X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • emciak Autorytet

Wysłany: 6 lipca, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli92 wrote:
    Hej. Jestem tu nowa. Miałam ostatnio dwa samoistne poronienia. Pierwszy raz nie byłam pewna.. czy to, to.. czułam się ciążowo, ale testy nie wychodziły mi pozytywne, tylko jeden.. więc nie wiedziałam czy brać to na poważnie. Ale miałam duży "okres" więc moje domysły były takie, że jednak coś zaczęło się tworzyć, ale się nie udało. Jednak nie robiłam badań. Odpuściłam. Stwierdziłam, że wezmę się za siebie, zaczęłam lepiej jeść, brać suple, ćwiczyć.. pomyślałam że muszę wzmocnić organizm. Niestety to nie miało znaczenia. Po odczekaniu dwóch miesięcy i tych wszystkich moich zabiegów znowu to samo ale tym razem zrobiłam betę, testy wyszły pozytywne. Znowu się oczyszczam. Teraz jestem pewna że w tedy bylo to samo. W tym cyklu co się staraliśmy zapisywałam wszystko. Sluz, tętno, nastrój.. zrobiłam też badania progesteronu. Wyglądał ładnie po owulacji. Niestety jak robiłam bety to spadł. Byłam nawet w szpitalu, ale nie potraktowali mnie poważnie. Nie dali mi na podtrzymanie. Wyszedł 6.33 później już zleciał sam. Jutro dopiero idę do lekarza. Nie wiem czemu tak się dzieje. Podejrzewam, że przez niską ferrytyne i lekko podwyższone wyniki tarczycy. Ale w ciąży z córką miałam ten sam zestaw objawów. Skacze mi od razu ta tarczyca..
    Jestem skołowana. Nie wiem co dalej. Gdzie szukać odpowiedzi i jak długo będzie trzeba czekać na zielone światło od lekarza.

Jest to trudne uczucie, że dwa potencjalne życia.. w tak krótkim czasie nie dałam rady utrzymać.
    Hej kochana, bardzo mi przykro, że przez to przechodzisz. W którym tygodniu ciąży doszło u Ciebie do straty? Jeżeli chcesz się przebadać to koniecznie poczytaj kilka stron do tyłu, dziewczyny wymieniają jakie badania najlepiej wykonać. No i skonsultuj się z jakimś dobrym ginekologiem, na pewno podpowie co robić dalej. Na pewno boli to co przechodzimy ale nie poddawaj się 😌

6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
    Ponowne starania sierpień/wrzesień 2025 🍀🌈

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
    *Homocysteina ✅
    *Białko C&S, antytrombina ✅
    *TSH ✅
    💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno

On:
    Seminogram w normie poza:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
    💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg
  • Kata3333 Koleżanka

Wysłany: 6 lipca, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Chcesz od razu z HLA-C robic? Mi dr nie kazała tego dorabiać. Nie wiem od czego to zależy..

Hmm myślałam, że HLA-C jest konieczny przy KIR.

👧35 🧑35
    Starania styczeń 2024
    💔5/6tydzień poronienie samoistne sierpień 2024
    💔8tydzień indukcja+łyżeczkowanie czerwiec 2025

Histeroskopia polipa, hsg - drożne kwiecień 2025
  • Kata3333 Koleżanka

Wysłany: 6 lipca, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli92 mi również jest bardzo przykro, że Cię to spotkało.
    Ja po drugim poronieniu, które miało miejsce 1,5 tygodnia temu, zrobiłam kariotypy z mężem, badanie na trombofilie, będę robić zespół antyfosfolipidowy, Kir, homocysteinę. Chcę wybrać się z tymi wynikami do immunologa. Będę chciała zrobić również hormony i morfologię liczę, że ginekolog mnie pokieruje. Dobry lekarz to podstawa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 23:06

👧35 🧑35
    Starania styczeń 2024
    💔5/6tydzień poronienie samoistne sierpień 2024
    💔8tydzień indukcja+łyżeczkowanie czerwiec 2025

Histeroskopia polipa, hsg - drożne kwiecień 2025
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kata3333 wrote:
    Hmm myślałam, że HLA-C jest konieczny przy KIR.
    Z tego co wiem, HLA-C jest istotny tylko wtedy kiedy masz KIR AA. I wtedy nie wystarczy że sama zrobisz HLA-C, partner też musi żeby je porównać. Z tego co czytalam jest tylko 25% szansy, ze kobieta moze mieć AA. Przy tylu badaniach stwierdziłam, że nie będę robić na zapas (bo badanie wtedy jest jakos o polowę tansze), a jeżeli będzie potrzeba to dorobię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca, 07:34

Kata3333 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03 I FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.04 II FET (leki jak wyżej)❌️
    -08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 21dpt 💔
    Zostały ❄️❄️
  • JoasiaZiarenko Debiutantka

Wysłany: 7 lipca, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.
    Nie jestem jeszcze w stanie myśleć o kolejnym staraniu sie o Dzieciątko. Jestem w szoku.
    Jestem w trakcie poronienia, które zaczęło sie w piątek 4.07.2025 r.
    Mam już 43 lata.
    W 7 tygodniu ciąży na usg dowiedziałam sie ze serduszko naszego Ziarenka nie bije. Było to pierwsze usg. Ginekolog kazała jednak brać progesteron i przyjść na usg za tydzień na kontrolę bo w moim wieku może tak być.
    W kolejnym usg nie było lepiej. Lekarka zleciła zbadać beta Hcg.. Pierwszy wynik 5263, drugi 4780 więc spadło zamiast sie podwoić. Kolejne usg było 30.06.2025 w 9 tygodniu ciazy dalej serduszko Ziarenka nie bije. Dostałam skierowanie do szpitala. Tam kazali poczekać 4 dni na samoistne poronienie. Ale nic sie nie wydarzyło, żadnego bólu, żadnego plamienia.
    W czwartek 3.07.2025 dostałam ze szpitala recepte na Arthretec żeby wywołać poronienie i kazali iść do domu.
    W piątek 4.07.2025 zaaplikowałam w domu 2 rozkruszone tabletki dopochwowo. Po 4 godzinach zaczęło sie poronienie. Bol był straszny, duzo większy niż przy miesiączce, do tego biegunki i wymioty. Nigdy tego nie zapomnę.
    Na drugi dzień pojechaliśmy z mężem do kliniki gdzie wykonują badania genetyczne po poronieniu.
    Nie wiem czy materiału jest odpowiednia ilość.
    Dziś ma sie kontaktować z nami laboratorium.
    Nadal krwawie.
    Wzięłam kolejny dzień wolnego w pracy.
    Bardzo dziękuję za to forum, duzo Was czytam.
    Nie mogę dojść do siebie.
    Za parę dni pójdę do szpitala sprawdzić czy organizm sie oczyścił czy potrzebne będzie łyżeczkowanie.
    Mąż stara sie mnie wspierać ale jest mi naprawdę ciezko.
    Współczuję wszystkim, którzy to przeszli.

• Mucha94 Koleżanka

Wysłany: 7 lipca, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoasiaZiarenko wrote:
    Witajcie.
    Nie jestem jeszcze w stanie myśleć o kolejnym staraniu sie o Dzieciątko. Jestem w szoku.
    Jestem w trakcie poronienia, które zaczęło sie w piątek 4.07.2025 r.
    Mam już 43 lata.
    W 7 tygodniu ciąży na usg dowiedziałam sie ze serduszko naszego Ziarenka nie bije. Było to pierwsze usg. Ginekolog kazała jednak brać progesteron i przyjść na usg za tydzień na kontrolę bo w moim wieku może tak być.
    W kolejnym usg nie było lepiej. Lekarka zleciła zbadać beta Hcg.. Pierwszy wynik 5263, drugi 4780 więc spadło zamiast sie podwoić. Kolejne usg było 30.06.2025 w 9 tygodniu ciazy dalej serduszko Ziarenka nie bije. Dostałam skierowanie do szpitala. Tam kazali poczekać 4 dni na samoistne poronienie. Ale nic sie nie wydarzyło, żadnego bólu, żadnego plamienia.
    W czwartek 3.07.2025 dostałam ze szpitala recepte na Arthretec żeby wywołać poronienie i kazali iść do domu.
    W piątek 4.07.2025 zaaplikowałam w domu 2 rozkruszone tabletki dopochwowo. Po 4 godzinach zaczęło sie poronienie. Bol był straszny, duzo większy niż przy miesiączce, do tego biegunki i wymioty. Nigdy tego nie zapomnę.
    Na drugi dzień pojechaliśmy z mężem do kliniki gdzie wykonują badania genetyczne po poronieniu.
    Nie wiem czy materiału jest odpowiednia ilość.
    Dziś ma sie kontaktować z nami laboratorium.
    Nadal krwawie.
    Wzięłam kolejny dzień wolnego w pracy.
    Bardzo dziękuję za to forum, duzo Was czytam.
    Nie mogę dojść do siebie.
    Za parę dni pójdę do szpitala sprawdzić czy organizm sie oczyścił czy potrzebne będzie łyżeczkowanie.
    Mąż stara sie mnie wspierać ale jest mi naprawdę ciezko.
    Współczuję wszystkim, którzy to przeszli.

Joasiazareno bardzo współczuję 🥺

Daj sobie czas, otaczaj się dobrymi ludźmi i rozmawiaj ♥️
    Masz wsparcie ?

Wysłany: 7 lipca, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Mucha94.
    Właśnie dzwonili z laboratorium genetycznego, ze w pobranym materiale nie ma kosmowki. Nic sie nie dowiemy o Ziarenku :(
    Wsparcia niezbyt mam bo powiedzieliśmy tylko 3 osobom.
    Dziękuję, ze mogę sie wyżalić u Was na tym forum.
    Wy to wszystko rozumiecie.

• emciak Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu, przytulam z całego serca. Ja ten wątek przeczytałam od deski do deski, bardzo mi to pomogło.
    Pisz do nas, mów co Cię boli, czego potrzebujesz. Tak na prawdę to tylko czas pozwoli trochę zgasić ten ból. Czy Wasze Ziarenko to była pierwsza ciąża czy masz już kogoś na tym świecie?

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *Homocysteina ✅
    *TSH ✅

On:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
  • emciak Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się powoli zaczynam niecierpliwić, dziś 37 dzień PP i @ nadal na horyzoncie nie widać. Nerwy mam już mocno napięte, że tak na prawdę może nadejść lada dzień ale co czuję jakiś zwiastun to jednak się okazuje, że fałszywy alarm.
    Mam umówioną wizytę pojutrze u ginekologa i nie wiem czy ją odwołać czy mimo wszystko pójść i sprawdzić czy chociaż jakaś owulacja była bo sama nie wiem...W sumie wyniki badań już mam więc może chociaż to omówimy. Co byście zrobiły na moim miejscu?
    Z mężem się przytulałam 8 dni temu ale uważaliśmy więc wątpię żebym mogła być w ciąży i teoretycznie mam jeszcze tydzień żeby minęło 6 tygodni od poronienia. A gdyby jednak @ nie przyszedł po 6 tygodniach to co wtedy, lekarz przepisuje jakieś leki na wywołanie?

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *Homocysteina ✅
    *TSH ✅

On:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II

Wysłany: 7 lipca, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Emciak, ze napisałaś. Ściskam.
    To była moja pierwsza ciąża. Nie mamy dzieci.
    Tym bardziej jest to bardzo bolesne.
    No i teraz jeszcze bardziej zdaje sobie sprawę, ze w moim wieku będą problemy...
    Ja bym na Twoim miejscu poszła do ginekologa.
    Zawsze to czegoś sie dowiesz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca, 11:57

Wysłany: 7 lipca, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emciak ja bym na pewno poszła do ginekologa.
    Zawsze sie czegoś dowiesz.

• emciak Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoasiaZiarenko wrote:
    Dziękuję Emciak, ze napisałaś. Ściskam.
    To była moja pierwsza ciąża. Nie mamy dzieci.
    Tym bardziej jest to bardzo bolesne.
    No i teraz jeszcze bardziej zdaje sobie sprawę, ze w moim wieku będą problemy...
    Ja bym na Twoim miejscu poszła do ginekologa.
    Zawsze to czegoś sie dowiesz.
    Strasznie mi przykro :(
    Co do wieku to staraj się nie myśleć w taki sposób, na forum jest wiele kobiet w podobnym wieku i rozpoczynają starania. Myślę, że możesz popatrzeć również na wątki dla staraczek +35, na pewno dziewczyny mają ogromną wiedzę i jest wiele historii z pozytywnym zakończeniem. Daj koniecznie znać jak tam po wizycie w szpitalu.

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *Homocysteina ✅
    *TSH ✅

On:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II

Wysłany: 7 lipca, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze Emciak, dziękuję za zainteresowanie, dam znać po szpitalu. Myślę, ze we środę pójdę do szpitala. Chcę dać trochę czasu organizmowi żeby sam sie oczyścił.
    Pozdrawiam serdecznie

emciak lubi tę wiadomość

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoasiaZiarenko bardzo mocno Ci współczuję 😥 to jest ogromny cios i ciężko się pozbierać 🫂 ale jesteś tu w dobrych rękach, mam wrazenie ze łatwiej jest przez to przejść mając wsparcie osób, które to samo przeżyły.

Emciak ja też okres dostałam dopiero 36 dpp. Ja sobie mniej więcej termin wyliczylam, bo robilam testy owulacyjne. Tak czy inaczej bym poszła do ginekologa, żeby Ci potwierdził, że ta owulacja była. Jeśli nie, to możliwe że będziesz miała wywołaną miesiączkę np. duphastonem lub luteina.

emciak lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    -08.03 I FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 21dpt 💔
    Zostały ❄️❄️

Wysłany: 7 lipca, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 bardzo dziękuję.

• Mucha94 Koleżanka

Wysłany: 7 lipca, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoasiaZiarenko wrote:
    Dziękuję Mucha94.
    Właśnie dzwonili z laboratorium genetycznego, ze w pobranym materiale nie ma kosmowki. Nic sie nie dowiemy o Ziarenku :(
    Wsparcia niezbyt mam bo powiedzieliśmy tylko 3 osobom.
    Dziękuję, ze mogę sie wyżalić u Was na tym forum.
    Wy to wszystko rozumiecie.

Ja mam 31, starania od 8 lat.
    Było wielkie szczęście, ale wiesz co ja teraz się udało to uda się jeszcze raz ♥️

My z mężem chcemy ruszyć od razu po zielonym świetle, choć przytulanki już były.. miałam farmakologicznie, także po ustaniu krwawienia około 10 dni zaczęliśmy się kochać.

Nie ma co tracić nadzieji ♥️

Też mam 3 osoby którym powiedzielismy - rodzice.
    No i mąż 😉

My na samym początku cały czas rozmawialiśmy, jak się czujemy, teraz coraz mniej. Ale rozmowa i powiedzenie co się czuje innej osobie jest kluczowe. Zawsze można pisać także pamiętnik 💪

Wysłany: 7 lipca, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha94 Ty to młodziutka jesteś:)
    Chciałabym mieć tyle lat :)
    Na pewno Wam sie uda.
    Ja jeszcze nie jestem w stanie myśleć o kolejnym dziecku, bardzo sie boje powtórki poronienia.
    Rozmawiam z mężem, mówię co czuje i nawet to pomaga choć sprawa jest świeża bardzo.

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoasiaZiarenko wrote:
    Mucha94 Ty to młodziutka jesteś:)
    Chciałabym mieć tyle lat :)
    Na pewno Wam sie uda.
    Ja jeszcze nie jestem w stanie myśleć o kolejnym dziecku, bardzo sie boje powtórki poronienia.
    Rozmawiam z mężem, mówię co czuje i nawet to pomaga choć sprawa jest świeża bardzo.
    Ja jednak polecam wizytę u psychologa. Miałam w szpitalu po stracie pierwszej ciąży i mi bardzo pomogła przez to przejść. Dowiedziałam się, że wcale nie muszę być silna i wcale nie muszę się trzymać. Że mogę przeżywać te emocje tak jak przeżywa się żałobę po stracie kogoś bliskiego.
    Później przez kilka miesięcy chodziłam na terapię i to też mi pomogło poukładać sobie trochę w głowie. Mam nadzieję, że i Ty się z tym uporasz!

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    Zostały ❄️❄️

Wysłany: 7 lipca, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Mq1991.

Wysłany: 7 lipca, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Mq1991.

‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ