Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Piwoniaaa wrote:Robiłam różne badania, nie wszystkie wyszły idealnie, ale lekarze (sprawdzałam z dwoma z kliniki) nie widzą w nich żadnych przeciwwskazań. Chociaż sama nie wiem co o tym myśleć. Mam KIR AA, ale mój lekarz bardzo odradza branie accofilu, nastraszył mnie skutkami ubocznymi. Dodatkowo mam PCOS
I regularne owulacje przy pcos? -
Piwoniaaa wrote:Robiłam różne badania, nie wszystkie wyszły idealnie, ale lekarze (sprawdzałam z dwoma z kliniki) nie widzą w nich żadnych przeciwwskazań. Chociaż sama nie wiem co o tym myśleć. Mam KIR AA, ale mój lekarz bardzo odradza branie accofilu, nastraszył mnie skutkami ubocznymi. Dodatkowo mam PCOS
Hej. Skonsultuj jeszcze z kimś accofil. Mi odwrotnie właśnie lekarz rodzinny mówił że to jest tak mała dawka że nie powinnam przejmować się skutkami. Będą ale prawdopodobnie niewielkie skutki. Ginekolog też mówił że skoro immunolog zaleca to powinnam brać. Sama immunolog mówiła że mogę próbować bez mówiła że może kiedyś zaskoczy ale nie wie za którym razem, ile jeszcze razy bym musiała poronić. Widzisz ja dopiero niedawno dowiedziałam się że mam kir AA, mam 2 dzieci a nie byłam świadoma. Z tym że u mnie te poronienia się powtarzały i najpewniej to było przyczyną. Teraz też jak dostałam accofil to zajść nie mogę , także nawet nie wiem czy by mi pomógł i jakby to było.Eurm że dziewczynom się udaje, choć każdy przypadek jest inny. Wejdź sobie w wątek starania z pomocą medyczną-accofil.
Void lubi tę wiadomość
2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony -
Właśnie mi immunolog zalecił Accofil, ale mój ginekolog zdecydowanie odradzał, nastraszył mnie długotrwałymi skutkami ubocznymi. Mój mąż był wtedy ze mną na wizycie i teraz nie chce słyszeć w ogóle o tym Accofilu. I z jednej strony sobie myślę, że przecież kobiety rodzą dzieci z KIRem aa, nawet nie wiedzac o tym, ale z drugiej strony chce zrobić wszystko, żeby nie przechodzić przez to drugi raz.
-
Piwoniaaa wrote:Właśnie mi immunolog zalecił Accofil, ale mój ginekolog zdecydowanie odradzał, nastraszył mnie długotrwałymi skutkami ubocznymi. Mój mąż był wtedy ze mną na wizycie i teraz nie chce słyszeć w ogóle o tym Accofilu. I z jednej strony sobie myślę, że przecież kobiety rodzą dzieci z KIRem aa, nawet nie wiedzac o tym, ale z drugiej strony chce zrobić wszystko, żeby nie przechodzić przez to drugi raz.
Ja też jestem tego zdania. Też dałam sobie szansę na ten lek, zobaczymy.2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony -
Biochemiczka bardzo mi przykro z powodu straty teścia. Bardzo mocno Cię życie ostatnio wystawia na próbę, mam nadzieję, że jakoś się trzymasz i wysyłam ogromnego przytulasa! ♥️
Void, ja pierwsza @ dostałam w 38 dniu pp, u Ciebie trochę to brzmi jak okres, więc mam nadzieję, że to ten wyczekiwany jegomość 😉
Piwonia w końcu się uda, jak mam nadzieję nam wszystkim! Ja w pierwszą ciążę też zaszłam w 1cs, teraz już tak szybko się nie udało. Coraz częściej słyszę, że jak pary odpuszczają taką nadmierną kontrolę, że trzeba się wstrzelić w konkretne okno, to wtedy im się udaje, a im bardziej się spinają, tym rzadziej odnoszą sukces. Głowa chyba jednak odgrywa większą role niż nam się wydaje…👩❤️👨 ‘92 & ‘89
06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)
🔸 G20210A hetero
🔸 MTHFR C677T hetero
🔸 PAI-1 4G/4G homo -
Hej. 25 lipca miałam zabieg lyzeczkowania i nadal czekam na miesiączkę. Oby pojawiła się w ciągu najbliższych 2 tygodni 🥺 bo coraz mi ciężej, chodzę zła albo smutna. Wróciłam od tygodnia do pracy i nie daje rady. Oby kiedyś słońce zaświeciło 🙄♀️'89 | AMH: 4 - kariotyp ok
♂️ '89 - kariotyp ok
10.24 punkcja - 5❄️ (4x4.1.1, 1x4.1.2) nie przebadane
12.11.2024 r - transfer❄️ 4.1.1
🍀 7dpt- ⏸
20.11 -8dpt beta - 173,20 mIU/ml
23.11 -11dpt beta - 781,76 mIU/ml
03.12 - 5w5d - GS 1,56 YS 0,39
18.12 brak 💔 21.12 poronienie 6/8 tyg
24.06.2025 r - transfer❄️ 4.1.1
5 dpt ⏸ 6 dpt-35 8 dpt-121 10 dpt - 241 16 dpt - 1677 23 dpt - 3039 GS 0.94 27 dpt - 5613 🤔 30 dpt puste jajo 😔 GS 1.5
Ferrytyna 37,17 ng/ml
TSH 2,064
MTHFR i PAI-1/SERPINE1 - hetero
NK w krwi - 15%
Zespół antyfosfolipidowy i ANA - ujemne
Genotyp Bx mąż C1
✅ 2DL1, 2DL3, 2DL4 del, 2DS1, 2DS4 (del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
⛔ 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5 (grupa 1), 2DL5 (grupa 2), 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 var -
Cześć Kobietki, podczytuję Was Od jakiegoś czasu, i pomyslalam, że sie ujawnię.
Mam nadzieję, że przygarniecie zabłąkaną owieczkę. Moja historia w skrócie - mam 36 lat i staramy sie o pierwszego dzidziusia od poczatku 2024 roku. Brak zdiagnozowanych chorób, na usg widoczne mięśniaki, ale podobno nie miały wpływu na ciążę. Dwa razy udalo mi się zajść w ciążę naturalnie, łykając suple i sprawdzając owulkę, jednak obie ciążę zakończyły sie na etapie 16mm zarodka. Za pierwszym razem nie badałam nic poza poziomem witamin, uwierzyłam w statystykę, że no jednak za drugim razem to się to nie zdarzy🙈 Teraz chcemy zbadac wszystko od a-z, żeby bez strachu podejsc znów do starań. Na ten moment żyjemy w takim zawieszeniu. Umówiłam się w tym tyg na wizytę w klinice i u drugiego lekarza, zeby niezależnie porównać podejście i zaproponowaną diagnostykę. Trzymam za nas wszystkie kciuki, w końcu i dla nas musi się odmienić los!
@Biochemiczna ściskam podwójnie w ten trudny czas 🫂Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia, 18:41
👧🏼36 🧑🏼
02.2024 starania o pierwsze bobo👶
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
‼️Diagnostyka
❌️ferrytyna 19.6, hiperandrogenizm, ANA1+ 1:80, endo <7mm, mięśniaki, ANXA5 M2/N‼️, cross-match 26.5%, KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1
❎️ tarczyca, LH/FSH 1.18, AMH 1.53, estradiol, progesteron, prolaktyna, APS, trombofilia wrodzona, białko C, S, antytrombina, homocysteina, fibrynogen, ANA2 -, kariotypy, test IMK, CBA, ASA, HOMA-IR 0.97, badanie nasienia
🔜allo-MLR
💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, Prenacaps Ovi, Feminum pregna, Acard w II fazie -
Dzięki Daisy ❤️
Trzymam kciuki za wizyty! Dawaj znać co zaproponowali.
Void, jak tam rozkręciła się @?
Piwonia ja bym uderzała w accofil, popytaj jeszcze innych lekarzy. Na tym forum widzę tyle szczęśliwych historii z accofilem że ja bym zaryzykowała.
Sailor trzymam kciuki żeby w tym tygodniu w końcu @ zawitała!
Ja już po pogrzebie, jesteśmy wykończeni. Nie dochodzi to do nas dalej… Ale wyszło dobrze. Ja biorę jeszcze jutro wolne, mąż powiedział że wróci do pracy w czwartek ale zobaczy jak się będzie czuł.
Korzystając z wolnego umówiłam się na wizytę po poronieniu u mojej gin. Spłynęły wyniki z dzisiaj. Chyba mam lekką anemię, ale zakładam że to może być po poronieniu jeszcze. Homocysteina za wysoka, kwas foliowy za niski ale odstawiłam suple prawie 4 tygodnie temu. Nic zaskakującego, i tak uważam że nieźle to wygląda jak na sytuację i to że 3 dni prawie nie jadłam. Martwię się trochę ferrytyna. Ale cieszę się że beta już poniżej 100! Teraz będzie spadać najwolniej ale będę co tydzień robić sikańca aż się wybieli i wtedy potwierdzę z krwi.
Daisy1 lubi tę wiadomość
34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️cross-match 36,6%
⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna, homocysteina, kwas foliowy
⏳ cd56, cd138
💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
On
✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA -
Hej, melduję że beta po 9 tygodniach od zabiegu nadal się nie wyzerowała 🥴 ferrytyna podniosła się o połowę, z 9 do 18 😅 więc nadal szoruje po dnie. Zastanawiam się jak bardzo ferrytyna wpływa na ciążę, bo ja nigdy w życiu nie miałam wyższej. Co ciekawe żelazem podbiłam Hb prawie do 15, co jest moim rekordem ever 🤭 w tym tygodniu mam pierwszą wizytę pp.
Biochemiczka, przytulam, masz trudny czas 😞 jak u Ciebie z Hb i ferrytyna?
Daisy1 trzymam kciuki!! Oby okazało się, że pomoże szybka diagnostyka i to jakaś pierdoła 🤞
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia, 19:40
Daisy1 lubi tę wiadomość
-
Biochemiczka, serdeczne wyrazy współczucia 🫂
Sailor, jeszcze chwila cierpliwości i przyjdzie ta wyczekana @, każda z nas się chyba cieszyła jak już w końcu nadszedł ten dzień także wiemy co czujesz i wspieramy 😘
Daisy, witaj i wyrzucaj z siebie co potrzebujesz 👋. Na pewno łatwiej się przechodzi przez ten proces w towarzystwie innych, które doświadczyły. Bardzo mi przykro, że musiałaś drugi raz tego doświadczyć
6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
🌈✨
30.10, 10 DPO
Beta 19,1, Progesteron 31
03.11, 14 DPO
Beta 265, Progesteron 42
05.11, 16 DPO
Beta 858, Progesteron 41
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
📌PAI-1 4G/4G (homo) - Acard 75 od owulacji + heparyna od II kresek do 12 t.c.
📌 MTHFR C677T (hetero) - metylowane witaminy
💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno
On:
💊 PregnaStart On, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg -
U mnie jakieś dziwne rzeczy - przy moich cyklach owulację miałam zazwyczaj około 12-15 dnia cyklu. Teraz od 9 dnia robiłam testy owu i były jakieś tam kreski ale na pewno nie ciemniejsze niż testowa. Jednego dnia pominęłam testowanie (akurat 13 dc) i potem kreski praktycznie w ogóle nie były widoczne. Ale w ogóle nie czułam bólu owulacyjnego, śluzu jak na lekarstwo... Aż do wczoraj - coś się zaczęło dziać, trochę mnie uwierał jajnik więc zrobiłam test owu - jest wyraźną kreska. Dzisiaj mnie zalało, dwie tłuste kreski na teście owu a tu już 20 dc. Mogła mi się aż tak przesunąć owulacja? Cykle zazwyczaj mam 28-29 dni więc mega poźno na jajeczkowanie 🤔6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
🌈✨
30.10, 10 DPO
03.11, 14 DPO
Beta 265, Progesteron 42
05.11, 16 DPO
Beta 858, Progesteron 41
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
On:
Emciak może tak być? Trochę nietypowo, ale pamiętam że na styczniowym wątku wielu dziewczynom przesunęła się owulacja. Może pp te cykle są jeszcze nieregularne? 🤭 trzymać kciuki?
-
emciak wrote:U mnie jakieś dziwne rzeczy - przy moich cyklach owulację miałam zazwyczaj około 12-15 dnia cyklu. Teraz od 9 dnia robiłam testy owu i były jakieś tam kreski ale na pewno nie ciemniejsze niż testowa. Jednego dnia pominęłam testowanie (akurat 13 dc) i potem kreski praktycznie w ogóle nie były widoczne. Ale w ogóle nie czułam bólu owulacyjnego, śluzu jak na lekarstwo... Aż do wczoraj - coś się zaczęło dziać, trochę mnie uwierał jajnik więc zrobiłam test owu - jest wyraźną kreska. Dzisiaj mnie zalało, dwie tłuste kreski na teście owu a tu już 20 dc. Mogła mi się aż tak przesunąć owulacja? Cykle zazwyczaj mam 28-29 dni więc mega poźno na jajeczkowanie 🤔
Emciak u mnie było identycznie, pierwsza miesiączka po pp. Owulka powinna być koło 13-14, akurat 13tego byłam u lekarza i stwierdził, że albo cykl bez owulacyjny, albo owulka była wcześniej. Kazał przyjść za tydzień do kontroli - zrobił USG i okazało się, że właśnie w tym dniu owulacja była . Także wszystko jest możliwe.
Biochemiczka.. wyrazy współczucia, trzymaj się ciepło.
emciak lubi tę wiadomość
-
Julia a ile masz teraz bety? Trzymam kciuki za udaną wizytę!
Ferrytyna 19.7 ale chyba ma być tyle co ważę? Rok temu miałam 35.5 a tak to nie mierzyłam .
HB właśnie 11.9 a zazwyczaj mam 13-14. Pokazuje poniżej normy. Erytrocyty też poniżej normy, spojrzałam na historię wyników że w ciąży tak miałam ale po 3 tygodniach od porodu mi się unormowało, może to nic nie znaczy… ale zmotywowało mnie to żeby pójść na wizytę pp.
Emciak a może owulacja była 13dc a teraz była „druga owulacja”? Na którymś wątku dziewczyny pisały że czasem jest drugi pik lh ale w sumie przez progesteron do owulki nie dochodzi, z drugiej strony pp może być różnie z cyklem, mi po pierwszym owulacja sie przesunęła z 13dc na 16dc. Nie zależnie trzymam kciuki za piękne owulacje i ⏸️!Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia, 20:43
34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️cross-match 36,6%
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
⏳ cd56, cd138
💊euthyrox 50/25, modulator homocysteiny, 400ug folian, sorbifer, wit C, wit D, probiotyki, jod, desloratadyna
On
Biochemiczka, mam 1.5 🥴
A suplementujesz żelazo? Wyniki masz niby spoko ale można byłoby podnieść przed ciążą 🙌 przybijam piątkę z tą ferrytyną 🫣 oznaczałaś żelazo? Mi jeszcze wynik nie spłynął -
emciak wrote:U mnie jakieś dziwne rzeczy - przy moich cyklach owulację miałam zazwyczaj około 12-15 dnia cyklu. Teraz od 9 dnia robiłam testy owu i były jakieś tam kreski ale na pewno nie ciemniejsze niż testowa. Jednego dnia pominęłam testowanie (akurat 13 dc) i potem kreski praktycznie w ogóle nie były widoczne. Ale w ogóle nie czułam bólu owulacyjnego, śluzu jak na lekarstwo... Aż do wczoraj - coś się zaczęło dziać, trochę mnie uwierał jajnik więc zrobiłam test owu - jest wyraźną kreska. Dzisiaj mnie zalało, dwie tłuste kreski na teście owu a tu już 20 dc. Mogła mi się aż tak przesunąć owulacja? Cykle zazwyczaj mam 28-29 dni więc mega poźno na jajeczkowanie 🤔
U mnie to samo… pierwszy cykl po miesiaczce od poronienia, testuje się i cały czas albo nie mam wcale kreski albo znaaaacznie jaśniejsza niż testowa. Temperatura też nie wskazuje na owulację. U mnie 18 dc, liczę że może owulacja jeszcze przyjdzie, bo u mnie wcześniej cykle były około 30/32 dni. W poprzednim miesiącu bez testów i mierzenia wiedziałam co do dnia kiedy była owulacja, bo miałam mnóstwo śluzu. Teraz sucho. W poprzednia ciążę zaszłam współżyjąc w 15 dc. Obawiam się, że wszystko się rozregulowało ;(👩❤️👨 92
Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
05.2025 ⏸️
07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc) -
*Julia* wrote:Biochemiczka, mam 1.5 🥴
A suplementujesz żelazo? Wyniki masz niby spoko ale można byłoby podnieść przed ciążą 🙌 przybijam piątkę z tą ferrytyną 🫣 oznaczałaś żelazo? Mi jeszcze wynik nie spłynął
To już prawie 0? Czy <5 nie powinno już być ok? Nie znam się na tym 🙈
Żelazo mam akurat spoko 117 przy limitach 33-193. Nie suplementuje i nie jem jakoś pod żelazo, tyle że lubię wołowinę ale no ostatnie dni były średnie pod tym kątem.
*Julia* lubi tę wiadomość
34👩🏽35👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
Ona
❗️cross-match 36,6%
⏳ cd56, cd138
On
No właśnie aż dziwne bo poprzedni cykl (pierwszy pp) owu była w spodziewanym terminie, na USG ginekologicznym lekarka mi potwierdziła, że już po. A drugi cykl na logikę już powinien być bardziej "normalny". Chociaż może nie ma co tu mieszać logiki bo wiadomo, że czasami to wszystko staje na głowie i człowiek durnieje 😅Też mi przeszła przez głowę druga owulka ale ta pierwsza byłaby w takim razie bezobjawowa. No nic, zobaczymy co to będzie, okazji nie zmarnowałam ❤️🔥
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia, 21:57
Arisia, Mart0511, Biochemiczka, Mary27, Daisy1, *Julia*, Void lubią tę wiadomość
6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
🌈✨
30.10, 10 DPO
03.11, 14 DPO
Beta 265, Progesteron 42
05.11, 16 DPO
Beta 858, Progesteron 41
Ja '91, On '90 + 🐱
Ja:
*Trombofilia:
📌Polimorfizm R2 (cz. V)
On:
Piwoniaaa wrote:Cześć dziewczyny. Wiem, że rzadko się udzielam, ale czytam forum na bieżąco. Chcę się Wam wyżalić, że od jakiegoś czasu jestem w kompletnym dołku. Właśnie teraz bym rodziła, gdybym nie poroniła 😭 minęło 8 miesięcy, a ciąży nadal brak. Tylko jeden Biochem po drodze. Powiem Wam, że tracę nadzieję, tak bardzo się boję że nigdy się nie uda 😭 pisze to Wam, bo wiem że Wy mnie zrozumiecie. Naiwnie łudziłam się, że skoro w pierwszą ciążę zaszłam szybko, to uda się łatwo też drugi raz, a teraz nie wiem czy dane mi będzie w ogóle zostać mamą.
Jestem w bardzo podobnej sytuacji do Ciebie, dziś jadą do pracy przepłakałam całą dobre, bo do głowy wszła mi myśl, że ju bylibyśmy we 4 i tak samo myślałam, że skoro w pierwszą się udało za pierwszy razem to teraz też będzie z górki, niestety nie jest. Teraz mam pod koniec wizytę u lekarza i wspominał, będę musiała przejść na zastrzyki na wzrost pęcherzyków, ponieważ etruzil się nie sprawdził.
I ogólnie zaczynają nachodzić mnie myśli, czy dalsze leczenie ma jakikolwiek sens, skoro nie przynosi to efektówWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia, 22:39
👧🏻 2019
Listopad 2024 rozpoczęcie starań o drugie dziecko
07.12.24 ⏸️
31.12 7 tydzień 💔 poronienie chybione, łyżeczkowanie
29.03 ⏸️
07.04 💔ciąża biochemiczna
07.05/09.05/12.05 testy negatywne 14.05🩸
10.06 i 11.06 ⏸️
21.06 poronienie w 5+3 tyg