X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Daisy1 Autorytet

Wysłany: 14 października, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wrote:
    ,,Daisy1,,

Jakie żelazo bierzesz?
    Kupiłam Solgar Gentle Iron (bez recepty), głównie ze względu na to, że jest chwalony za dobrą przyswajalność, i łagodność dla żołądka. Łykam je razem z wit. C

Cień lubi tę wiadomość

👧🏼36 🧑🏼
    02.2024 starania o pierwsze 👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    diagnostyka‼️
    10.2025 powrót do starań?
    ❌️ferrytyna 19.6, testosteron 87.5, wolny 5.74, Androstendion 2.58, 17-OHP 1.39, ANA1 + 1:80, endo <7mm, mięśniaki, ANXA5 M2/N
    ❎️ tarczyca, DHEA-SO4, LH/FSH 1.18, AMH 1.53, estradiol, progesteron, prolaktyna, APS, trombofilia wrodzona, białko C, S, antytrombina, homocysteina, fibrynogen, ANA2 -, kariotypy, HOMA-IR 0.97, badanie nasienia
    🔜KIR, HLA-C, allo-MLR, cross-match, test CBA, test IMK
    💊 Żelazo, wit. C, B12, kwas foliowy, Norsan Omega-3 Arktis, Koenzym Q10, Prenacaps Ovi
  • Cień Ekspertka

Wysłany: 14 października, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    Kupiłam Solgar Gentle Iron (bez recepty), głównie ze względu na to, że jest chwalony za dobrą przyswajalność, i łagodność dla żołądka. Łykam je razem z wit. C

Dziękuję. Myślę, że też wypróbuje.

🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | MTHFR C677T (heterozygota) | heterozygota 4G/5G w PAI-1|🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 → ciąża kliniczna, poronienie 8 t.c. 💔 | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)
  • Milunia Autorytet

Wysłany: 15 października, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Chciałam do Was dołączyć bo potrzebujemy razem z mężem wsparcia i podpowiedzi. Kilka osób kojarzę z innych wątków. Próbowałam czytać cały, ale nie idzie mi, chyba jest jeszcze za wcześnie po stracie i nie daję rady.

Krótko o naszej sytuacji. Pierwsza ciąża. Od początku na pierwszym USG, kiedy było widać tylko pęcherzyk wychodziła o tydzień młodsza. Później pojawił się podbarwiony śluz, bardzo delikatnie, ale jednak. Trafiłam do szpitala w 7+1 tyg. , badanie pokazało 6+2 i wątpliwą akcję zawiązka serca. 3 dni później akcja widoczna i wypisali mnie do domu. Po kolejnych 3 dniach wizyta u mojego lekarza i brak akcji serca. Poronienie zatrzymane 8/6 tyg. znów szpital. Dostałam tabletki po których szybko dostałam mega bolesnych skurczy. Czułam się coraz gorzej, doszły wymioty a krwawienia brak. Po badaniu lekarz stwierdził, że wszytko gdzieś utknęło i zrobili zabieg. Próbki już są w laboratorium, może będziemy mieli to szczęście i dowiemy się jaka była przyczyna.
    W sobotę wróciłam do domu. Na wypisie nie mam żadnych zaleceń ani nic. Proszę o podpowiedzi co ogarnąć teraz po kolei i kiedy.
    - kiedy iść na wizytę kontrolną?
    - jak długo trwało u Was krwawienie?
    - jakie badania wykonać w pierwszej kolejności i kiedy? Od razu jakieś specjalistyczne czy zacząć od podstaw typu morfologia, witaminy
    - ile trzeba czekać ze staraniami?
    Na co wgl zwrócić teraz uwagę i jak postępować? Brać już jakieś witaminy?

Czuję, że zostaliśmy pozostawieni sami sobie. Nie wiem kompletnie co i jak robić. Na słowa „zdarza się, próbujcie dalej” otwiera mi się nóż w kieszeni.

Jeśli ktoś jest z okolic Warszawy, Łodzi, Piotrkowa, Radomia, Końskich czy Kielc to przyjmę namiary na dobrego lekarza.

👩🏼‍💼36 👨🏻‍💻38
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
  • Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: 15 października, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milunia wrote:
    Cześć. Chciałam do Was dołączyć bo potrzebujemy razem z mężem wsparcia i podpowiedzi. Kilka osób kojarzę z innych wątków. Próbowałam czytać cały, ale nie idzie mi, chyba jest jeszcze za wcześnie po stracie i nie daję rady.

Krótko o naszej sytuacji. Pierwsza ciąża. Od początku na pierwszym USG, kiedy było widać tylko pęcherzyk wychodziła o tydzień młodsza. Później pojawił się podbarwiony śluz, bardzo delikatnie, ale jednak. Trafiłam do szpitala w 7+1 tyg. , badanie pokazało 6+2 i wątpliwą akcję zawiązka serca. 3 dni później akcja widoczna i wypisali mnie do domu. Po kolejnych 3 dniach wizyta u mojego lekarza i brak akcji serca. Poronienie zatrzymane 8/6 tyg. znów szpital. Dostałam tabletki po których szybko dostałam mega bolesnych skurczy. Czułam się coraz gorzej, doszły wymioty a krwawienia brak. Po badaniu lekarz stwierdził, że wszytko gdzieś utknęło i zrobili zabieg. Próbki już są w laboratorium, może będziemy mieli to szczęście i dowiemy się jaka była przyczyna.
    W sobotę wróciłam do domu. Na wypisie nie mam żadnych zaleceń ani nic. Proszę o podpowiedzi co ogarnąć teraz po kolei i kiedy.
    - kiedy iść na wizytę kontrolną?
    - jak długo trwało u Was krwawienie?
    - jakie badania wykonać w pierwszej kolejności i kiedy? Od razu jakieś specjalistyczne czy zacząć od podstaw typu morfologia, witaminy
    - ile trzeba czekać ze staraniami?
    Na co wgl zwrócić teraz uwagę i jak postępować? Brać już jakieś witaminy?

Czuję, że zostaliśmy pozostawieni sami sobie. Nie wiem kompletnie co i jak robić. Na słowa „zdarza się, próbujcie dalej” otwiera mi się nóż w kieszeni.

Jeśli ktoś jest z okolic Warszawy, Łodzi, Piotrkowa, Radomia, Końskich czy Kielc to przyjmę namiary na dobrego lekarza.
    Bardzo współczuję straty 🫂
    U mnie krawienie pp trwało ok 1-1.5tyg. Lekarz prowadzący kazał się zgłosić na kontrolę za ok.4tyg( byłam po 5tyg bo wcześniej nie było miejsc). Na pierwszą wizytę z tego co pamiętam miałam mieć tylko morfologię, betę i tsh. Na pierwszej wizycie pp skierował mnie na kolejne badania tego było już sporo:
    -morfologia
    -krzywa cukrowa
    -tsh
    -prl
    -amh
    -ferrytyna
    -Wit b12
    -kwas foliowy
    - CMV IgM
    -Wit D3
    Do tego jeszcze zlecił: mthf, pai, V leiden, białko S, białko C, ANA, ANCA

Cześć z tych badań miałam zrobić dopiero po wyzerowaniu bety, niestety u mnie spadała bardzo długo więc na każdą wizytę robiłam tą betę aż było poniżej 5. Co do starań u mnie gin dał zielone światło na drugiej wizycie kontrolnej, ale niestety do tej pory nie ma efektów.
    Co do supli i witamin coś tam sama brałam, ale dopiero po rozmowie z gin ustaliłam konkretnie co mogę, a czego nie powinnam brać że względu na tą wolno spadająca betę.

Powodzenia w poszukiwaniu zangażowanego lekarza, bo to chyba jeden z ważniejszych elementów po stracie 🤞🏻🥺 może sprawdz w necie listę polecanych ginekologów od Agi Szuścik masz tam podział wg miast i specjalizacji( polecam też poczytać komentarze na znanymlekarzu)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 10:09

Milunia lubi tę wiadomość

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
    -10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
    -11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌

-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
    -02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
    -22.01 drożność sono hsg ✔
    -25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)

15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
    31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
    08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
    22.04-7tydzień jest serduszko 💓
    23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione
  • Arisia Przyjaciółka

Wysłany: 15 października, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Milunia, bardzo mi przykro, wiem, jak ciężko musi Ci teraz być. Ja też straciłam pierwszą ciążę, też od swojego lekarza, lekarzy w szpitalu i generalnie wszędzie dookoła słyszę, że tak się zdarza, natura wyeliminowała słaby zarodek itp. Też trudno jest mi się z tym pogodzić. Spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytania, choć nie jestem ekspertem, bo to pierwsza moja ciąża i pierwsza strata.
    1. Ja byłam na kontroli około 20 dni po łyżeczkowaniu. Na wypisie miałam, że kontrola 3-6 tygodni po łyżeczkowaniu. Na tej wizycie lekarz powiedzial, ze wszystko sie oczyściło, że wygląda dobrze.
    2. Nie miałam mocnego krwawienia, ale od wyjścia ze szpitala jakieś 5-7 dni krwawiłam (to wyglądało jak skąpa miesiączka)
    3. Odnośnie badań, u mnie lekarz powiedział, że to losowy przypadek, pewnie wada i że po pierwszym poronieniu nie zaleca się szczegółowych badań. Kazał zrobić mi morfologię, mocz, hormony, ferrytyne, crp, homocysteine. Wyszła niska ferrytyna i podwyższona homocysteina. Potem poczytałam tutaj na forum, sama zrobiłam pakiet na trombofilie, Mthfr, APS, tarczycę rozszerzona, w tym przeciwciała tarczycowe anty-TPO i anty-TG, celiakię. Wszystko wyszło idealnie, nie mam nawet mutacji Mthfr, więc na tym poprzestaliśmy już. Ostatnie badania robiłam we wrześniu. Teraz suplementuje żelazo, kwas foliowy, witaminę D, omega, regulator homocysteiny, magnez, q10.
    4. Co do starań - lekarz powiedzial, że można już po pierwszej miesiaczce. Miałam ją w sierpniu i tak zaczęliśmy starania. Niestety nie udaje się, we wrześniu miałam kolejną, a teraz jestem w trakcie trzeciej miesiączki. Wcześniej zaszłam w ciążę już w 2 cs, więc jest to dla mnie teraz przygnębiające i trudne. Dajemy sobie czas do końca roku, jeśli się nie uda to w styczniu pójdę do lekarza.

Trzymaj się 💖🫂 dziś trudny dzień dla każdej z nas 😥

Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
    05.2025 ⏸️
    07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 15 października, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Miluniu 🫂
    U mnie podobnie jak u Wixa, krwawienie trawo ok 1,5 tygodnia. Badania robiłam te co Wixa wypisała plus to co mam w stopce, głównie dlatego że podejrzewałam problem z immunologia. No i się nie pomyliłam 😅
    Ja po poronieniu miałam anemię, więc suplementuje się żelazem i musiałam powalczyć z obniżeniem homocysteiny (pierwsze badania po miesiącu od odstawienia suplementów). Do tego wszystkie badania na krzepliwość - trombofilia wrodzona, zespół antyfosfolipidowy, białko c i s, antytrombina III, mutacja anxa5 u mnie i męża. Do tego KIR u mnie, kariotypy i hlac u mnie i u męża. No i mój przełomowy cross match - mam alergię na męża i go zabijam jak pojawia się zarodek. Będę jeszcze robić biopsję cd138 i cd56 żeby sprawdzić czy nie mam stanu zapalnego.
    Ze staraniami ja pewnie jeszcze chwilę poczekam, okazało się że miałam resztki w macicy więc dopiero je przedwczoraj usunęłam w szpitalu. Ale wiele dziewczyn dostaje zielone światło właściwie po pierwszym okresie, w zaleceniach ze szpitala powinnaś mieć wpisane żeby kontrolować betę aż spadnie do zera. Ja mimo dodatniej bety miałam normalnie owulację więc to nie jest znak że wszystko jest ok.

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36.6%
    ⚠️ histeroskopia zabiegowa, hispat⏳
    ⚠️trombofilia MTHFR (A1298) homo PAI-1 hetero
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
    ✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna 19.7 ➡️ 33.8 ➡️ 40.5 ng/ml 10.25 (💊Sorbifer), homocysteina 9.2 ➡️ 11.3 ➡️ 8.2 umol/l; kwas foliowy 12.0 ➡️ 34.9 ➡️ 14.2 ng/ml (💊 modulator homocysteiny+400ug foliany)
    ⏳23.10 biopsja cd56, cd138

On
    ✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
    ❔Morfologia nasienia, fDNA, HBA
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 15 października, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracam po wizycie u dr J.
    Dostałam zalecenia - immunosupresja - oczywiście pod warunkiem że nie ma stanu zapalnego. Tego dowiemy się za jakieś 3 tygodnie, po biopsji. Equoral, potem encorton i prograf przy dwóch kreskach. Czyli dokładnie to czego się spodziewałam ;)

Poruszyłam z doktor pewien temat, który moja koleżanka- staraczka z historią wielu poronień - odkryła kilka dni temu. I doktor powiedziała że jest to dobry trop.

Mianowicie, obie mamy dermografizm czerwony, choroba skóry która obie ignorowałyśmy, bo nie wpływa jakoś mocno na życie oprócz tego, że mam czerwone plamy od drapania czy swetra. U niej pogorszył się po Equoralu co ją skierowało żeby poczytać o tym więcej. Okazało się że podłożem dermografizmu jest najczęściej nietolerancja histaminy. Można zrobić jedno badanie w ramach diagnozy - DAO. Nietolerancja histaminy oprócz skóry, występuje też w macicy. A to z kolei powoduje poronienia… ja jestem mocnym alergikiem, przed pierwszą ciążą odczulałam się na trawy i byłam cały czas na lekach antyhistaminowych (desloratadyna). Mimo że alergolog kazała odstawić po dodatnim teście to dalej brałam, bo zaczął się najgorszy sezon a alergolodzy są podzieleni czy można je brać czy nie w ciąży. No i brałam je myślę cały pierwszy trymestr aż mi się skończyły tabletki. Desloratadyna jest też lekiem na nietolerancję histaminy, więc jeżeli to jest wszystko prawda to uratowałam mojego syna tym że brałam te leki mimo zalecenia odstawienia… po ciąży zmieniłam leczenie alergii i nie brałam tych antyhistamin, tylko dostałam sterydy i clatre, która już nie działa na nietolerancję histaminy. Tak więc ja już nawet bez tych dodatkowych badań, włączam jovesto (desloratadyne) do starań. No i polecam zainteresować się tematem jeżeli też macie dermografizm albo jakieś alergie.

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36.6%
    ✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c, białko s, białko s aktywność, zespół antyfosfolipidowy
    ✅ B12, D3, TSH, ft4, żelazo, ferrytyna 19.7 ➡️ 33.8 ➡️ 40.5 ng/ml 10.25 (💊Sorbifer), homocysteina 9.2 ➡️ 11.3 ➡️ 8.2 umol/l; kwas foliowy 12.0 ➡️ 34.9 ➡️ 14.2 ng/ml (💊 modulator homocysteiny+400ug foliany)

On
  • Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: 15 października, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    Witaj Miluniu 🫂
    U mnie podobnie jak u Wixa, krwawienie trawo ok 1,5 tygodnia. Badania robiłam te co Wixa wypisała plus to co mam w stopce, głównie dlatego że podejrzewałam problem z immunologia. No i się nie pomyliłam 😅
    Ja po poronieniu miałam anemię, więc suplementuje się żelazem i musiałam powalczyć z obniżeniem homocysteiny (pierwsze badania po miesiącu od odstawienia suplementów). Do tego wszystkie badania na krzepliwość - trombofilia wrodzona, zespół antyfosfolipidowy, białko c i s, antytrombina III, mutacja anxa5 u mnie i męża. Do tego KIR u mnie, kariotypy i hlac u mnie i u męża. No i mój przełomowy cross match - mam alergię na męża i go zabijam jak pojawia się zarodek. Będę jeszcze robić biopsję cd138 i cd56 żeby sprawdzić czy nie mam stanu zapalnego.
    Ze staraniami ja pewnie jeszcze chwilę poczekam, okazało się że miałam resztki w macicy więc dopiero je przedwczoraj usunęłam w szpitalu. Ale wiele dziewczyn dostaje zielone światło właściwie po pierwszym okresie, w zaleceniach ze szpitala powinnaś mieć wpisane żeby kontrolować betę aż spadnie do zera. Ja mimo dodatniej bety miałam normalnie owulację więc to nie jest znak że wszystko jest ok.

Milunia, Biochemiczka podała Ci powyżej super listę, ale może najpierw poszukaj dobrego gina który będzie miał wiedzę na temat takich badań, są bardzo drogie więc trochę bezsensu robić w ciemno.
    Mój gin pomimo ogromnej wiedzy pod kątem niepłodności wysłał mnie do immunologa bo immunologia nie jest jego dziedziną, a podejrzewał że u mnie może być z tym problem.
    Immunolog zleciła mi część badań z powyżej wymienionych, ale też kazała robić w odpowiedni dzień cyklu.

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
    31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 15 października, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, PKB małego państwa na to wydałam. 99% badan jak się okazało - bez sensu. Ja je robiłam skierowana przez dwóch lekarzy - immunolog Jarosz i gin od niepłodności. Lekarzy nie polecę bo jestem z Trójmiasta ale napewno znajdziesz kogoś super w swoich okolicach ❤️ ewentualnie Jarosz przyjmuje telefonicznie to mogę polecić ale terminy są na grudzień dopiero.

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36.6%

On
  • Arisia Przyjaciółka

Wysłany: 15 października, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    Oj tak, PKB małego państwa na to wydałam. 99% badan jak się okazało - bez sensu. Ja je robiłam skierowana przez dwóch lekarzy - immunolog Jarosz i gin od niepłodności. Lekarzy nie polecę bo jestem z Trójmiasta ale napewno znajdziesz kogoś super w swoich okolicach ❤️ ewentualnie Jarosz przyjmuje telefonicznie to mogę polecić ale terminy są na grudzień dopiero.

A uważasz że już po pierwszym poronieniu warto skonsultować się z doktor Jarosz? Zastanawiałam się nad tym, ale nie mam zrobionych żadnych badań pod kątem immunologicznym i waham się.

Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
    05.2025 ⏸️
    07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 15 października, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy.
    Ja po pierwszym nic nie zrobiłam i teraz oczywiście żałuję, ale nie miałam podstaw żeby się głębiej badać. Dodatkowy progesteron i heparyna którą dostałam od ginekolog wystarczyłyby na 90% chorób które teraz zbadałam. Wtedy też założyłam że to sytuacja losowa bo jedno dziecko już mam.
    Po drugim poronieniu czułam że to problem z immunologia i dlatego poszłam tą ścieżką. Jedyne co bym zbadała z tą wiedzą co mam teraz po poronieniu to kiry z immunologii bo accofil to jednak gamechanger.
    A tak to słuchałabym się lekarzy, ewentualnie poszła na konsultacje do ginekologa od niepłodności bo moja standardowa ginekolog niestety okazało się że w ogóle się nie zna na poronieniach.
    Nikt nie chce drugi raz poronić i jeżeli masz pieniądze i siłę się diagnozować teraz, to nikt ci nie broni, ale w 90% przypadków poronień są to sytuacje losowe i nie ma takiej potrzeby. Tu na forum są wszystkie trudne przypadki skumulowane w jednym miejscu i stąd wrażenie że trzeba się diagnozować. Ja znam osobiście z 10 dziewczyn które poroniły albo musiały usunąć i druga ciąża była już ta szczęśliwa :) zresztą tu na forum też są takie przypadki :)
    Podsumowując, zrób jak czujesz, kobiety mają świetną intuicję i napewno podpowie ci która ścieżka jest prawidłowa.

Arisia lubi tę wiadomość

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36.6%

On
  • emciak Autorytet

Wysłany: 15 października, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie mogę... w ciągu ostatnich 2 tygodni dowiedziałam się o CZTERECH ciążach wśród bliskich. Czuję jakbym dostawała liścia w twarz. Oczywiście mam zajebisty miks emocji bo z jednej strony się cieszę ale to poczucie żalu i niesprawiedliwości mnie zżera od środka. Fatalnie się z tym czuję.

Milunia, bardzo mi przykro, że Was to spotkało. Dziewczyny super napisały taki wstępny plan działania. Ja jeszcze dodam, że warto aby partner też zrobił badania nasienia (morfologia + fragmentacja DNA) oraz parametry z krwi (morfologia + tarczyca, testosteron).

Mart0511 lubi tę wiadomość

6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
    Ponowne starania - czas start!🍀🌈

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~29 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo) - Acard 75 od owulacji + heparyna od II kresek do 12 t.c.
    📌 MTHFR C677T (hetero) - metylowane witaminy
    *Zespół APS - ujemny
    *p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
    *Homocysteina ✅
    *Białko C&S, antytrombina ✅
    *TSH ✅
    💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno

On:
    Seminogram w normie poza:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
    💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg
  • Mati01 Autorytet

Wysłany: 15 października, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emciak wrote:
    Dziewczyny, nie mogę... w ciągu ostatnich 2 tygodni dowiedziałam się o CZTERECH ciążach wśród bliskich. Czuję jakbym dostawała liścia w twarz. Oczywiście mam zajebisty miks emocji bo z jednej strony się cieszę ale to poczucie żalu i niesprawiedliwości mnie zżera od środka. Fatalnie się z tym czuję.

Milunia, bardzo mi przykro, że Was to spotkało. Dziewczyny super napisały taki wstępny plan działania. Ja jeszcze dodam, że warto aby partner też zrobił badania nasienia (morfologia + fragmentacja DNA) oraz parametry z krwi (morfologia + tarczyca, testosteron).
    Wiem co czujesz, nasze prawie 4 lata starań i ciągle w bliskim otoczeniu kolejne ciąże… każdy z kuzynostwa i przyjaciół znajomych ma po dwójkę dzieci… dziś trudny dzień, przytulam wszystkie które tego potrzebują ❤️

emciak, Czajnik, Arisia, Mart0511 lubią tę wiadomość

Starania od 2022
    🙋🏻‍♀️ 33
    🙋🏻‍♂️26

Nasienie ✅
    Owulacja ✅
    Hormony ✅
    AMH 2,8 ✅
    HSG ✅
    Witaminy ✅
    Immunologia ✅
    Kir Bx ✅ 3/5
    Kariotypy ✅
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox 75
    12.2024 hsg z lipiodolem
    02.2025 kwalifikacja in vitro
    03.2025 scratching endometrium
    04.2025 start stymulacji, protokół krótki
    14.04 pierwszy podgląd 🥚🥚(11 pęcherzyków)
    16.04 drugi podgląd 🥚🥚 (13 pęcherzyków)
    19.04 punkcja (18 pęcherzyków= 10 dojrzałych komórek, 6 poszło do zapłodnienia)
    ❄️❄️❄️
    19.05 scratching endometrium
    28.08 USG endometriozy= endometrioza otrzewnowa niewielkie ogniska ❌
    08.2025 naturalna ciąża, obumarła 6+0
  • Paola2604 Przyjaciółka

Wysłany: 15 października, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemiczka wrote:
    Wracam po wizycie u dr J.
    Dostałam zalecenia - immunosupresja - oczywiście pod warunkiem że nie ma stanu zapalnego. Tego dowiemy się za jakieś 3 tygodnie, po biopsji. Equoral, potem encorton i prograf przy dwóch kreskach. Czyli dokładnie to czego się spodziewałam ;)

Poruszyłam z doktor pewien temat, który moja koleżanka- staraczka z historią wielu poronień - odkryła kilka dni temu. I doktor powiedziała że jest to dobry trop.

Mianowicie, obie mamy dermografizm czerwony, choroba skóry która obie ignorowałyśmy, bo nie wpływa jakoś mocno na życie oprócz tego, że mam czerwone plamy od drapania czy swetra. U niej pogorszył się po Equoralu co ją skierowało żeby poczytać o tym więcej. Okazało się że podłożem dermografizmu jest najczęściej nietolerancja histaminy. Można zrobić jedno badanie w ramach diagnozy - DAO. Nietolerancja histaminy oprócz skóry, występuje też w macicy. A to z kolei powoduje poronienia… ja jestem mocnym alergikiem, przed pierwszą ciążą odczulałam się na trawy i byłam cały czas na lekach antyhistaminowych (desloratadyna). Mimo że alergolog kazała odstawić po dodatnim teście to dalej brałam, bo zaczął się najgorszy sezon a alergolodzy są podzieleni czy można je brać czy nie w ciąży. No i brałam je myślę cały pierwszy trymestr aż mi się skończyły tabletki. Desloratadyna jest też lekiem na nietolerancję histaminy, więc jeżeli to jest wszystko prawda to uratowałam mojego syna tym że brałam te leki mimo zalecenia odstawienia… po ciąży zmieniłam leczenie alergii i nie brałam tych antyhistamin, tylko dostałam sterydy i clatre, która już nie działa na nietolerancję histaminy. Tak więc ja już nawet bez tych dodatkowych badań, włączam jovesto (desloratadyne) do starań. No i polecam zainteresować się tematem jeżeli też macie dermografizm albo jakieś alergie.

Jakie badanie wykonywałaś ? Cross-match czy coś więcej? Czy wynik może być zmienny ? Tzn czy przeciwciała mogą się zmienić z biegiem lat? Nie wiem czy to dobrze napisałam ☺️

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
  • Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: 15 października, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emciak wrote:

Ehh a myślałam że to tylko u mnie są takie chore reakcje na ciążę w bliskim otoczeniu, a jak się okazuje że ciąża pojawia się u pary która totalnie się do tego nie przygotowywała, nie dbała o siebie, tylko pyk zdrowa ciąża... jak na pstryknięcie 😥
    Mąż mówi mi żeby wyłączyć takie myślenie i odciągnąć myśli od starań, ale czasami po prostu nie da się zahamować tych myśli i emocji które kotłują się w głowie 😢
    Przytulam was wszystkie w ten smutny dzień 👼

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 13:11

Paola2604, Arisia lubią tę wiadomość

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
  • emciak Autorytet

Wysłany: 15 października, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wixa🌸 wrote:
    Mąż mówi mi żeby wyłączyć takie myślenie i odciągnąć myśli od starań, ale czasami po prostu nie da się zahamować tych myśli i emocji które kotłują się w głowie 😢

Dlatego pozwoliłam sobie na odrobinę rozpaczy i po prostu się poryczałam. Jest mi (chwilowo) trochę lepiej. Bardzo się cieszę, że Was mam tutaj bo nikt inny tego nie zrozumie.

Paola2604, Arisia lubią tę wiadomość

6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
    Ponowne starania - czas start!🍀🌈

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~29 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo) - Acard 75 od owulacji + heparyna od II kresek do 12 t.c.
    📌 MTHFR C677T (hetero) - metylowane witaminy
    *Zespół APS - ujemny
    *p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
    *Homocysteina ✅
    *Białko C&S, antytrombina ✅
    *TSH ✅
    💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno

On:
    Seminogram w normie poza:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
    💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 15 października, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emciak wrote:

Oj tak nasienie też warto zrobić. Ja zapominam o tym bo dalej męża nie zagoniłam.

Emcia rozumiem co czujesz, ja zgrywam ze bym się cieszyła ale kilka wesel było w tym i zeszłym roku i boję się co będzie jak zaczną z tego się pojawiać dzieci, a wiem że chęci są… życzę im żeby udało im się jak tylko się zdecydują, ale liczę po cichu że trochę odłożą tę decyzję w czasie 🥺

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36.6%

On
  • Milunia Autorytet

Wysłany: 15 października, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny. Zapisuję wszytko i będę zaczynać działać. Czekając na wyniki badań genetycznych zrobię morfologię raz jeszcze ( tydzień temu hemoglobina była w dolnej granicy więc teraz mogła spaść), żelazo, ferrytyna, d3, b12, kwas foliowy, tsh było ok więc teraz odpuszczę. Uwierzcie, u mnie na wypisie zero zaleceń. Nawet nie ma wzmianki o tym, kiedy się skontrolować.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, bardzo często w morfologii wychodzą mi limfocyty poniżej normy. Nie jakoś dużo, ale jednak np. Na badaniu z 7.10 wynik to 18,6 % przy normach 25 - 45, na badaniu ze szpitala 10.10 było to 14,7 % przy takich samych normach ale inne laboratorium. Choruje rzadko, o alergiach nic mi nie wiadomo. Ma to wgl znaczenie jeśli reszta parametrów jest w normie?

Dziś mega trudny dzień dla wszystkich rodziców małych aniołków 👼. Ściskam 🫂

👩🏼‍💼36 👨🏻‍💻38
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
  • anilewe Koleżanka

Wysłany: 15 października, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wixa🌸 wrote:
    Przytulam was wszystkie w ten smutny dzień 👼

Dziewczyny, ja też Was przytulam w ten szczególny dzień :*
    To, że towarzyszą nam w takich chwilach trudne emocje, jest całkowicie naturalne. Nie możemy mieć wyrzutów sumienia z tego tytułu i kotłować tych emocji w sobie. Inaczej nie da rady przepracować bólu i traumy.

emciak, Arisia lubią tę wiadomość

♀️'94 ♂️'90 💒2022

04.2025 ⏸️🤩
    11 dpo- beta 94,80, 13 dpo- beta 248,00, 16 dpo- beta 1690,00
    05.2025 poronienie zatrzymane😭 (10 tydz./ 8+0 💔)

08.2025 ⏸️🌈😍
    10 dpo- beta 43,90, 13 dpo- beta 302,00

preg.png
  • Biochemiczka Autorytet

Wysłany: 15 października, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola2604 wrote:
    Jakie badanie wykonywałaś ? Cross-match czy coś więcej? Czy wynik może być zmienny ? Tzn czy przeciwciała mogą się zmienić z biegiem lat? Nie wiem czy to dobrze napisałam ☺️

Na immunosupresje tylko cross-match, wszystko inne wyszło w porządku, teraz czekam na wyniki tej biopsji (czekam też jeszcze na jej zrobienie 😅) to nie wiem czy coś jeszcze mi nie dojdzie. Najpierw wyleczyć ewentualny stan zapalny i potem dopiero immunosupresja.
    Cross match się zmienia, może być niższy po immunosupresji a potem jak zejdzie efekt to może wyjść jeszcze gorszy. Raczej nie da się odczulić na męża więc zakładam że do końca życia będę na niego uczulona 😅 nie wiem czy cd56 dodatnie w biopsji też nie wpływa na crossa ale doktor nic nie mówiła.

34👩🏽35👨🏼

12/2022 42tc (cc) 🩵
    02/2025 6tc 💔
    07/2025 8tc 💔

Ona
    ❗️cross-match 36.6%

On
‹‹ 196 197 198 199 200
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ