś leczenie. Ale strasznie mi przykro, że jednak genetyczna 😥😥😥
Mega się boję kariotypów 😥😥😥😥
Karola, mam nadzieję, że dr P znajdzie dla Ciebie rozwiązanie 🍀💚. Będzie dobrze, zobaczysz!
Z tymi kariotypami to nie jest prosty temat...
Nawet jak jest prawidłowy to istnieje szansa na to, że podczas zapłodnienia komórki źle się podzielą (tak jak np. u mnie). Na zagranicznych badaniach czytałam, że u mężczyzn teratozoospermia i te inne "spermie" są warunkowane przez zmiany w chromosomach: translokacja, inwersja, mozaikowatość genów. Dodatkowo nasze geny co chwilę się zmieniają, wiem, że w to trudno uwierzyć ale tak jest. Na geny ma wpływ (dosłownie) wszystko, dlatego mówi się o czynnikach teratogennych. Natomiast jak jest nieprawidłowy kariotyp, to po prostu albo in vitro z badaniem genetycznym zarodków lub naturalne staranie i czekanie na to aż TEN plemnik trafi na TĘ komórkę. Ile - nie wiadomo.
Pamiętaj, że zawsze możesz też zrobić kariotyp córce 😉. A np. dalsze badania możesz jej zostawić na "po 18-tce" jak już będzie wiele rzeczy rozumieć. 😉
Dodatkowo, jak byś miała wolną chwilę i chęci - jest na tym forum wątek "Nieprawidłowe kariotypy". Sama po swoim poronieniu przeczytałam go od A do Z. Wyniosłam z niego mnóstwo wiedzy, później też dużo o samej genetyce czytałam i mogę polecić kilka książek 😉.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2022, 13:04
Karoola lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ultra-Dżasta wrote:Karola, mam nadzieję, że dr P znajdzie dla Ciebie rozwiązanie 🍀💚. Będzie dobrze, zobaczysz!
Z tymi kariotypami to nie jest prosty temat...
Nawet jak jest prawidłowy to istnieje szansa na to, że podczas zapłodnienia komórki źle się podzielą (tak jak np. u mnie). Na zagranicznych badaniach czytałam, że u mężczyzn teratozoospermia i te inne "spermie" są warunkowane przez zmiany w chromosomach: translokacja, inwersja, mozaikowatość genów. Dodatkowo nasze geny co chwilę się zmieniają, wiem, że w to trudno uwierzyć ale tak jest. Na geny ma wpływ (dosłownie) wszystko, dlatego mówi się o czynnikach teratogennych. Natomiast jak jest nieprawidłowy kariotyp, to po prostu albo in vitro z badaniem genetycznym zarodków lub naturalne staranie i czekanie na to aż TEN plemnik trafi na TĘ komórkę. Ile - nie wiadomo.
Pamiętaj, że zawsze możesz też zrobić kariotyp córce 😉. A np. dalsze badania możesz jej zostawić na "po 18-tce" jak już będzie wiele rzeczy rozumieć. 😉
Dodatkowo, jak byś miała wolną chwilę i chęci - jest na tym forum wątek "Nieprawidłowe kariotypy". Sama po swoim poronieniu przeczytałam go od A do Z. Wyniosłam z niego mnóstwo wiedzy, później też dużo o samej genetyce czytałam i mogę polecić kilka książek 😉.
Po prostu taki mnie dołek zlapał, że coś mogłam sprzedać córce 🙈🙈🙈
Ale już mi troszkę lepiej... Czekam na kariotyp i wyniki nasienia i będziemy działać dalej.
Wiem, że kariotyp może być dobry, albo prawie dobry i coś się źle połączy itp ale jakoś tym się tak nie przejmuje, tylko tak strasznie wsiadło mi właśnie na psyche, że być może podarowałam dziecku złe geny... Ale z drugiej strony mi je też sprzedała babcia 😂
Ogarniam się, głowa do góry i jakoś to będzie. 05. 04 mam teleporade i zobaczymy, mam nadzieję, że już będziemy mieli komplet badań.
Córka w 2013 r
Kir-AA
Karola ja zauważyłam, że to jest taki szał, bo od niedawna można sobie jakieś geny w ogóle zbadać, jeszcze parenascie lat temu w Polsce to chyba nie było w ogóle dostępne. I nagle ludzie nawet dzieciom badają mthfr bo może sprzedali. Tylko, ze wszyscy zapominają, że KAŻDY od dziada pradziada przekazuje potomkom i dobre i złe geny, nie ma nadludzi. Kiedyś się zawsze mówiło, że w tej rodzinie to więcej umiera na raka a w tamej więcej na zawał i to było normalne a teraz jak możesz sobie zbadać gen xyz to jest takie REALNE i przerażające. Ja uważam, że kariotyp jak jest zły to oczywiście trzeba i dziecku zbadać ale tak to bez przesady. Wiadomo, że skoro miałyśmy po parę poronień to już jest czynnik obciążający dziewczynkę córkę. Ale i bez tego mogłaby poronić 10x bo tak by się de novo zrobiło. Sama mówisz, że skądś swoje geny masz
Nie wkręcaj sobie. Może ona w ogóle nie będzie chciała mieć dzieci, od tego trzeba zacząć 😅 A może jak będzie chciała, to urodzi piątkę. 🙃
Edit ale ogólnie, żeby nie było to rozumiem takie wkrętki, bo sama tak mam. Tylko komuś innemu mogę doradzić obiektywnie, sobie nieWiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2022, 14:01
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Karola ja zauważyłam, że to jest taki szał, bo od niedawna można sobie jakieś geny w ogóle zbadać, jeszcze parenascie lat temu w Polsce to chyba nie było w ogóle dostępne. I nagle ludzie nawet dzieciom badają mthfr bo może sprzedali. Tylko, ze wszyscy zapominają, że KAŻDY od dziada pradziada przekazuje potomkom i dobre i złe geny, nie ma nadludzi. Kiedyś się zawsze mówiło, że w tej rodzinie to więcej umiera na raka a w tamej więcej na zawał i to było normalne a teraz jak możesz sobie zbadać gen xyz to jest takie REALNE i przerażające. Ja uważam, że kariotyp jak jest zły to oczywiście trzeba i dziecku zbadać ale tak to bez przesady. Wiadomo, że skoro miałyśmy po parę poronień to już jest czynnik obciążający dziewczynkę córkę. Ale i bez tego mogłaby poronić 10x bo tak by się de novo zrobiło. Sama mówisz, że skądś swoje geny masz
Nie wkręcaj sobie. Może ona w ogóle nie będzie chciała mieć dzieci, od tego trzeba zacząć 😅 A może jak będzie chciała, to urodzi piątkę. 🙃
Edit ale ogólnie, żeby nie było to rozumiem takie wkrętki, bo sama tak mam. Tylko komuś innemu mogę doradzić obiektywnie, sobie nie
Hehe ja wiem, ja wiem.. U mnie to chwilowe wkrętki i przechodzi..
U mnie w rodzinie ewidentnie babcia miała problemy dość spore, wiele razy poroniła, jedno dziecko zmarło i wujek był upośledzony... Więc teoretycznie i bez badań jakichkolwiek wiem że jesteśmy obciążone...
Tylko tak jak kiedyś babcia nie wiedziała czemu.... Tak teraz o tyle mamy większe możliwości, że nasze dzieci dostaną już pakiet z czym mogą się mierzyć.
Ale tyle jest różnych możliwości mutacji, że i tak w życiu się tego nie zbada 🙈🙈🙈
Biorę się w garść 🙈Babulka lubi tę wiadomość
Córka w 2013 r
Kir-AA
No ja tak lekko śmiecham odkąd się dowiedziałam, że my sobie całe zadowolone badamy mutacje związane z krzepnieciem i metylacją, całe 5 genów, tymczasem genów za to odpowiedzialnych jest co najmniej kilkadziesiąt 😂 Plus jeszcze gen a jego ekspresja to dwie różne sprawy.
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Karoola wrote:Wiesz co, ja ogólnie studiowałam na akademii medycznej i kochałam genetykę 🙈 co prawda nie myślałam, że mi się przyda kiedyś ta wiedza...
Po prostu taki mnie dołek zlapał, że coś mogłam sprzedać córce 🙈🙈🙈
Ale już mi troszkę lepiej... Czekam na kariotyp i wyniki nasienia i będziemy działać dalej.
Wiem, że kariotyp może być dobry, albo prawie dobry i coś się źle połączy itp ale jakoś tym się tak nie przejmuje, tylko tak strasznie wsiadło mi właśnie na psyche, że być może podarowałam dziecku złe geny... Ale z drugiej strony mi je też sprzedała babcia 😂
Ogarniam się, głowa do góry i jakoś to będzie. 05. 04 mam teleporade i zobaczymy, mam nadzieję, że już będziemy mieli komplet badań.
O widzisz! No to super, wiesz co się z czym je 🙂. Jak wchodziłam w temat to mnie trochę przerażało to skomplikowanie. Dużo do ogarnięcia 🙈.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ultra czynniki teratogenne a geny człowieka to dwie różne sprawy
Teratogenne to nie znaczy, że ma coś związanego z genami. To czynnik zewnętrzny, który może uszkodzić zarodek, np niektóre leki itd.
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Ultra czynniki teratogenne a geny człowieka to dwie różne sprawy
Teratogenne to nie znaczy, że ma coś związanego z genami. To czynnik zewnętrzny, który może uszkodzić zarodek, np niektóre leki itd.
Córka w 2013 r
Kir-AA
Tak tak chodzi o to, że to słowo po prostu oznacza uszkodzenie zarodka lub płodu.
Karola no jak ja czytałam na pubmedzie jakieś badania z genetyki to oczy jak 5zl. A pomyśleć że ginekolodzy, których spotykam nawet i tego co ja się nauczyłam nie kumają zazwyczaj 😂
Ja mam ostatnio taką rozkminkę, czy siedzenie w kółko w telefonie nie osłabia tych gamet. Badania są sprzeczne. Myszom uszkadzają się gamety przy tym promieniowaniu. A ja odkąd jestem w domu to noooon stop telefonik, przy każdej okazji. Mam taką fazę, że sama się ubezplodnilam. 🙄2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Moja beta 12 z hakiem 🤩🤩🤩 Oby spadała dalej 🦋Córka w 2013 r
Kir-AA
Mi kazali koniecznie, pewnie przez ten dziwny obraz usg 😖 Mam badać co tydzień aż spadnie do zera. Szkoda, że skierowania nie chce nikt wystawić 😒2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Wiecie co.. Ja to już mam tak poklute ręce... Mam tylko jedną rękę zdolna do badania krwi i na środku zrobił mi się zrost... Zostaje jedna żyła 🙈🙈🙈
Odebraliśmy wyniki nasienia, są bardzo dobre, po cichu liczyłam, że chociaż troszkę zmuszę męża do zmiany trybu życia 😂 a teraz ciśnienie mu zeszlo i jak młody Bóg 🙈🙈🙈
Babulka, Blondyna.B, Ultra-Dżasta, Pomarańcza, jo_ana, Kitaja lubią tę wiadomość
Córka w 2013 r
Kir-AA
Babulka wrote:Moja beta 12 z hakiem 🤩🤩🤩 Oby spadała dalej 🦋
Babulka lubi tę wiadomość
-
Karoola wrote:Wiecie co.. Ja to już mam tak poklute ręce... Mam tylko jedną rękę zdolna do badania krwi i na środku zrobił mi się zrost... Zostaje jedna żyła 🙈🙈🙈
Odebraliśmy wyniki nasienia, są bardzo dobre, po cichu liczyłam, że chociaż troszkę zmuszę męża do zmiany trybu życia 😂 a teraz ciśnienie mu zeszlo i jak młody Bóg 🙈🙈🙈
Dlatego ja się tak wkurzałam jak ciągle były jakieś błędy w laboratorium i co chwile musiałam się kłućJa zaczynam mieć jazdy, że mnie mniej cycki bolą itp i najchętniej bym od razu pojechała skontrolować betę, ale właśnie nie chcę sobie żył psuć...