X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Białko S i anty-xa mam średnio co 4 tygodnie badane. Co ciekawe hematolog mi w ogóle nie zlecała białka i utrzymywała anty-xa na dawce profilaktycznej, bo przecież ja nie mam ani trombofilii ani APS. Immunolog jak mi zbadała, to okazało się, że muszę mieć w widełkach dawki leczniczej utrzymywane. A z wiekiem ciąży to zapotrzebowanie się zwiększa naturalnie.
    A Ty białko S i C miałaś w normie przed ciążą?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Białko S i anty-xa mam średnio co 4 tygodnie badane. Co ciekawe hematolog mi w ogóle nie zlecała białka i utrzymywała anty-xa na dawce profilaktycznej, bo przecież ja nie mam ani trombofilii ani APS. Immunolog jak mi zbadała, to okazało się, że muszę mieć w widełkach dawki leczniczej utrzymywane. A z wiekiem ciąży to zapotrzebowanie się zwiększa naturalnie.
    A Ty białko S i C miałaś w normie przed ciążą?
    Tak wszystkie trombofiliczne były ok oprócz właśnie pai w heterezygocie

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Tak wszystkie trombofiliczne były ok oprócz właśnie pai w heterezygocie
    No to u mnie tak samo

Karoola lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Babulka ze to piszesz, bo mnie tez to dotyczy

Babulka lubi tę wiadomość

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    No to u mnie tak samo
    Czyli w ciąży muszę anty ax i białko zrobić.. Później będziesz mi sprawdzać 😂😂😂

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Czyli w ciąży muszę anty ax i białko zrobić.. Później będziesz mi sprawdzać 😂😂😂
    Ja już się poddałam, robię co mi ta babka każe 😅 Czasami nie wiem czy dobrze ale już mi się odechciało leczyć się samej, bo mi psycha od tego siadała 🙉 Ale dawaj na pewno coś zaradzimy 😁

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Susannah Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, ja tego białka S I anty-xa nigdy nie sprawdzałam :/ mam acard 150 I heparynę od niedawna, ale też pai I mfhtr w wersji hetero. Chyba sprawdzę przy najbliższym kłuciu w diagnostyce.

Babulka lubi tę wiadomość

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • Malinkaaa Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Anka szybko zachodzilas w ciążę więc nie ma co się spinać. Nie zawsze jest jak w zegarku, że pierwszy czy drugi cykl się uda. Ale może kolejny :) Na pewno się uda 🙂

Erkow bardzo mi przykro, że musiało Cię to spotkać.
    Nie napiszę niczego odkrywczego, mi pomógł czas, docenianie tego co mam i bardzo dużo mówienia o tym. Opowiadałam koleżankom, które chciały mnie wysłuchać, dziewczynom tu na wątku. Potem w ramach przygotowania do kolejnej ciąży - psychoterapia. Nie wiem co najbardziej pomogło, ale mogę Ci powiedzieć z czystym sumieniem, że po tym da się żyć i to żyć szczęśliwie, chociaż możliwe, że teraz ciężko Ci w to uwierzyć. Tylko przeżyj wszystko co masz do przeżycia, wypłacz, wykrzycz, nie chowaj w sobie. I pozwól mężowi to przeżyć na swój sposób, oni często reagują inaczej, niż my i to też jest ok.

Dziewczyny ja jestem po wizycie u mojej dr immunolog i potwierdziła moje przypuszczenia, że mam trombofilię ciążową. Tzn nie taką wrodzoną ale właśnie pojawiającą się w ciąży. I jak się diagnozowałam to miałam "tylko" PAI i to "tylko" hetero więc w ogóle tam wyrąbane. Wszystkie czynniki krzepnięcia i białka w normie. I teraz co? Jakbym nie była teraz na heparynie i to ciągle zwiększanej dawce, to nie dość że mogłabym poronić, to mogłoby dojść do zatrzymania ciąży na KAŻDYM jej etapie 😢 I nigdy bym się nie dowiedziała, gdyby nie zlecono mi w ciąży badania białka S i anty-xa. Więc polecam Wam wszystkim nie dać się zbywać lekarzom samym acardem albo heparyną bez kontroli czy dawka ma w ogóle sens, czy kłujecie się dla samych siniaków. Wiem, że brzmię jak zdarta płyta z tym swoim gadaniem, ale ja tu cały czas czekam na Wasze bobasy. 🥺

Ehh jeszcze nie doszłam do tego etapu, nie wiem czy dojdę, ale już mi się ulewa na samą myśl. Zastanawiam się, czyją dr o tym wie i stosuje? O ilu rzeczech dowiem się z forum dzięki Twojej Babulka i innych dziewczyn uprzejmości zamiast od lekarzy... co prawda o tym nie musiałam jeszcze wiedzieć, ale ile jest takich niewiadomych?

Ostatnio zaczynam mieć wyrzuty sumienia, że ta 3 ciąża mnie nie zdołowała aż tak bardzo jak poprzednie. Zazwyczaj nie mam już gorszych dni, jedynie wczoraj widziałam dość długo kobietę z maleństwem na rękach, co poskutkowało łzami wieczorem. Ale raczej patrząc na cały bagaż swoich negatywnych doświadczeń. Też myślę sobie, że życie o wiele bardziej doświadcza inne kobiety, utratą później ciąży, tragicznym porodem. Są tutaj takie wątki 😞 historie niestety są liczne. Boję się kolejnych starań, bardzo się boję tego, co jeszcze może się zdarzyć. Wachlarz możliwości jest ogromny. Oby za kilka miesięcy pojawiła się gdzieś we mnie sila aby próbować dalej. Ten wątek oprócz wielu smutnych historii ma przecież też te dobre ❤

Starania od kwietnia 2020
    👩‍❤️‍👨 Ona 32 lata, on 34 lata

😢2021 rok 6 tydzień
    😢2022 rok 9 tydzień (krwiak, wywołanie farmakologiczne, łyżeczkowanie)
    😞 2022 rok 7 tydzień, ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem
    🤞⏸️ nowa nadzieja 5 tydzień ciąży beta 4900 mUI/ml 🌈
    🌈 7/1 hbd, jest ❤️!!! CRL 8,8 mm, FHR 142/min.
    🌈 13/1 hbd, 7,44 cm ryzyka niskie ❤️
    🌈 17/1 hbd, wszystko dobrze, wstydzioch 🩷🩵
    🌈 21/1 hbd, połówkowe w porządku, 370 gramów chłopca 🩵
    🌈 29/1 hbd, 1630 g 🩵
    🌈 37/2 hbd, 2900 g - do kontroli przyrostu po tygodniu
    preg.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka ja się umordowałam nieziemsko, żeby znaleźć taki komplet lekarzy którzy będą mi prowadzić taką ciążę a nie jak dotąd, ja przychodzilam z toną wyników i pytań a lekarz się uchylał od odpowiedzi albo bagatelizował. Albo nie wiedział "jak to się pisze". 🤦‍♀️ Mi gin po poronieniach zlecił tsh 😂

Mnie moja druga strata też nijak blisko nie zabolała jak ta pierwsza. Początkowo trochę się zastanawiałam czy to jest ok wobec tych zarodków, ale szybko się ocknęłam, że im jest już wszystko jedno a ja tu zostałam i muszę jakoś żyć dalej i skoro nie ma we mnie morza rozpaczy, to nie będę go na siłę wypatrywać. Ty dodatkowo przeżyłaś zagrożenie swojego zdrowia i życia, myślę że to mogło się dodatkowo przyczynić do zmiany perspektywy.
    Ja też się boję. Ale jak mam przeżyć kolejne nieszczęście, to wolę je przeżywać jak już się wydarzy a nie na zaś. Bo nie ma to sensu.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• dafney Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow przykro mi, że Ciebie też to spotkało. Mogę się podpisać pod wszystkim co do tej pory napisały Ci dziewczyny. Z czasem będzie Ci łatwiej, ale musisz przeżyć żałobę. Mnie pomaga praca, zajmuję się projektem i mniej myślę. Nie umiem za to rozmawiać z bliskimi na ten temat zupełnie, tylko z mężem. Wielu osobom wyrzucenie tego z siebie dobrze robi, tylko pamiętaj, że ludzie często nie wiedzą jak reagować w takich sytuacjach i mogą niechcący powiedzieć coś nieodpowiedniego. W dobrej wierze oczywiście.

Malinkaaa powiem Ci, że człowiek się jednak hartuje przeżywając kolejne trudne sytuacje. A z drugiej strony cały czas jest nadzieja, że w końcu się uda. Wierzę, że każda z nas zobaczy prędzej czy później swoje słoneczko.

Babulka czy w sytuacji kiedy przed ciążą miałam wszystko w normie z białkami, mfhtr, to i tak trombofilia może się pojawić jakimś cudem? Chodzę do dwóch ginów i miałam wizytę u hematologa. Wszyscy zgodnie twierdzą, że nic nie powinnam badać, tylko brać heparynę w dawce profilaktycznej i tyle. A ja mam ciągle wątpliwości.

Dodatkowo gin znalazł u mnie drugi pęcherzyk płodowy w zaniku (ciąża była pierwotnie bliźniacza) no i krwiaka podkosmówkowego, ale mówił, że jest mały i się wchłonie. Czy któraś z Was miała krwiaki i może mi napisać czy rzeczywiście same zniknęły?

26.08.2022 I prenatalne, Nifty - zdrowy synek 💙
    23.06.2022 pozytywny test!

2008 córka 💜

age.png
  • Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny niestety negatywny 🙄 chyba mi nie jest dane zajść w tą ciążę...

Starania od 2021
    💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️35 L
    AMH- 3.33, 3.77, 4.34
    Kir Bx,NK 15,7%
    witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
    Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
    Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
    Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
    🔥-20kg

👨36 L
    bad nasienia ✅️morfo 3%
    Kariotyp-✅️
    trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️

8 IUI ❌️
    Zmiana lekarza 11.2024
    ➡️2025 IVF MZ
    Kwalifikacja 23.01 ✅️
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafney, tak u mnie właśnie tak się stało. Jakbym brała heparynę w dawce 0,4 to jedynym tego skutkiem by był siny brzuch. 😏 Nie zabezpieczało by mnie to przed poronieniem ani martwym porodem.

Dziewczyny tu miały krwiaki to może coś doradzą.

Patisonek przykro mi :( Ale nie trać nadziei, nie zawsze za 1 razem się udaje a wręcz raczej rzadko.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Dafney, tak u mnie właśnie tak się stało. Jakbym brała heparynę w dawce 0,4 to jedynym tego skutkiem by był siny brzuch. 😏 Nie zabezpieczało by mnie to przed poronieniem ani martwym porodem.

Dziewczyny tu miały krwiaki to może coś doradzą.

Patisonek przykro mi :( Ale nie trać nadziei, nie zawsze za 1 razem się udaje a wręcz raczej rzadko.

Docent daje nam 3 cykle stymulowane później poszerzamy diagnostykę wiec zostały jeszcze 2 cykle. To był nasz pierwszy cykl od czasu poronienia. Czuję straszne rozczarowanie. No cóż. Może kiedyś....

Starania od 2021
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️35 L
    AMH- 3.33, 3.77, 4.34
    Kir Bx,NK 15,7%
    witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    🔥-20kg

👨36 L
    bad nasienia ✅️morfo 3%
    Kariotyp-✅️

8 IUI ❌️
    Zmiana lekarza 11.2024
    ➡️2025 IVF MZ
    Kwalifikacja 23.01 ✅️
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dziwie Ci się, że czujesz rozczarowanie. Jednak dużo w to zainwestowałaś i negatyw zawsze boli. Ale jeszcze się uda 😘

Patisonek 25 lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję mega presję.. Bo to jedyny, ostatni cykl... Zobaczymy co to będzie 🙉

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patisonek 25 wrote:
    Dziewczyny niestety negatywny 🙄 chyba mi nie jest dane zajść w tą ciążę...
    Łącze się w bólu 😔u mnie też negatywny

ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
    Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
    Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
    Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪
  • Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Ja czuję mega presję.. Bo to jedyny, ostatni cykl... Zobaczymy co to będzie 🙉

Może i ostatni ale będzie szczęśliwy. Oj domyślam się że presją jest mega.

Karoola lubi tę wiadomość

Starania od 2021
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️35 L
    AMH- 3.33, 3.77, 4.34
    Kir Bx,NK 15,7%
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    🔥-20kg

👨36 L
    bad nasienia ✅️morfo 3%
    Kariotyp-✅️

8 IUI ❌️
    Zmiana lekarza 11.2024
    ➡️2025 IVF MZ
    Kwalifikacja 23.01 ✅️
  • Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka94 wrote:
    Łącze się w bólu 😔u mnie też negatywny

Przykro mi bardzo 🥺 to walczymy obie dalej. Ja czekam na @ ale już mam ciężki dzień 🙄

Starania od 2021
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️35 L
    AMH- 3.33, 3.77, 4.34
    Kir Bx,NK 15,7%
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    🔥-20kg

👨36 L
    bad nasienia ✅️morfo 3%
    Kariotyp-✅️

8 IUI ❌️
    Zmiana lekarza 11.2024
    ➡️2025 IVF MZ
    Kwalifikacja 23.01 ✅️
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patisonek 25 wrote:
    Przykro mi bardzo 🥺 to walczymy obie dalej. Ja czekam na @ ale już mam ciężki dzień 🙄
    Przykro mi dziewczyny, znam to uczucie...

A ja za to wczoraj 2 dpo pierwszy zastrzyk z accofilu.. I mąż mi źle policzył dawkę.. Wzięłam podwójna 😳😳😳 No cóż...

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Przykro mi dziewczyny, znam to uczucie...

A ja za to wczoraj 2 dpo pierwszy zastrzyk z accofilu.. I mąż mi źle policzył dawkę.. Wzięłam podwójna 😳😳😳 No cóż...
    O fak 😬 Mam nadzieję, że obędzie się bez skutków ubocznych 🙆‍♀️

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 448 449 450 451 452 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ