Trombofilia i Zespół antyfosfolipidowy
-
WIADOMOŚĆ
-
Hey dziewczyny:)
Czy któreś z was stwierdzili zespół antyfosfolipidowy przy podwyższonych wynikach antykoagulantu tocznia?Wszystkie inne wyniki mam dobre, tylko antykoagulant wyszedł dwa razy podwyższony i nie wiem czy to wystarczy bym dostała heparynę na nfz. -
Kasionek wrote:Hey dziewczyny:)
Czy któreś z was stwierdzili zespół antyfosfolipidowy przy podwyższonych wynikach antykoagulantu tocznia?Wszystkie inne wyniki mam dobre, tylko antykoagulant wyszedł dwa razy podwyższony i nie wiem czy to wystarczy bym dostała heparynę na nfz.
Hej,
Miałam tak samo. Wszystkie inne w normie a LA podwyższone niemal 2x. Dla mojej ginki to było wystarczające i mam zdiagnozowany APS oraz dostałam heparynę na refundację.20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Pismak wrote:Hej,
Miałam tak samo. Wszystkie inne w normie a LA podwyższone niemal 2x. Dla mojej ginki to było wystarczające i mam zdiagnozowany APS oraz dostałam heparynę na refundację.Izape_91 lubi tę wiadomość
-
Kasionek wrote:Super a robiłas te wyniki z 12tyg przerwą ? bo gdzieś czytałam,że tak powinno sie robić. A miałaś już szanse stosować heparynę?
Nie robiłam drugi raz LA. Moja ginka jest nowej szkoły i uważa, że raz wystarczy do diagnozy. Miałam „szanse” w ostatniej ciąży, ale się nie udało. Brałam acard 150 mg i clexane 0,4. Jednak teraz zrobiłam badania genetyczne i mam mutacje więc już wiem, że dawka heparyny była za mała.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 23:51
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Witam wszystkich
Mam do was pytanie
Jestem w 10tc wcześniejsza ciążę poroniłam.
W obecnej lekarz przepisał mi zapobiegawczo NEOPARIN zastrzyki Plus luteina duphaston kwas foliowy 5
Dla spokoju zrobiłam ostatnio wyniki
p.c przeciw kardiolipinie. IgG i Ohm
Wyszły 4.08 i 4.32
Wynik ujemny
Tylko że wyniki robiłam już biorąc heparyne czy ten wynik wyszedł ujemny dlatego że biorę heparyne czy po prostu nie mam zespołu antyfosfolidowego.
Proszę o jakąś opinię z góry dziękuję -
Kati6262 wrote:Witam wszystkich
Mam do was pytanie
W obecnej lekarz przepisał mi zapobiegawczo NEOPARIN zastrzyki Plus luteina duphaston kwas foliowy 5
Wyszły 4.08 i 4.32
Wynik ujemny
Tylko że wyniki robiłam już biorąc heparyne czy ten wynik wyszedł ujemny dlatego że biorę heparyne czy po prostu nie mam zespołu antyfosfolidowego.
Proszę o jakąś opinię z góry dziękuję
Nie mam pojecia. Heparyna nie zaszkodzi, ja bym brala. A bialko c i s robilas?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2018, 20:37
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Kati6262 wrote:Witam wszystkich
Mam do was pytanie
Wyszły 4.08 i 4.32
Wynik ujemny
Proszę o jakąś opinię z góry dziękuję -
Hej dziewczyny!
Jestem w 6 tc drugiej ciąży. W pierwszej straciłam syna przez odklejone łożysko. Dzwoniłam dziś do mojego gina i mówił żebym brała acard tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałam ile. Jestem przekonana, że powiedział dwie tabletki po 75 mg. Ważę ok 72 kg. ja było u was?? Błagam poratujcie!!Gabriel 35 tc [*], listopad 2017 -
Dziewczyny czy jest sens baddac zespół antyfosfolipidowy zaraz po stracie ??Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
nick nieaktualny
-
Jestem po ciąży pozamacicznej (usunięty lewy jajowód) oraz poronieniu zatrzymanym 6/7tyd
Aktualnie mam zrobione:
Kariotypy ok
Białko s i białko c
P/c przeciw kardiolipinie
P/c p. Beta-2-glikoproteine
Antykoagulant toczniowy
Aptt
INR
D3
B12
Ferrytynfa
Ft3, Ftr4 Tsh, krzywa cukrową, tpo, tsh, d-dimry fibrynogen (lekko podwyższony o. 0.1),kwas foliowy, żelazo,
Wydłużony mam czas krzepnięcia, pozostałe wyniki ok
Czy jest sens robić trombofilie?
Jakie badania jeszcze zrobić, do jakiego lekarza się udać?
AMH (lipiec 2020) - 0,72
07.2020 - IUI -nieudane
10.2020 - I podejście do in vitro (krótki protokół) pobrano 1 komórkę, 1 blastocysta 4.1.3.
Transfer 11.2020 - (początkowo beta hcg 5,3), finalnie brak ciąży.
12.2020 - II podejście do in vitro (długi protokół)
07.05 - transfer 4.2.2
14 dpt 315,3
-
Ewa100 wrote:Jestem po ciąży pozamacicznej (usunięty lewy jajowód) oraz poronieniu zatrzymanym 6/7tyd
Aktualnie mam zrobione:
Kariotypy ok
Białko s i białko c
Antykoagulant toczniowy
Aptt
INR
D3
B12
Ferrytynfa
Ft3, Ftr4 Tsh, krzywa cukrową, tpo, tsh, d-dimry fibrynogen (lekko podwyższony o. 0.1),kwas foliowy, żelazo,
Ja bym zbadala ANA1 i zrobiła pakiet na trombofilie.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Ewa100 wrote:Jestem po ciąży pozamacicznej (usunięty lewy jajowód) oraz poronieniu zatrzymanym 6/7tyd
Aktualnie mam zrobione:
Kariotypy ok
Białko s i białko c
Antykoagulant toczniowy
Aptt
INR
D3
B12
Ferrytynfa
Jest sens na pewno, mi wyszły idealne czasy krzepnięcia inr, aptt a jednak mam trombofilie- zawsze będziesz miała pełna diagnostykę.
Warto właśnie zrobić ana i ja bym dołożyła komórki NKKsięgowa lubi tę wiadomość
—————————————
📌Starania od 2017🍼
📌2018- 4 IUI ❌
📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
2020- 30 tc 👼💔🥺
08.02.21- 🙀 naturalny cud 🙏 II 🤯
04.10.2021- 🌈 🤱Natalia❤️🍀
PCO, wrogość śluzu, Ana 1:320 typ ziarnisty, MTHFR_1298A>C homozyg, PAI-1 4G- hetero, czynnik V Leyden- hetero, APS
-
Halo! Czy ktoś tu jeszcze zagląda? Mam do Was pytanie, ponieważ przejrzałam cały wątek i nie znalazłam odpowiedzi. Jestem w trakcie badań na trombofilię i zastanawiam się, czy jest sens zrobienia sobie od razu zespołu antyfosfolipidowego, czy lepiej poczekać na wyniki trombofilii? Czy jeśli ma się trmbofilię to i tak podadzą leki i szkoda pieniędzy na zespół?