X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy w jakim celu?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Ja tych wyników potrzebuję na konsultację z wirusologiem na wtorek. Wydaje, że ma sens isc z czyms niz dostac skierowanie i czekac kolejny miesiąc na wizyte. Jak mi powiedzą, że do powtórki to zrobię ponownie.
    Z wirusologiem hormony? Chyba przeciwciała były dla wirusologa. Ale jak nie płaciłaś to bez różnicy ;)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Zależy w jakim celu?

Po poronieniu dostałam tabletki antykoncepcyjne, na ok. 3 - 6 miesięcy. Jestem w trakcie 1 opakowania. Pierwsza miesiączka jeszcze nie nastąpiła. Czy i kiedy zbadać hormony? Czy tabletki nie zaburzają wyników?
    Po pierwszym poronieniu nie robiłam żadnych badań, po drugim lekarz zlecił mi tylko związane z PCOS, mimo wszystko chciałabym jeszcze coś przebadać na własną rękę, bo narazie żyję w wielkim niepokoju i mam masz masz w głowie.

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie nie ma to sensu, nie masz swojego cyklu. Czemu dostałaś tabletki? Badanie hormonów płciowych nie da Ci odpowiedzi na przyczynę poronienia.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Anka94 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IssGreen wrote:
    A czy bada się hormony w trakcie zażywania tabletek anty po poronieniu?

Kurcze nie dokonca rozumiem po co Ci tabletki antykoncepcyjne na te 3miesiace 🤔,jeśli chodzi tylko o to ,żeby zapobiec szybkiej ciąży po poronieniu to może lepiej zastosować inne metody antykoncepcyjne ,jeśli szybko planujesz wrócić do starań

ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
    Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
    Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
    Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪
  • IssGreen Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Wg mnie nie ma to sensu, nie masz swojego cyklu. Czemu dostałaś tabletki? Badanie hormonów płciowych nie da Ci odpowiedzi na przyczynę poronienia.

Czyli... nie warto nic badać? Czy jedak warto - tylko co?
    Myślałam na panelu tarczycowym, zespole antyfosfolipidowym, hormonach...
    Lekarz podejrzewa PCOS. Dostalam zalecenia spadku wagi, suplementy, badanie LH, FSH, AMH i TSH i tabletki anty (na ogarniecie cyklu + niemożliwośc zajscia w ciążę, która zdaniem lekarza w najbliższych miesiącach skonczyla by się z dużym prawdopodopodobienstwem poronieniem)

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

👩 40
    🧔 39
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli lekarz to zlecił to widocznie jakiś powód widział, ale jaki jest tego cel to nie mam pojęcia. Tsh czy amh wyjdzie Ci oczywiście wiarygodnie ale hormony związane w cyklem to nie wiem po co.
    Ja bym się skonsultowała z innym lekarzem, bo branie tabsow, żeby potem zajść jest już przestarzałą metodą. Nie wiem też na jakiej podstawie twierdzi, że ciąża miałaby się skończyć poronieniem 😳 A nawet Ci krzepliwosci nie zlecił, żeby w razie czego zabezpieczyć.
    Ja bym zbadała zespół i trombofilie, homocysteine, zrobiła te badania pod kątem pcos skoro widzi powód i zasiegnela opinii innego lekarza. Jeśli masz nadwagę i podejrzenie pcos to zbadalabym też cukry ale też co najmniej w drugim cyklu pp.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• cslza Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Z wirusologiem hormony? Chyba przeciwciała były dla wirusologa. Ale jak nie płaciłaś to bez różnicy ;)
    No właśnie poszłam zrobić tylko morfologię, przeciwciała i bhcg, a laska na recepcji była nowa w pracy i w systemie mi odznaczyła wszystko, bo się pomyliła. Jedyny plis jest taki, że nie musiałam płacić. A wirusolog pewnie i tak zleci dodatkowe badania.

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja nie znam się za bardzo ale dziwne jest podejście Twojego lekarza ,skoro to 2poronienie to powien zlecić chociaż te podstawowe badania na najczęstsze przyczyny poronień.
    Wiadomo pcos można sprawdzić ale orzyczyna mogła być też inna.

Fela37 lubi tę wiadomość

• Babulka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu idziesz do wirusologa? To związane z ciążą?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• IssGreen Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka94 wrote:
    Kurcze ja nie znam się za bardzo ale dziwne jest podejście Twojego lekarza ,skoro to 2poronienie to powien zlecić chociaż te podstawowe badania na najczęstsze przyczyny poronień.
    Wiadomo pcos można sprawdzić ale orzyczyna mogła być też inna.

A wiecie co w tym wszystkim jest najgorsze? Że po pierwsze za wizytę bierze mnóstwo kasy, i przy tym... ma bardzo, bardzo dobre opinie w Internecie... wypowiada się często jako ekspert w mediach, znam dwie osoby, którym pomógł w teoretycznie beznadziejnych przypadkach.
    Przed wizytą u niego liczyłam na całą kartę badań, a po wizycie wyszłam z totalnym bałaganem w głowie i z każdym dniem coraz bardziej nie wiem, co robić...

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

👩 40
    🧔 39
  • Jc94 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zrobila tak jak dziewczyny piszą- skonsultuj to z innym lekarzem.
    Ja mojej tez nie do końca ufałam ale dwóch innych lekarzy proponowało podobne rozwiązanie więc miała rację.
    Po co masz tracić pieniądze jak po wizycie nic nie wiesz. I nie wiem czy tabletki anty to dobry pomysł. Lepiej obserwować jak Twój organizm się zachowuje czy masz własne owulacje itd. A tak za 3 miesiące skończysz brac i może być zonk.

👱‍♀️ 94
    ❌ AMH 51,19 pmol/l ❌PCOS ❌LH/FSH 1.9

🧔 92
    ❌ Teratozoospermia (2%) -> 1%

💛 Początek starań -> maj 2021
    😔 Wrzesień 2021 - cykl bezowulacyjny, torbiel na jajniku
    🥳 Październik 2021 - ⏸️
    💔 Listopad - 18.11 - puste jajo - 27.11 - poronienie
    😔 Styczeń 2022 - 14.01.22 - torbiel na prawym jajniku
    💛Luty 2022 - wracamy do starań 💛
    ⏸️ 21.03.22 ⏸️
    🍀02.04.22 - beta HCG 13096,46 🍀
    p19u43r8e3z63ea2.png
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie , też nie wiesz ile czasu zajmie twojemu organizmowi by przestawić się po tabletkach antykoncepcyjnych. Bez sensu chodzić i płacić skoro nic konkretnego nie wiesz.

• IssGreen Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcześniej chodziłam do 3 innych lekarzy, w tym do 2 różnych w 2 ciążach. Żaden nie robił szczegółowego wywiadu, o podejrzeniu PCOS dowiaduję się dopiero teraz - w wieku 38 lat. Po pierwszym poronieniu usłyszałam, że tak się zdarza, po drugim u lekarza prowadzącego otrzymałam skierowanie do szpitala i żadnych wskazówek na temat badań w przyszłości. W 1 ciąży do 10 tyg. nie miałam nawet żadnych badań.
    Mam awersję do lekarzy, każdy ma swój tok postępowania, jeden coś zleci, drugi niekoniecznie - człowiek głupieje.
    Z jednej strony się cieszę, że ten w końcu znalazł jakis punkt zaczepienia, tylko... ja chciałabym poznać prxyczynę/ zminimaluzowac ryzyko w przyszłości a nie metoda prob i błędów dowiadywać się, że może to to albo to i znów robić.

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

👩 40
    🧔 39
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz do 10tyg nie zlecił Ci badań jak byłaś w ciąży? Kurcze mega to jest dziwne , jest wiele badań które wykonuje się w tych pierwszych tygodniach,już nie pamiętam bo było tego mnóstwo,ale sprawdzałaś np toksoplazmoze? To też częstą przyczyna poronień

• IssGreen Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka94 wrote:
    Lekarz do 10tyg nie zlecił Ci badań jak byłaś w ciąży? Kurcze mega to jest dziwne , jest wiele badań które wykonuje się w tych pierwszych tygodniach,już nie pamiętam bo było tego mnóstwo,ale sprawdzałaś np toksoplazmoze? To też częstą przyczyna poronień
    Dokładnie. W 1 ciąży do 10 tyg. zadnych badań.
    W 2 ciazy wykonałam badania, w tym TOXO, wszystko było OK.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2022, 12:26

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

👩 40
    🧔 39
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że po 2poronieniu powinnaś mieć badania na NFZ ,ale mogę się mylić ,to dziewczyny może wiedzą lepiej.Ale nawet jeśli nie to zrób sobie te podstawowe podania po poronieniu,mi tutaj dziewczyny dużo doradziły.

IssGreen lubi tę wiadomość

• cslza Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    A czemu idziesz do wirusologa? To związane z ciążą?

Tak, bo przyczyną poronienia była prawdopodobnie opryszczka. Nie byłam w stanie jej nawet zaleczyć przez 3tygodnie, była bardzo rozlana. Okazuje się, że opryszczka jednorazowa jest raczej niegroźna, ale taka przewlekła może powodować poważne wady zarodka i przez to poronienie. Ginekolog kazał mi się skonsultować z wirusologiem w tej sprawie, bo ciąża ciążą, ale żeby mój organizm 3tyg sobie nie dal rady to długo. W 6tc zaczęłam przyjmować heviran, który przepisał mi ginekolog i opryszczka zeszła mi dopięto tydzień po poronieniu. Także coś moze być na rzeczy.

Babulka lubi tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IssGreen ja bym szukała dalej lekarza. Badania należą Ci się na nfz ale nie wiem czy chcesz tyle czekać, ja nie chciałam. Dwa poronienia i wiek 38 lat i brak szczegółowych badań to jest dla mnie skreslajace lekarza. I jeszcze antykoncepcja do tego 😳
    Rozumiem Twoją frustrację bo sama mam już dość lekarzy ale nie poddawaj się. Ja bym już nie liczyła na ślepy los w tym wieku nawet jakby poronienie nie było dla mnie wielką traumą (dla mnie nie było).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2022, 13:54

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiecie może co mogę zbadac jeśli przytyłam sporo, tzn po każdym poronieniu tyje. I nie chodzi tu o tarczycę.

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
‹‹ 339 340 341 342 343 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj