X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka będzie na pewno dobrze ja miałam na początku ciąży tragiczna infekcję trzy dni ponad 39 stopni bardzo się bałam ale na szczęście Jaś jest zdrowy więc nie każde przeziębienie musi oznaczać coś złego

Babulka lubi tę wiadomość

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to samo, na samym początku ciąży z Alkiem tez byłam mega przeziębiona zapalenie ucha gardło kaszel krwotoki z nosa a syn chłopak zdrowy i wesoły :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2022, 07:54

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam już do córki bo w tamtym mieszkaniu alergia mnie tak wykanczala, że myślałam, że się w końcu uduszę a nie miałam innej opcji noclegu, nawet w hotelu bo jest szczyt sezonu i dosłownie nic nie ma wolnego. Noc kiepska a dziś już praktycznie bez kataru się obudziłam, czyli uczulało mnie coś tylko tam 🥴🤦‍♀️ Córka już bez gorączki i nie kaszle ani nie kicha. Także oby to się w końcu skończyło. Zaraz będę dzwonić do gina co z tym posiewem 🥴
    Wiem, że można chorować i dziecko urodzi się zdrowe ale ryzyko jest jednak duże :/

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dobrze, że córcia zdrowieje i alergia Ci odpuściła. 😊 Oby już tak zostało. 🤞

Ja dziś za to nadrabiam te tygodnie względnego spokoju i opanowania... W nocy się obudziłam tak bez powodu i zaraz jakieś czarne myśli mnie naszły, spać nie mogłam, rano jak wstałam to kompletnie mnie piersi już przestały boleć, ostatnio i tak bolały mniej, ale po wstaniu z łóżka, jak grawitacja na nie zadziałała, to zawsze pojawiało się to bolesne ciągnięcie, a dziś nic. Do prenatalnych jeszcze prawie 2 tygodnie, nie wiem jak to wytrzymam. Zaczęłam sobie wyrzucać, że za szybko zaczęłam się cieszyć tą ciążą, chociaż i tak jestem bardziej zdystansowana niż w pierwszej. Nie przeżyję jeśli ją stracę, mówiłam mężowi, że jak teraz nie wyjdzie, to kończymy temat powiększania rodziny, ale jednocześnie nie potrafię sobie wyobrazić tego, że nigdy mielibyśmy nie zostać rodzicami.
    Mam nadzieję, że to jednak tylko ciążowe hormony, stąd taki nastrój... Ehh... 😞

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa jestes prawie w 11 tc to już objawy mogą ustępować. Mi zresztą też moje skąpe objawy potrafią ustąpić, zwykle na jeden dzień ale teraz w tym tygodniu ustąpiły mi na dobre 3 dni, zero kluchy w brzuchu, normalne piersi i nic więcej, to też miałam kiepski humor. Ale pocieszam się a jednocześnie Ciebie, że tak bywa i to nie świadczy o niczym.
    Istnienie objawów nie świadczy, że wszystko jest ok a brak objawów nie świadczy, że jest źle.
    W ciąży z córką, pamiętam to do dziś, miałam już wywalony brzuszek w ok 10tc, to uczucie rozciągania w podbrzuszu itp. Przed prenatalnymi wszystko ustąpiło. Spałam normalnie na brzuchu, jak się obudziłam, to miałam płaski brzuch, że mogłabym gacie reklamować. Cycki flaki. Myślałam, że umrę w tej kolejce na usg a okazało się, że wszystko ok, córka zdrowa. Nie pomogło, że gin mi zaczął pogadankę, że należy się cieszyć z objawów ciąży mdłości itd 🤦‍♀️

Też się pewnego dnia obudziłam z takim okropnym przeczuciem, że coś jest nie tak, coś jest na pewno źle a za parę godzin się właśnie okazało, że młoda ma 38,5 temp ;) Także czasami tak jest ale to nie znaczy, że to dotyczy ciąży. Myślę, że po prenatalnych Ci trochę ulży, chociaż chyba nasze ciąże nigdy nie będą takie beztroskie.
    Czytam wątek czerwcowy na staraczkach, który przerodził się w ciążowy i tam dziewczyny już ciuszki kupują i wózki wybierają. :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka - wiem, wiem, sama Ci kilka dni temu pisałam to samo o tych objawach, ale jednak łatwiej spojrzeć racjonalnie na czyjąś sytuację, niż swoją własną. 😅
    Też myślę, że po prenatalnych będzie łatwiej, aczkolwiek tyle się już tu dramatycznych historii naczytałam, że już dawno wybiłam sobie z głowy, że od II trymestru jestem "bezpieczna". Gdyby nie moja historia, to bym się cieszyła, że tak lajtowo znoszę tę ciążę, a tak to się tym bardziej stresuję. Wiem, że zrobiłam i robię, co w mojej mocy, żeby ta ciąża przebiegała dobrze... No nic, pozostaje uzbroić się w cierpliwość, choć rozważam jeszcze opcję latania co tydzień na usg. 😆

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, bo teraz mam nową rozkminkę, bo mam temp 36,7 a to zdecydowanie za niska w ciąży 🙄 Ogólnie najlepiej byłoby to wszystko przespać.
    Tak jak mówisz, robimy wszystko co w naszej mocy a na resztę nie mamy wpływu 😏

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Wiem, bo teraz mam nową rozkminkę, bo mam temp 36,7 a to zdecydowanie za niska w ciąży 🙄 Ogólnie najlepiej byłoby to wszystko przespać.
    Tak jak mówisz, robimy wszystko co w naszej mocy a na resztę nie mamy wpływu 😏
    Nie całą ciążę temp jest podwyższona.

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Nie całą ciążę temp jest podwyższona.
    Ale w 1 trymestrze jest. :( Ja mam standardowo 37, teraz przy tej alergii mialam 37,5-37,6 a dzisiaj mi spadło o cały stopień. Wczoraj to już się czułam chora, więc mierzyłam ciągle, żeby wziąć paracetamol w razie co.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• dafney Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa ja Cię doskonale rozumiem z tym oglądaniem objawów pod lupą 😁 Mam dokładnie tak samo, tylko u mnie to nadal mikroobjawy. Mam za sobą kilka ciąż i niestety mam porównanie intensywności objawów w ciąży udanej i nie udanych. Wiem, że każda ciąża jest inna, ale nie jestem w stanie przyjać tego do wiadomości. To mnie bardzo męczy. Gdybym chociaż raz dziennie haftowała jak kot, to moja psychika byłaby w zdecydowanie lepszej kondycji.

Babulka ja Ci nie będę mówić, żebyś się nie przejmowała infekcjami, bo wszystkie wiemy, że to różnie bywa. Jedno jest pewne, nie masz teraz wpływu na to co będzie. Możesz się troszczyć o siebie jak najlepiej potrafisz i celowo nie szkodzić kropkowi. No i wierzyć, że wszystko będzie dobrze mimo tych trudności. Po burzy zawsze świeci wreszcie słońce ❤

A tak zmieniając trochę temat, to ginekolog powiedział, że mam się zapisać na prenatalne do szpitala z najwyższym stopniem referencyjności. Zastanawiam się czy rzeczywiście jest to lepszy pomysł niż prywatna placówka, gdzie chyba sprzęt do usg mają lepszy niż w publicznym szpitalu?

Dodatkowo rozmawialiśmy o testach nipt i on jest zdania, że najlepsza jest Panorama (najszerszy zakres), ewentualnie Sanco. Nie poleca Nifty. Jego zdaniem powinnam poczekać do prenatalnych i wtedy zrobić nipta. Wybrałam Panoramę, ale na wynik czeka się do 14 dni roboczych, więc nie bardzo wyobrażam sobie robić go w 12-13 tygodniu dopiero 🙀

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafney też się zastanawiałam, bo mój gin ma certyfikat fmf i mega sprzęt a wypisał mi skierowanie na nfz. Chciałam protestować ale stwierdziłam, że już tyle wydałam, że pójdę jednak na nfz 😅 A do niego zapisałam się w 11tc na usg, to wszystko posprawdza czy jest jak trzeba. A co do nipt to też rozmawiałam z nim na ostatniej wizycie i po wielu analizach doszłam do wniosku, że na razie nie robię. Jeśli płód będzie chory to i tak się dowiem prędzej czy później. Jeśli byłoby to ZD niewidoczne na usg ani w biochemii to trudno, a inne trisomie to po prostu widać, bo to są poważne wady. Jakbym miała robić, to robiłabym sanco. Jak chcesz to robić i tak, to nie ma sensu czekać, rób w pierwszych możliwych dniach. Tym bardziej, że się tyle czeka. Czekać do usg to jest sens wtedy jak uzależniasz wykonanie tego testu od wyniku testu podwójnego.
    Ja właśnie jak mi wyjdzie podwyższone ryzyko z pappa to zrobię sanco. Jakby to było tańsze, to robiłabym od razu w 10tc. 🙂

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka może masz osłabiony organizm infekcją dlatego masz niższa temperaturę

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam skierowanie na prenatalne na NFZ, ale u mnie sporo prywatnych placówek wykonuje badania prenatalne w ramach umów z NFZ, więc taką opcję wybrałam, w sumie nawet nie wiem czy u nas w szpitalu można się na takie badania dostać.
    Co do nipt, to mam takie podejście jak Babulka.

age.png
  • dafney Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dylemat polega ma tym czy wybrać szpital publiczmy (w którym zresztą pracuje mój gin z certyfikatem fmf, ale sam chyba nie robi tam usg) do prenatalnych czy prywatną placówkę. Wskazania do badań mam, więc tak czy inaczej zrobię je bezpłatnie na nfz. Tylko dlaczego parcie akurat na ośrodek z wysokim stopniem referencyjności? Oczywiście w rejestracji w szpitalu pewnie pojęcia nie mają na jakim sprzęcie wykonuje się usg.

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze właśnie dlatego że mają dobry sprzęt i dobrych specjalistów? Mój gin mnie pytał u kogo będę miała robione, bo wie kto dobrze robi, także widać sam certyfikat i maszyna to nie wszystko.
    Musiałabyś poszukać informacji, bo sam fakt czy to klinika czy szpital nie świadczy o sprzęcie. U nas w jednym szpitalu robią usg dosłownie na jakimś commadore a w innym na super nowoczesnym sprzęcie.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dafney wrote:
    Mój dylemat polega ma tym czy wybrać szpital publiczmy (w którym zresztą pracuje mój gin z certyfikatem fmf, ale sam chyba nie robi tam usg) do prenatalnych czy prywatną placówkę. Wskazania do badań mam, więc tak czy inaczej zrobię je bezpłatnie na nfz. Tylko dlaczego parcie akurat na ośrodek z wysokim stopniem referencyjności? Oczywiście w rejestracji w szpitalu pewnie pojęcia nie mają na jakim sprzęcie wykonuje się usg.
    Myślę, że najlepiej poszukać jakichś opinii dotyczących badań w konkretnej placówce, może podpytać na jakichś mamowych lokalnych grupach. Sama nie mam pojęcia na czym miała by polegać różnica, często w szpitalu robią to usg Ci sami lekarze, co prywatnie, a tak jak pisałaś, sprzęt w tych prywatnych często jest lepszy, choć jeśli jest to szpital III stopnia ref., to na pewno też mają dobre usg. Szpital mi się kojarzy głównie z tym, że lekarze mają tam mało czasu dla pacjentów, ale pewnie nie wszędzie tak jest. Podsumowując szukałabym opinii nt. prenatalnych w tym szpitalu i na tej podatawie decydowała.

age.png
  • Justa01 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lipca 2022, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka - staraj się nie denerwować za bardzo, chociaż wiem że ciężko się kontrolować. Trzymam mocno kciuki aby wszystko było ok!

• Babulka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tak bardzo nie denerwuję tylko dużo się żalę 😂 Największe nerwy to mam przed usg, więc staram się nie nadużywać tej wątpliwej przyjemności.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myślicie o detektorach tętna? Z jednej strony wiem, że jakbym nie umiała znaleźć tętna, to tylko niepotrzebny stres, z drugiej jakby się jednak udawało, to byłoby mniej tego stresu związanego np. z zanikiem objawów... 🤔

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    One nie są bezpieczne przed 11-12 tc.
    Ja sobie nie kupię, bo sam fakt istnienia tętna jeszcze nie znaczy, że z ciążą jest wszystko ok i zostanie donoszona a może tylko spowodować dodatkowe nerwy.

Susannah lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 443 444 445 446 447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ