X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Malinkaaa Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ❤ dafney
    Jak się czujesz?

Babulka co u Ciebie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2022, 22:39

Starania od kwietnia 2020
    👩‍❤️‍👨 Ona 32 lata, on 34 lata

😢2021 rok 6 tydzień
    😢2022 rok 9 tydzień (krwiak, wywołanie farmakologiczne, łyżeczkowanie)
    😞 2022 rok 7 tydzień, ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem
    🤞⏸️ nowa nadzieja 5 tydzień ciąży beta 4900 mUI/ml 🌈
    🌈 7/1 hbd, jest ❤️!!! CRL 8,8 mm, FHR 142/min.
    🌈 13/1 hbd, 7,44 cm ryzyka niskie ❤️
    🌈 17/1 hbd, wszystko dobrze, wstydzioch 🩷🩵
    🌈 21/1 hbd, połówkowe w porządku, 370 gramów chłopca 🩵
    🌈 29/1 hbd, 1630 g 🩵
    🌈 37/2 hbd, 2900 g - do kontroli przyrostu po tygodniu
    preg.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2022, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafney cudownie 😍😍😍

Malinka u mnie lepiej, tymczasem mój mąż ma podejrzenie poważnych problemów ze zdrowiem. W przyszłym tygodniu ma rezonans i zobaczymy co wyjdzie. Nie wiem czy kiedyś przestanie się w końcu wszystko sypać...

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh Babulka... 🙁 Zdrowia dla męża, mam nadzieję, że się okaże, że to jednak nic poważnego.

Dafney, kawał człowieka! Rośnijcie dalej pięknie. 💚

Ja odliczam dni do prenatalnych (piątek). Szczęście w nieszczęściu, że dostałam w pracy taki projekt do zrobienia, że nie mam czasu myśleć o tych badaniach i snuć czarnych wizji. Niestety od ciągłego siedzenia przy kompie zaczynają mi wysiadać plecy, muszę ogarnąć jakąś wizytę u fizjo...

Miłego weekendu dziewczyny!

Babulka lubi tę wiadomość

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam że przeraża mnie w jakim kraju żyjemy... Mąż potrzebuje rezonansu i specjalisty na cito a najbliższy termin do lekarza na grudzień i to prawie w innym województwie, bo w naszej okolicy w ogóle już nic nie ma na ten rok. Oczywiście zrobimy wszystko prywatnie, bo jeszcze nam zostały jakieś pieniądze... A jakbyśmy nie mieli? Przy tym co się obecnie dzieje nie każdy ma środki, żeby nagle wywalić ok 1000zł i to na sam początek diagnostyki. Po prostu płakać się chce.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafney, super wieści 💗

Ja jestem tak zmęczona po pracy że mało co się udzielam 😅 a byłam na prenatalnych, ryzyka niskie, jedynie wyszło ryzyko przedwczesnego porodu, ale lekarka mówiła żeby brać więcej DHA i będzie dobrze, jej pacjentki tak się stosowały do zaleceń i żadna nie urodziła przedwcześnie. Poza tym dziudziul zdrowy, duży i nie chciał pokazać płci, tak się wiercił 🤣

Babulka, mam nadzieję że nic poważnego u męża... A kiedy masz kolejną wizytę?

Akataa, Blondyna.B, Justa01, cslza lubią tę wiadomość

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza wrote:
    Dafney, super wieści 💗

Ja jestem tak zmęczona po pracy że mało co się udzielam 😅 a byłam na prenatalnych, ryzyka niskie, jedynie wyszło ryzyko przedwczesnego porodu, ale lekarka mówiła żeby brać więcej DHA i będzie dobrze, jej pacjentki tak się stosowały do zaleceń i żadna nie urodziła przedwcześnie. Poza tym dziudziul zdrowy, duży i nie chciał pokazać płci, tak się wiercił 🤣

Babulka, mam nadzieję że nic poważnego u męża... A kiedy masz kolejną wizytę?
    Wspaniale!!! Bardzo się cieszę ❤❤❤

Ja mam wizytę za 1.5 tygodnia ale to wciąż jeszcze nie będą prenatalne 😅

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka życzę wam pomyślnej diagnozy i dużo sił.

Jakbyś potrzebowała jakiegoś wsparcia to wal śmiało ja przeszłam ciężką chorobę męża ( wtedy narzeczonego) więc wiem jak to o jest tylko my wtedy mieszkalismy za granicą więc wszytko pad względem leczenie było bardzo szybko i bardzo normalnie całkiem inaczej niż tutaj

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Malinkaaa Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Powiem Wam że przeraża mnie w jakim kraju żyjemy... Mąż potrzebuje rezonansu i specjalisty na cito a najbliższy termin do lekarza na grudzień i to prawie w innym województwie, bo w naszej okolicy w ogóle już nic nie ma na ten rok. Oczywiście zrobimy wszystko prywatnie, bo jeszcze nam zostały jakieś pieniądze... A jakbyśmy nie mieli? Przy tym co się obecnie dzieje nie każdy ma środki, żeby nagle wywalić ok 1000zł i to na sam początek diagnostyki. Po prostu płakać się chce.

Niestety :( takie są smutne realia. A jakby dostał się do szpitala? Może zrobiliby wcześniej badania?

Starania od kwietnia 2020
    👩‍❤️‍👨 Ona 32 lata, on 34 lata

😢2021 rok 6 tydzień
    😢2022 rok 9 tydzień (krwiak, wywołanie farmakologiczne, łyżeczkowanie)
    😞 2022 rok 7 tydzień, ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem
    🤞⏸️ nowa nadzieja 5 tydzień ciąży beta 4900 mUI/ml 🌈
    🌈 7/1 hbd, jest ❤️!!! CRL 8,8 mm, FHR 142/min.
    🌈 13/1 hbd, 7,44 cm ryzyka niskie ❤️
    🌈 17/1 hbd, wszystko dobrze, wstydzioch 🩷🩵
    🌈 21/1 hbd, połówkowe w porządku, 370 gramów chłopca 🩵
    🌈 29/1 hbd, 1630 g 🩵
    🌈 37/2 hbd, 2900 g - do kontroli przyrostu po tygodniu
    preg.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale żeby się dostać do szpitala trzeba mieć skierowanie od specjalisty, lekarz poz nie ma podstaw 😏

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• dafney Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinkaaa wrote:
    ❤ dafney
    Jak się czujesz?

Babulka co u Ciebie?

Malinkaaa czuję się całkiem nieźle, zwłaszcza, że nawiedzają mnie czasem mdłości. Wiszę nad kiblem i gęba mi się cieszy. To chyba początki choroby psychicznej 😁

Akatkaa kciuki za prenatalne! Całe szczęście, że masz zajęcie, które pochłania dużo uwagi, bo rozumiem ten stres.

Pomarańcza z tym ryzykiem przedwczesnego porodu to przy Pappa badają z krwi? Ja nie pamiętam, żebym miała taką informację przy wynikach prenatalnych z poprzedniej ciąży. Czy to dodatkowo się robi?

Babulka my mieliśmy latem poprzedniego roku podejrzenie tętniaka w głowie u męża. Znam z autopsji problemy z kolejkami i odsyłanie od lekarza do lekarza. Finalnie zrobiliśmy rezonans prywatnie w trybie przyspieszonym w szpitalu Medicover i wynik zaginął. Szukali go 3 dni! Na szczęście rezonans nie wykazał nic niepokojącego.
    Oby u Twojego męża podejrzenia również się nie potwierdziły. Przykro mi, że nie masz spokoju w tej ciąży i bez przerwy dzieje się coś stresującego 🙄

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafney masakra 😵
    Rezonans ma w środę i mam nadzieję, że go nie zgubią i przede wszystkim, że to nie będzie nic poważnego, bo już do reszty osiwieje 🙄

A robisz w końcu jakiś NIPT?

Kto w ogóle następny testuje? :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dafney wrote:
    Pomarańcza z tym ryzykiem przedwczesnego porodu to przy Pappa badają z krwi? Ja nie pamiętam, żebym miała taką informację przy wynikach prenatalnych z poprzedniej ciąży. Czy to dodatkowo się robi?
    Ja miałam wyliczone ryzyko preeklampsii, zahamowania wzrastania płodu i właśnie porodu przedwczesnego. Robiłam razem z PAPP-A też PLGF ale w 1 ciąży bez tego drugiego badania też miałam wszystkie 3 ryzyka ale często widzę że dziewczyny mają nawet tylko ryzyka trisomii wyliczone...

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • dafney Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Ja miałam wyliczone ryzyko preeklampsii, zahamowania wzrastania płodu i właśnie porodu przedwczesnego. Robiłam razem z PAPP-A też PLGF ale w 1 ciąży bez tego drugiego badania też miałam wszystkie 3 ryzyka ale często widzę że dziewczyny mają nawet tylko ryzyka trisomii wyliczone...

Ja też miałam tylko ryzyko trisomii i nic więcej. Ciekawe czy mając skierowanie ma prenatalne+Pappa mogę dodatkowo zrobić plgf? Na skierowaniu nie mam, ale pewnie można odpłatnie zrobić. Chociaż ja chyba w poradni przyszpitalnej będę robić, to tam pewnie nic ponad standard się nie da.

Babulka zdecydowałam, że zrobię Panoramę, bo ma dodatkowo jeszcze te kilka mikrodelecji no i można go zrobić po skończonym 9 tygodniu. Lekarze wprawdzie polecają czekać do prenatalnych, ale nie zamierzam ich słuchać w tym temacie i zrobię jak najwcześniej się da. U mnie w Pappa wyjdą na bank duże ryzyka trisomii i wtedy umrę na zawał. Wolę być przygotowana na każdy scenariusz wcześniej.

2008 córka 💜

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu mają wyjść duże? Patrzysz na ryzyko populacyjne wg wieku i porównujesz skorygowane i dopiero wtedy wiadomo czy jest duże czy nie :) Sama liczba nic nie mówi, wiadomo, że będzie inne ryzyko dla 20latki i 40 latki jeszcze zanim jedna i druga usiądzie na fotel ;)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dafney wrote:
    Ja też miałam tylko ryzyko trisomii i nic więcej. Ciekawe czy mając skierowanie ma prenatalne+Pappa mogę dodatkowo zrobić plgf? Na skierowaniu nie mam, ale pewnie można odpłatnie zrobić. Chociaż ja chyba w poradni przyszpitalnej będę robić, to tam pewnie nic ponad standard się nie da.

Babulka zdecydowałam, że zrobię Panoramę, bo ma dodatkowo jeszcze te kilka mikrodelecji no i można go zrobić po skończonym 9 tygodniu. Lekarze wprawdzie polecają czekać do prenatalnych, ale nie zamierzam ich słuchać w tym temacie i zrobię jak najwcześniej się da. U mnie w Pappa wyjdą na bank duże ryzyka trisomii i wtedy umrę na zawał. Wolę być przygotowana na każdy scenariusz wcześniej.
    Dlaczego wyjdą wysokie? To, że miałaś poronienia i terminację zupełnie nie ma znaczenia - liczą się porody w wywiadzie i obecne wyniki

Prywatnie wszystko możesz robić, ja miałam USG+PAPP-A na NFZ i PLGF normalnie za pieniądze (ok 300 zł)

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna i ten lekarz co liczył ryzyka na nfz wziął pod uwagę też plgf? Bo też się nad tym zastanawiałam właśnie.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafney, miałam przy pappie wyliczone, także nie wiem od czego to zależy 🤷🏼‍♀️

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Blondyna i ten lekarz co liczył ryzyka na nfz wziął pod uwagę też plgf? Bo też się nad tym zastanawiałam właśnie.
    Tak, robiłam w prywatnej przychodni.
    To że na NFZ tylko i wyłącznie oznacza, że jest z tego finansowane - nie znaczy że okrojone czy coś takiego ☺️

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiem ale plgf nie ma w nfzcie w refundacji więc myślałam, że może siłą rzeczy nie wbijają tego w program. Ja robię w placówce typowo nfztowskiej. No ale zobaczymy na kogo trafię :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• dafney Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Pappa nie wylucza/potwierdza ryzyk biorąc pod uwagę poprzednie trisomie w wywiadzie? W ogóle to badanie jest dla mnie niesamowicie dziwne. W ciąży z trisomią wyszły w Pappa jakieś bezsensowne wyniki. A miałam całe spektrum widocznych w usg wad typowych dla trisomii 13 chromosomu. Jednak Pappa tego nie potwierdziła.
    Mimo wszystko zrobię Panoramę i cały czas rozważam też amnio.

2008 córka 💜

age.png
‹‹ 445 446 447 448 449 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ