X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dostałam wyniki immunologi już całej.. I jestem w szoku, większość jest na granicy, jak to zwykle u mnie.. I nagle patrzę a mam tragiczne wyniki badania Kir. Jestem w szoku bo mam zdrowe dziecko i łatwo zachodzę w ciążę...
    Jeszcze na ten kariotyp czekam i wyniki nasienia musimy odebrac

Córka w 2013 r
    2021- 2024 ciąże biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
    Zmiana leczenia
    Szczepienia limfocytami !
    + doszedł czynnik męski - Morfologia 0%—1%
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Właśnie dostałam wyniki immunologi już całej.. I jestem w szoku, większość jest na granicy, jak to zwykle u mnie.. I nagle patrzę a mam tragiczne wyniki badania Kir. Jestem w szoku bo mam zdrowe dziecko i łatwo zachodzę w ciążę...
    Jeszcze na ten kariotyp czekam i wyniki nasienia musimy odebrac
    To podobno się zdarza, że po jednej ciąży organizm może uznawać kolejne ciąże za intruza - bo np według niego było to za duże obciążenie organizmu

Karoola lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    To podobno się zdarza, że po jednej ciąży organizm może uznawać kolejne ciąże za intruza - bo np według niego było to za duże obciążenie organizmu
    Właśnie wiem, ale inna immunologia jest w miarę ok... Dlatego jestem w szoku... Nie mam żadnych genów odpowiedzialnych za inplatancje i same hamujące... Chyba moją córkę uratowało to że cala ciążę byłam chora.. I organizm zamiast walczyć z dzieckiem walcyzl z chorobą.

Córka w 2013 r

Kir-AA
    Zmiana leczenia
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba kiry są wrodzone. Ogólnie z tego co widzę to takie czynniki jak właśnie kiry czy nawet zespoly antyfosfolipidowe w mlodszym wieku częściej "przepuszczają" ciążę, później wiele czynników się kumuluje i są problemy. Ale jak pobieżnie czytałam to dr P na te sytacje jakieś tam leczenie zleca. Masz u niego wizytę?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Chyba kiry są wrodzone. Ogólnie z tego co widzę to takie czynniki jak właśnie kiry czy nawet zespoly antyfosfolipidowe w mlodszym wieku częściej "przepuszczają" ciążę, później wiele czynników się kumuluje i są problemy. Ale jak pobieżnie czytałam to dr P na te sytacje jakieś tam leczenie zleca. Masz u niego wizytę?
    Za tydzien mam wizytę, ogólnie złapałam zalamke😥😥 boje się ze moja Julka odziedziczyła to 😥
    Dr P. Daje na to accofil 🙈🤢
    Ogólnie cieszę się że znaleziona ew przyczyna, na którą nawet jest jakieś leczenie. Ale strasznie mi przykro, że jednak genetyczna 😥😥😥

Mega się boję kariotypów 😥😥😥😥

Córka w 2013 r

Kir-AA
    Zmiana leczenia
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Za tydzien mam wizytę, ogólnie złapałam zalamke😥😥 boje się ze moja Julka odziedziczyła to 😥
    Dr P. Daje na to accofil 🙈🤢
    Ogólnie cieszę się że znaleziona ew przyczyna, na którą nawet jest jakieś leczenie. Ale strasznie mi przykro, że jednak genetyczna 😥😥😥

Mega się boję kariotypów 😥😥😥😥

Karola, mam nadzieję, że dr P znajdzie dla Ciebie rozwiązanie 🍀💚. Będzie dobrze, zobaczysz!

Z tymi kariotypami to nie jest prosty temat...
    Nawet jak jest prawidłowy to istnieje szansa na to, że podczas zapłodnienia komórki źle się podzielą (tak jak np. u mnie). Na zagranicznych badaniach czytałam, że u mężczyzn teratozoospermia i te inne "spermie" są warunkowane przez zmiany w chromosomach: translokacja, inwersja, mozaikowatość genów. Dodatkowo nasze geny co chwilę się zmieniają, wiem, że w to trudno uwierzyć ale tak jest. Na geny ma wpływ (dosłownie) wszystko, dlatego mówi się o czynnikach teratogennych. Natomiast jak jest nieprawidłowy kariotyp, to po prostu albo in vitro z badaniem genetycznym zarodków lub naturalne staranie i czekanie na to aż TEN plemnik trafi na TĘ komórkę. Ile - nie wiadomo.

Pamiętaj, że zawsze możesz też zrobić kariotyp córce 😉. A np. dalsze badania możesz jej zostawić na "po 18-tce" jak już będzie wiele rzeczy rozumieć. 😉

Dodatkowo, jak byś miała wolną chwilę i chęci - jest na tym forum wątek "Nieprawidłowe kariotypy". Sama po swoim poronieniu przeczytałam go od A do Z. Wyniosłam z niego mnóstwo wiedzy, później też dużo o samej genetyce czytałam i mogę polecić kilka książek 😉.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2022, 13:04

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Karola, mam nadzieję, że dr P znajdzie dla Ciebie rozwiązanie 🍀💚. Będzie dobrze, zobaczysz!

Z tymi kariotypami to nie jest prosty temat...
    Nawet jak jest prawidłowy to istnieje szansa na to, że podczas zapłodnienia komórki źle się podzielą (tak jak np. u mnie). Na zagranicznych badaniach czytałam, że u mężczyzn teratozoospermia i te inne "spermie" są warunkowane przez zmiany w chromosomach: translokacja, inwersja, mozaikowatość genów. Dodatkowo nasze geny co chwilę się zmieniają, wiem, że w to trudno uwierzyć ale tak jest. Na geny ma wpływ (dosłownie) wszystko, dlatego mówi się o czynnikach teratogennych. Natomiast jak jest nieprawidłowy kariotyp, to po prostu albo in vitro z badaniem genetycznym zarodków lub naturalne staranie i czekanie na to aż TEN plemnik trafi na TĘ komórkę. Ile - nie wiadomo.

Pamiętaj, że zawsze możesz też zrobić kariotyp córce 😉. A np. dalsze badania możesz jej zostawić na "po 18-tce" jak już będzie wiele rzeczy rozumieć. 😉

Dodatkowo, jak byś miała wolną chwilę i chęci - jest na tym forum wątek "Nieprawidłowe kariotypy". Sama po swoim poronieniu przeczytałam go od A do Z. Wyniosłam z niego mnóstwo wiedzy, później też dużo o samej genetyce czytałam i mogę polecić kilka książek 😉.
    Wiesz co, ja ogólnie studiowałam na akademii medycznej i kochałam genetykę 🙈 co prawda nie myślałam, że mi się przyda kiedyś ta wiedza...

Po prostu taki mnie dołek zlapał, że coś mogłam sprzedać córce 🙈🙈🙈

Ale już mi troszkę lepiej... Czekam na kariotyp i wyniki nasienia i będziemy działać dalej.

Wiem, że kariotyp może być dobry, albo prawie dobry i coś się źle połączy itp ale jakoś tym się tak nie przejmuje, tylko tak strasznie wsiadło mi właśnie na psyche, że być może podarowałam dziecku złe geny... Ale z drugiej strony mi je też sprzedała babcia 😂

Ogarniam się, głowa do góry i jakoś to będzie. 05. 04 mam teleporade i zobaczymy, mam nadzieję, że już będziemy mieli komplet badań.

Córka w 2013 r

Kir-AA
    Zmiana leczenia
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola ja zauważyłam, że to jest taki szał, bo od niedawna można sobie jakieś geny w ogóle zbadać, jeszcze parenascie lat temu w Polsce to chyba nie było w ogóle dostępne. I nagle ludzie nawet dzieciom badają mthfr bo może sprzedali. Tylko, ze wszyscy zapominają, że KAŻDY od dziada pradziada przekazuje potomkom i dobre i złe geny, nie ma nadludzi. Kiedyś się zawsze mówiło, że w tej rodzinie to więcej umiera na raka a w tamej więcej na zawał i to było normalne a teraz jak możesz sobie zbadać gen xyz to jest takie REALNE i przerażające. Ja uważam, że kariotyp jak jest zły to oczywiście trzeba i dziecku zbadać ale tak to bez przesady. Wiadomo, że skoro miałyśmy po parę poronień to już jest czynnik obciążający dziewczynkę córkę. Ale i bez tego mogłaby poronić 10x bo tak by się de novo zrobiło. Sama mówisz, że skądś swoje geny masz ;) Nie wkręcaj sobie. Może ona w ogóle nie będzie chciała mieć dzieci, od tego trzeba zacząć 😅 A może jak będzie chciała, to urodzi piątkę. 🙃

Edit ale ogólnie, żeby nie było to rozumiem takie wkrętki, bo sama tak mam. Tylko komuś innemu mogę doradzić obiektywnie, sobie nie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2022, 14:01

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Karola ja zauważyłam, że to jest taki szał, bo od niedawna można sobie jakieś geny w ogóle zbadać, jeszcze parenascie lat temu w Polsce to chyba nie było w ogóle dostępne. I nagle ludzie nawet dzieciom badają mthfr bo może sprzedali. Tylko, ze wszyscy zapominają, że KAŻDY od dziada pradziada przekazuje potomkom i dobre i złe geny, nie ma nadludzi. Kiedyś się zawsze mówiło, że w tej rodzinie to więcej umiera na raka a w tamej więcej na zawał i to było normalne a teraz jak możesz sobie zbadać gen xyz to jest takie REALNE i przerażające. Ja uważam, że kariotyp jak jest zły to oczywiście trzeba i dziecku zbadać ale tak to bez przesady. Wiadomo, że skoro miałyśmy po parę poronień to już jest czynnik obciążający dziewczynkę córkę. Ale i bez tego mogłaby poronić 10x bo tak by się de novo zrobiło. Sama mówisz, że skądś swoje geny masz ;) Nie wkręcaj sobie. Może ona w ogóle nie będzie chciała mieć dzieci, od tego trzeba zacząć 😅 A może jak będzie chciała, to urodzi piątkę. 🙃

Edit ale ogólnie, żeby nie było to rozumiem takie wkrętki, bo sama tak mam. Tylko komuś innemu mogę doradzić obiektywnie, sobie nie ;)

Hehe ja wiem, ja wiem.. U mnie to chwilowe wkrętki i przechodzi..
    U mnie w rodzinie ewidentnie babcia miała problemy dość spore, wiele razy poroniła, jedno dziecko zmarło i wujek był upośledzony... Więc teoretycznie i bez badań jakichkolwiek wiem że jesteśmy obciążone...
    Tylko tak jak kiedyś babcia nie wiedziała czemu.... Tak teraz o tyle mamy większe możliwości, że nasze dzieci dostaną już pakiet z czym mogą się mierzyć.

Ale tyle jest różnych możliwości mutacji, że i tak w życiu się tego nie zbada 🙈🙈🙈

Biorę się w garść 🙈

Babulka lubi tę wiadomość

Córka w 2013 r

Kir-AA
    Zmiana leczenia
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tak lekko śmiecham odkąd się dowiedziałam, że my sobie całe zadowolone badamy mutacje związane z krzepnieciem i metylacją, całe 5 genów, tymczasem genów za to odpowiedzialnych jest co najmniej kilkadziesiąt 😂 Plus jeszcze gen a jego ekspresja to dwie różne sprawy.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Wiesz co, ja ogólnie studiowałam na akademii medycznej i kochałam genetykę 🙈 co prawda nie myślałam, że mi się przyda kiedyś ta wiedza...

Po prostu taki mnie dołek zlapał, że coś mogłam sprzedać córce 🙈🙈🙈

Ale już mi troszkę lepiej... Czekam na kariotyp i wyniki nasienia i będziemy działać dalej.

Wiem, że kariotyp może być dobry, albo prawie dobry i coś się źle połączy itp ale jakoś tym się tak nie przejmuje, tylko tak strasznie wsiadło mi właśnie na psyche, że być może podarowałam dziecku złe geny... Ale z drugiej strony mi je też sprzedała babcia 😂

Ogarniam się, głowa do góry i jakoś to będzie. 05. 04 mam teleporade i zobaczymy, mam nadzieję, że już będziemy mieli komplet badań.

O widzisz! No to super, wiesz co się z czym je 🙂. Jak wchodziłam w temat to mnie trochę przerażało to skomplikowanie. Dużo do ogarnięcia 🙈.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra czynniki teratogenne a geny człowieka to dwie różne sprawy ;) Teratogenne to nie znaczy, że ma coś związanego z genami. To czynnik zewnętrzny, który może uszkodzić zarodek, np niektóre leki itd.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Ultra czynniki teratogenne a geny człowieka to dwie różne sprawy ;) Teratogenne to nie znaczy, że ma coś związanego z genami. To czynnik zewnętrzny, który może uszkodzić zarodek, np niektóre leki itd.
    Teratogenne uszkadzają zarodek ale są też mutacje somatyczne (nabyte) które zmieniają nie które pojawiają się w pewnym momencie życia... Ale co ciekawe nie są wtedy dziedziczone. Ogólnie genetyka jest duża dziedzina jeszcze dobrze nie poznana... Szacuje się że znamy ok 2% genomu ( tzn nie my tylko naukowcy)

Córka w 2013 r

Kir-AA
    Zmiana leczenia
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak chodzi o to, że to słowo po prostu oznacza uszkodzenie zarodka lub płodu.
    Karola no jak ja czytałam na pubmedzie jakieś badania z genetyki to oczy jak 5zl. A pomyśleć że ginekolodzy, których spotykam nawet i tego co ja się nauczyłam nie kumają zazwyczaj 😂

Ja mam ostatnio taką rozkminkę, czy siedzenie w kółko w telefonie nie osłabia tych gamet. Badania są sprzeczne. Myszom uszkadzają się gamety przy tym promieniowaniu. A ja odkąd jestem w domu to noooon stop telefonik, przy każdej okazji. Mam taką fazę, że sama się ubezplodnilam. 🙄

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja beta 12 z hakiem 🤩🤩🤩 Oby spadała dalej 🦋

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Mi się nawet nie chce badać 🙈 może sobie sikne na tescik

Córka w 2013 r

Kir-AA
    Zmiana leczenia
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kazali koniecznie, pewnie przez ten dziwny obraz usg 😖 Mam badać co tydzień aż spadnie do zera. Szkoda, że skierowania nie chce nikt wystawić 😒

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co.. Ja to już mam tak poklute ręce... Mam tylko jedną rękę zdolna do badania krwi i na środku zrobił mi się zrost... Zostaje jedna żyła 🙈🙈🙈

Odebraliśmy wyniki nasienia, są bardzo dobre, po cichu liczyłam, że chociaż troszkę zmuszę męża do zmiany trybu życia 😂 a teraz ciśnienie mu zeszlo i jak młody Bóg 🙈🙈🙈

Babulka, Blondyna.B, Ultra-Dżasta, Pomarańcza, jo_ana, Kitaja lubią tę wiadomość

Córka w 2013 r

Kir-AA
    Zmiana leczenia
  • gonia729 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Jak szybko spada. U mnie w piątek było 30, zrobiłam wczoraj test o czułości 20 to wyszła jedna kreska, dziś rano facelle czułość 10 cień drugiej kreseczki ale taki szary nie różowy

Babulka lubi tę wiadomość

preg.png
    age.png
    40 lat, II ET - 2AA :),7 dpt - beta 39, synek ❤️
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    01.2022- 10 t.c puste 2 jaja 💔💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
    12.2024 AZ Czechy 5AA, 9 dpt beta 73
  • Tony Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Wiecie co.. Ja to już mam tak poklute ręce... Mam tylko jedną rękę zdolna do badania krwi i na środku zrobił mi się zrost... Zostaje jedna żyła 🙈🙈🙈

Odebraliśmy wyniki nasienia, są bardzo dobre, po cichu liczyłam, że chociaż troszkę zmuszę męża do zmiany trybu życia 😂 a teraz ciśnienie mu zeszlo i jak młody Bóg 🙈🙈🙈

Dlatego ja się tak wkurzałam jak ciągle były jakieś błędy w laboratorium i co chwile musiałam się kłuć :/ Ja zaczynam mieć jazdy, że mnie mniej cycki bolą itp i najchętniej bym od razu pojechała skontrolować betę, ale właśnie nie chcę sobie żył psuć...

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ