X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    No homocysteina trochę do zbicia więc warto wziąć i metyle.
    Jaką dawkę tam masz kwasu?
    Tam jest 300 ug metylowanego kwasu + 5 mg zwykłego by było tego na recepte.

Wczesniej bralam pregne start i w ciazy zmienilam na folik zwykly. Ciekawe jaka homocysteine mialam przy tej pregnie i czy to przez folik skoczyla.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Tam jest 300 ug metylowanego kwasu + 5 mg zwykłego by było tego na recepte.

Wczesniej bralam pregne start i w ciazy zmienilam na folik zwykly. Ciekawe jaka homocysteine mialam przy tej pregnie i czy to przez folik skoczyla.
    Może po prostu była za mała dawka.. spokojnie możesz brać i ten drugi suplement

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Może po prostu była za mała dawka.. spokojnie możesz brać i ten drugi suplement
    Dziękuję, tak zrobię. ❤
    I mężowi ten fertiman plus wcisnę.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Kala19 Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2021, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dalej czekam na poronienie 😑wczoraj znowu zrobiłam badania i progesteron spadł mi do 5 ale beta po wcześniejszym spadku już 2 raz wzrosła o 40 % (obecnie mam 328) 😕 Napisałam SMS-a do lekarki a ta aż zadzwoniła że mam się pilnie umówić na wizytę... więc dziś byłam i endometrium 13, ciałko żółte w jajniku, niestety w macicy brak zarodka, na szczęście w jajowodach też nic nie widać. Kolejna wizyta w pon. Mam nadzieję że beta nie wzrośnie bo inaczej zacznie się szukanie gdzie się zarodek zadomowił 😣 i to wszystko przed świętami 🙄
    I pomyśleć że od początku grudnia miałam zacząć stymulacje do ostatniego w życiu in vitro, a przez tą niespodziewaną "naturalną"ciążę wszystko się zepsuło i opóźni o tyle że pewnie trzeba będzie się pogodzić ze to już koniec starań 😢
    Mam jeszcze nadzieję, że to się jednak samo rozwiąże i że to cb a nie cp bo strasznie nie chcę iść do szpitala. Nie dość że obecnie w ogóle problem się do niego dostać to jeszcze u mnie poza partnerem nikt nic nie wie i chce by tak zostało.

• Babulka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala trzymam kciuki, żeby to niw była ciąża pozamaciczna. Przy takiej becie to zwykle nie widać pęcherzyka.
    A czemu już nie będziecie mogli podejść do ivf?

Dziewczyny przetrzasnelam internet i pubmed i okazało się że rzeczywiście istnieje związek pomiedzy polimorfizmem MTHFR a ryzykiem urodzenia dziecka z ZD. Szczęśliwie utrzymanie odpowiednich poziomów witamin i metylacji zmniejsza to ryzyko.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Nati94 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Test bobo negatywny i prawie całkowite ustąpienie krwawieniu- tzn lekko pobrudziłam wkładkę raz przez cały dzień 😳 to chyba była @ i chyba się oczysciłam 🥳

czarneniebo, Blondyna.B, Kargo31, jo_ana, Jc94, Ivanka93, Nelcia, Aneta2506 lubią tę wiadomość

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala19 wrote:
    Dziewczyny, dalej czekam na poronienie 😑wczoraj znowu zrobiłam badania i progesteron spadł mi do 5 ale beta po wcześniejszym spadku już 2 raz wzrosła o 40 % (obecnie mam 328) 😕 Napisałam SMS-a do lekarki a ta aż zadzwoniła że mam się pilnie umówić na wizytę... więc dziś byłam i endometrium 13, ciałko żółte w jajniku, niestety w macicy brak zarodka, na szczęście w jajowodach też nic nie widać. Kolejna wizyta w pon. Mam nadzieję że beta nie wzrośnie bo inaczej zacznie się szukanie gdzie się zarodek zadomowił 😣 i to wszystko przed świętami 🙄
    I pomyśleć że od początku grudnia miałam zacząć stymulacje do ostatniego w życiu in vitro, a przez tą niespodziewaną "naturalną"ciążę wszystko się zepsuło i opóźni o tyle że pewnie trzeba będzie się pogodzić ze to już koniec starań 😢
    Mam jeszcze nadzieję, że to się jednak samo rozwiąże i że to cb a nie cp bo strasznie nie chcę iść do szpitala. Nie dość że obecnie w ogóle problem się do niego dostać to jeszcze u mnie poza partnerem nikt nic nie wie i chce by tak zostało.
    Kurczę, przykro mi..trzymaj się ✊

age.png

💔11.2021 synek
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:
    Test bobo negatywny i prawie całkowite ustąpienie krwawieniu- tzn lekko pobrudziłam wkładkę raz przez cały dzień 😳 to chyba była @ i chyba się oczysciłam 🥳
    Super! Piona ja też dzis skończyłam 🙏

Nati94, czarneniebo lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Nati94 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Super! Piona ja też dzis skończyłam 🙏
    Jeszcze niech mi tylko lekarz potwierdzi, że jest ok i czekam na owu i działamy. No i acard i heparyna, bez tego nie wyjdę(on mi wystawi receptę od razu czy musimy czekać na II?)

To obie odczuwamy już ulgę 🥳

Babulka lubi tę wiadomość

age.png

💔11.2021 synek
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u hematologa. Na Mthfr 1298a>C heterozygotyczny zalecił WYSOKIE DAWKI kwasu foliowego. Na PAI hetero powiedział, że czasami zalecają heparyne. Ale z tego co wywnioskowałam gdybym miała pai i inne badania ok to by mi nie zalecił heparyny. Z względu na obecny antykoagulant toczniowy zalecił w ciąży profilaktyczne dawki heparyny podskórnie po sprawdzeniu antytrombiny III.
    W szoku był, że miałam wszystkie badania..mógł ocenić wszystko odrazu. Dzięki dziewczyny ❤️❤️ dzięki tym wszystkim informacja na ovu nie muszę iśc do niego drugi raz. . Wszystko załatwione za pierwszym podejściem. Tylko tego jednego badania nie miałam antytrombiny III. Muszę je zrobić. Co do konkretnych dawek to ginekolog ma podjąć decyzję. Zalecił również wizytę u reumatologa. Antykoagulant toczniowy często jest w parze z rumieniem układowym.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolona mimo, że pierwsze wrażenie takie, że wyglądał na niemiłego. Starszy lekarz. Chyba ponad 70 miał.
    Trochę mnie pocieszył, powiedział, że jego zdaniem to jeszcze musiał być jakiś powód, że tak się stało, że to to za mało.. Czyli wada genetyczna. Myślałam, że jestem zdrowa, a on mi na to, że jest takie powiedzonko w medycynie '' nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdiagnozowani''..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 21:48

Blondyna.B, Nati94, Tony, Nelcia, Aneta2506 lubią tę wiadomość

♀️96

💔10.2021 poronienie zatrzymane 7/9 tc 💔

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌Zespół antyfosfolipidowy
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:
    Jeszcze niech mi tylko lekarz potwierdzi, że jest ok i czekam na owu i działamy. No i acard i heparyna, bez tego nie wyjdę(on mi wystawi receptę od razu czy musimy czekać na II?)

To obie odczuwamy już ulgę 🥳
    Różnie lekarze przepisują, ale zwykle po pozytywnym teście. Jeszcze zależy jakie są wskazania.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarneniebo wrote:
    Jestem po wizycie u hematologa. Na Mthfr 1298a>C heterozygotyczny zalecił WYSOKIE DAWKI kwasu foliowego. Na PAI hetero powiedział, że czasami zalecają heparyne. Ale z tego co wywnioskowałam gdybym miała pai i inne badania ok to by mi nie zalecił heparyny. Z względu na obecny antykoagulant toczniowy zalecił w ciąży profilaktyczne dawki heparyny podskórnie po sprawdzeniu antytrombiny III.
    W szoku był, że miałam wszystkie badania..mógł ocenić wszystko odrazu. Dzięki dziewczyny ❤️❤️ dzięki tym wszystkim informacja na ovu nie muszę iśc do niego drugi raz. . Wszystko załatwione za pierwszym podejściem. Tylko tego jednego badania nie miałam antytrombiny III. Muszę je zrobić. Co do konkretnych dawek to ginekolog ma podjąć decyzję. Zalecił również wizytę u reumatologa. Antykoagulant toczniowy często jest w parze z rumieniem układowym.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolona mimo, że pierwsze wrażenie takie, że wyglądał na niemiłego. Starszy lekarz. Chyba ponad 70 miał.
    Trochę mnie pocieszył, powiedział, że jego zdaniem to jeszcze musiał być jakiś powód, że tak się stało, że to to za mało.. Czyli wada genetyczna. Myślałam, że jestem zdrowa, a on mi na to, że jest takie powiedzonko w medycynie '' nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdiagnozowani''..
    Czyli też dostałaś 5mg kwasu foliowego?
    U mnie wyszło chyba to samo co u Ciebie z mutacji a poroniłam z przyczyny wady genetycznej także pewnie lekarz ma racje.
    Co do ludzi niezdiagnozowanych to też się zgadzam.
    Mi lekarz też powiedział "nie leczymy wyniku, tylko pacjenta".

Tony, czarneniebo lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• jo_ana Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2021, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:

Też dzisiaj zrobiłam test i też negatywny, 2 tygodnie po zabiegu i miesiąc od poronienia. Chyba szybko spadła ta beta?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 23:38

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, tak 5 mg.

Babulka lubi tę wiadomość

♀️96

💔10.2021 poronienie zatrzymane 7/9 tc 💔

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌Zespół antyfosfolipidowy
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Też dzisiaj zrobiłam test i też negatywny, 2 tygodnie po zabiegu i miesiąc od poronienia. Chyba szybko spadła ta beta?
    U Ciebie szybciej bo po zabiegu, u mnie się wlekło 5 tygodni..dobrze, że już po

age.png

💔11.2021 synek
  • Tony Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chciałam się tylko pochwalić, że udało mi się "urodzić" duży skrzep który mi zalegał w macicy i dzięki temu uniknęłam zabiegu (strasznie się go bałam), macica się ładnie oczyszcza, wszystko idzie w dobrym kierunku :) w poniedziałek mam kontrolę. Jestem tydzień po poronieniu, beta wynosi obecnie 700, to wg was ok?

Czekam na wyniki homocysteiny i testów genetycznych

Blondyna.B, czarneniebo lubią tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Jc94 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Wygląda na to że u mnie też koniec. Wczoraj z mężem pozwoliliśmy sobie na małe szaleństwo 😈

Z lekarzem poczekam do 20.12. Za dużo ostatnio mam tego biegania - krew, mocz, posiew... będzie co będzie.
    Bardziej boję się o wyniki badań nasienia 😔

Cieszę się że u Was też sytuacja już lepiej wygląda.

👱‍♀️ 94
    ❌ AMH 51,19 pmol/l ❌PCOS ❌LH/FSH 1.9

🧔 92
    ❌ Teratozoospermia (2%) -> 1%

💛 Początek starań -> maj 2021
    😔 Wrzesień 2021 - cykl bezowulacyjny, torbiel na jajniku
    🥳 Październik 2021 - ⏸️
    💔 Listopad - 18.11 - puste jajo - 27.11 - poronienie
    😔 Styczeń 2022 - 14.01.22 - torbiel na prawym jajniku
    💛Luty 2022 - wracamy do starań 💛
    ⏸️ 21.03.22 ⏸️
    🍀02.04.22 - beta HCG 13096,46 🍀
    p19u43r8e3z63ea2.png
  • Nelcia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Dziewczyny chciałam się tylko pochwalić, że udało mi się "urodzić" duży skrzep który mi zalegał w macicy i dzięki temu uniknęłam zabiegu (strasznie się go bałam), macica się ładnie oczyszcza, wszystko idzie w dobrym kierunku :) w poniedziałek mam kontrolę. Jestem tydzień po poronieniu, beta wynosi obecnie 700, to wg was ok?

Czekam na wyniki homocysteiny i testów genetycznych

Moglas miec wysoka na starcie, ja tydzien po 10 dni po mialam bete 40. Musisz konstrolowac co tydzien czy spada

Tony lubi tę wiadomość

Jeszcze mam nadzieję
  • Nelcia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarneniebo wrote:

Tez mam heterozygotyczny, a jak duze te dawki i jakiego kwasu foliowego?

Jeszcze mam nadzieję
  • Nelcia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala19 wrote:

Trzymam kciuki zeby to nie byla pm.

Jeszcze mam nadzieję
‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ