Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja miałam wizytę podczas krwawienia. USG było przeprowadzone normalnie, jedynie doktor jak założyła wziernik to powiedziała że szyjki za bardzo nie może obejrzeć bo jest krew 😉👩❤️👨 31&35
💔 15.05.25 6/9 tydz.
Mutacja PAI-1 w układzie homozygotycznym 🧬
Streptococcus agalactiae - posiew dodatni 🦠
APS wykluczony ✅
Celiakia wykluczona ✅
TSH, Progesteron, Estradiol, Prolaktyna ⏳
Badanie komputerowe nasienia ⏳
Fragmentacja DNA plemników ⏳ -
Hej dziewczyny, w końcu weekend więc można nadrobić zaległości i doczytać co u Was 😘
Fajnie, że jest opcja robienia badań w labie przyszpitalnym ale czasami niektóre badania są o dziwo droższe niż właśnie w Diagno albo Alabie. No i też nie wszystkie badania są wykonywane, jak sprawdzałam u siebie w mieście to niektórych genetycznych nie robili.
Ja dostałam swoje wyniki i o ile zespół antyfosfolipidowy i p/ciała ANA są ujemne to wyszły mi w trombofilii mutacje w PAI-1, MTHFR C677T (hetero) oraz V R2 ale to ostatnie ponoć nieistotne bo nie mam mutacji V LEIDEN. Czuję, że czeka mnie doktoryzowanie się w kolejnym obszarze, umówiłam się już z immunologiem ale zastanawiam się czy to temat dla tego specjalisty.
Piszecie tu o homocysteinie - nigdy nie badałam a wychodzi na to, że chyba powinnam 🤔6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
Ponowne starania sierpień/wrzesień 2025 🍀🌈
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Cykle ~27 dni
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
📌PAI-1 4G/4G (homo)
📌 MTHFR C677T (hetero)
*Zespół APS - ujemny
*p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
*Homocysteina ✅
*Białko C&S, antytrombina ✅
*TSH ✅
💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno
On:
Seminogram w normie poza:
*DFI 29%
*Aglutynacja II
💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg -
emciak wrote:Hej dziewczyny, w końcu weekend więc można nadrobić zaległości i doczytać co u Was 😘
Fajnie, że jest opcja robienia badań w labie przyszpitalnym ale czasami niektóre badania są o dziwo droższe niż właśnie w Diagno albo Alabie. No i też nie wszystkie badania są wykonywane, jak sprawdzałam u siebie w mieście to niektórych genetycznych nie robili.
Ja dostałam swoje wyniki i o ile zespół antyfosfolipidowy i p/ciała ANA są ujemne to wyszły mi w trombofilii mutacje w PAI-1, MTHFR C677T (hetero) oraz V R2 ale to ostatnie ponoć nieistotne bo nie mam mutacji V LEIDEN. Czuję, że czeka mnie doktoryzowanie się w kolejnym obszarze, umówiłam się już z immunologiem ale zastanawiam się czy to temat dla tego specjalisty.
Piszecie tu o homocysteinie - nigdy nie badałam a wychodzi na to, że chyba powinnam 🤔
Imunolog to dobry kierunek, mój lekarz od razu po poronieniu kazał zapisać się na wizytę do dobrego specjslisty. W przyszłym tyg. pierwsza wizyta mam nadzieje że to coś da🤞🏻emciak lubi tę wiadomość
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
-10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
-11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione -
Emciak pisałam parę wiadomości wcześniej- ja mam też tę mutację PAI-1 i MTHFR - obie w wersji hetero. Miałam we wtorek konsultacje z dr Jarosz (polecaną immunolog na wątku "starania z pomocą medyczną"). Jak dobrze pamietam PAI-1 hetero występuje u ok. 50% osób, a ta MTHFR u 40%, więc same w sobie nie wpływają dosłownie na nic, nie ma potrzeby brać na to heparyny. Taka konieczność jest wtedy kiedy wyjdą dodatkowo nieprawidlowo wyniki homocysteiny (ja miałam ok 6, norma do 8-10- wiec to tez nie jest wskazanie) lub białka c i s. Tych badań nie miałam zrobionych i immunolog kazała je dorobić i dosłać wyniki. Myślę, że jeżeli chciałabyś się wybrać do immunologa, to dobrze mieć te badania zrobione przed wizytą. Ja ich nie zrobiłam, bo czytałam w necie że trzeba odczekać min. 6 tyg od poronienia- dr to zdementowała i mozna robić od razu.
emciak, Claudie_28, Kata3333 lubią tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
-10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
-11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
-2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
AMH 7,34, Cross-match 30,2%
-25.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03 I FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.04 II FET (leki jak wyżej)❌️
-08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 21dpt 💔
Zostały ❄️❄️ -
Mq1991 wrote:Teoretycznie nawet niekotrzy lekarze mowią ze do 8 najlepiej 🫣 ale do 10 też dobra 😊
Ach ta technologia 😅 napisałam że ponoć idealnie w kontekście ciąży, żeby homocysteina była poniżej 8, ale 8 i nawias dało mi🤭 dlatego też daję sobie miesiąc na zbicie poniżej 8, mam nadzieję że się uda! 🙂
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc) -
Stokrotka94 wrote:Mq1991, o dzięki! Mają te badania i rzeczywiście sporo taniej - 190 zł a w diagnostyce 370.
Regina, ja dostałam okres 38 dnia po poronieniu, miałam też łyżeczkowanie. Pierwszego dnia było troszkę krwi a drugiego miałam wrażenie że tylko chodzę do łazienki i zmieniam podpaski. Co najlepsze okres dostałam 21 czerwca i jeszcze mam minimalne ilości starej krwi. Czyli krwawienie jest również długie jak to podczas poronienia. Jestem ciekawa czy kolejny okres będę miała równie "imponujący". Tak się zastanawiam czy może nie chodzi o grubość endometrium bo lekarz mówił że miałam w ciąży ogromne.
Ogromne endometrium, a pamiętasz ile? U mnie też przy poronieniu mówił, że jest grube, a na następny dzień po indukcji poronienia miałam 3 cm, co było wskazaniem do łyżeczkowania. Obawiam się, że mój okres nadejdzie późno i będzie przez to trwał wieki 🥲👩❤️👨 ‘92 & ‘89
06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc) -
Jusia92 wrote:Ach ta technologia 😅 napisałam że ponoć idealnie w kontekście ciąży, żeby homocysteina była poniżej 8, ale 8 i nawias dało mi
🤭 dlatego też daję sobie miesiąc na zbicie poniżej 8, mam nadzieję że się uda! 🙂
Jusia92 lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
-08.03 I FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 21dpt 💔
Zostały ❄️❄️ -
Pamiętacie ile dni trwała wasza pierwsza miesiączka po poronieniu? U mnie wcześniej standardowo trwała do max7dni. Teraz mija mi 9dzień i jak na złość zdarza się że prawie cały dzień mam czyste wkładki, i nie spodziewanie odpala się znowu i jest czerwona 🩸.31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
-10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
-11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione -
Hej Dziewczyny.
Znowu nie było mnie kilka dni na Forum i miałam naprawdę sporo do nadrobienia. Przede wszystkim bardzo mi przykro że znowu pojawiły się tutaj nowe osoby dotknięte tą straszną stratą. Bardzo was wszystkich przytulam.
M_onia Zuzii i Plamka Moje gratulacje dziewczyny. Musimy być dobrej myśli chociaż z własnego doświadczenia wiem że jest to ciężkie. A jeżeli chodzi o loty ja osobiście bym się na początku ciąży nie zdecydowała. Na początku źle się czułam. Od 6 tc zaczęła się tragedia. Mdłości wymioty a jak było lepiej to spałam 🫣 W moim przypadku wyjazd byłby stratą czasu i pieniędzy. Najlepiej się śpi w własnym łóżku a wymiotuję nad własną toaleta😂 właściwie dopiero od 13 tygodnia zaczęłam się czuć lepiej.
Sysia Chyba ty pisałaś o koszt badań w Polsce. Ja jestem ubezpieczona w Niemczech. I w moim przypadku funkcjonuje to tak że jeżeli idę w Polsce do lekarza lub robię badania które ten lekarz mi zleca to wtedy koszty przejmuje niemiecka kasa chorych. Niestety tylko w części ale zawsze coś. Muszę mieć zawsze rachunek z dokładnym opisem co było robione. Radziłabym się żebyś zgłosiła się do swojej kasy chorych i dopytała co i jak.Sysia87 lubi tę wiadomość
👱87
🧑🦱84
01.25 9tc 💔
08.04.25 mamy pęcherzyk 😍
08.05. Mamy jednak 2 bąbelki z bijącymi serduszkami 😍😍😍
22.05 9tc 💔jeden aniołek - zostało tylko ❤️
18.05 13 tc bąbelek zdrowy ☺️ -
Katasiunia wrote:Hej Dziewczyny.
Znowu nie było mnie kilka dni na Forum i miałam naprawdę sporo do nadrobienia. Przede wszystkim bardzo mi przykro że znowu pojawiły się tutaj nowe osoby dotknięte tą straszną stratą. Bardzo was wszystkich przytulam.
M_onia Zuzii i Plamka Moje gratulacje dziewczyny. Musimy być dobrej myśli chociaż z własnego doświadczenia wiem że jest to ciężkie. A jeżeli chodzi o loty ja osobiście bym się na początku ciąży nie zdecydowała. Na początku źle się czułam. Od 6 tc zaczęła się tragedia. Mdłości wymioty a jak było lepiej to spałam 🫣 W moim przypadku wyjazd byłby stratą czasu i pieniędzy. Najlepiej się śpi w własnym łóżku a wymiotuję nad własną toaleta😂 właściwie dopiero od 13 tygodnia zaczęłam się czuć lepiej.
Sysia Chyba ty pisałaś o koszt badań w Polsce. Ja jestem ubezpieczona w Niemczech. I w moim przypadku funkcjonuje to tak że jeżeli idę w Polsce do lekarza lub robię badania które ten lekarz mi zleca to wtedy koszty przejmuje niemiecka kasa chorych. Niestety tylko w części ale zawsze coś. Muszę mieć zawsze rachunek z dokładnym opisem co było robione. Radziłabym się żebyś zgłosiła się do swojej kasy chorych i dopytała co i jak.
O super, dobrze wiedzieć. Zapytam w takim razie w swojej ubezpieczalni czy zwracają chociaż część kosztów badań👩🦰 38
🧔♂️38
2017 rozpoczęcie starań z przerwą
11.2023 ponowne starania
Pół roku z letrozolem ❌
11.2024 gonal f+ ovitrelle ✅
06.12.24 ⏸️
17.12.24 poronienie 💔
02.25 gonal f +ovitrelle❌
04.25 gonal f + ovitrelle ✅
09.05.25 ⏸️
10.06.25 pierwsze USG (puste jajo płodowe)
17.06.25 kolejne USG brak zarodka i wywołanie poronienia lekami 💔 -
Mq1991 wrote:Emciak pisałam parę wiadomości wcześniej- ja mam też tę mutację PAI-1 i MTHFR - obie w wersji hetero. Miałam we wtorek konsultacje z dr Jarosz (polecaną immunolog na wątku "starania z pomocą medyczną"). Jak dobrze pamietam PAI-1 hetero występuje u ok. 50% osób, a ta MTHFR u 40%, więc same w sobie nie wpływają dosłownie na nic, nie ma potrzeby brać na to heparyny. Taka konieczność jest wtedy kiedy wyjdą dodatkowo nieprawidlowo wyniki homocysteiny (ja miałam ok 6, norma do 8-10- wiec to tez nie jest wskazanie) lub białka c i s. Tych badań nie miałam zrobionych i immunolog kazała je dorobić i dosłać wyniki. Myślę, że jeżeli chciałabyś się wybrać do immunologa, to dobrze mieć te badania zrobione przed wizytą. Ja ich nie zrobiłam, bo czytałam w necie że trzeba odczekać min. 6 tyg od poronienia- dr to zdementowała i mozna robić od razu.38.5l
AMH 01.25 - 3.57 ng/ml
Owulacje własne ✅️
ANA, LA, RF, ASA ujemne ✅️
Trombofilia - PAI-1 homozygota❌️ reszta ✅️
Kariotyp ✅️
Kir Bx
Biopsja endo - stan zapalny przeleczony
MUCHA ✅️
Czynnik męski: morfologia 0-1%, DFI 45% -> 15%
cross-match 28.8%
2024: puste jajo, biochem
05.25 - kwalifikacja ivf
1️⃣ 02.06.25 - 💉 Bemfola 150 + Mensinorm 75 + Orgalutran
13.06.25 - punkcja:🥚x10 z tego 6 🆗️
19.06.25 - ❄️❄️❄️
niebadane: 3.2.2, 3.2.2
prawidłowy po PGTa - 5.1.1 -
_Qlka_ wrote:Hmm, a jesli ktos ma tylko mutacje PAI ale w wersji homo, czyli tej gorszej? Mam acard 75 ale zastanawiam sie, czy to nie za malo 🤔👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
Zostały ❄️❄️ -
Jusia92 wrote:Ogromne endometrium, a pamiętasz ile? U mnie też przy poronieniu mówił, że jest grube, a na następny dzień po indukcji poronienia miałam 3 cm, co było wskazaniem do łyżeczkowania. Obawiam się, że mój okres nadejdzie późno i będzie przez to trwał wieki 🥲
Qlka, ja też mam PAI homo i to jest gorsza wersja bo mutacja jest na obydwu allelach w tym genie. Hetero jest tylko w jednym.👩❤️👨 31&35
💔 15.05.25 6/9 tydz.
Mutacja PAI-1 w układzie homozygotycznym 🧬
Streptococcus agalactiae - posiew dodatni 🦠
APS wykluczony ✅
Celiakia wykluczona ✅
TSH, Progesteron, Estradiol, Prolaktyna ⏳
Badanie komputerowe nasienia ⏳
Fragmentacja DNA plemników ⏳ -
Mq1991 zaintrygowałaś mnie tym, że nie trzeba czekać na badania imunologiczne po poronieniu. Będe chciała na pewno zrobić zespół antyfosfolipidowy ale myślałam, że muszę czekać z 4 tygodnie, a tu proszę jest inaczej. A wiesz jak to jest z badaniem KIR? W ogóle to dr Jarosz zajmuje sie tylko parami które starają się za pomocą invitro? Cały czas kminie do jakiego imunologa się zapisać. Chciałabym pójść do lekarza już z jakimś wynikiem a na imunologię się trochę czeka👧35 🧑35
Starania styczeń 2024
💔5/6tydzień poronienie samoistne sierpień 2024
💔8tydzień indukcja+łyżeczkowanie czerwiec 2025
Histeroskopia polipa, hsg - drożne kwiecień 2025 -
Kata3333 wrote:Mq1991 zaintrygowałaś mnie tym, że nie trzeba czekać na badania imunologiczne po poronieniu. Będe chciała na pewno zrobić zespół antyfosfolipidowy ale myślałam, że muszę czekać z 4 tygodnie, a tu proszę jest inaczej. A wiesz jak to jest z badaniem KIR? W ogóle to dr Jarosz zajmuje sie tylko parami które starają się za pomocą invitro? Cały czas kminie do jakiego imunologa się zapisać. Chciałabym pójść do lekarza już z jakimś wynikiem a na imunologię się trochę czeka
Z KIR tym bardziej nie trzeba czekac, bo to są badania genetyczne i są niezmienne przez całe życietakże to też na spokojnie możesz badać. Dr Jarosz prowadzi też pary starające się naturalnie, ale nie mam zbyt dużego doświadczenia, bo ja trafiłam do niej dopiero przy IVF.
Kata3333 lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
Zostały ❄️❄️ -
Mq1991 wrote:Tak, dr twierdzi, ze jezeli wyjdzie cos nie tak, to niezaleznke od tego ile czasu minelo od poronienia.
Z KIR tym bardziej nie trzeba czekac, bo to są badania genetyczne i są niezmienne przez całe życietakże to też na spokojnie możesz badać. Dr Jarosz prowadzi też pary starające się naturalnie, ale nie mam zbyt dużego doświadczenia, bo ja trafiłam do niej dopiero przy IVF.
Dzięki, mi to się już chrzani w głowie co kiedy można robić. Dałabym sobie głowe na pieniek, że przeczytałam o KIRach -trzeba odczekać 6 tygodni😅 a tu faktycznie nie ma znaczenia. Podpowiedzcie mi dziewczyny bo widzę że KIR robią z krwi albo wymaz? Co jest lepsze? Czy to jeden czort?👧35 🧑35
Starania styczeń 2024
Hej. Jestem tu nowa. Miałam ostatnio dwa samoistne poronienia. Pierwszy raz nie byłam pewna.. czy to, to.. czułam się ciążowo, ale testy nie wychodziły mi pozytywne, tylko jeden.. więc nie wiedziałam czy brać to na poważnie. Ale miałam duży "okres" więc moje domysły były takie, że jednak coś zaczęło się tworzyć, ale się nie udało. Jednak nie robiłam badań. Odpuściłam. Stwierdziłam, że wezmę się za siebie, zaczęłam lepiej jeść, brać suple, ćwiczyć.. pomyślałam że muszę wzmocnić organizm. Niestety to nie miało znaczenia. Po odczekaniu dwóch miesięcy i tych wszystkich moich zabiegów znowu to samo ale tym razem zrobiłam betę, testy wyszły pozytywne. Znowu się oczyszczam. Teraz jestem pewna że w tedy bylo to samo. W tym cyklu co się staraliśmy zapisywałam wszystko. Sluz, tętno, nastrój.. zrobiłam też badania progesteronu. Wyglądał ładnie po owulacji. Niestety jak robiłam bety to spadł. Byłam nawet w szpitalu, ale nie potraktowali mnie poważnie. Nie dali mi na podtrzymanie. Wyszedł 6.33 później już zleciał sam. Jutro dopiero idę do lekarza. Nie wiem czemu tak się dzieje. Podejrzewam, że przez niską ferrytyne i lekko podwyższone wyniki tarczycy. Ale w ciąży z córką miałam ten sam zestaw objawów. Skacze mi od razu ta tarczyca..
Jestem skołowana. Nie wiem co dalej. Gdzie szukać odpowiedzi i jak długo będzie trzeba czekać na zielone światło od lekarza.
Jest to trudne uczucie, że dwa potencjalne życia.. w tak krótkim czasie nie dałam rady utrzymać. -
Kata ja KIRy robiłam w ALABIE z krwi. Akurat trafiłam jakąś promkę chyba -30%. Nawet nie wiedziałam że można wymaz 🤔👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
Zostały ❄️❄️ -
Mq1991 wrote:Kata ja KIRy robiłam w ALABIE z krwi. Akurat trafiłam jakąś promkę chyba -30%. Nawet nie wiedziałam że można wymaz 🤔
Na testDna można poprzez wymaz z policzka i tak się zastanawiam od czego to zależy. Zdzwonie jutro do labo przyszpitalnego i zobaczę czy robią to badanie u nich. Jak nie to pewnie skorzystam z Alabu bo mają kod 25% i wyjdzie z 850zł.👧35 🧑35
Starania styczeń 2024
Kata3333 wrote:Na testDna można poprzez wymaz z policzka i tak się zastanawiam od czego to zależy. Zdzwonie jutro do labo przyszpitalnego i zobaczę czy robią to badanie u nich. Jak nie to pewnie skorzystam z Alabu bo mają kod 25% i wyjdzie z 850zł.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 19:02
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
Zostały ❄️❄️