X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pappa bada tylko jakieś białka i sprawdza jak dany poziom przełożył się historycznie na późniejsze urodzenia. Ogólnie test podwójny zakłada, że usg wychwyci 70% wad płodu a w połączeniu z biochemią wykryje 95% wad płodu.
    Natomiast ma tą wadę, że ma 5 czy 10% wyników fałszywie dodatnich, dlatego potem kieruje się na amnio. To jest generalnie test przesiewowy. Można to porównać np do usg piersi, wykryje ileś tam raków, ale też wykryje zmiany, które nie są rakiem, ale sprawdza się to już badaniem inwazyjnym.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Malinkaaa Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Pappa bada tylko jakieś białka i sprawdza jak dany poziom przełożył się historycznie na późniejsze urodzenia. Ogólnie test podwójny zakłada, że usg wychwyci 70% wad płodu a w połączeniu z biochemią wykryje 95% wad płodu.
    Natomiast ma tą wadę, że ma 5 czy 10% wyników fałszywie dodatnich, dlatego potem kieruje się na amnio. To jest generalnie test przesiewowy. Można to porównać np do usg piersi, wykryje ileś tam raków, ale też wykryje zmiany, które nie są rakiem, ale sprawdza się to już badaniem inwazyjnym.

Babulka podoba mi się nowy image ♡

Babulka lubi tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020
    👩‍❤️‍👨 Ona 32 lata, on 34 lata

😢2021 rok 6 tydzień
    😢2022 rok 9 tydzień (krwiak, wywołanie farmakologiczne, łyżeczkowanie)
    😞 2022 rok 7 tydzień, ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem
    🤞⏸️ nowa nadzieja 5 tydzień ciąży beta 4900 mUI/ml 🌈
    🌈 7/1 hbd, jest ❤️!!! CRL 8,8 mm, FHR 142/min.
    🌈 13/1 hbd, 7,44 cm ryzyka niskie ❤️
    🌈 17/1 hbd, wszystko dobrze, wstydzioch 🩷🩵
    🌈 21/1 hbd, połówkowe w porządku, 370 gramów chłopca 🩵
    🌈 29/1 hbd, 1630 g 🩵
    🌈 37/2 hbd, 2900 g - do kontroli przyrostu po tygodniu
    preg.png
  • dafney Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeczywiście Babulka masz suwaczek 😍
    Jak Ty się w ogóle czujesz? Dopadły Cię jakieś ciążowe bolączki?

Patisonek Ty chyba niedługo testujesz?
    Za kogo jeszcze mamy trzymać kciuki? 😊

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co mi tam 😅 To moja ostatnia ciąża, to chociaż sobie ustawiłam suwaczek 😎

Nie męczą mnie mocno dolegliwości, czasem trochę mnie mdli na wieczór ale nie codziennie i lekko. Tylko ogólnie jestem zmęczona i nic mi się nie chce. Ale tak naprawdę nic 😬

A u Ciebie mdłości się rozkręciły? I jak tam encorton, masz jakieś skutki uboczne? Bo u mnie tylko trochę kiepska cera i ma-sa-kry-czne napady głodu. Jak doprowadzę do głodu to mam taki napad, że byłabym gotowa komuś wyrwać z ręki kanapkę 😂

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • cslza Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dostałam pierwszy okres po łyżeczkowaniu! Równe 28dni cyklu, idealnie!

We wrześniu planuję działać, chociaż mój mąż to chciałby już teraz 😵‍💫 na początku sierpnia jesteśmy na 3dni sami do Trójmiasta i on już sobie wymyślił, że każde dziecko musi być splodzone w innej części Polski 😂 Synek na mazurach, druga ciąża - Kraków. Więc teraz pasuje żeby zajść w ciążę w Trójmieście!

Co te chłopy mają w głowach...

Babulka trzymam kciuki za męża, nam nadzieję, że to nie guz mózgu czy coś nowotworowego... w razie co służę pomocą w znalezieniu specjalisty neurologa/neurochirurga, mam gdzieś nadal listę specjalistów z czasów, gdy mój tata chorował.

A jak u Was wakacje? Pochwalcie się fotkami ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2022, 20:12

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dafney wrote:
    Rzeczywiście Babulka masz suwaczek 😍
    Jak Ty się w ogóle czujesz? Dopadły Cię jakieś ciążowe bolączki?

Patisonek Ty chyba niedługo testujesz?
    Za kogo jeszcze mamy trzymać kciuki? 😊

Tak, testuję w wtorek 🤗🤭 także trzymajcie mocno kciuki.

Karoola, Ani0nka lubią tę wiadomość

Starania od 2021
    💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️35 L
    AMH- 3.33, 3.77, 4.34
    Kir Bx,NK 15,7%
    witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
    Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
    Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
    Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
    🔥-20kg

👨36 L
    bad nasienia ✅️morfo 3%
    Kariotyp-✅️
    trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️

8 IUI ❌️
    Zmiana lekarza 11.2024
    ➡️2025 IVF MZ
    Kwalifikacja 23.01 ✅️
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza to Trójmiasto trzyma kciuki za owocny pobyt 😅
    Niestety u mojego męża trzustka także bardzo nieciekawie :( Ale liczę, że okaże się to nic poważnego. Nie mogę nawet o tym myśleć i googlować bo wpadam w panikę... Na szczęście na razie nie widać żadnego guza ale cały narząd jakiś "nie taki" w usg. Dziękuję bardzo za chęć pomocy 😘

Patisonek bardzo mocne kciuki! 🤞

Patisonek 25, cslza lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Cslza to Trójmiasto trzyma kciuki za owocny pobyt 😅
    Niestety u mojego męża trzustka także bardzo nieciekawie :( Ale liczę, że okaże się to nic poważnego. Nie mogę nawet o tym myśleć i googlować bo wpadam w panikę... Na szczęście na razie nie widać żadnego guza ale cały narząd jakiś "nie taki" w usg. Dziękuję bardzo za chęć pomocy 😘

Patisonek bardzo mocne kciuki! 🤞

Babulka mam nadzieję że jednak rezonans nie wykarze nic poważnego. Faktycznie te początki ciąży Cię nie rozpieszczają ciągle cos nie tak ale pamiętaj że po burzy zawsze wychodzi słońce i na pewno za chwilę wszystko zacznie się układać. Trzeba mocno w to wierzyć.

Dziękuję za kciuki 😚

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2022, 20:29

Starania od 2021
    💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️35 L
    AMH- 3.33, 3.77, 4.34
    Kir Bx,NK 15,7%
    witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
    Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
    Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
    Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
    🔥-20kg

👨36 L
    bad nasienia ✅️morfo 3%
    Kariotyp-✅️
    trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️

8 IUI ❌️
    Zmiana lekarza 11.2024
    ➡️2025 IVF MZ
    Kwalifikacja 23.01 ✅️
  • dafney Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    A co mi tam 😅 To moja ostatnia ciąża, to chociaż sobie ustawiłam suwaczek 😎

Nie męczą mnie mocno dolegliwości, czasem trochę mnie mdli na wieczór ale nie codziennie i lekko. Tylko ogólnie jestem zmęczona i nic mi się nie chce. Ale tak naprawdę nic 😬

A u Ciebie mdłości się rozkręciły? I jak tam encorton, masz jakieś skutki uboczne? Bo u mnie tylko trochę kiepska cera i ma-sa-kry-czne napady głodu. Jak doprowadzę do głodu to mam taki napad, że byłabym gotowa komuś wyrwać z ręki kanapkę 😂

U mnie mdłości też głównie wieczorem i to codziennie. Czasem mam zrywy na wymioty, ale nie wymiotowałam ani razu. I dokładnie tak samo mam napady dzikiego głodu! Co 2 godziny tak mnie ssie, jakbym nie jadła cały dzień. Właściwie to mogłabym jeść bez przerwy, tylko słodkiego mi się nie chce. Dziś byliśmy na spacerze w lesie, to zastanawiałam się czy mogę zjeść nie do końca dojrzałe jeżyny z krzaka, bo akurat rosły, a ja nie miałam ze sobą przekąsek. 😂
    Ginka mi mówiła, że encorton mam zacząć odstawiać w 9/10 tygodniu, ale nie wiem czy to nie za wcześniej. Jakie Ty masz zalecenia?

2008 córka 💜

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam to samo 🙈 to na bank encorton. Normalnie też apetyt mi dopisuje ale takich napadów to nie miałam chyba w życiu. Codziennie walczę, żeby nie pojechać do mcdonalda gdzie ja nie jem takiego żarcia 😂

Ja od skończonego 10tc mam zmniejszać dawkę o 2,5mg co 3 dni, czyli zaczynam w przyszłym tygodniu i jakoś w 12 tygodniu zejdę już z tym do zera. Dr mnie zapewniała, że w przypadku komórek NK po 10tc one nie mają znaczenia, więc encorton nie będzie potrzebny a zejście stopniowe, żebym nie miała skutków odstawienia (nawet nie wiem jakie by miały być). Na forach widzę, że dziewczyny dłużej biorą ale to pewnie zależy też na co został przepisany.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• dafney Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patisonek to kciukasy zaciskam! 😊

Cslza fajnie, że jedziecie na urlopik 🌊. U nas w tym roku marnie wyszło, no mąż nie dostanie wolnego w wakacje, więc jadę sama z córą ma kilka dni. Poza tym też finasowo mamy teraz dość ciasno, a wydatki ciążowe rosną.

Patisonek 25 lubi tę wiadomość

2008 córka 💜

age.png
  • dafney Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka ja mam nadzieję, że jak odstawię encorton, to mi ten wilczy głód minie, bo już przytyłam 3 kg i po prostu opanować się z tym jedzeniem nie mogę. Pracuję z domu, to stały dostęp do lodówki.

A tak w ogóle to dziewczyny w ciąży jaki macie plan co do pójścia na zwolnienie? Do którego tygodnia planujecie pracować?

2008 córka 💜

age.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dafney wrote:
    A tak w ogóle to dziewczyny w ciąży jaki macie plan co do pójścia na zwolnienie? Do którego tygodnia planujecie pracować?
    Pracowałam do USG 1 trymestru - 13+0 to był mój pierwszy dzień L4

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2022, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka dużo zdrówka dla męża!

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dafney wrote:
    Ja miałam w planach tak gdzieś do grudnia pracować, ale jak będzie mi za ciężko, to pójdę na zwolnienie prędzej.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie pracuję obecnie, bo byłam z córką w domu, jak byłam z nią w ciąży to pracowałam jakoś do 5 miesiąca. Tylko teraz wyszła mi taka przerwa w pracy, że jestem lekko przerażona jak ja teraz pracę znajdę 😬

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Pinkiii Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dołączam do Was po raz 3. Dostałam lekkich plamien od razu kontrola i wszystko ok, zwiększona dawka dupka. 5 dni spokoju i od nowa plamienia. Od razu wizyta u lekarza. Okazało się, że serduszko nie bije i nie ma nerek. (16 3 dni). Od razu skierowanie do szpitala. Płacz i ogromny strach. Pielęgniarki jedna do drugiej dajemy oksytocyne. Nie byłam na to gotowa. Miałam rodzic w styczniu... To tak bardzo boli.... Myśleliśmy z mężem, że minal 12 tydz wszystko najgorsze mamy już za sobą. Trzeba wrócić do pracy tylko boję się pytań. Tym bardziej, że brzuszek był już dawno widoczny. Oczywiście po pewnym czasie będziemy walczyć dalej tylko nawet nie wiem za co się złapać. Myślałam biorę clexane i inne leki to juz będzie ok a tu nie.

• Babulka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże Pinkiii brak mi słów :( Tak bardzo mi przykro 😭 Jesteśmy tutaj dla Ciebie 💔

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinkiii wrote:
    Dziewczyny dołączam do Was po raz 3. Dostałam lekkich plamien od razu kontrola i wszystko ok, zwiększona dawka dupka. 5 dni spokoju i od nowa plamienia. Od razu wizyta u lekarza. Okazało się, że serduszko nie bije i nie ma nerek. (16 3 dni). Od razu skierowanie do szpitala. Płacz i ogromny strach. Pielęgniarki jedna do drugiej dajemy oksytocyne. Nie byłam na to gotowa. Miałam rodzic w styczniu... To tak bardzo boli.... Myśleliśmy z mężem, że minal 12 tydz wszystko najgorsze mamy już za sobą. Trzeba wrócić do pracy tylko boję się pytań. Tym bardziej, że brzuszek był już dawno widoczny. Oczywiście po pewnym czasie będziemy walczyć dalej tylko nawet nie wiem za co się złapać. Myślałam biorę clexane i inne leki to juz będzie ok a tu nie.
    Przykro mi bardzo 😥
    Znam to rozczarowanie... Tez miałam uczucie, ze minął 12 tyg i już luzik 😥😥
    Trzymaj się, pamiętaj, że możesz iść na macierzyński albo zwolnienie od psychiatry.

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Malinkaaa Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinkiii wrote:

Bardzo mi przykro 😢 to jest tak strasznie niesprawiedliwe. Trzymaj się kochana 😞

Starania od kwietnia 2020
    👩‍❤️‍👨 Ona 32 lata, on 34 lata

😢2021 rok 6 tydzień
    😢2022 rok 9 tydzień (krwiak, wywołanie farmakologiczne, łyżeczkowanie)
    😞 2022 rok 7 tydzień, ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem
    🤞⏸️ nowa nadzieja 5 tydzień ciąży beta 4900 mUI/ml 🌈
    🌈 7/1 hbd, jest ❤️!!! CRL 8,8 mm, FHR 142/min.
    🌈 13/1 hbd, 7,44 cm ryzyka niskie ❤️
    🌈 17/1 hbd, wszystko dobrze, wstydzioch 🩷🩵
    🌈 21/1 hbd, połówkowe w porządku, 370 gramów chłopca 🩵
    🌈 29/1 hbd, 1630 g 🩵
    🌈 37/2 hbd, 2900 g - do kontroli przyrostu po tygodniu
    preg.png
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ