Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Byłam wczoraj na kontroli po zabiegu... I nie wiem czy jestem wsciekla, zawiedziona czy wszystko na raz... Mój szanowny lekarz ginekolog stwierdził, że tak w sumie to on by żadnych badań nie robił... Bo tak w sumie to jak mam jedno zdrowe dziecko i z tym samym mężem to po co... Z tych badań i tak nic nie wychodzi... Tarczyca a po co przecież miałam dobre wyniki... A mama i rodzeństwo ma niedoczynność, dobrze, ze jestem czujna ale po co... Trombofilia ale przecież ma pani dziecko ale jak pani chce wydawało pieniądze to proszę bardzo. Cukrzyca jak pani chce... A tak ogólnie to jest super i za 3cykle można się strać i proszę się zgłosić jak będzie pani w ciąży, jak tylko beta drgnie włączymy heparyne a ogólnie to on nie wie,nie zna się...Tak, że ten szukam nowego ginekologa 😒 tak tylko chciałam się pożalić dodam tylko, że chodzę prywatnie więc bardziej chciałam wiedzieć co dalej niż występic od niego jakieś skierowania zwłaszcza, że na NFZ i tak by nie wystawił. Uwielbiam lekarzy w moim mieście a ten ma bardzo dobra opinię...
-
Mila niestety znamy to tutaj wszystkie 😔 Pocieszę Cię, że statystycznie ma rację, u ponad 90% kobiet kolejna ciąża po poronieniu jest już udana bez jakichkolwiek leków.
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Mila88 wrote:Byłam wczoraj na kontroli po zabiegu... I nie wiem czy jestem wsciekla, zawiedziona czy wszystko na raz... Mój szanowny lekarz ginekolog stwierdził, że tak w sumie to on by żadnych badań nie robił... Bo tak w sumie to jak mam jedno zdrowe dziecko i z tym samym mężem to po co... Z tych badań i tak nic nie wychodzi... Tarczyca a po co przecież miałam dobre wyniki... A mama i rodzeństwo ma niedoczynność, dobrze, ze jestem czujna ale po co... Trombofilia ale przecież ma pani dziecko ale jak pani chce wydawało pieniądze to proszę bardzo. Cukrzyca jak pani chce... A tak ogólnie to jest super i za 3cykle można się strać i proszę się zgłosić jak będzie pani w ciąży, jak tylko beta drgnie włączymy heparyne a ogólnie to on nie wie,nie zna się...Tak, że ten szukam nowego ginekologa 😒 tak tylko chciałam się pożalić dodam tylko, że chodzę prywatnie więc bardziej chciałam wiedzieć co dalej niż występic od niego jakieś skierowania zwłaszcza, że na NFZ i tak by nie wystawił. Uwielbiam lekarzy w moim mieście a ten ma bardzo dobra opinię...
I tak na prawdę niestety się z nim zgadzam. Najczęściej pierwsze poronienie to po prostu przypadek.
Mój mówił po co badać trombofilie jak i tak włączy heparyne itp.
To ciężkie przeżycie ale wierzę, że kolejna ciąża będzie już okCórka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Niby tak. I tak też podeszłam do tego po pierwszym poronieniu. Zalozylam, że mam jedno zdrowe dziecko, poronienie to "zdarzenie losowe", był za duży pęcherzyk do wieku ciąży i już na pierwszej wizycie mi zasugerował, że nie jest pozytywne nastawiony co do zakończenia tej ciąży... No ale w ciągu pół roku drugi raz poronilam i chciałabym sprawdzić chociaż takie podstawowe wyniki... Gdzieś tam liczę, że wyjdzie jakaś drobnostka z którą łatwo będzie sobie poradzić i będzie dobrze.
-
Mila jeśli to Twoje drugie poronienie, co mi gdzieś umknęło to również może być przypadek, ale może być jakas przyczyna.
Ja po drugim już zrobiłam prawie pełną diagnostykę.
Jestem już po usg, bobo ma już głowę i brzuszek 😁 Na tym etapie wszystko ok, czekamy do prenatalnych. Następna wizyta dopiero za 3 tygodnie, za miesiąc prenatalne. Boże ile to trwa 🥺
No i dr kategorycznie zabronił mi się zarazić jakąkolwiek infekcją, także córka moja z tatą, ja od wczoraj w innym mieszkaniu 😔 Szkoda mi jej i serce pęka ale jest z tatą bezpieczna, lekarz powiedział, że to jedyny sensowny pomysł.dafney, Akataa, Malinkaaa, Blondyna.B, Anka94, Mila88, JustaSzcz, Karoola, _konwalia, Susannah, cslza lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Mila88 z mojego doświadczenia powiem Ci, że lekarze po prostu nie wiedzą co robić w takiej sytuacji, nie mają wiedzy i pomysłów. Rozumiem, że jesteś nastawiona na szukanie przyczyny i chcesz, żeby cokolwiek wyszło, ale tak jak pisały dziewczyny, może się okazać, że jej nie poznasz. Ja po kilku poronieniach jestem pogatsza o tonę makulatury z wynikami, biedniejsza o kilkanaście tysięcy zł wydanych na badania i cud specjalistów i nadal nie znam przyczyny. Co więcej, dostałam standardowy żelazny zestaw leków, które i tak zostałyby wdrożone bez tych wszystkich badań.
Oczywiście nie namawiam Cię do nie szukania przyczyny. Zrobiłabym na pewno hormony, tarczycę, cukry i trombofilię.
Edit: Babulka cudne wieści! Bardzo się cieszę, że u Ciebie jest w porządku ❤Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2022, 12:01
Babulka lubi tę wiadomość
-
Babulka trzymam mocno kciuki, żeby infekcja się nie przypałętała. I cieszę się, że na usg wszystko ok. Też mi się dłuży strasznie, mam nadzieję, że od II trymestru to już szybciej będzie lecieć.
Babulka lubi tę wiadomość
-
dafney wrote:Mila88 z mojego doświadczenia powiem Ci, że lekarze po prostu nie wiedzą co robić w takiej sytuacji, nie mają wiedzy i pomysłów. Rozumiem, że jesteś nastawiona na szukanie przyczyny i chcesz, żeby cokolwiek wyszło, ale tak jak pisały dziewczyny, może się okazać, że jej nie poznasz. Ja po kilku poronieniach jestem pogatsza o tonę makulatury z wynikami, biedniejsza o kilkanaście tysięcy zł wydanych na badania i cud specjalistów i nadal nie znam przyczyny. Co więcej, dostałam standardowy żelazny zestaw leków, które i tak zostałyby wdrożone bez tych wszystkich badań.
Oczywiście nie namawiam Cię do nie szukania przyczyny. Zrobiłabym na pewno hormony, tarczycę, cukry i trombofilię.
Edit: Babulka cudne wieści! Bardzo się cieszę, że u Ciebie jest w porządku ❤
Dokładnie. U mnie to samo -.- "pani jest zdrowa"Starania od kwietnia 2020
👩❤️👨 Ona 32 lata, on 34 lata
😢2021 rok 6 tydzień
😢2022 rok 9 tydzień (krwiak, wywołanie farmakologiczne, łyżeczkowanie)
😞 2022 rok 7 tydzień, ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem
🤞⏸️ nowa nadzieja 5 tydzień ciąży beta 4900 mUI/ml 🌈
🌈 7/1 hbd, jest ❤️!!! CRL 8,8 mm, FHR 142/min.
🌈 13/1 hbd, 7,44 cm ryzyka niskie ❤️
🌈 17/1 hbd, wszystko dobrze, wstydzioch 🩷🩵
🌈 21/1 hbd, połówkowe w porządku, 370 gramów chłopca 🩵
🌈 29/1 hbd, 1630 g 🩵
🌈 37/2 hbd, 2900 g - do kontroli przyrostu po tygodniu
-
Ja też mam taki segregator wyników, że mogłabym 10 osób obdzielić i zawsze coś tam powychodzi, ale u mnie jedno poronienie to klasyczna wada zarodka a drugie prawdopodobnie też. Więc tak naprawdę dopóki byśmy nie ustrzelili dobrego jajka to nawet i 5 takich segregatorow by nie pomogło. Aczkolwiek ja nie żałuję, miałam potrzebę się przebadać i zrobić wszystko co w mojej mocy i to mi pasuje. Chociaż za tą kasę byśmy całą trojką posiedzieli z 2 czy 3 tygodnie w Tajlandii. Po dwóch poronieniach dużo przysługuje na NFZ tylko problemem są terminy. Ja mam kiepski pesel więc nie chciałam tyle czekać ale coś tam mi się udało na fundusz porobić. Niektórzy jeżdżą do innych miast, żeby było szybciej, to też jest opcja warta rozważenia.
I też uważam, że trombofilia, APS, cukry, tarczyca to takie must have po dwóch poronieniach.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka cudne wieści
Ja mam 99 procent pewności że mam cykl bezowulacyjny temperatura cały czas szoruje po dnie. Teraz tylko @ wypatrywacDawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Malinkaaa wrote:Dokładnie. U mnie to samo -.- "pani jest zdrowa"2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Jednorożec89 wrote:Babulka cudne wieści
Ja mam 99 procent pewności że mam cykl bezowulacyjny temperatura cały czas szoruje po dnie. Teraz tylko @ wypatrywac2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka i taki też mam plan co do wykonania tych badań, przynajmniej na początek. Z moim peselem też średnio ale gorzej, że na NFZ trzeba mieć skierowania a u mnie z tym ciężko 😒 no i stwierdziliśmy, że dajemy sobie jeszcze rok a później cieszymy się z naszego jedynaka.
Tak wogole to gratuluję,trzymaj się zdrowo 😉Anka94, Babulka lubią tę wiadomość
-
Mila88 chyba każda z nas to przechodzi lub przechodziła,przebadać się na wylot byleby tylko coś wynaleźli 😵💫,jakikolwiek punkt zaczepienia. Chyba psychika to na nas wymusza ,żeby mieć taka świadomość,że zrobiło się wszystko co było możliwe.
Ja to wręcz byłam zawiedziona jak wyniki wychodziły dobre 🙄, co ta niepłodna głową robi z człowiekiemWiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2022, 12:40
ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪 -
Mila88 wrote:Babulka i taki też mam plan co do wykonania tych badań, przynajmniej na początek. Z moim peselem też średnio ale gorzej, że na NFZ trzeba mieć skierowania a u mnie z tym ciężko 😒 no i stwierdziliśmy, że dajemy sobie jeszcze rok a później cieszymy się z naszego jedynaka.
Tak wogole to gratuluję,trzymaj się zdrowo 😉
Edit: aha, homocysteine sobie jeszcze zrób. Może Ci dać hematolog skierowanie na to, jeśli byś próbowała na nfz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2022, 12:47
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Mi skierowanie dała rodzinna.. Ale nie wykorzystałam bo zależało mi na czasie...
Zrobiłam multum badań, tak na prawdę dla własnego spokoju.
Czy leczenie pomoże zobaczymy.
Byłam u gin. Oczyściło się wszystko samo. Za tydzień mam wpaść na monitorowanie owulacji i lecimy cykl z Accofilem. Lekarz uszanowal zalecenie immunologa i zobaczymy co dalej.Babulka, Anka94 lubią tę wiadomość
Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Dziewczyny mam taką nietypową zagwostkę. Wyjechałam na kilka dni bez zapasu luteiny i dopiero się zorientowałam. Umówiłam się na teleporadę z Medicover do przypadkowego gina, żeby mi wystawił receptę. Przy umawianiu wizyty w aplikacji wyskoczyło mi info, że ten lekarz powołuje się na klauzulę sumienia. Potrzebuję leków na jutro rano, więc innych wizyt nie ma dostępnych, tylko u tego doktorka. I teraz moje pytanie brzmi, czy on może odmówić mi tej wizyty/ wystawienia recepty w związku z moją historią ( terminacja)? Słyszałam, że można trafić na różnych oszołomów, a jestem trochę pod ścianą z tą luteiną 🤔
-
Karoola wrote:Mi skierowanie dała rodzinna.. Ale nie wykorzystałam bo zależało mi na czasie...
Zrobiłam multum badań, tak na prawdę dla własnego spokoju.
Czy leczenie pomoże zobaczymy.
Byłam u gin. Oczyściło się wszystko samo. Za tydzień mam wpaść na monitorowanie owulacji i lecimy cykl z Accofilem. Lekarz uszanowal zalecenie immunologa i zobaczymy co dalej.Karoola lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
dafney wrote:Dziewczyny mam taką nietypową zagwostkę. Wyjechałam na kilka dni bez zapasu luteiny i dopiero się zorientowałam. Umówiłam się na teleporadę z Medicover do przypadkowego gina, żeby mi wystawił receptę. Przy umawianiu wizyty w aplikacji wyskoczyło mi info, że ten lekarz powołuje się na klauzulę sumienia. Potrzebuję leków na jutro rano, więc innych wizyt nie ma dostępnych, tylko u tego doktorka. I teraz moje pytanie brzmi, czy on może odmówić mi tej wizyty/ wystawienia recepty w związku z moją historią ( terminacja)? Słyszałam, że można trafić na różnych oszołomów, a jestem trochę pod ścianą z tą luteiną 🤔
W ogóle klauzula sumienia to dla mnie jakieś nieporozumienie, każdy ma swoje sumienie, gorzej jak się z zawałem trafi na kogoś kto nie uznaje leczenia zawałów.
A Ty masz w kartotece tam wpisaną terminacje? Bo jak nie to nie musisz nikomu mówić.
Mozesz wieczorem zadzwonic na nocną opiekę i oni powinni wystawić erecepte też, ostatnio w szpitalu widziałam takie ulotki, ale to w Gdańsku. A w której części Polski teraz jesteś?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
dafney wrote:Dziewczyny mam taką nietypową zagwostkę. Wyjechałam na kilka dni bez zapasu luteiny i dopiero się zorientowałam. Umówiłam się na teleporadę z Medicover do przypadkowego gina, żeby mi wystawił receptę. Przy umawianiu wizyty w aplikacji wyskoczyło mi info, że ten lekarz powołuje się na klauzulę sumienia. Potrzebuję leków na jutro rano, więc innych wizyt nie ma dostępnych, tylko u tego doktorka. I teraz moje pytanie brzmi, czy on może odmówić mi tej wizyty/ wystawienia recepty w związku z moją historią ( terminacja)? Słyszałam, że można trafić na różnych oszołomów, a jestem trochę pod ścianą z tą luteiną 🤔
Nie ma prawa odmówić Ci leczenie a Ty jak nie masz tam kartoteki to nie musisz mi mówić o swojej historii. Potrzebujesz leków i już.
Jak dla mnie klauzula sumienia to trochę dziwna akcja rozumiem że lekarz nie wykona aborcji jak ktoś ma takie widzi mi się nie umiała się zabezpieczyć i wpadła to w takich przypadkach jestem na sto procent przeciwniczką aborcji ale te bardzo chore ciążę to tutaj już mam mieszane uczucia.dafney lubi tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas