Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
ANIELKA wrote:Ja dzisiaj też @, cykl się przesunął o 5 dni ale jest, jak akurat idziemy na wesele 😅
Wczoraj dostałam wyniki badań po poronieniu, przeplakalam caly wieczór, dzisiaj wygladam jak krolik. Infekcja wykluczona, przewlekle miedzykosmkowe zapalenie wykluczona ale moja nieszczęsna immunologia jest winna, za duzo komórek ktore atakuja a bardzo malo ktore chronią ciążę... niby się spodziewalam ale tak zabolało ze moj organizm traktuje ciążę jak zło konieczne a łożysko za szybko się starzeje. We wnioskach zalecone heparyna, acard i immunoterapia, do rozważenia immunoglobulin, w przypadku nadwagi redukcja masy, diagnostyka chorób autoimmunologicznych u matki, a po zajściu w ciążę niezbędny intensywny nadzór w jej wczesnym okresie, a następnie elektywny wcześniejszy poród.
To jest tylko skrot bo opis jest na 2 strony drobna czcionka. Mam nadzieję ze jak pojde z tym do lekarza to bedzie to wyglądało prościej niż teraz jak o tym czytam sama31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
-10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
-11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione -
Dziewczyny czy któraś z was przerabiała wyznaczanie owulacji na podstawie temperatury?
Dopiero od niedawna się tym zainteresowałam i mierzę, a teraz sama nie wiem czy wgl do owulacji doszło bo na wykresie nie widzę jakiegoś mocnego skoku temperatury 🤔
Wg apki teoretycznie dni płodne skończyły się w czwartek, ale działaliśmy wg sprawdzonego schematu od gin i cisneliśmy chwile dłużej 🤭
Nie wiem na ile to realne ale pojawił się znowu taki typowo płodny śluz i już sama nie wiem co tym myśleć 🤯
Może któraś ma o tym większe pojęcie i zerknie?
https://zapodaj.net/plik-i0LsEnC5aQWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia, 12:44
Arisia lubi tę wiadomość
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
-10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
-11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione -
Dziękuję dziewczyny! ;*mam nadzieję ze uda się umówić wizytę po długim weekendzie30 👱♀️ 32👱♂️
Ch. Hashimoto, anty TPO ->264, ANA dodatnie, Kir Bx, prolaktyna wyrownana 👍, homocysteina wyrównana 👍
Immunologia👎🥺
Początek starań - lipiec 2024
09.2024 poronienie zatrzymane w 9tc 💔👼♀️ monosomia chromosomu X
22.01.2025- ⏸️
05.2025 poronienie zatrzymane 18tc 💔👼♀️ zdrowa dziewczynka -
U mnie dziś przyszły wyniki badań krwi, tarczycowe wyglądają bardzo ok, tsh 1,5, ale homocysteina 9,98. Nigdy jej nie badałam, mój ginekolog też nie zlecał badania tego parametru. Dopiero na forach dotyczących poronień wyczytałam, że warto sprawdzić poziom homocysteiny. Co sądzicie? Powinno być 8 lub mniej
jak szybko udało Wam się zbić i co jest najskuteczniejsze z Waszego doświadczenia? I oczywiście ferrytyna też leży, bo 22, przy hemoglobinie 13.5. Akurat z ferrytyna miałam zawsze problemy, korzystałam już z pomocy hematologa. Oj pospieszyłam się z radością, że wracam do starań. Chyba najpierw będzie trzeba trochę podnieść te parametry.
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc) -
Arisia chyba już czytałam i dowiedziałam się od dziewczyn tu, że witamina B12 zbija poziom homocysteiny, ale ze są też dedykowane temu inne suple/leki. Ja bym i tak próbowała dalej i jednocześnie podnosiła te parametry, nie wiesz czy uda się od razu i ile to zajmie - ja tak planuje
ale dla każdej z nas co innego jest komfortowe oczywiście
Arisia lubi tę wiadomość
-
NoraBlue wrote:Arisia chyba już czytałam i dowiedziałam się od dziewczyn tu, że witamina B12 zbija poziom homocysteiny, ale ze są też dedykowane temu inne suple/leki. Ja bym i tak próbowała dalej i jednocześnie podnosiła te parametry, nie wiesz czy uda się od razu i ile to zajmie - ja tak planuje
Mam nadzieję, że tak się da. Muszę wrócić do hematologa, do którego chodziłam i spytać, czy jest lek bezpieczny w ciąży, bo jednak takie podnoszenie trwa zwykle z 2-3 miesiące i boję się brać czegoś, co w razie ewentualnej ciąży zaszkodzi.NoraBlue lubi tę wiadomość
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc) -
Arisia wrote:Mam nadzieję, że tak się da. Muszę wrócić do hematologa, do którego chodziłam i spytać, czy jest lek bezpieczny w ciąży, bo jednak takie podnoszenie trwa zwykle z 2-3 miesiące i boję się brać czegoś, co w razie ewentualnej ciąży zaszkodzi.
Oczywiście wiadomo, ale akurat homocysteine obniżają aktywne formy witaminy B12 i kwasu foliowego - folianu - teraz doczytałam - to drugie NA PEWNO możemy brać w ciążyna pewno dziewczyny znające się na tym lepiej zaraz coś podpowiedzą!
Arisia lubi tę wiadomość
-
NoraBlue wrote:Arisia chyba już czytałam i dowiedziałam się od dziewczyn tu, że witamina B12 zbija poziom homocysteiny, ale ze są też dedykowane temu inne suple/leki. Ja bym i tak próbowała dalej i jednocześnie podnosiła te parametry, nie wiesz czy uda się od razu i ile to zajmie - ja tak planuje
Tym bardziej, że dużo osób się nawet na bada i zachodzi w ciążę i rodzi zdrowe dzieciątka.
My poprostu jesteśmy bardziej przewrażliwione przez naszą stratęNoraBlue, Wixa🌸, Arisia lubią tę wiadomość
-
NoraBlue wrote:Dziewczyny może wasze @ też zamanifestują u mnie i coś się ruszy w ten weekend!!! Totalnie mam obsesje żeby ta miesiączka już przyszła jest koniec 6 tygodnia po zabiegu 😩
Ja miałam schizę, że będą mnie faszerować lekami na wywołanie bo minęło 6 tygoni i nic. Dostałam ją 2 dni później.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia, 21:07
NoraBlue lubi tę wiadomość
👧35 🧑35
Starania styczeń 2024
💔5/6tydzień poronienie samoistne sierpień 2024
💔8tydzień indukcja+łyżeczkowanie czerwiec 2025
Histeroskopia polipa, hsg - drożne kwiecień 2025 -
Czesc Dziewczyny
ja rowniez poronilam w lipcu i jestem juz po pierwszym okresie ( 4 tygodnie i 1 dzien po poronieniu dostalam)
Lekarz kazal mi zrobic morfologie, crp, tsh i ft4
mozliwe ze to pytanie sie juz pojawialo wiec przepraszam Was za powtorzenie ale czy faktycznie trzeba czekac az 3 miesiace z nastepnymi staraniami?
to byla moja pierwsza ciaza i poroniona ( 8 tydzien, skonczylo sie zabiegiem)
trzymam za Was wszystkie kciuki -
Fox wrote:Dziewczyny, a jak dlugo po zabiegu miałyście wykrywalne hcg i na jakim poziomie? Badałyście?
Ja też miałam tabletki i na razie tylko siusiam na testy ciążowe, w końcu z dwóch tłustych kresek testowa zaczyna jaśnieć, jutro minie 2 tyg pp i idę zbadać betę, ale w szpitalu nie badali jej poziomu, więc nie wiem z jakiego pułapu startowałam -
DD 1 wrote:Czesc Dziewczyny
ja rowniez poronilam w lipcu i jestem juz po pierwszym okresie ( 4 tygodnie i 1 dzien po poronieniu dostalam)
mozliwe ze to pytanie sie juz pojawialo wiec przepraszam Was za powtorzenie ale czy faktycznie trzeba czekac az 3 miesiace z nastepnymi staraniami?
trzymam za Was wszystkie kciuki
Hej, przykro że musiałaś to przejść.
Co do czekania to nie koniecznie. Ja po poronieniu samoistnym od jednego lekarza dostałam zakaz starań przez 3 miesięce a od drugiego zielone światło od razu po poronieniu. Udało się zajść od razu w drugim cyklu i póki co jestem w 5+2 gdzie pierwszy dzień poronienia jest pierwszym dniem mojej ciąży.
Wszystko zależy jak oczyści się macica i jak spada hcg. Zabieg jest bardziej inwazyjny niż samoistne PP czy przez tabletki. Myślę że musisz pojawić się u lekarza kontrolnie jak Twoje endometrium się ma.
Kiedyś któraś z dziewczyn pisała że są badania że przez pierwsze trzy miesiące kobieta jest bardziej płodna przez hormony które krążą po ciąży. Czy to prawda nie wiem, nie szukałam tych badań potem.
1 CS - 2.07.25 Poronienie samoistne 5+2
2 CS- 29.07 9 dpo- ⏸️ bHcg 10,76
31.07 11 dpo- bHcg 42.99
02.08 13dpo- bHcg 96,2 118%
04.08 15dpo- bHcg 328 256.5%
07.08 18dpo- bHcg 1334 151%
08.08 USG 5+1 5,3 pęcherzyk ciążowy
11.08 22 dpo- bHcg 82333146%
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
To widzicie, każdy przypadek jest inny.
Ja również w 8 tyg poroniłam (8 z USG, a 9 z miesiączki).
Na wypisie, że szpitala mialam, że
- 4 tyg powstrzymać się od stosunków,
- po 1 tyg zrobić betę (mój lekarz prowadzący też o tym wspomniał)
- po około 1 tyg z wynikiem bety udać się na kontrolę do lekarza ( lekarz po zrobionym USG i zbadaniu, dał zielone światło, że za miesiąc można zacząć starania) -
DD 1 wrote:Czesc Dziewczyny
trzymam za Was wszystkie kciuki
Hejbardzo przykro powitać Cię na tym wątku
Miałam indukcję poronienia 28 lipca, zarówno lekarz prowadzący oraz lekarze w szpitalu powiedzieli, że starać można się od razu po kontroli i że pierwsze cykle mogą okazać się bardziej płodne
W przypadku zabiegu dużo też zależy od tego, jak zadziałały tabletki (znajoma też miała zabieg, bo same tabletki nie zadziałały, ale bardzo zmiękczyły szyjkę i wszystko obniżyło się w macicy i było centralnie nad szyjką) dostała zielone światło po pierwszym okresie ppWiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia, 11:21
-
Mart0511 wrote:To widzicie, każdy przypadek jest inny.
Ja również w 8 tyg poroniłam (8 z USG, a 9 z miesiączki).
Na wypisie, że szpitala mialam, że
- 4 tyg powstrzymać się od stosunków,
- po 1 tyg zrobić betę (mój lekarz prowadzący też o tym wspomniał)
- po około 1 tyg z wynikiem bety udać się na kontrolę do lekarza ( lekarz po zrobionym USG i zbadaniu, dał zielone światło, że za miesiąc można zacząć starania)
Niestety na wypisach często są zalecenia ogólne a nie indywidualne, na zasadzie kopiuj wklej
Mi np powiedziano (tabletki + 5 dni po wyjściu 2x dziennie arthrotec forte, poronienie zatrzymane 8tc/11t) żeby przez 7 dni nie współżyć, a badanie bety i kontrolę u prowadzącego umówić po pierwszym okresie pp, czyli po ok. 6 tygodniach pp 🤷🏻♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia, 11:22
-
NoraBlue trzymam kciuki za najbardziej wyczekiwany okres, oby już na dniach się pojawił!
Wixa, moje wykresy wyglądały bardzo podobnie i za każdym razem była owu właśnie w w momencie gdy wykres wyglądał jak u Ciebie 12-13 dzień, po owulacji miałam wzrost i lekki spadek i znowu wzrost, a skoro cisnęliście chwilę dłużej, to może to nie śluz 🤭🙈
Jak mierzysz temperaturę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia, 11:52
NoraBlue lubi tę wiadomość
-
DD 1,
Każdy lekarz mówi inaczej 😉
Są dziewczyny które nie doczekały miesiączki po poronieniu, są dziewczyny które w pierwszych cyklach po zaszły a inne jeszcze czekają.
Ja dostaniesz miesiączkę udaj się do lekarza, przed możesz zrobić podstawowe badania plus betę.
Lekarz zobaczy czy wszystko wróciło do normy i oceni 😁
Mi na pierwszej wizycie powiedział że wszystko się zagoiło i od następnego cyklu można się starać.
Ja chciałam od razu powiedział że nie widzi przeciwskazan, byłam na kontoroli w czasie owulacji wszystko wyglądało obiecująco.
Nie zaszłam jeszcze w ciążę w pierwszym cyklu, ale drugi się zaczyna i będziemy się starać ♥️
Nie ma co czasu tracić, jak się uda to się uda jak nie to następny cykl 😁Ja 94
On 93
Starania od 2017
10.04⏸️
10.06💔 8 tydzień