X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • Plamka92 Debiutantka

Wysłany: 23 marca, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    collet wrote:
    Dziewczyny, teraz się dużo zmienia jeżeli chodzi o wiek w chwili ciąży. Jak byłam w tym tygodniu na kontroli, to widziałam sporo pań w wieku 35-40 z naciskiem na bliżej 40, a myślę, że ze dwie mogły być spokojnie 40-45 z ładnymi, dużymi brzuszkami. One też przeważały nad tymi <30 lat.

Ja dzisiaj znowu mam kryzys. W piątek u brata urodziła się córeczka (z którą się miała moja wychowywać, bo mamy w planach stawiać dom przy ich domu), a dzisiaj dowiedziałam się, że moja przyjaciółka trafiła do szpitala z powodu silnych bólów brzucha - niestety ciąża pozamaciczna. Jest teraz pewnie w trakcie zabiegu, bo jeszcze mi nie odpisała na wiadomość, a ja wiedząc jak to jest utracić ciąże, przeżywam to już drugi raz i niesamowicie się o nią martwię, bo ciąża pozamaciczna jednak jest bardzo niebezpieczna dla kobiet... 😭

Trzymaj się Kochana a jak trzeba to popłacz, ja miałam w piątek ciężki dzień, byłam odebrać paczkę w Sinsay i przy wychodzeniu spojrzałam na wieszak z ubraniami dla dzieci i wisiały tam spioszki w Muminki takie jakie kupiłam mojemu Antosiowi i prawie popłakam się w tym sklepie, bo oczywiście wiem że on ich nigdy nie założy. Cała drogę do domu wstrzymywałam łzy, weszłam do domu i wszystko puściło, na szczęście nie było mojego męża tylko koty próbowały mnie pocieszyć ...💔💔💔

Z kolei wczoraj wieczorem dostałam dość mocnego bólu lewego jajnika, taki ból jak owulacyjny, nastrój mi się polepszył bo może to oznaka że organizm wraca do normalnego cyklu. Był to 17 dzień po poronieniu. Zobaczymy czy okres pojawi się za dwa tygodnie.

• Micimici Koleżanka

Wysłany: 24 marca, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dostałam dziś okres 🥹 pierwszy po poronieniu. Umawiam się do kliniki na wizytę, wreszcie koniec tej stagnacji i coś się zadzieje w kierunku kolejnego transferu (mam nadzieję).

Tymczasem oczywiście kciukasy za wszystkich 🌼

Paulina66, Kroliczek2411, collet, Agat99, Merete, Kropka_93, Malowybitna lubią tę wiadomość

♀️'88
    ♂️'85

*endometrioza, hashimoto, AMH 1,7
    lewy jajnik częściowo usunięty - czynny,
    💊Euthyrox N50
    *teratozoospermia, morfologia 1%
    💊Fertilman

starania od 2015
    usunięcie torbieli endometrialnej jajnika lewego, diagnoza chorej tarczycy, histereskopia
    *2016 naturals

*2023 starania o rodzeństwo
    *08.2024 start procedury IVF, długi protokół
    *10.2024 punkcja z jednego jajnika 11 🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚
    7 zarodków ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    *10.2024 usunięcie polipa macicy
    *16.12.2024 criotransfer blastki 5.1.2 udany na cyklu sztucznym
    💊Diphereline przed transferem, Cyclogest, Estrofem, Euthyrox N75
    * 20.02 prenatalne - ciąża obumarła 💔, wywołanie poronienia z łyżeczkowaniem
    👼 Aniołek 12tc.
    Mamy jeszcze ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
  • Ewel223366 Nowa

Wysłany: 24 marca, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny,

nie wszystkie posty dałam radę przeczytać ale widzę pełno przeróżnych historii...
    Gratulacje tym którym się udało :)

Jestem mamą 40 + , mam dwójkę dzieci 10-12 lat i od jakiś 3 lat zaczęliśmy starania o kolejne.
    Niestety ciążę straciłam w 13tc ( informacja że wady genetyczne... na prenatalnych dowiedziałam się że serce nie bije )
    Psychicznie długo się pozbierać nie mogłam, minęły ponad 2 lata, w miedzy czasie jakieś ogólne badania - początki Hashimoto - TSH ok , Anty TPO i TG podwyższone - pozostałe badania w normie , poł roku temu zabieg - polipy i po 3 miesiącach udało się zobaczyć 2 kreski ,ale też ta ciąże straciłam ( przed 9 tc - poronienie wywołane farmakologicznie )

Dziewczyny , może któraś podzielić się informacjami czy podejmowała jakąś diagnostykę itp , od czego w ogóle zacząć ...
    Przeglądam ten internet i już mam głowę pełną
    Z jednej strony bardzo chcieliśmy kolejne dziecko ,ale po 2 stratach to juz sama nie wiem gdzie problem i gdzie szukać przyczyny...

lekarze też jakoś nie zawsze potrafią wesprzeć w tych staraniach :/

• Janette Autorytet

Wysłany: 24 marca, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewel223366 wrote:
    hej dziewczyny,

nie wszystkie posty dałam radę przeczytać ale widzę pełno przeróżnych historii...
    Gratulacje tym którym się udało :)

Jestem mamą 40 + , mam dwójkę dzieci 10-12 lat i od jakiś 3 lat zaczęliśmy starania o kolejne.
    Niestety ciążę straciłam w 13tc ( informacja że wady genetyczne... na prenatalnych dowiedziałam się że serce nie bije )
    Psychicznie długo się pozbierać nie mogłam, minęły ponad 2 lata, w miedzy czasie jakieś ogólne badania - początki Hashimoto - TSH ok , Anty TPO i TG podwyższone - pozostałe badania w normie , poł roku temu zabieg - polipy i po 3 miesiącach udało się zobaczyć 2 kreski ,ale też ta ciąże straciłam ( przed 9 tc - poronienie wywołane farmakologicznie )

Dziewczyny , może któraś podzielić się informacjami czy podejmowała jakąś diagnostykę itp , od czego w ogóle zacząć ...
    Przeglądam ten internet i już mam głowę pełną
    Z jednej strony bardzo chcieliśmy kolejne dziecko ,ale po 2 stratach to juz sama nie wiem gdzie problem i gdzie szukać przyczyny...

lekarze też jakoś nie zawsze potrafią wesprzeć w tych staraniach :/
    Warto zadbac o to hashimoto zeby sie troszke unormowalo, dobry dietetyk na diete przeciwzapalna.Wprowadzenie do diety pestek dyni,orzechow brazylijskich,omega 3. Dobrze by bylo przebadac dokladnie partnera,sprawdzic amh. Ja mialam juz malo komorek i wnioski ze niby tez wtedy gorszej jakosci ale zdrowa dieta bez uzywek plus suplementy odpowiednie,wazny kwas foliowy metylowany oboje na poprawe dna. Bo cos tak mysle,ze skoro dwoje dzieci juz jest to jakis wiekszych problemow nie powinno byc ale roznie sie zdarza,mozna sprawdzic tez trombofilie ale i tak w tym wieku w ciazy daja juz acard od poczatku na rozrzedzenie krwi.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • Kroliczek2411 Ekspertka

Wysłany: 24 marca, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka:) pytanie do dziewczyn które robią testy owu bądź mają z nimi doświadczenie 🙂
    Ja ogólnie robię testy i wiem mniej więcej jak działają ale pierwszy raz mam taką sytuację , że przedwczoraj test negatyw wczoraj rano pozytywny ( kreska testowa ciemniejsza od kontrolnej ) wczoraj wieczorem dalej pozytyw , dziś rano dalej pozytyw . Czy to jest normalne? Ogólnie nie miałam nigdy takiej sytuacji żeby dwa dni mieć pozytywny test LH. A trochę już tych testów robiłam. Miała któraś tak?
    Pytam bo mąż wyjeżdża jutro rano na tydzień i myślałam , że wszytsko idealnie się zgra a tu w sumie nie wiem kiedy ta owu będzie 🤷🏼‍♀️.

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    TSH: 1,85 mlU/l
    FT4 : 15,75 pmol/l
    FT3 : 4,28 pmol/l
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    -ruchliwość - (typ a 34,62%), (typ b 10,58%), (typ c 11,54), ( typ d 43,27) ,
    (A+B ) - 45,19% (A+B+C) - 56,73%
    ❌ obniżona Liczba Plemników 10,14 mln
    Starania o rodzeństwo od 01/2023
    10/24 cb❤️‍🩹
    12/24 8tc 💔 (poronienie zatrzymane - zabieg) .
    03/2025 starania wznowione 🤞🏻
  • Agat99 Ekspertka

Wysłany: 24 marca, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:
    Hejka:) pytanie do dziewczyn które robią testy owu bądź mają z nimi doświadczenie 🙂
    Ja ogólnie robię testy i wiem mniej więcej jak działają ale pierwszy raz mam taką sytuację , że przedwczoraj test negatyw wczoraj rano pozytywny ( kreska testowa ciemniejsza od kontrolnej ) wczoraj wieczorem dalej pozytyw , dziś rano dalej pozytyw . Czy to jest normalne? Ogólnie nie miałam nigdy takiej sytuacji żeby dwa dni mieć pozytywny test LH. A trochę już tych testów robiłam. Miała któraś tak?
    Pytam bo mąż wyjeżdża jutro rano na tydzień i myślałam , że wszytsko idealnie się zgra a tu w sumie nie wiem kiedy ta owu będzie 🤷🏼‍♀️.
    Czytałam dużo wpisów dziewczyn na forum, że jak wyjdzie pik to dalej nie testować. Ale nie posluchalam 😜 I też ostatnio miałam wrażenie, że przez 3 dni widzialam pozytyw

👱‍♀️35 👱‍♂️37
    04.2025 powrót do starań 🐣

01.2025 13tc 💙👼 💔

Wysłany: 24 marca, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:
    Czytałam dużo wpisów dziewczyn na forum, że jak wyjdzie pik to dalej nie testować. Ale nie posluchalam 😜 I też ostatnio miałam wrażenie, że przez 3 dni widzialam pozytyw
    Aha😆 mi się już skończyły testy owu i jakoś mi się nie chce jechać po kolejne 😅. Ale wolałabym wiedzieć kiedy ta owulacja będzie…
    A pokrywało Ci się to z objawami ? Śluz ? Ból jajnika , Tempka? Bo ja temp nie mierzę , śluz jest wczoraj jak się położyłam spać to bolał mi prawy jajnik ale tylko chwilę. I byłam pewna że to to ale te testy mnie trochę zbiły z tropu 🙃

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    10/24 cb❤️‍🩹
  • Agat99 Ekspertka

Wysłany: 24 marca, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:
    Aha😆 mi się już skończyły testy owu i jakoś mi się nie chce jechać po kolejne 😅. Ale wolałabym wiedzieć kiedy ta owulacja będzie…
    A pokrywało Ci się to z objawami ? Śluz ? Ból jajnika , Tempka? Bo ja temp nie mierzę , śluz jest wczoraj jak się położyłam spać to bolał mi prawy jajnik ale tylko chwilę. I byłam pewna że to to ale te testy mnie trochę zbiły z tropu 🙃
    Temperatury też nie mierzę, a jajnik mnie bolał tylko po pierwszym pozytywie. Te testy pewnie mają jakąś granice błędu i lepiej też sugerować się innymi objawami żeby mieć 100% pewność 😉

Kroliczek2411 lubi tę wiadomość

👱‍♀️35 👱‍♂️37
    04.2025 powrót do starań 🐣

01.2025 13tc 💙👼 💔
  • Kropka_93 Autorytet

Wysłany: 24 marca, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Micimici wrote:
    Dziewczyny dostałam dziś okres 🥹 pierwszy po poronieniu. Umawiam się do kliniki na wizytę, wreszcie koniec tej stagnacji i coś się zadzieje w kierunku kolejnego transferu (mam nadzieję).

Tymczasem oczywiście kciukasy za wszystkich 🌼
    Wspaniale ze możesz zaczac działać! Dbaj o tą dobra energię ☀️
    Ile czekalas na okres ? Ja tez czekam na okres, narazie jestem 18 dni po tej okropnej sytuacji.

🙋‍♀️ 32
    🙋‍♂️ 34

Starania od 2017
    4 x IUI - nieudane
    23.06.2023 - transfer 2dniowego zarodka 👎
    04.10.2023 transfer blastki 4.2.2.👍
    09.11.2023 puste jajo 20 mm, w 7t - odstawiam leki, poronienie.

Lipiec 2024 - zaczynamy przygotowanie II ivf ☺️
    03.08.2024 punkcja 🥚 mamy 3 (4.1.1, 4.1.1, 4.1.2)❄️
    04.10.2024 - transfer blastki 4.1.1.
    17.02 22t2d - II prenatalne 450g dziewczynki 🩷
    05.03.2025 - 24t4d - 👼🤍 żegnaj moja mała kruszynko 😢💔
  • Ragazza Ekspertka

Wysłany: 24 marca, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:

Liczy się chyba od pierwszego pozytywnego, u mnie się to sprawdza, bo owu przychodzi po 24h około

31 lat
    Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    MTHFR hetero, PAI-1 hetero
    Zespół antyfosfolipidowy?
    Starania od 05/2024

28.11.2024 ⏸️
    10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane

Wysłany: 24 marca, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ragazza wrote:
    Liczy się chyba od pierwszego pozytywnego, u mnie się to sprawdza, bo owu przychodzi po 24h około
    Dzięki 😊 czyli to dziś i niech tak już zostanie😅… mówiłam że chce na luzie a i tak już mi odwala 😂.

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    10/24 cb❤️‍🩹
  • Micimici Koleżanka

Wysłany: 24 marca, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka_93 wrote:
    Ile czekalas na okres ? Ja tez czekam na okres, narazie jestem 18 dni po tej okropnej sytuacji.

22.02 miałam zabieg, więc mniej-więcej miesiąc. Na razie jest bardzo skąpy, mam nadzieję, że albo się rozkręci, albo to nie ma znaczenia. 8 kwietnia jadę do kliniki planować dalej 🙂

Kropka_93 lubi tę wiadomość

♀️'88
    ♂️'85

*endometrioza, hashimoto, AMH 1,7
    lewy jajnik częściowo usunięty - czynny,
    💊Euthyrox N50
    *teratozoospermia, morfologia 1%
    💊Fertilman

starania od 2015
    usunięcie torbieli endometrialnej jajnika lewego, diagnoza chorej tarczycy, histereskopia
    *2016 naturals

*2023 starania o rodzeństwo
    *08.2024 start procedury IVF, długi protokół
    *10.2024 punkcja z jednego jajnika 11 🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚
    7 zarodków ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    *10.2024 usunięcie polipa macicy
    *16.12.2024 criotransfer blastki 5.1.2 udany na cyklu sztucznym
    💊Diphereline przed transferem, Cyclogest, Estrofem, Euthyrox N75
    * 20.02 prenatalne - ciąża obumarła 💔, wywołanie poronienia z łyżeczkowaniem
    👼 Aniołek 12tc.
    Mamy jeszcze ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
  • Kropka_93 Autorytet

Wysłany: 24 marca, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Micimici wrote:
    22.02 miałam zabieg, więc mniej-więcej miesiąc. Na razie jest bardzo skąpy, mam nadzieję, że albo się rozkręci, albo to nie ma znaczenia. 8 kwietnia jadę do kliniki planować dalej 🙂
    Super ! Życzę Ci owocnego transferowania 😍 🙂

Micimici lubi tę wiadomość

🙋‍♀️ 32
    🙋‍♂️ 34

Starania od 2017
    4 x IUI - nieudane
    23.06.2023 - transfer 2dniowego zarodka 👎
    04.10.2023 transfer blastki 4.2.2.👍
    09.11.2023 puste jajo 20 mm, w 7t - odstawiam leki, poronienie.

Lipiec 2024 - zaczynamy przygotowanie II ivf ☺️
    03.08.2024 punkcja 🥚 mamy 3 (4.1.1, 4.1.1, 4.1.2)❄️
    04.10.2024 - transfer blastki 4.1.1.
    17.02 22t2d - II prenatalne 450g dziewczynki 🩷
    05.03.2025 - 24t4d - 👼🤍 żegnaj moja mała kruszynko 😢💔
  • Donna89 Ekspertka

Wysłany: 25 marca, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:

Hej króliczek,

Ja zawsze mam pozytywny dwa dni pod rząd i myślę że to normalne. Test owulacyjny wyłapuje wyrzut LH - od tego wyrzutu owulacja może nastąpić mniej więcej 12-36h. Więc teoretycznie jak złapiesz pik w jeden dzień to w kolejnym dniu nadal LH może być na wysokim poziomie bo owulacji mogło nadal nie być. (Np. Poniedziałek 14 pik i wtorek 14 nadal pik, minęło 24h więc owulacja może nastąpić zaraz a może za parę godzin i pik nadal się utrzymuje)

Starania na luzie od 2023/2024
    Starania na poważnie od 04.2024

Grudzień 9tc 💔👼

Wysłany: 25 marca, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna89 wrote:
    Hej króliczek,

Ja zawsze mam pozytywny dwa dni pod rząd i myślę że to normalne. Test owulacyjny wyłapuje wyrzut LH - od tego wyrzutu owulacja może nastąpić mniej więcej 12-36h. Więc teoretycznie jak złapiesz pik w jeden dzień to w kolejnym dniu nadal LH może być na wysokim poziomie bo owulacji mogło nadal nie być. (Np. Poniedziałek 14 pik i wtorek 14 nadal pik, minęło 24h więc owulacja może nastąpić zaraz a może za parę godzin i pik nadal się utrzymuje)
    Dziekuję @Donna mam nadzieję , że jednak już była bo mąż wyjechał dziś w nocy i do niedzieli go nie ma wiec , liczę , że jednak dobrze podziałaliśmy 😅.

collet lubi tę wiadomość

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    10/24 cb❤️‍🩹
  • Merete Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka_93 wrote:

U mnie była indukcja farmakologiczna i pierwsza miesiączka pojawiła się punktualnie, jakby poronienie było dla mojego organizmu zwykłym okresem.

Ja: wiek, początek Hashimoto
    TSH 03.2025: 1.23
    AMH 01.2023: 1.74
    AMH 02.2025: 0.58
    On: teratozoospermia (morfologia 2%)

I procedura IVF (ICSI) 01.2023: 17 komórek, 11 MII , 6 zapłodnień, 3 blastki

😞 03.2023: 1 transfer 3BA (5dn): cb
    8dpt - 27
    ❤️ 04.2023: 2 transfer 4AA (6dn): dzidziuś!
    8 dpt - 146 |10 dpt - 377 |13 dpt - 1720
    😞 12.2024: 3 transfer 4AB (6dn): poronienie chybione
    10dpt - 118 |13dpt - 355 |16dpt - 1350
  • Kokosik Autorytet

Wysłany: 25 marca, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroliczek2411 wrote:

Wiesz co ja zauważyłam na sobie, że najlepsze testy i piki wychodzą mi jak trzymam się zasady żeby nie pić za dużo 2 h przed wykonaniem testu.
    Jeśli już mam pika, to dzień przed tym pikiem juz mam dość ciemna kreskę i wiem, że się zbliża oraz dzień po Piku również kreska jest nadal ciemna. Natomiast w tym środkowym dniu najciemniejsza. I to jest normalne moim zdaniem - mam tak co miesiąc

31 👩‍🦳 34 🧔‍♂️
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 7 tc 💔💔💔
    01.2025 walczymy od nowa 🍀

☀️ Jeszcze zaświeci słoneczko ☀️
  • Ragazza Ekspertka

Wysłany: 25 marca, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dzisiaj hematologa, fajna babka. Zaleciła mi heparynę od pozytywnego testu

31 lat
    Starania od 05/2024

28.11.2024 ⏸️

Wysłany: 25 marca, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ragazza wrote:
    Miałam dzisiaj hematologa, fajna babka. Zaleciła mi heparynę od pozytywnego testu
    Kiedy masz zamiar testować ? 😊

👩🏼30l 🧔🏻‍♂️41l
    Ona :
    Glukoza na czczo 102
    ( 🥗dieta z niskim IG )
    🔹 badanie nasienia :
    -Morfologia 4%
    10/24 cb❤️‍🩹
  • Ragazza Ekspertka

Wysłany: 25 marca, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba 3 kwietnia, będzie wtedy 12dpo
    Zawsze czekałam do terminu @, ale teraz chcę mieć czas na ewentualne załatwienie recept 😀

31 lat
    Starania od 05/2024

28.11.2024 ⏸️
‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ