X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Biochemiczka Ekspertka

Wysłany: 16 września, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, przytulam za wszystkie biele (Wixa 💔), niech to będą pierwsze dni Waszej ciąży ❤️, przykro mi widzieć nowe osoby na tym wątku, mam nadzieję że wszystkie niedługo będziemy świętować ⏸️

Malowybitna bardzo mocno trzymam kciuki za kropka! W poniedziałek będzie piękna fasolka i żeby szybko minął TEN tydzień ❤️

Void cieszę się że wredna 🐒 w końcu przyszła. Daisy jak szybko dostałaś swoją :O ile normalnie trwają twoje cykle?

Próbowałam coś napisać w weekend ale tak mnie rozpraszały te reklamy że nie dałam rady 🙄

Nie znajdę teraz nicka ale chciałam się odnieść do tematu zmiany lekarza do prowadzenia ciąży bo nie kieruje na badania po poronieniu. Moja lekarka od ciąży też nie ogarnia tematu niepłodności, stara się i zaczęła czytać ale no wie mniej niż ja z forum i od innych lekarzy 😅 co nie zmienia faktu że jest świetnym lekarzem do prowadzenia ciąży i napewno do niej wrócę jak będę miała okazje.
    Ja w temacie poronienia poszłam do ginekolog typowo od niepłodności i ona będzie mnie teraz prowadzić. Natomiast jeżeli uda mi się zajść w ciążę to ona nie będzie jej prowadzić bo się na tym mniej zna niż moja standardowa ginekolog ;) pierwszy trymestr pewnie będę chodzić tu i tu bo jednak jakieś leki pewnie będę miała i będzie trzeba dostosowywać dawkę ale badań prenatalnych mi nie zrobi :) więc polecam podobne podejście bo to że lekarz nie ogarnia tematu poronienia to nie znaczy że źle poprowadzi ciążę (jeżeli lekarz od początku nie był konowalem) ☺️

Ja od czwartku próbuje się poradzić sobie z kolejnym miesiącem czekania. Dzisiaj wpadł wynik kariotypu - szok! prawidłowy. I odebrałam wyniki histopat z poronienia. Nie wiadomo o co chodzi ale raczej ok, w czwartek mam gin od niepłodności to pewnie przegadamy. Jeszcze czekam na ana3 a reszta badań niestety musi czekać. Mąż nie czuje się na siłach żeby iść na swoje i to rozumiem a biopsja niestety przesunięta. Mam immunologa w połowie października, myślałam że będę miała już komplet wyników i zastanawiam się czy przesunąć czy pójść bo a nuż powie spróbujmy z tym co mamy i jak biopsja wyjdzie ok to wrócimy do starań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września, 21:30

Rosomak85 lubi tę wiadomość

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36.6%
    ❗️Homocysteina 9.2 umol/l, kwas foliowy 12.0 ng/ml 08.25
    ❗️Anemia Hemoglobina ⬇️ erytrocyty ⬇️ Ferrytyna 19.7 ng/ml 08.25
    ❗️Trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
    ❓ana1 + (1:80)
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3)
    ✅ antytrombina III 113% 08.25 białko c 118%, białko s 85%, białko s aktywność 96%
    ✅ B12 448 pg/ml 08.25 D3 51.1 ng/ml 05.25
    ✅ TSH 1.11 uIU/ml, Ft4 21.7 pmol/l 07.25
    ❔Zespół antyfosfolipidowy
    ❔biopsja cd56, cd138

Zerowanie bety 30.07 19710 ➡️ 25.08 65.7 ➡️ 10.09 7.3 ➡️❔

On
    ✅ HLA-C1
    ❔Kariotyp
    ❔Morfologia nasienia
    ❔Fragmentacja DNA
  • Anett9300 Przyjaciółka

Wysłany: 16 września, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    @Anett ja jak chodziłam na monitoring cyklu to w 80% przypadków miałam owulkę tylko z jednej strony. Lekarz tłumaczył mi, że głupot nas uczą w szkole że jest naprzemiennie z obu jajników. Często jeden jest bardziej ukrwiony i dominujący. Jak się martwisz, żeby nie była po stronie cp, to pójdź w przyszłym miesiącu na monitoring. ]

Dziękuję. No chyba będę musiała tak zrobić. Chociaż lekarz twierdzi że nie ma to znaczenia nawet jeśli byłaby po stronie cp ale jakoś mimo to mam zakodowane coś w głowie i się boję 🙄 z drugiej strony szkoda czasu jeśli i tak by się okazało że będzie owulacja po tej stronie.

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 16 września, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett9300 wrote:
    Dziękuję. No chyba będę musiała tak zrobić. Chociaż lekarz twierdzi że nie ma to znaczenia nawet jeśli byłaby po stronie cp ale jakoś mimo to mam zakodowane coś w głowie i się boję 🙄 z drugiej strony szkoda czasu jeśli i tak by się okazało że będzie owulacja po tej stronie.
    Z tego co pamietam masz sprawdzone jajowody i sa drozne- mi w takim przypadku lekarz kazal sie starac i nawet nie zastanawiac. Nawet IUI mialam robione na stronie po cp.

👱‍♀️ 33l👦🏻36l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08/09/10 🛋 (leki immunomodulujące, histeroskopia + biopsja)
    Została ❄️
  • Anett9300 Przyjaciółka

Wysłany: 16 września, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Z tego co pamietam masz sprawdzone jajowody i sa drozne- mi w takim przypadku lekarz kazal sie starac i nawet nie zastanawiac. Nawet IUI mialam robione na stronie po cp.

Tak. Boję się tylko że teraz po laparoskopii może się coś zmienić. Zastanawiam się tylko czy próbować po prostu czy się uda czy być pod kontrolą i brać leki na stymulację jak do tej pory. Muszę to przemyśleć 😊

• Domi1002 Koleżanka

Wysłany: 16 września, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosomak85 poronienie było w 16 tygodniu ciąży.

Mq1991 właśnie ja miałam poronienie samoistne (nie zdążyli mi podać leków, bo samo się wszystko zaczęło) i nie miałam łyżeczkowania bo sama się oczyściłam. Dlatego myślałam że lekarz da szybciej zielone światło.

Rosomak85, Rosomak85, Rosomak85 lubią tę wiadomość

• Kalcia Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 01:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś mogłaby mi polecić mega dobrego immunologa-ginekologa lub samego immunologa z Poznania i okolic lub Wrocławia?

06.2020 👼🏼 6tc poronienie samoistne
    12.2020 👼🏼🩵 10tc poronienie chybione (Trisomia 16)
    12.2022👼🏼 5/6tc poronienie samoistne
    01.2024👼🏼🩷 11tc poronienie chybione
    👩🏼 '94 - IO
    Kariotyp ✅
    PAI-1 - 4G/4G
    Homocysteina - 15,91 ⬆️
    ANA1 - dodatni
    ANA2 - Scl-70 dodatni granicznie
    ANA3 - negatywne ✅
    IgG - 16,70 ⬆️
    IgA - 0,11 ⬇️
    IgM - 1,92 ✅
    IgE - 16,30 ✅
    Tarczyca wszystkie badania w normie ✅
    Zespół antyfosfolipidowy ✅
    👨🏽'91
    Kariotyp ✅
    Badanie nasienia ✅
  • Komanuss Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia wrote:
    Dziewczyny, czy któraś mogłaby mi polecić mega dobrego immunologa-ginekologa lub samego immunologa z Poznania i okolic lub Wrocławia?
    Z Jarosz można się umawiać na konsultacje online

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Anett oby nic po laparoskopii się nie zmieniło. Mi lekarz mówił, że po laparoskopii szansa, że jajowód będzie niedrożny lub że zarodek zaimplantuje się w bliźnie jest dużo mniejszą niż po metotreksacie. Jak miałaś wcześniej problemy że swoją owulacja, to bym wróciła do stymulacji ;)

@Domi a jak lekarz to argumentował? To ciekawe czemu kazał Ci czekać🤔

@Kalcia stacjonarnie nie mam. Ja miałam teleporadę z dr Jarosz, która zajmuje się niepłodnością i poronieniami (a stacjonarnie przyjmuje w Gdańsku). Wiele dziewczyn ją poleca. Ja po wizycie byłam zadowolona, ale jestem dopiero w trakcie dwumiesięcznego leczenia, więc nie powiem Ci jeszcze jak efekty ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 06:38

👱‍♀️ 33l👦🏻36l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08/09/10 🛋 (leki immunomodulujące, histeroskopia + biopsja)
    Została ❄️
  • Daisy1 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aska1415 wrote:
    Tak, na usg kontrolnym i na prenatalnych wszystko super.
    Dzisiaj lekarz mnie poprostu załamał. Zrobilam sobie wstępna diagnostykę pod kątem trombofilii, wyszło nieprawidlowe MTHRF a1298 w układzie homozygotycznym, a on dal mi skierowanie do genetyka żeby się wypowoedzial o co chodzi...
    Podobnie jak uznał, że powinnam, mimo że wszystko ładnie się pogoilo, macica czysta, poczekać że staraniami minimum pół roku. Dodał również na koniec, że diagnostykę to się robi po trzech poronieniach.
    Także, mam jasny sygnał, że do prowadzenia kolejnej mojej ciazy nie nada się kompletnie. Mogę u niego co najwyżej skontrolować torbiel, która zrobila mi się na lewym jajniku (prawdopodobnie nie pęknięty pęcherzyk z poprzedniej owulacji ).
    Jak tu ufać lekarzom...
    Sprawdziłabym jeszcze na wszelki wypadek u innego lekarza, najlepiej takiego, który specjalizuje się w prowadzeniu ciąż wysokiego ryzyka lub w niepłodności/poronieniach. Jeżeli to był czynnik losowy to po pierwszym poronieniu faktycznie nie zalecają diagnostyki, chyba, że ta nadkrzepliwośc coś tu namieszała, wtedy dostaniesz dodatkową listę badań do zrobienia.
    Co do starań- powiedział Ci chociaż z jakiego powodu powinniście poczekać pół roku? Jeżeli nie ma medycznych przeciwskazań, to tego typu zalecenia wynikają bardziej z psychicznej gotowości na kolejną ciążę.

Mq1991 lubi tę wiadomość

👧🏼36
    02.2024 starania o pierwsze 👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    ‼️diagnostyka
  • Daisy1 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    A po poronieniu farmskologicznym długo czekałyście na okres?
    To zależy od jakiego poziomu bety startujesz. Musi się ponownie wyzerować i wtedy przychodzi 🐒, u mnie był to krótki cykl 25 dni, standardowo mam 26-28dni.

👧🏼36
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    ‼️diagnostyka
  • Komanuss Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    To zależy od jakiego poziomu bety startujesz. Musi się ponownie wyzerować i wtedy przychodzi 🐒, u mnie był to krótki cykl 25 dni, standardowo mam 26-28dni.
    No nie wiem bo dopiero w zeszłym czwartek byłam ma wywołaniu poronienia w 9 tygodniu.

• Daisy1 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, off topic - jeżeli też Was denerwują te wyskakujące reklamy, które zaczeły się pojawiać na stronie, to zmiana przeglądarki pomaga. Ja ma teraz Operę, wcześniej Chrome, i jak ręką odjął jest czysto 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:17

Mq1991 lubi tę wiadomość

👧🏼36
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    ‼️diagnostyka
  • aska1415 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    Sprawdziłabym jeszcze na wszelki wypadek u innego lekarza, najlepiej takiego, który specjalizuje się w prowadzeniu ciąż wysokiego ryzyka lub w niepłodności/poronieniach. Jeżeli to był czynnik losowy to po pierwszym poronieniu faktycznie nie zalecają diagnostyki, chyba, że ta nadkrzepliwośc coś tu namieszała, wtedy dostaniesz dodatkową listę badań do zrobienia.
    Co do starań- powiedział Ci chociaż z jakiego powodu powinniście poczekać pół roku? Jeżeli nie ma medycznych przeciwskazań, to tego typu zalecenia wynikają bardziej z psychicznej gotowości na kolejną ciążę.

Nie dopisałam, ale przyczyna poronienia był masywny krwiak w łożysku, także raczej nie było to losowe.

Co do czekania pół roku- powiedział, że jak za szybko sie zaczyna to najczęściej są kolejne poronienia.

• Anett9300 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    @Anett oby nic po laparoskopii się nie zmieniło. Mi lekarz mówił, że po laparoskopii szansa, że jajowód będzie niedrożny lub że zarodek zaimplantuje się w bliźnie jest dużo mniejszą niż po metotreksacie. Jak miałaś wcześniej problemy że swoją owulacja, to bym wróciła do stymulacji ;)

@Kalcia stacjonarnie nie mam. Ja miałam teleporadę z dr Jarosz, która zajmuje się niepłodnością i poronieniami (a stacjonarnie przyjmuje w Gdańsku). Wiele dziewczyn ją poleca. Ja po wizycie byłam zadowolona, ale jestem dopiero w trakcie dwumiesięcznego leczenia, więc nie powiem Ci jeszcze jak efekty ;)

Dzięki. Problemów jako tako nie miałam ale żeby mieć pewność że owulacja będzie to miałam lamette. No i estrofem brałam bo endometrium było cienkie 😊

• Domi1002 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:

Powiedział że ginekologicznie wszystko ok, ale przy poronieniu często towarzyszy stan zapalny, dlatego trzeba odczekać… sama nie wiem czy faktycznie czekać te 3 miesiące czy skonsultować to jeszcze z innym lekarzem. Nie chcę zajść w ciążę już, natychmiast przed pierwszą miesiączka, bo jeszcze jej nie dostałam, ale myślałam że październik/listopad będzie już ok, żeby zacząć starania.

• Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję wam za słowa otuchy 😊 nadal mocno trzymam kciuki za testujące i te w trakcie starań 🤞🏻
    Daisy1 u mnie beta była dodatnia nawet po drugim okresie pp, więc ta zasada nie zawsze się sprawdza :)

Biochemiczka lubi tę wiadomość

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
    -10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
    -11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌

-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
    -02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
    -22.01 drożność sono hsg ✔
    -25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)

15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
    31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
    08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
    22.04-7tydzień jest serduszko 💓
    23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione
  • Biochemiczka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wixa🌸 wrote:
    Dziewczyny dziękuję wam za słowa otuchy 😊 nadal mocno trzymam kciuki za testujące i te w trakcie starań 🤞🏻
    Daisy1 u mnie beta była dodatnia nawet po drugim okresie pp, więc ta zasada nie zawsze się sprawdza :)

U mnie też beta dodatnia po pierwszej @ ;) trzeba potwierdzić negatywną betę przed powrotem do starań :)
    Myślę że jak beta będzie ujemna a obraz usg czysty, to można wracać. U jednych wyjdzie miesiąc, a u innych 3 miesiące :)

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36.6%
    ❗️Homocysteina 9.2 umol/l, kwas foliowy 12.0 ng/ml 08.25
    ❗️Anemia Hemoglobina ⬇️ erytrocyty ⬇️ Ferrytyna 19.7 ng/ml 08.25
    ❗️Trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
    ❓ana1 + (1:80)
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3)
    ✅ antytrombina III 113% 08.25 białko c 118%, białko s 85%, białko s aktywność 96%
    ✅ B12 448 pg/ml 08.25 D3 51.1 ng/ml 05.25
    ✅ TSH 1.11 uIU/ml, Ft4 21.7 pmol/l 07.25
    ❔Zespół antyfosfolipidowy
    ❔biopsja cd56, cd138

Zerowanie bety 30.07 19710 ➡️ 25.08 65.7 ➡️ 10.09 7.3 ➡️❔

On
    ✅ HLA-C1
    ❔Kariotyp
    ❔Morfologia nasienia
    ❔Fragmentacja DNA
‹‹ 172 173 174 175 176
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ