Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Babulka wrote:Na jakie mutacje? Chodzi Ci o kariotypy? W kariotypach nie wychodzą mutacje, tam się bada tylko chromosomy. Niestety przy nieprawidłowym kariotypie rozwiązaniem jest tylko in vitro z badaniem zarodka albo zdecydowanie się na ślepy los. Przy niektórych wadach kariotypu zwiększa się ryzyko urodzenia chorego dziecka, przy niektórych "tylko" ryzyko poronienia albo urodzenia dziecka z taką samą wadą kariotypu jak rodzic. Nie martwiłabym się na zapas, bo zdecydowana większosc ludzi ma prawidlowy kariotyp, po prostu wg mnie nie ma sensu brnac w badania za tysiące albo dziesiatki tysiecy złotych jak np jedno z rodzicow ma nieprawidlowy kariotyp i to jest przyczyną.
Ja jeszcze dodam, że to zależy od tego jaka to jest nieprawidłowość. Bo jeśli szansa na urodzenie chorego dziecka jest np. 1:100 to pewnie nie warto iść w stronę invitro z badaniem zarodków. Ale jeśli ryzyko jest 1:2 czy 1:4 to wtedy warto pomyśleć, szczególnie przy obecnych przepisach dotyczących terminacji ciąży.Malinkaaa lubi tę wiadomość
Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
Susannah wrote:Ja badałam, bo wyszły mi geny predysponujące do celiakii w badaniach po poronieniu.
Co do kariotypu to tak, to prawda, ja z mężem rozmawialiśmy co zrobimy jak wyjdzie nieprawidłowy i uznaliśmy, że prawdopodobnie nie będziemy się starać, tylko że my mamy już dziecko. Ale są ludzie, którzy starają się naturalnie, licząc się z wieloma poronieniami albo koniecznością terminacji (za granicą obecnie, co jest logistycznie bardzo wymagające itd). Ogólnie myślę, że nie ma co wybiegać, dopóki nie wyjdzie konkretny problem, bo człowiek by osiwiał przy tych wszystkich badaniach, które robimy. 😉Malinkaaa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Robiłam tylko te przeciw transglutaminazie tkankowej. Tak zalecali w testachdna. I negatywny wynik świadczy o braku celiakii na ten moment, nie trzeba nic więcej badać.Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
II procedura:
Czeka na nas ❄ -
Dziewczyny potrzebuję porady. Jestem na wyjeździe służbowym, wcxiraj brązowe plamkenia a dziś dużo krwi i skrzepów, brzuch boli. Wracam dopiero jutro, USG kontrolne mam umówione na środę. Czy to normalne czy mam panikować i jechać do szpitala?31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
cslza wrote:Dziewczyny potrzebuję porady. Jestem na wyjeździe służbowym, wcxiraj brązowe plamkenia a dziś dużo krwi i skrzepów, brzuch boli. Wracam dopiero jutro, USG kontrolne mam umówione na środę. Czy to normalne czy mam panikować i jechać do szpitala?
Ja bym jechała do szpitala . Może to nic złego, ale po co się stresować i nakręcać do środy. Przynajmniej będziesz wiedzieć na czym stoisz01.12.2021 ciąża trojacza 👼👼👼
25.03.2022 poronienie samoistne 20tc 💔 -
cslza wrote:Dziewczyny potrzebuję porady. Jestem na wyjeździe służbowym, wcxiraj brązowe plamkenia a dziś dużo krwi i skrzepów, brzuch boli. Wracam dopiero jutro, USG kontrolne mam umówione na środę. Czy to normalne czy mam panikować i jechać do szpitala?
Wg mnie to normalne. Niestety brzuch na tym etapie może bardzo boleć, kup sobie na wszelki wypadek Ketonal. Jeśli bóle będą nie do wytrzymania to jedź na SOR, dadzą Ci leki dożylne. To już kwestia indywidualna, zależy od progu bólowego (ja siedziałam na kiblu pół nocy i płakałam, miałam takie skurcze silne co parę minut, trochę pomogło po dwóch Ketonalach, ale rozumiem, że nie każdy to wytrzyma bez silniejszych leków). Mimo wszystko bol i krwawienie to dobry znak - macica się oczyszcza.
A i nie bierz nospy, bo ona działa rozkurczowo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2022, 20:09
-
Normalne. Jeśli nie masz krwotoku albo gorączki to jeśli nie chcesz to nie musisz jechać do szpitala.Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
II procedura:
Czeka na nas ❄ -
Dziewczyny ja już nie mam siły. Byłam dziś u lekarki na monitoringu i z wynikami. Takich złych wyników to jeszcze nie miałam. Leukocyty wysokie ,CA -125 dużo ponad norme, glukoza duzo ponad norme, do tego polip w macicy który blokuje zajście w ciążę, noi podejrzenie endometriozy.
Lekarka wysyła mnie na zabieg usunięcia tego polipa, bo mówi że dopóki on tam jest to nie ma szans na ciążę bo on działa tak jakbym miała wkładkę.
Nie chce i nie mogę isc do szpitala. Ale z drugiej strony jeżeli to jest przyczyna ( oprócz cykli bezowulacyjnych) że nie moge zajść w ciążę to może nie ma wyjścia. Dziś był podobno ładny pęcherzyk, kazała nam działać, choć szanse marne. Ale jak sie to ma jedno do drugiego? Starania podczas owulacji i planowany zabieg przecież to bez sensu. Mam juz taki mętlik w głowie że nie wiem co robić. -
Babulka wrote:A ile jesteś po poronieniu? Tzn kiedy się zaczęło?
Jutro wracam i od razu jadę na USG.31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
Ta nowa lekarka mi zleciła takie badania. Postaram sie jakoś dołączyć tu te wyniki.
https://zapodaj.net/9c76f3132054a.jpg.html
Ja juz mam dość, co chwile coś nowego, coś innego. Powiedziała mi że dzis będzie owulacja i żeby działać, ale jak działać jak i tak nie ma szans żeby sie zagnieździło.
Noi glukoza , norma do 5.5 ja mam 8. 36Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2022, 22:07
-
Cslza dopóki nie jest to jakiś duży krwotok, którego nie ogarną podpaski, to myślę, że nie masz się co martwić.
Dwójka - dziwne to. Wygląda na stan zapalny jakiś a ten marker powinna chyba jakoś skomentować 🤔 cukier musiałabyś powtórzyć a najlepiej zrobić krzywe albo/i hemoglobinę glikolowaną.
Jeden plus tego wszystkiego, że jajniki pracują. Dobry prognostyk.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Raz na jakiś czas sie któryś obudzi. 3 cykle z rzędu były bezowulacyjne, ten ma pęcherzyk. Tylko jak sie to ma jedno z drugim. Tu sie starać i działać a tu umawiać się na zabieg? A co jeżeli złapie, a ja pojde na zabieg?! Jak to w czasie ułożyć żeby mieć pewność że nic zlego sobie nie zrobić. ?
-
Jak byś zaszła to zabiegu nie będzie, nie każdy polip przeszkadza w utrzymaniu ciąży, ale może przeszkadzać w zajściu. Ale to już powinien ocenić lekarz. Plus ten cukier na cito do ogarnięcia.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ten polip juz jest kolejny cykl, lekarka mówiła że on blokuje zajście w ciążę, do tego CA-125 bardzo podwyzszone co może wskazywać na endometrioze.
W środę pójdę sprawdzić czy była owulacja i zobaczymy.
Moja mama ma glukometr, więc przed badanie na krzywą zrobie pomiar cukru. -
Dwójka, ja bym chyba na Twoim miejscu najpierw podreperowania zdrowie, a potem myślała o staraniach. Gdy już zajdziesz w ciążę odpadnie część możliwości leczenia. Usuń polipa. Zajmij się tym cukrem, bo jeśli rzeczywiście byłaś na czczo, nie piłaś nic słodkiego, to taki wynik świadczy o cukrzycy, tak jak napisała Babulka. A niewyrównana cukrzyca w ciąży to duże zagrożenie. Do tego te leukocyty - przechodzilas ostatnio jakaś infekcje? Jeśli nie, to w pierwszej kolejności sprawdzilabym drogi moczowe i zęby. Każda infekcja we wczesnej ciąży jest potencjalnie niebezpieczna. No i to ca125 - jest podwyższony, więc to też trzeba przediagnozowac. Masz nadwagę? Jeśli tak, to poświęć ten czas, żeby trochę zmienić styl życia, schudnąć. To wszystko jest bardzo ważne. Później w ciąży ciężko się to wszystko leczy.
Susannah lubi tę wiadomość
-
Tony wrote:Dwójka, ja bym chyba na Twoim miejscu najpierw podreperowania zdrowie, a potem myślała o staraniach. Gdy już zajdziesz w ciążę odpadnie część możliwości leczenia. Usuń polipa. Zajmij się tym cukrem, bo jeśli rzeczywiście byłaś na czczo, nie piłaś nic słodkiego, to taki wynik świadczy o cukrzycy, tak jak napisała Babulka. A niewyrównana cukrzyca w ciąży to duże zagrożenie. Do tego te leukocyty - przechodzilas ostatnio jakaś infekcje? Jeśli nie, to w pierwszej kolejności sprawdzilabym drogi moczowe i zęby. Każda infekcja we wczesnej ciąży jest potencjalnie niebezpieczna. No i to ca125 - jest podwyższony, więc to też trzeba przediagnozowac. Masz nadwagę? Jeśli tak, to poświęć ten czas, żeby trochę zmienić styl życia, schudnąć. To wszystko jest bardzo ważne. Później w ciąży ciężko się to wszystko leczy.
Otyłości nie mam , przy wzroście 174 cm ważę 74 kg i to przytyłam w ostatnimi czasie po lekach na stymulacje, progesteronie itd. Cukier od jakiegoś roku miałam podwyższony, ale lekko ponad norme, lekarka kazała mi jeść mniej słodyczy. Taki wynik bardzo mnie zdziwił, bo nie mam pragnienia, zmęczona nie jestem jakoś ponad norme. Moja mama ma glukometr to go pożyczę i bede sobie mierzyć przez kilka dni.
Pójdę jutro na wizyte, umówię sie na ten zabieg i poproszę jeszcze o skierowanie na te same badania żeby miec porównanie.
W tamtym miesiacu jeszcze mocznik mi wyszedł ponad norme, ale w tym wyniku nic takiego nie pokazało.