X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:
    Moja wizyta niedzielna nie jest nigdzie zarejestrowana, bo moj lekarz kazał iść bezpośrednio do niego na oddział. Jutro będę do niego dzwonić i powiem mu, jaki problem stwarza robieniem mi problemu. Pomijam to, że przepisy jasno mówią, że podmiot leczniczy ma obowiązek wydać mi kartę urodzenia- a on ma prywatną praktykę, byłam jego pacjentką od czasów drugiej ciąży, sam dał mi tabletki do domu, wiedząc, że zależy mi na tej karcie, nie zapytał, co zamierzam zrobić z maluchem. Bardzo się zawiodłam, bo lekarz to osoba, która w pierwszej linii powinna informować mnie o prawach i przywilejach- pamiętając o tym, że ginekologia i położnictwo, to nie tylko zdrowa ciąża i poród, ale i poronienie oraz martwe urodzenia. I dla nas to prawo powinien znać.

To w takim wyapdku on ma obowiązek wydać Ci tą karte
    na podstawie wyniku badania genetycznego bez dwóch zdań.
    Niestety, ale ja też nie zostałam poinformowana na IP o żadnych swoich prawach o tym co mogę zrobić z maluchem jeśli poronie w domu itd...byłam zestresowana całą sytuacją, nie wiedzą co się wydarzy, jakie dalsze kroki, zwracałam się z pytaniami do portalu "poroniłam", większość wyczytałam w necie😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 20:58

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    To w takim wyapdku on ma obowiązek wydać Ci tą karte
    na podstawie wyniku badania genetycznego bez dwóch zdań.
    Niestety, ale ja też nie zostałam poinformowana na IP o żadnych swoich prawach o tym co mogę zrobić z maluchem jeśli poronie w domu itd...byłam zestresowana całą sytuacją, nie wiedzą co się wydarzy, jakie dalsze kroki, zwracałam się z pytaniami do portalu "poroniłam", większość wyczytałam w necie😔
    Ja miałam o tyle szczęście, że mój ginekolog pracuje w szpitalu gdzie mameginekolog więc tam cały personel przeszkolony co do poronień i praw pacjenta, pełno ulotek fundacji Ernesta.
    Niestety jeszcze większość szpitali i lekarzy jest zacofanych jeśli chodzi o te sprawy i przykro mi że masz Nati taki problem ale serio spytaj w fundacji co i jak jakimi masz paragrafami rzucać - tam jest i prawnik który pomaga

Nati94 lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Ja miałam o tyle szczęście, że mój ginekolog pracuje w szpitalu gdzie mameginekolog więc tam cały personel przeszkolony co do poronień i praw pacjenta, pełno ulotek fundacji Ernesta.
    Niestety jeszcze większość szpitali i lekarzy jest zacofanych jeśli chodzi o te sprawy i przykro mi że masz Nati taki problem ale serio spytaj w fundacji co i jak jakimi masz paragrafami rzucać - tam jest i prawnik który pomaga
    Dziś dzwoniłam do fundacji- zaproponowali, by udać się do innego szpitala. Moja mama pracuje w tym szpitalu i poszła sprawdźić grunt, to lekarz powiedział, że wyda jeśli oddziałowa się zgodzi, a oddziałowa powiedziała, że kartę musi mi wydać lekarz, który stwierdził obumarcie ciąży. Że to jego obowiązek i mam trzymać te badania, które mi zrobił bo one są do tego podstawą.
    A wcześniej, zgodnie z ich zaleceniami, poinformowałam lekarza, że dla mnie ta karta jest ważna.

Słuchajcie ja mam w głowie taką wizję, że on wyjedzie w czwartek, wróci za tydzień, a ja dopiero w tym czasie otrzymam badania, a co jeśli on nie przekaże że mają mi wydać kartę albo się wypnie? Wtedy nie mogę oddać zarodka do zakładu pogrzebowego 💔 to jakaś paranoja. Co ja mam wtedy zrobić. Już olałabym te wszystkie przywileje dodatkowe, ale kurczę bez karty nie ruszę z pochówkiem. Pomijam to, że dla mnie pogrzeb to dość duży wydatek i mam prawo do pomocy. Jestem wierząca i wierzę, że to dziecko miało duszę i chcę, żeby zaznało spokoju.

Dobra, wypisałam moje czarne wizje i mam nadzieję, że to tylko pesymizm związany z żałobą i będzie dobrze, a on się ogarnie i wyda mi tę kartę. Jeśli nie- pozostaje rozmowa i spokojne wytłumaczenie prawa (wyślę męża z tym prawem że podmiot leczniczy musi wydać i niech z nim rozmawia). Ja potrzebuję spokoju, bardzo.

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • Puszkina Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze tak apropos powrotu do starań, bo czytam wasze historie i nie daje mi to spokoju i chciałabym się z wami podzielić. Jestem 2 miesiące po poronieniu, było samoistne w 10 tyg i ”doczyszczana“ (okropne określenie) szyjka macicy. Po odebraniu wyników histo okazało się, ze byl zaśniad groniasty częściowy (ok. 20% komórek - tak było na wyniku, żadne wcześniejsze badanie USG na to nie wskazywało). Po 3 tygodniach od zabiegu beta ok.3, po 5 tyg ok.1,5, a po 7tyg 0,3. Moja gin prowadząca kazała odczekać 3 miesiące i działać (ale nie mam do niej zbyt dużego zaufania). Miesiąc po zabiegu byłam u innego lekarza (bardziej zaufanego) i powiedział ze wszystko jest pięknie, złapał porządną ilość pęcherzyków, początek owulacji, endometrium czyściutkie, no ogólnie nic tylko starać się znowu.. ale powiedział ze dla bezpieczeństwa w związku z tym wynikiem histo żeby czekać przynajmniej 5 miesięcy od ’wyzerowania’ bety. W międzyczasie zrobiłam sporo badan i właściwie praktycznie wszystko w normie.

I bije sie z myślami, nie wiem czy powinnam czekać, gdzieś pod skóra czuje ze doszłam do siebie, ze takie czekanie nie ma sensu. Nie znalazłam naukowych źródeł lub badan pokazujących jak duze jest ryzyko powtórki takiej sytuacji, a nie chciałabym przegapić momentu i potem mieć trudności z zajściem w kolejna ciaze. Mam 34 lata, i jak to powiedziała jedna lekarka ’młoda nie jestem 😒 Ale każdy lekarz mówi co innego. Może macie podobne doświadczenia, znacie jakieś historie, wiecie coś od swoich lekarzy.. przepraszam ze tak tu jojczę, ale sama już nie wiem co robić, a tutaj taka atmosfera ze czuje ze mogę sie otworzyć 💕

👩🏻38l
    Początki endometriozy 🚩
    genetyka i immunologia ✅
    histeroskopia, droznosc jajowodów, biopsja endometrium✅
    AMH: 3,4 po 3 stymulacjach IVF: 2,9
    Słaba jakość komórek jajowych🚩

🧔🏻‍♂️36l
    Zdrowy jak ryba, nasienie💪 ✅

06.21 ⏸️ ciąza naturalna, 1cs
    07.21 nasze 30 mm szczęscia, jest ❤️
    29.08.21 10tc poronienie, zaśniad groniasty częściowy 💔

07.23, 09.23, 11.23 trzy stymulacje do IVF. 11, 7 i 8 dojrzałych 🥚, słaba jakość komórek jajowych.
    30.07.24 FET ❄️ 3BB, CB 💔
    02.09.24 FET ❄️ 5BC, beta 7dpt <2.3
    07.10.24 FET ❄️ 5CC, beta 9dpt <2.3
    08.11.24 mezoterapia jajników

01.2025: IVF nr 4 od początku. 🍀 🙏Gonapeptyl, Menopur, Puregon

"Ciągle mamy nadzieję. I we wszystkich sprawach lepiej mieć nadzieję, niż ją stracić.”🤍
  • Magda_Z Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszkina wrote:
    Dziewczyny jeszcze tak apropos powrotu do starań, bo czytam wasze historie i nie daje mi to spokoju i chciałabym się z wami podzielić. Jestem 2 miesiące po poronieniu, było samoistne w 10 tyg i ”doczyszczana“ (okropne określenie) szyjka macicy. Po odebraniu wyników histo okazało się, ze byl zaśniad groniasty częściowy (ok. 20% komórek - tak było na wyniku, żadne wcześniejsze badanie USG na to nie wskazywało). Po 3 tygodniach od zabiegu beta ok.3, po 5 tyg ok.1,5, a po 7tyg 0,3. Moja gin prowadząca kazała odczekać 3 miesiące i działać (ale nie mam do niej zbyt dużego zaufania). Miesiąc po zabiegu byłam u innego lekarza (bardziej zaufanego) i powiedział ze wszystko jest pięknie, złapał porządną ilość pęcherzyków, początek owulacji, endometrium czyściutkie, no ogólnie nic tylko starać się znowu.. ale powiedział ze dla bezpieczeństwa w związku z tym wynikiem histo żeby czekać przynajmniej 5 miesięcy od ’wyzerowania’ bety. W międzyczasie zrobiłam sporo badan i właściwie praktycznie wszystko w normie.

I bije sie z myślami, nie wiem czy powinnam czekać, gdzieś pod skóra czuje ze doszłam do siebie, ze takie czekanie nie ma sensu. Nie znalazłam naukowych źródeł lub badan pokazujących jak duze jest ryzyko powtórki takiej sytuacji, a nie chciałabym przegapić momentu i potem mieć trudności z zajściem w kolejna ciaze. Mam 34 lata, i jak to powiedziała jedna lekarka ’młoda nie jestem 😒 Ale każdy lekarz mówi co innego. Może macie podobne doświadczenia, znacie jakieś historie, wiecie coś od swoich lekarzy.. przepraszam ze tak tu jojczę, ale sama już nie wiem co robić, a tutaj taka atmosfera ze czuje ze mogę sie otworzyć 💕

Przykro mi że spotkała Cię takie nieszczęście 😔
    Co do ponownych starań to ja czytałam tylko tyle, że zaśnie jest groźny dla zdrowia matki i może prowadzić do nowotworu złośliwego kosmówki, dlatego zaleca się odczekać minimum 6 miesięcy a w przypadku kobiet nie planujących już dzieci usuwa się macicę. Z tego co rozumiem wzrost bety powoduje namnażanie się komórek nie tylko płodu ale także ewentualnego nowotworu kosmówki dlatego ważne jest odczekanie i odpowiednie leczenie przed kolejną ciążą.
    Ja bym to skonsultowała z jakimś turbo dobrym lekarzem który specjalizuje się w ciąży zaśniadowej, szukałabym jakiegoś onko-ginekologa bo tylko on będzie w stanie się obiektywnie wypowiedzieć.
    Tutaj nie chodzi o możliwość zajścia w kolejną ciążę i jej donoszenie ale o Twoje zdrowie. Histopatologię po poronieniu robi się właśnie głównie po to żeby potwierdzić lub wykluczyć zaśniad.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2021, 06:41

starania o 👶 od 1.2020 🍀

08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
    04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
    10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
    03.2024 - 10 tc 💔♀️
    07.2024 - ciąża pozamaciczna

MTHFR C677T (homo)
    PAI-1 4G/5G (hetero)

W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny chciałam zapytać osób które mają doświadczenie w temacie 😔

Jestem właśnie w trakcie poronienia zatrzymanego 11+4 tc
    Czekam na wywołanie poronienia. To moja druga ciąża, mam już córkę 10 letnią, czy mimo iż mam już zdrowe dziecko powinnam wykonać jakieś badania w kierunku tych wszystkich dziwnych chorób z którymi nigdy wcześniej się nie spotkałam ?

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:

Czekam na wywołanie poronienia. To moja druga ciąża, mam już córkę 10 letnią, czy mimo iż mam już zdrowe dziecko powinnam wykonać jakieś badania w kierunku tych wszystkich dziwnych chorób z którymi nigdy wcześniej się nie spotkałam ?
    Przykro mi 😔
    Myślę, że dla spokoju ducha warto zbadać zarodek (jak wyjdzie wada genetyczna to jakby jest lepiej wiedzieć że nic nie dało się zrobić i to nie była wina nasza) i przynajmniej zespół antyfosfolipidowy i trombofilie. Oczywiście oprócz tego podstawowe badania zawsze warto robić

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:

Ja nie badałam zarodka, za to zaczęłam badać siebie.
    Zaczęłam od Trombofili. Najtaniej na testdna. Wczoraj się dowiedziałam, że mam dwie mutacje.. Ciekawe co dalej..

♀️96

💔10.2021 poronienie zatrzymane 7/9 tc 💔

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌Zespół antyfosfolipidowy
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarneniebo wrote:
    Zaczęłam od Trombofili. Najtaniej na testdna. Wczoraj się dowiedziałam, że mam dwie mutacje.. Ciekawe co dalej..
    A jakie wyszły?

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Magda_Z Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarneniebo wrote:

Ja byłam wczoraj u hematologa. Usłyszałam dokładnie to co myślałam, że usłyszę czyli, że "zgodnie z najnowszą wiedzą te mutacje nie mają na nic wpływu i nie powodują zakrzepów. W ogóle nie powinno się już robić tych badań. Znaczenie mają czynnik V Leidena i protrombina, ale MTHFR i PAI są bez znaczenia. Białko S które mam przekroczona nie ma wartości diagnostycznej, jedynie jego niedobór byłby istotny kliniczne. Białko nie ma górnej granicy normy więc przekroczenie jest bez znaczenia. Z punktu widzenia hematologii wszystko jest ok, proszę być dobrej myśli, nie trzeba żadnych leków".

I bądź tu mądry... ginekolog zaleca acard i zastrzyki z heparyny. Ciekawe co powie genetyk, ale to dopiero w styczniu

starania o 👶 od 1.2020 🍀

08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
    04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
    10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
    03.2024 - 10 tc 💔♀️
    07.2024 - ciąża pozamaciczna

MTHFR C677T (homo)
    PAI-1 4G/5G (hetero)

W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    A jakie wyszły?

MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny i PAI-1 4G Układ heterozygotyczny.

Aha wziełam pakiet trombofilia + celiakia
    Też wyszło, że mam celiakie :O , tylko trzeba to jeszcze potwierdzić badaniem z krwi przeciwciała przeciw endomysium(takie znalazłam)

♀️96

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
  • Megi_85 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_Z wrote:
    Ja byłam wczoraj u hematologa. Usłyszałam dokładnie to co myślałam, że usłyszę czyli, że "zgodnie z najnowszą wiedzą te mutacje nie mają na nic wpływu i nie powodują zakrzepów. W ogóle nie powinno się już robić tych badań. Znaczenie mają czynnik V Leidena i protrombina, ale MTHFR i PAI są bez znaczenia. Białko S które mam przekroczona nie ma wartości diagnostycznej, jedynie jego niedobór byłby istotny kliniczne. Białko nie ma górnej granicy normy więc przekroczenie jest bez znaczenia. Z punktu widzenia hematologii wszystko jest ok, proszę być dobrej myśli, nie trzeba żadnych leków".

I bądź tu mądry... ginekolog zaleca acard i zastrzyki z heparyny. Ciekawe co powie genetyk, ale to dopiero w styczniu

No niestety ja przy PaI tez to usłyszałam że się nie podaje lekow dodatkowych... ile w tym prawdy chyba tylko na samym własnym przykładzie można się przekonać oby była w tym racja.

10.10.2023 - 4010 g 57 cm jesteśmy w końcu razem 💜
    21.09.2023 - 3480 g 38 tydzień
    07.09.2023 - 2823 g 36 tydzień - jeszcze tylko miesiąc 💗
    24.08.2023 - 2390 g 34 tydzień 💗
    04.08.2023 - 1660 g 31 tygodni 💫
    13.07.2023 - III badania prenatalne prawidłowe 1300 g rośniemy🌸
    07.07.2023 - 1090 g 27 tygodni słoneczka:)
    16.06.2023 - 630 g 24 tygodnie:)
    27.05.2023 - badania połówkowe prawidłowe córcia rośnie 450 g🌸
    19.05.2023 - 335 g:)
    28.04.2023 - rośniemy 180 g prawdopodobnie córeczka 🌸
    24.03.2023 - usg prenatalne pomiary prawidłowe 5,5 cm 😍
    17.03.2023 - rośniemy 4.3 cm :)
    10.02.2023 - mamy❤
    04.02.2023 - beta 2161 🤞
    30.01.2023 - beta 169 🤞
    27.01.2023 ⏸️ beta 22.50
    30.12.2022 🙏

07.2021 r. [*] Lenka 9 tydzień
    11.2021 r. [*] 7 tydzień 👼
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_Z wrote:

Ja nie zamierzam przechodzić przez ten koszmar drugi raz, bo TERAZ twierdzą, że to nie ma wpływu, a za parę lat może stwierdza, że jednak ma to wpływ. Lepiej zapobiegać a nie, co my jakieś doświadczalne statystyki. Nie nie nie. Może gdybym wiedziała o jakimś MTHFR, PAI.......nie stało by się to. Człowiek glupi całe życie się uczy.
    Dobrze, że Twój ginekolog chociaż zaleca...

♀️96

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w piątek dostanę kartę. 🙂 Czekam wciąż na płeć, jutro najszybciej ma być, max w piątek.

Jak długo po poronieniu wychodziły wam pozytywne testy ciążowe? Robiłyście w ogóle?Zastanawiam się, kiedy zatestować czy beta spadła i za tydzień będzie ok(to będzie już prawie 2 tyg po- poronienie beta ok 19 tysięcy). Nie chcę chodzić na krew, pójdę tylko na badania po poronieniu.

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • Megi_85 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:
    Dziewczyny, w piątek dostanę kartę. 🙂 Czekam wciąż na płeć, jutro najszybciej ma być, max w piątek.

Jak długo po poronieniu wychodziły wam pozytywne testy ciążowe? Robiłyście w ogóle?Zastanawiam się, kiedy zatestować czy beta spadła i za tydzień będzie ok(to będzie już prawie 2 tyg po- poronienie beta ok 19 tysięcy). Nie chcę chodzić na krew, pójdę tylko na badania po poronieniu.

U mnie po miesiącu byla jeszcze na poziomie 80 ale u mnie akurat spadała z poziomu ponad 70 tys

Nati94 lubi tę wiadomość

10.02.2023 - mamy❤
    04.02.2023 - beta 2161 🤞
    30.01.2023 - beta 169 🤞
    27.01.2023 ⏸️ beta 22.50
    30.12.2022 🙏

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:

To zależy, każdemu inaczej spada ale na pewno po 2 tygodniach nie spadnie do 0 😔

Nati94 lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarneniebo wrote:
    Ja nie zamierzam przechodzić przez ten koszmar drugi raz, bo TERAZ twierdzą, że to nie ma wpływu, a za parę lat może stwierdza, że jednak ma to wpływ. Lepiej zapobiegać a nie, co my jakieś doświadczalne statystyki. Nie nie nie. Może gdybym wiedziała o jakimś MTHFR, PAI.......nie stało by się to. Człowiek glupi całe życie się uczy.
    Dobrze, że Twój ginekolog chociaż zaleca...
    Z jednej strony jasne że lepiej zapobiegać ale z drugiej trzeba mieć na uwadze inne rzeczy np Megi ma za dużą krzepliwość i nie może nic brać. Te badania to genetyka i nie zawsze jest tak że jak coś wyjdzie to znaczy że jest ten gen aktywny można po prostu być nosicielem. Wiem że wszystko zrobimy żeby urodzić dziecko w końcu i zdrowe ale nie warto nic brać na własną rękę.
    MTHRF nie ma w ogóle wpływu na zajście w ciążę tylko trzeba dobrze suplementowac witaminy z grupy B.
    Przy PAI trzeba dalej drążyć i zbadać zespół antyfosfolipidowy, białko C i S, cały pakiet krzepliwości.

Megi_85 lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Megi_85 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Z jednej strony jasne że lepiej zapobiegać ale z drugiej trzeba mieć na uwadze inne rzeczy np Megi ma za dużą krzepliwość i nie może nic brać. Te badania to genetyka i nie zawsze jest tak że jak coś wyjdzie to znaczy że jest ten gen aktywny można po prostu być nosicielem. Wiem że wszystko zrobimy żeby urodzić dziecko w końcu i zdrowe ale nie warto nic brać na własną rękę.
    MTHRF nie ma w ogóle wpływu na zajście w ciążę tylko trzeba dobrze suplementowac witaminy z grupy B.
    Przy PAI trzeba dalej drążyć i zbadać zespół antyfosfolipidowy, białko C i S, cały pakiet krzepliwości.
    Mam obniżona krzepliwosc w jednym z czynników krzepniecia i niestety pomimo podwyższonych wyników przeciwcial antykardiolipinowych po paru dniach stosowania acardu w standardowej dawce 75 mg wywoływały mi krwotoki z nosa więc niektórych rzeczy niestety czasem się nie przeskoczy. Mam nadzieję jednak ze mój maluch będzie walczył i dobrze się rozwijał jutro mija u nas 7 tydzień wiec trochę mnie ogarnia strach bo zbliżam się do czasu kiedy straciłam ostatnia coreczke mam nadzieje ze teraz będzie inaczej...

10.02.2023 - mamy❤
    04.02.2023 - beta 2161 🤞
    30.01.2023 - beta 169 🤞
    27.01.2023 ⏸️ beta 22.50
    30.12.2022 🙏

• Megi_85 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna co u Ciebie? Udało się z tą owulacją? Robiłaś testy owulacyjne mi bardzo pomagały przy tym nieregularnym cyklu.
    Madzia a coś Ci przepisała wyslala na jakieś badania dodatkowe ta moja hematolog? Czytałam jej publikacje o badaniach z PAI i faktycznie za granicą odchodzi sie od włączania heparyny I acardu przy takich mutacjach. Pewnie dlatego ci go nie włączyła.

10.02.2023 - mamy❤
    04.02.2023 - beta 2161 🤞
    30.01.2023 - beta 169 🤞
    27.01.2023 ⏸️ beta 22.50
    30.12.2022 🙏

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2021, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi_85 wrote:
    Mam obniżona krzepliwosc w jednym z czynników krzepniecia i niestety pomimo podwyższonych wyników przeciwcial antykardiolipinowych po paru dniach stosowania acardu w standardowej dawce 75 mg wywoływały mi krwotoki z nosa więc niektórych rzeczy niestety czasem się nie przeskoczy. Mam nadzieję jednak ze mój maluch będzie walczył i dobrze się rozwijał jutro mija u nas 7 tydzień wiec trochę mnie ogarnia strach bo zbliżam się do czasu kiedy straciłam ostatnia coreczke mam nadzieje ze teraz będzie inaczej...
    Tak, odwrotnie napisałam rzeczywiście...
    Walczy cały czas i będzie dobrze ❤️

Megi_85, Sylvka lubią tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ