SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Olcykowa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2025, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka mój bierze zwykłe witaminy tj Omega 3, B-complex i zestaw witamin i minerałów z rossmana, ale nawet skład fajny. Nie bierze jakiś typowo na płodność 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2025, 16:04

👩🏻 93 👦🏻 92 👶 22
    Mięśniak macicy, PCOS, Pai-1 hetero

2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
    2cs- 8tc poronienie zatrzymane 6+2 💔 09.2025r.

12.2025r. wracamy do starań 💪

✨23.08.2022r. F 🩵 🌈

2021r. - 2x 5tc 💔
  • Arisia Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2025, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka94 wrote:
    Hej, wracam na wątek po przerwie. Powiedzcie proszę czy wasi mężczyźni biorą jakieś suple? Albo coś włączają do diety? Mojemu kupowałam wcześniej Pregne Start dla mężczyzn, zastanawiam się czy jest sens inwestować w coś innego? Mój mąż mało śpi i bardzo dużo pracuje, zastanwiam sie czy to nie będzie tylko takie "pudrowanie" i czy jest sens. Na zmianę trybu życia nie ma co liczyć...

Pata 96, moim zdaniem wygląda na to że ciąża obumarła na bardzo wczesnycm etapie... 19% to bardzo mało. Dla pewności możesz powtórzyć badanie za dwa dni, porównanie będzie bardziej miarodajne.

Mój mąż też dużo pracuje, mało śpi, chociaż odżywia się zdrowo i nie pali, nie pije, dużo się rusza to morfologia wyszła słaba. Braliśmy też Pregna start. Po nowym roku będzie u lekarza i poprosimy o polecenie mocniejszego kompleksu witamin, to wtedy napiszę ci co nam lekarz polecił ;) zaglądnij tutaj 8.01.

👩‍❤️‍👨 92
    Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
    05.2025 ⏸️
    07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)
  • Laurelli Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2025, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Arisia ooo jestem ciekawa co poleci lekarz.

Jak się czujecie kończąc ten rok ?

💃🏻 34l.
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    X.25
    9/7tydz.

🕊️ Poronienie zabiera marzenie, ale nie zabiera prawa do nadziei…

•Życie i ciąża za granica 🌍
  • Cień Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2025, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurelli wrote:

Ja się cieszę, że ten rok wreszcie się kończy.
    Nie będę za nim tęsknić. Zdecydowanie nie będę.

Z pozytywnych rzeczy – dziś bratanek męża, lat 16, przyprowadził do domu dziewczynę.
    Jakie to poruszenie wywołało!
    Sensacja na osiedlu, no i w domu.
    Teściowa już kreśli scenariusze. Ma kobieta fantazje…
    A my tylko patrzymy i uśmiechamy się pod nosem. Ciekawe, co będzie dalej! 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2025, 20:10

Arisia lubi tę wiadomość

🌸 1982 | 🦋 Hashi | 🌺 Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34
    🧬 MTHFR C677T (het.) | PAI-1 4G/5G (het.)
    💉 IVF od 2019: 8 IVF/ICSI (7 stym. + 1 AZ), niska odpowiedź(1 pęch., często 0 oocytów), ET/KET 2-dniowe → ✖, MZ 2024 → 2× cb, AZ VI’25 → ciąża → poronienie 8 tc 🤍
    ✨ Kolejny transfer AZ: II lub III 2026 — czekamy na Ciebie ✨
    🏥 obecnie Bocian W-wa | Novum (2019–2024)
  • Kata3333 Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2025, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja beznadziejnie. Na Fb miałam wysyp usg na tle choinek i świątecznym atnurażu. Na dodatek moi dobrzy znajomi ogłośli nam w święta, że są w ciąży a ledwo zaczęli starania. Kompletnie nie umiem się z tego cieszyć.

👧35 🧑35
    Starania styczeń 2024
    💔5/6tydzień poronienie samoistne sierpień 2024
    💔8tydzień indukcja+łyżeczkowanie czerwiec 2025

Histeroskopia polipa, hsg - drożne kwiecień 2025
  • Cień Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2025, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kata3333 wrote:
    Ja beznadziejnie. Na Fb miałam wysyp usg na tle choinek i świątecznym atnurażu. Na dodatek moi dobrzy znajomi ogłośli nam w święta, że są w ciąży a ledwo zaczęli starania. Kompletnie nie umiem się z tego cieszyć.

Nie musisz się cieszyć cudzą ciążą, i to nie jest oznaką wredności ani braku empatii.
    Pragniesz swojej ciąży i nią będziesz się cieszyć.

Kata3333 lubi tę wiadomość

💉 IVF od 2019: 8 IVF/ICSI (7 stym. + 1 AZ), niska odpowiedź(1 pęch., często 0 oocytów), ET/KET 2-dniowe → ✖, MZ 2024 → 2× cb, AZ VI’25 → ciąża → poronienie 8 tc 🤍
  • Arisia Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2025, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kata3333 wrote:

U nas podobnie :( wysp ogłoszeń o ciążach, znajomi, których maluch w lutym kończy rok ogłosili, że są w ciąży z kolejnym, drudzy znajomi poinformowali, że w czerwcu urodzi im się córeczka. Święta to taki czas, w którym wszyscy wstawiają fotki na tle choinki z brzuszkiem albo już z maluszkiem. My wyjechaliśmy, dużo spacerowaliśmy, ale i tak codziennie płakałam :( ciągle myślę o tym, że gdyby nasze maleństwo żyło to też byśmy ciążę ogłaszali, robili zdjęcia i niebawem cieszyli się narodzinami. Teraz przy kiepskich wynikach męża doszedł u mnie lek, że nie uda się ponownie zajść, że znów przesuną nam się starania i że nigdy nie uda się urodzić zdrowego dzidziusia. Ciężko dźwigać każdy kolejny nieudany miesiąc. Myślałam, że do świąt uda się zajść, nie chodzi mi że drugie dziecko ma zastąpić stracone, ale że po prostu myśli będą nakierowane na pozytywne zakończenie, ale nie udało się, więc kłębią się u mnie same negatywne myśli.

Kata3333 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 92
    Starania o pierwsze maleństwo od 03.2025 👶
    05.2025 ⏸️
    07.2025 💔👼 poronienie zatrzymane (10tc/8tc)
  • Mamoura Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2025, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie przykro to czytać dziewczyny, a jednocześnie człowiek „pociesza się”, że nie jest w tym sam. Na drugi dzień świąt byliśmy zaproszeni do szwagra, właśnie wprowadzili się do nowego domu, urodziły im się bliźniaki, ja stwierdziłam, że nie dam rady tam jechać, organizm i tak zareagował chorobą, przeziębiłam się na maxa, dodatkowo 23.12 dobiłam się bielą na kolejnym teście, więc poranek wigilijny przebiegł pod kątem płaczu, też ogłaszalibyśmy ciążę dalszym znajomym zdjęciem pod choinką… serce się łamie 💔

Arisia - tak bardzo Cię rozumiem, marne to pocieszenie, ale nasze wyniki są dobre, a ciąży i tak brak, o zdrowej ciąży nawet nie wspomnę… przytulam Ciebie i Was wszystkie przeżywające ten trudny czas, niech ten rok już się skończy… 😭

PS: Może to głupie, nie wiem, ale jak ktoś z dalszych znajomych/ktoś, kogo obserwuję ogłasza ciążę to wyciszam oglądanie jego postów/relacji, mi osobiście to pomaga, gorzej jak to ktoś z najbliższej rodziny lub znajomych, wtedy nie ma za bardzo co zrobić. 😣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2025, 21:59

Arisia, Kata3333 lubią tę wiadomość

👩🏻 30 lat (Hashimoto 🦋)
    👨🏻‍🦱 30 lat (zdrowy 💪🏻, morfologia 🧬 10%, koncentracja 87 mln/ml)

🌱 Starania: od 01.2025

🩷 09.07.2025 – 11 dpo ⏸️
    👼🏻 08/25 – puste jajo 💔🌈

🧫 AMH: 5,67 ng/ml (brak cech PCOS)
    🧪 MUCHa: wynik czysty ✅

🍀 07.01.2026r. - wizyta w ramach Programu Kompleksowej Ochrony Zdrowia Prokreacyjnego

🍼💖 W drodze po nasze szczęście…
  • Laurelli Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że przeżywałyśmy wszystkie podobne sytuacje. Ogłaszanie ciąży na każdym kroku a my w tym samym miejscu. Codziennie z żalem mówiłam do męża „ kolejna para ogłosiła ciążę” i to ukłucie zazdrości że to ja miałam być z brzuszkiem przy choince…

@Cień - ale to pięknie ujęłaś „ nie musisz się cieszyć ciążą kogoś, będziesz cieszysz się swoją”
    Jezu aż bym to wydrukowała na lodówkę !
    ✨✨✨
    I takie to pocieszne z tym 16 latkiem ☺️

@Mamoura ja mam podobnie z tym wyciszaniem, a najgorsze że moje ulubione influ - nawet te zagraniczne :( dodają brzuszkowe info.

Jesteśmy w tym razem dziewczyny. Z tymi samymi emocjami.
    😘
    @Arisia ojjjej eh …przytulam z całych sił 🥹
    Tak Przykro się czyta że miałaś przepłakane święta 😢😔

@Kata3333 dokładnie jak to jest, ludzie to kurde tak pstryknięcia robią dzieci i im wychodzi.
    Ja mam kilka znajomych gdzie dodawały zdj z 3 dzieci i kolejny brzuszek na pierwszym planie. Jak?

Jakie plany na sylwestra?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 01:36

💃🏻 34l.
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    X.25
    9/7tydz.

• Mamoura Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2025, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurelli wrote:
    Widzę że przeżywałyśmy wszystkie podobne sytuacje. Ogłaszanie ciąży na każdym kroku a my w tym samym miejscu. Codziennie z żalem mówiłam do męża „ kolejna para ogłosiła ciążę” i to ukłucie zazdrości że to ja miałam być z brzuszkiem przy choince…

@Cień - ale to pięknie ujęłaś „ nie musisz się cieszyć ciążą kogoś, będziesz cieszysz się swoją”
    Jezu aż bym to wydrukowała na lodówkę !
    ✨✨✨
    I takie to pocieszne z tym 16 latkiem ☺️

@Mamoura ja mam podobnie z tym wyciszaniem, a najgorsze że moje ulubione influ - nawet te zagraniczne :( dodają brzuszkowe info.

Jesteśmy w tym razem dziewczyny. Z tymi samymi emocjami.
    😘
    @Arisia ojjjej eh …przytulam z całych sił 🥹
    Tak Przykro się czyta że miałaś przepłakane święta 😢😔

@Kata3333 dokładnie jak to jest, ludzie to kurde tak pstryknięcia robią dzieci i im wychodzi.
    Ja mam kilka znajomych gdzie dodawały zdj z 3 dzieci i kolejny brzuszek na pierwszym planie. Jak?

Jakie plany na sylwestra?

Laurelli, obawiam się, że mój sylwester będzie gorszy niż Wigilia, spędzamy go w tym roku sami, dla własnego komfortu psychicznego. Zawsze traktuję ten dzień nad wyraz symbolicznie i rozpamiętuję co przeżyłam w bieżącym roku, co chciałabym, aby wydarzyło się w przyszłym. Czasem mam myśli, że dla nas już nie ma żadnego ratunku i powinniśmy pożegnać się z marzeniami o dziecku, im szybciej, tym lepiej dla nas.

W styczniu mamy wizyty w dwóch klinikach leczenia niepłodności i moja jedna strona mówi: „jeszcze wiele można zrobić i zbadać”, a druga „przecież wszystko jest dobrze, ale ciąży ciągle nie ma, więc co ma się stać - cud? Do IVF pewnie nie dostaniemy kwalifikacji, bo mamy za dobre wyniki i za krótki czas starań” i tak człowiek sobie funkcjonuje z tymi myślami.

2026 rok to dla nas będzie albo rok przełomowy, albo rok stagnacji i pożegnania się z marzeniem, dlatego trochę się go boję, zobaczymy co nam przyniesie los.

A Ty Laurelli? Jakie masz plany?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 08:58

👩🏻 30 lat (Hashimoto 🦋)

🩷 09.07.2025 – 11 dpo ⏸️
    👼🏻 08/25 – puste jajo 💔🌈

🍀 07.01.2026r. - wizyta w ramach Programu Kompleksowej Ochrony Zdrowia Prokreacyjnego

• Cień Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi, dziewczyny, z racji mojego wieku jest już trochę łatwiej.
    Te wszystkie rozterki przechodziłam kilka–kilkanaście lat temu.
    Dziś większość naszych znajomych ma już dzieci, często prawie dorosłe. Tematy krążą wokół osiemnastek, studniówek, pierwszych miłości, jak ostatnio u bratanka męża.
    A u nas nie było nawet etapu pieluch. Czasem mówię pół żartem, pół serio, że nas to jeszcze inne pieluchy czekają…
    Przez lata krąg znajomych bardzo się zmienił: były zaręczyny, śluby, ciąże, rozwody, nowe związki. Jedna znajoma zaczynała kolejny związek zawsze „od ciąży”.
    Mówiłam wtedy ( być może trochę z zazdrości o ciążę), że ktoś ten świat musi zaludnić i padło akurat na nią.

Dla mnie dziś najważniejsze jest to, że mimo tylu przeciwności losu jesteśmy z mężem razem. To uważam za ogromny sukces.
    Pamiętam też, jak jedna psycholog od IVF powiedziała mi kiedyś, że powinnam być gotowa na to, że w naszym życiu może nie być dziecka i że warto tak ułożyć sobie życie, by umieć żyć bez tego spełnienia.
    Wtedy się najeżyłam i pomyślałam „co za głupia baba”.
    Dziś, z perspektywy lat, liczę się z myślą o bezdzietności. Nadal jest to trudne, nadal boli… ale jednocześnie wciąż mam nadzieję. Może małą, może ostrożną, ale jest.
    Dlaczego przytulam każdą z Was, która dziś czuje się „nie w tym miejscu co wszyscy” 💛

Marysia996, Arisia, Kata3333, Laurelli, Mamoura, Nessie, Daisy1, Jusia92 lubią tę wiadomość

• Marysia996 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurelli wrote:

Kiepsko. Tak jak dziewczyny już pisały wysyp ciąż i dzieciaków na tle choinek nie ułatwia.. do tego dochodzą spotkania rodzinne. Rodzina mojego męża ma do nas ciągłe pretensję mimo że wiedzą o stratach. Czuję się jak idiotka tłumacząc kolejny raz, że dla mnie to wszystko jest za trudne. Rzygać mi się chce tymi fochami i obgadywaniem za plecami.
    Jutro mąż ma szczegółowe badania nasienia. Z jednej strony chcę, żeby to było już za nami a z drugiej nie wiem jak zareagujemy na wyniki. Czuję ogromną niesprawiedliwość, że musimy to wszystko przechodzić i nawet nie widać końca w tej diagnostyce. Cały czas mi się wydaje, że stoję w miejscu a tu leci kolejny rok.
    Coraz częściej zastanawiam się czy wgl nie wrócić do starań bo jestem bardzo zmęczona tym oczekiwaniem na kolejne badanie i jeszcze kolejne badanie, a może jeszcze jakaś wizyta u lekarza. To można już oszaleć. Nie wiem tylko czy udźwignę tą odpowiedzialność jak kolejny raz stracimy. Będę się wtedy obwiniać, że nie poczekałam, nie zbadałam.
    Trzymajcie się 🩶

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 12:20

👼👼👼
    maj '25 - rezygnacja ze starań
    listopad '25 - diagnostyka poronień nawykowych

10.2024 nowy Naprotechnolog🧑‍⚕️🩺

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia (dr Paśnik)
    Kir+HLA✅
    ASA 1:64 ANA 1:100
    ALLO-MLR+Cross Match⏳

🔜Histero+biopsja
    ♂️Nasienie⏳

Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan+Encortolon💊
    Prenacaps Ovi+Probiotyki+B12+D3+Omega 3💊
    Acard+Heparyna🤰
  • Mamoura Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2025, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia996 wrote:
    Kiepsko. Tak jak dziewczyny już pisały wysyp ciąż i dzieciaków na tle choinek nie ułatwia.. do tego dochodzą spotkania rodzinne. Rodzina mojego męża ma do nas ciągłe pretensję mimo że wiedzą o stratach. Czuję się jak idiotka tłumacząc kolejny raz, że dla mnie to wszystko jest za trudne. Rzygać mi się chce tymi fochami i obgadywaniem za plecami.
    Jutro mąż ma szczegółowe badania nasienia. Z jednej strony chcę, żeby to było już za nami a z drugiej nie wiem jak zareagujemy na wyniki. Czuję ogromną niesprawiedliwość, że musimy to wszystko przechodzić i nawet nie widać końca w tej diagnostyce. Cały czas mi się wydaje, że stoję w miejscu a tu leci kolejny rok.
    Coraz częściej zastanawiam się czy wgl nie wrócić do starań bo jestem bardzo zmęczona tym oczekiwaniem na kolejne badanie i jeszcze kolejne badanie, a może jeszcze jakaś wizyta u lekarza. To można już oszaleć. Nie wiem tylko czy udźwignę tą odpowiedzialność jak kolejny raz stracimy. Będę się wtedy obwiniać, że nie poczekałam, nie zbadałam.
    Trzymajcie się 🩶

Marysia, jestem w ogromnym szoku, że rodzina męża tak Was traktuje, bardzo mi przykro, u nas od poronienia temat jest pomijany, nikt o nic nie pyta, ale też nikt nie życzy ciąży. Do momentu zajścia, komentarze były głównie od mojego taty, który wiem, że bardzo chciałby być dziadkiem, niestety musi poczekać i mam nadzieję, że ma świadomość, że nie jest to niczyja wina, chociaż ma „starsze” podejście do życia, na domiar złego ja pojawiłam się w pierwszym cyklu starań rodziców, więc tym bardziej w głowie może pojawić się niezrozumienie „co z nami jest nie tak”, ale na szczęście nie słyszę tego wypowiedzianego na głos.

Marysiu - nie myślałaś może, żeby dla świętego spokoju odpuścić spotkania z rodziną męża? Całkowity brak taktu z ich strony, więc ja miałabym gdzieś taką „rodzinę”. Przytulam Cię wirtualnie 🫂

👩🏻 30 lat (Hashimoto 🦋)

🩷 09.07.2025 – 11 dpo ⏸️
    👼🏻 08/25 – puste jajo 💔🌈

• Mamoura Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2025, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wrote:
    Mi, dziewczyny, z racji mojego wieku jest już trochę łatwiej.
    Te wszystkie rozterki przechodziłam kilka–kilkanaście lat temu.
    Dziś większość naszych znajomych ma już dzieci, często prawie dorosłe. Tematy krążą wokół osiemnastek, studniówek, pierwszych miłości, jak ostatnio u bratanka męża.
    A u nas nie było nawet etapu pieluch. Czasem mówię pół żartem, pół serio, że nas to jeszcze inne pieluchy czekają…
    Przez lata krąg znajomych bardzo się zmienił: były zaręczyny, śluby, ciąże, rozwody, nowe związki. Jedna znajoma zaczynała kolejny związek zawsze „od ciąży”.
    Mówiłam wtedy ( być może trochę z zazdrości o ciążę), że ktoś ten świat musi zaludnić i padło akurat na nią.

Dla mnie dziś najważniejsze jest to, że mimo tylu przeciwności losu jesteśmy z mężem razem. To uważam za ogromny sukces.
    Pamiętam też, jak jedna psycholog od IVF powiedziała mi kiedyś, że powinnam być gotowa na to, że w naszym życiu może nie być dziecka i że warto tak ułożyć sobie życie, by umieć żyć bez tego spełnienia.
    Wtedy się najeżyłam i pomyślałam „co za głupia baba”.
    Dziś, z perspektywy lat, liczę się z myślą o bezdzietności. Nadal jest to trudne, nadal boli… ale jednocześnie wciąż mam nadzieję. Może małą, może ostrożną, ale jest.
    Dlaczego przytulam każdą z Was, która dziś czuje się „nie w tym miejscu co wszyscy” 💛

Cień - odkąd przyszłam na to forum, wiele dobrych rad wyniosłam od Ciebie i chciałabym Ci podziękować, że chcesz się nimi tutaj z nami dzielić, dziękuję Ci bardzo ❤️

Cień, Arisia, Laurelli, Nessie, Jusia92 lubią tę wiadomość

👩🏻 30 lat (Hashimoto 🦋)

🩷 09.07.2025 – 11 dpo ⏸️
    👼🏻 08/25 – puste jajo 💔🌈

• Cień Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamoura wrote:
    Marysia, jestem w ogromnym szoku, że rodzina męża tak Was traktuje, bardzo mi przykro, u nas od poronienia temat jest pomijany, nikt o nic nie pyta, ale też nikt nie życzy ciąży. Do momentu zajścia, komentarze były głównie od mojego taty, który wiem, że bardzo chciałby być dziadkiem, niestety musi poczekać i mam nadzieję, że ma świadomość, że nie jest to niczyja wina, chociaż ma „starsze” podejście do życia, na domiar złego ja pojawiłam się w pierwszym cyklu starań rodziców, więc tym bardziej w głowie może pojawić się niezrozumienie „co z nami jest nie tak”, ale na szczęście nie słyszę tego wypowiedzianego na głos.

Marysiu - nie myślałaś może, żeby dla świętego spokoju odpuścić spotkania z rodziną męża? Całkowity brak taktu z ich strony, więc ja miałabym gdzieś taką „rodzinę”. Przytulam Cię wirtualnie 🫂

Dokładnie, czasami trzeba dać im za nami zatęsknić.
    Na przykład w Wigilię 2024 szwagier znowu życzył nam w końcu dziecka, więc w Wielkanoc 2025 odpuściłam sobie spotkania w ich towarzystwie.
    Pomogło — w Wigilię 2025 nie było żadnych głupich komentarzy.

Mamoura lubi tę wiadomość

• Cień Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamoura wrote:
    Cień - odkąd przyszłam na to forum, wiele dobrych rad wyniosłam od Ciebie i chciałabym Ci podziękować, że chcesz się nimi tutaj z nami dzielić, dziękuję Ci bardzo ❤️

Bardzo mi miło. To takie ciepłe co piszesz. Dziękuję.

Mamoura, Laurelli lubią tę wiadomość

• Laurelli Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mamoura
    Nie trać nadziei, proszę, bo dzięki Wam ja mam siłę.
    Mam nadzieję że wizyty które macie zaplanowane przyniosą Wam odpowiedzi które byście sobie życzyli. Krok po kroku. Ciężko teraz o tym myśleć, szczególnie że kończy się rok który nie przynosił nam tego co każda pragnęła.

Ja po tych intensywnych 3 miesiącach: (ciąża, poronienie, dojście do siebie i chwilę po tym wyjazd do Azji na 3 tyg) wypruły mnie totalnie. Przeżyłam święta i czuję się jak wydmuszka, sylwestra spędzamy w domowym zaciszu, i mówiłam już do męża że się wyszaleliśmy już przez te lata, co roku sylwester jakiś „ah” to teraz uspokoimy się. Dres, dom i relax.

Mam nadzieję że styczeń/luty przyniesie mi dwie kreseczki i będzie dobrze. Mimo że badania mam niedokończone i tylko część na trombofilie, czy zespół ansyfolipidowy.
    Wyszedł mi z tego co robiłam gen Pai1 4G/4G.
    Staramy sie poprostu i zobaczymy co będzie. Lekarz z PL i tu wkładał mi do głowy żeby się nie przejmować i starać bo nie mamy z tym problemu z zajściem i teraz prawdopodobnie ciąża była „wadliwa” i natura sama uczyniła to co miała uczynić…
    Takich słów używają.

@Cień dokładnie tak się czuję „nie w tym miejscu co wszyscy”widząc każdą wiadomość z social mediów o ciąży znajomych rodziny itp.
    Smutno mi jak czytam jak tracisz też nadzieję na maleństwo. Ale piękne jest to, co piszesz o byciu razem z mężem mimo wszystkiego. To naprawdę wielka wartość i coś, co daje oparcie nawet wtedy, gdy wiele rzeczy boli.
    😘

Tak jak @Marysia996 pisze, czy udźwignie się kolejna stratę wiedząc że się nie sprawdziło dokładniej? Ale czy się da sprawdzić wszystko?
    Ile ciąż jest doniesionych o niewiadomych „problemach„ u matki dziecka i jest dobrze.
    tak cholernie nieprzyjemne jest to co spotyka Cię to od własnej rodziny. Przytulam 😔😔😔
    I życzę Ci dużo dużo cierpliwości w tym wszystkim i wiary🤲

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 14:52

Cień, Mamoura lubią tę wiadomość

💃🏻 34l.
    🧔🏻‍♂️ 38 l.

First baby 🍬
    💔
    X.25
    9/7tydz.

• Daisy1 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, witajcie po Świętach. Przesyłam przytulasy za wszystkie smuteczki 🫂 Jesteśmy w tym razem 🫂
    @Cień jak pięknie i bardzo dojrzale to wszystko napisałaś. To piękne jak dojrzały związek tworzycie 🥹
    Ja musiałam się trochę wyłączyć w czasie świąt, żeby zebrać siły na nowy rok. Od dwóch dni zaszyliśmy się z naszą psinką w domu i dla nas ten czas i spokój, to najlepsza część tego tygodnia.
    Ze swojej strony bardzo polecam odcinek Autentyczni z Agnieszką Chylińską, gdzie opowiadała o tym jak musiała stawić czoła swoim wyobrażeniom na temat dzieci, o tym jakie będą, kim zostaną, i zestawić je z diagnozą spektrum autyzmu. Bardzo poruszające. Chciałabym też tak nauczyć się cieszyć tym co mam, żyć tu i teraz, przestać wybiegać myślami i zamartwiać się dniem jutrzejszym. Przede mną jeszcze ponad tydzień urlopu, mam nadzieję zrobić coś dla siebie i wrócić do robienia rzeczy, które dawniej dawały mi przyjemność 🥹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 21:21

Mamoura, Cień, Arisia lubią tę wiadomość

👧🏼36 🧑🏼
    02.2024 starania o pierwsze bobo👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    ❌️ ANXA5 M2/N‼️, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, NK 16%, KIR Bx nieobecne 2DS1, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, HLA-C on: C2C2‼️
    💊 Żelazo, wit. C, A, E, D, B12, kwas foliowy, cynk, Omega-3, Q10, L-arginina, korzeń Maca, maślan sodu, Prenacaps Ovi, estrogen na uparte endometrium, Acard
    Jeszcze będzie pięknie ✨️
  • Ninia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, chwilę mnie nie było bo był teraz dla mnie wyjątkowo trudny czas. Przeżyłam mini załamanie z natłoku wszystkich wydarzeń a zwieńczeniem była wigilia, która jak co roku odbywała się u mnie. Głównie jest dla rodziny męża i nikt nie poczuł się by ze mnie zdjąć w tym roku ten ciężar bycia organizatorem cudzych wesołych, rodzinnych świąt w naszym domu, gdzie każda minuta przypomniała mi jak miało być a nie jest. Było płakanie w kuchni między podawaniem karpia a krojeniem makowca… ale to już za mną. 25 grudnia wyjechałam na wakacje do Azji i staram się odpocząć. Kilka dni przed świętami zaczęłam też terapię bo muszę sobie ułożyć wszystko w głowie.

Nie będzie też mnie w najbliższym czasie na forum bo muszę złapać oddech od wszystkiego i wyluzować. Nie chciałam znikać bez słowa bo wiele dla mnie znaczy, że byłyście ze mną w najgorszym momencie życia ale też, że ja mogłam być z Wami. Jak tylko poczuje się na siłach i złapię dystans to wrócę.

Tyle Was za wszystkie biele na testach i za smutki związane z z tymi świętami, które miały być tak zupełnie inne. Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i spełnienia tego największego marzenia.

@Fox wielkie gratulacje, trzymam kciuki żeby to była nudna ciąża 🤰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 18:18

Mamoura, Domi1002, Paola2604, Jusia92 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotyp ✅
    👦🏻74
    Kariotyp ✅
    7.2025⏸️ 5 cs
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
  • Domi1002 Przyjaciółka

Wysłany: 28 grudnia 2025, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wrote:
    @Domi1002

Jak po rodzinnym obiedzie, przetrwałaś jakoś to spotkanie?

Cieszę się, że już po świętach. Wszyscy są bardzo wyrozumiali, nikt nie życzył nam dziecka, ani nie poruszał tego tematu, ale ja sama krążę wokół myśli że właśnie byłabym w 7 miesiacu…

Też mam wrażenie, że każde wejście na fb obfitowało w zdjęcia z ogłoszeń ciąż.

Ja w tym cyklu chce spróbować z polecenia ginekolog globulek Feminum Pregna, a jak nie zaskoczy to zastanawiam się czy nie odpuścić starań na jakiś czas.

Cień lubi tę wiadomość

‹‹ 286 287 288 289 290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ