Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
czarneniebo wrote:Obniżona mthfr to już jest grupa pośredniego ryzyka czyli 0,8 mg/ dobe w tym aktywne foliany oraz witamina B 12
Jest to napisane w rekomendacji.
To nie jest tak, że mając polimorfizm MTHFR należy przyjmować wysokie dawki kwasu foliowego. Ta mutacja nie ma znaczenia diagnostycznego jeżeli nie jest połączona z hiperhomocysteinemią. Tylko podwyższony poziom homocysteiny >8 jest wskazaniem do przejścia na metylowane witaminy lub do suplementacji sztucznego kwasu w ilości 5mg Richtera.
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany -
Tak jest napisane w rekomendacji. Ja nie mam podwyższonej homocysteiny a gin kazał brać 0,4 Folian i 0,8 Actifolin.. A później 5mg. Hematolog zalecił wysokie dawki.
Byłaś u jakiegoś lekarza, że tak się wypowiadasz na ten temat?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2021, 10:50
-
Na mnie dziewczyny nie patrzcie, bo ja biorę 5mg ze względu na wadę cewy nerwowej w pierwszej ciąży...
-
Dla mnie to już nie ma takiego znaczenia, bo myślę, że nie będę się już starać. Ale stosowanie 800ug folianow lub 5mg kwasu można stosować zamiennie. Z tym, że na rynku mamy dostępne w postaci leku tylko Folik i dwa preparaty 5mg. Foliany są tylko suplementami. Tak naprawdę nie wiemy co w nich jest.
Chyba, że znalazłyście jakiś lek metylowany, to dajcie znać.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Blondyna.B jak się czujesz?
Babulka No co Ty ☹️ odpoczniesz to może zmienisz zdanie... ✊ -
czarneniebo wrote:Blondyna.B jak się czujesz?
Babulka No co Ty ☹️ odpoczniesz to może zmienisz zdanie... ✊ -
czarneniebo wrote:Blondyna.B jak się czujesz?
Babulka No co Ty ☹️ odpoczniesz to może zmienisz zdanie... ✊2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Ja dziewczyny od tego cyklu zaczęłam intensywne starania, mimo że nie wiem czy owulka była... Testy ciemnialy, ale koniec końców nie wylapalam najciemniejszego.. Nie wiem czy przegapiłam pik, czy poprostu go nie było. To 3 cykl po poronieniu, więc nie chce się mega nakręcać że się uda...
Nati, chwila moment i ty też zaczniesz starania 😍😍😍Nati94, Sylvka lubią tę wiadomość
15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Byłaś u jakiegoś lekarza, że tak się wypowiadasz na ten temat?
Nie napisałam tego po to, żeby się tu z Tobą kłócić.
Po prostu pisze to co sama się zdążyłam dowiedzieć na ten temat z wielu różnych źródeł, czy to artykułów medycznych w internecie, jak również z forum poświęconego właśnie tej mutacji. Gdzie poznałam sporą ilość historii osób z tą mutacją i na ich historii leczenia opieram puki co swoją wiedzę. Ale tak ja mówię, nie mam zamiaru się z nikim kłócić o to, bo nie po to jest to forum, tylko po to by się wspierać i wymienić doświadczeniami czy wiedzą, resztę pozostawmy lekarzom i jeśli Twój taką, a nie inna suplementację zalecił to okej, tak czy inaczej nadmiar kwasu foliowego i tak jest usuwany z moczem 🤷🏻♀️
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
Aneta2506 wrote:Ja dziewczyny od tego cyklu zaczęłam intensywne starania, mimo że nie wiem czy owulka była... Testy ciemnialy, ale koniec końców nie wylapalam najciemniejszego.. Nie wiem czy przegapiłam pik, czy poprostu go nie było. To 3 cykl po poronieniu, więc nie chce się mega nakręcać że się uda...
Nati, chwila moment i ty też zaczniesz starania 😍😍😍
Ja tez robilam testy i byly prawoe takie same kreski i koniec , nie wiem czy nie bylo owulacji czy jakJeszcze mam nadzieję -
Nelcia wrote:Ja tez robilam testy i byly prawoe takie same kreski i koniec , nie wiem czy nie bylo owulacji czy jak
Nelcia lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Aneta2506 wrote:Ja dziewczyny od tego cyklu zaczęłam intensywne starania, mimo że nie wiem czy owulka była... Testy ciemnialy, ale koniec końców nie wylapalam najciemniejszego.. Nie wiem czy przegapiłam pik, czy poprostu go nie było. To 3 cykl po poronieniu, więc nie chce się mega nakręcać że się uda...
Nati, chwila moment i ty też zaczniesz starania 😍😍😍
Aneta, trzymam kciuki ☺️ kiedy planowo testujesz?
Dziewczyny, z każdym dniem jesteśmy bliżej celu, już będzie tylko lepiej ✊jo_ana, Blondyna.B, Aneta2506 lubią tę wiadomość
-
Nati, chwila moment i ty też zaczniesz starania 😍😍😍Aneta2506 lubi tę wiadomość
-
U mnie od dwóch dni śluz rozciągliwy jak białko jajka, lekko podbarwiony na różowo, dzisiaj też bolał mnie jajnik, więc prawdopodobnie mam dni płodne, też już wyczekuje tej pierwszej miesiączki, według wyliczeń przylezie na same święta 😅
Marta88 lubi tę wiadomość
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
Jo_ana ja też się nie chce z Toba kłócić.
Najlepiej się skonsultować z lekarzem, a nie tylko wiadomości z internetu. -
Blondyna.B wrote:U mnie widziałaś jak zdjęcie wstawiłam, że te kreski nie były tak samo intensywne, że za jednym i drugim razem trochę brakowało a i tak temperatura skakała ☺️
19.12., może coś jak zatrybi to będzie już widać 🤔😀
Mam ogromną nadzieję że do owulacji jednak doszło, jak nic nie będzie to na pewno styczeń i luty pochodzę do ginekologa na monitoring żeby zobaczyć czy mam w ogóle owulację, czy trzeba jednak ta prolaktyne trochę obniżyć 🙂Nati94 lubi tę wiadomość
15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Aneta, trzymam kciuki ☺️ kiedy planowo testujesz?
Dziewczyny, z każdym dniem jesteśmy bliżej celu, już będzie tylko lepiej ✊
Ja niestety jestem coraz bliżej załamania:( przestałam wierzyć że zajdę w ciążę.
We wtorek ide do jakiegoś ginekologa ze "znany lekarz".
Znowu krwawię.
Jeśli diagnoza się potwierdzi i mam PCOS ... to ja nie wiem jak ja to zniosę było dobrze i skąd mi się to wzięło?
Przejrzałam forum i mało jest o tym wpisów:(👱♀️ 94
❌ AMH 51,19 pmol/l ❌PCOS ❌LH/FSH 1.9
🧔 92
❌ Teratozoospermia (2%) -> 1%
💛 Początek starań -> maj 2021
😔 Wrzesień 2021 - cykl bezowulacyjny, torbiel na jajniku
🥳 Październik 2021 - ⏸️
💔 Listopad - 18.11 - puste jajo - 27.11 - poronienie
😔 Styczeń 2022 - 14.01.22 - torbiel na prawym jajniku
💛Luty 2022 - wracamy do starań 💛
⏸️ 21.03.22 ⏸️
🍀02.04.22 - beta HCG 13096,46 🍀
-
Jc94 wrote:Ja niestety jestem coraz bliżej załamania:( przestałam wierzyć że zajdę w ciążę.
We wtorek ide do jakiegoś ginekologa ze "znany lekarz".
Znowu krwawię.
Jeśli diagnoza się potwierdzi i mam PCOS ... to ja nie wiem jak ja to zniosę było dobrze i skąd mi się to wzięło?
Przejrzałam forum i mało jest o tym wpisów:(2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Jc, ja dziś znowu trochę plamię na brązowo, niewiele ale coś leci. Nawet raz troszeczkę krwi wyszło. W sumie nie wiem, co jest grane, ale nie tracę nadziei, a jak nie teraz to styczeń,luty albo inny miesiąc, byle zdrowo.
Zarazem ciemnieją mi testy ovu, wcześniej robiłam raz i były jasne kreski, kilka dni temu a dziś już tak. Jak myślicie, ile jeszcze może być przypuszczalnie do ovu, bo mi się wydaje, że kilka dni max, a we wtorek lekarz.
Od razu mówię, że dawno nie robiłam testów owu i nie mam żadnych porównań, nie pamiętam dobrze w jakim tempie ciemniały a niektóre z Was są na bieżąco ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2021, 19:19
-
Robilam tylko prolaktyne. Bo wyczytałam że za wysoka hamuje owulacje i później tez sprawdzalam progesteron.
Moja lekarz nic mi nigdy nie zleciła.
Mam żal do siebie że szukałam innej wtedy. Ale wszyscy mówili że przesadzam że staram się dopiero kilka miesięcy a już wymyślam.👱♀️ 94
❌ AMH 51,19 pmol/l ❌PCOS ❌LH/FSH 1.9
🧔 92
❌ Teratozoospermia (2%) -> 1%
💛 Początek starań -> maj 2021
😔 Wrzesień 2021 - cykl bezowulacyjny, torbiel na jajniku
🥳 Październik 2021 - ⏸️
💔 Listopad - 18.11 - puste jajo - 27.11 - poronienie
😔 Styczeń 2022 - 14.01.22 - torbiel na prawym jajniku
💛Luty 2022 - wracamy do starań 💛
⏸️ 21.03.22 ⏸️
🍀02.04.22 - beta HCG 13096,46 🍀