Forum Poronienie Trzy nieudane ciąże, nie pomógł nawet Clexane
Odpowiedz

Trzy nieudane ciąże, nie pomógł nawet Clexane

Oceń ten wątek:
  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 16 kwietnia 2015, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam za sobą trzy ciąże.

    Pierwsza ciąża, zaszłam od razu. Ciąża od początku była o jakieś 3 tygodnie młodsza wg USG, niż wynikałoby to z terminu miesiączki. Nie rozwijała się jak należy. Nie została uwidoczniona praca serca. W 10 tygodniu na wizycie okazało się, że ciąża zatrzymała się w 7 tygodniu i nie ma serca. Po tygodniu powtórka USG i zabieg łyżeczkowania.

    W drugą ciążę zaszłam po trzech miesiącach. Znów ciąża młodsza o 3-4 tygodnie, nie było serduszka. Zaczęłam plamić, krwawić i poroniłam ok. 9 tyg. Trafiłam do szpitala już z bardzo silnymi krwawieniami. Znów łyżeczkowanie.

    Potem odpuściłam.
    Zmieniłam ginekologa, porobiłam masę badań. Wyszły mutacje MTHFR, podejrzenie zespołu antyfosfolipinowego. Cała reszta OK. Kariotypy prawidłowe, histeroskopia OK.

    Ustalone zostało, że znów zaczynamy się starać na Menopurze i Ovitrelle. Brałam Euthyrox 50, kwas foliowy 5 mg, acard 75.
    Zaszłam od razu. W 5 tygodniu pięknie urosła beta, poszłam do lekarza, był pęcherzyk, dostałam zastrzyki Clexane i luteinę dopochwową 2 razy dziennie. Tym razem ciąża rozwijała się jak należy, było tylko kilka dni róznicy. Serduszko biło. Jednak na wizycie w 10 tygodniu znów się okazało, że ciąża obumarła. Poszłam do szpitala i znów miałam zabieg.

    Nie wiem co teraz, nie mam pomysłu. Przecież Clexane miał pomóc. Oddaliśmy resztki po poronieniu do badania genetycznego. Może coś nam wyjdzie z tego. Poza tym mam jeszcze zrobić cytomegalię. Lekarz powiedział mi, że nadal są szanse, że się uda. CO mogę zrobić?

    Mam prawie 29 lat, wydaje mi się, że to już moje ostatnie podrygi, ale wszyscy lekarze i pielęgniarki mówią mi, że jestem młodziutka...

    Wiadomość wyedytowana przez autora 16 kwietnia 2015, 16:03

    reni86, bartusiowa-mama lubią tę wiadomość

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 16 kwietnia 2015, 16:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może napiszę, jakie badania robiłam:

    Przeciwciała przeciw kardiolipinie IgG (9,99)
    Przeciwciała przeciw kardiolipinie IgM (8,85)
    TSH (wielokrotnie)
    fT3
    fT4
    anty TPO
    anty Tg
    glukozę
    morfologie (wielokrotnie)
    badanie moczu (wielokrotnie)
    histeroskopię
    czynnik V leiden
    termolabilny wariant MTHFR
    histeroskopia
    toksoplazmoza IgG
    toksoplazmoza IgM
    WR
    progesteron
    kariotypy moje i męża
    biopsja endometrium
    prolaktyna
    prolaktyna z obciążeniem
    FSH
    LH
    witamina B12
    kwas foliowy
    estradiol
    homocysteina
    HBS antygen
    wirus HIV

    podstawowe badanie nasienia męża

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 16 kwietnia 2015, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka napisała:
    Jejku Myszko tak mi przykro...Ta trzecia ciąża to mógł być przypadek i pewnie to był wadliwy zarodek...A myślałaś z lekarzem o sterydzie?

    Tym razem ciąża przynajmniej się rozwijała. I biło serduszko. Tak się zastanawiam, czy tamte dwa razy to nie były przez zespół antyfosfo..., a ten teraz, to przypadek...

    Wiadomość wyedytowana przez autora 16 kwietnia 2015, 16:23

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 16 kwietnia 2015, 17:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow napisała:
    Hej, Myszko.
    A jakie masz wyniki tarczycy?

    Obecnie TSH 2,08. Biorę Euthyrox 50.
    Ft4 obecne 1,51.

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 16 kwietnia 2015, 17:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow napisała:
    a pco masz?
    insuline a najlepiej krzywą insulinową i cukrową jeszcze zrób
    a bakterie badałaś?


    PCO nie mam. Jakie bakterie?
    Teraz mam zrobić cytomegalie i chciałabym jeszcze zrobić chlamydie.



    >>podaj normy
    a przeciwciała?<<

    Dla TSH normy to 0,27-4,2
    Jakie przeciwciała?

    >>ft3 też powinnaś badać, oba są ważne<<

    Jeśli chodzi o traczyce, to badałam wszystkie: TSH, fT3, fT4, Anty TPO, Anty Tg. Wszystko mam w normie.

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 16 kwietnia 2015, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow napisała:
    jak masz ft3 i ft4 wraz z normami i wyniki przeciwciał to wrzuć je tutaj
    chyba dawke euthyrox masz za niską
    chlamydie najlepiej z wymazu z szyjki, nie z krwi


    Jak dawkę Euthyroxu mogę mieć za niską, skoro mam wszystko w normie?

    Normy TSH 0,27-4,2
    Normy anty TG 0-115
    Normy fT3 2,2-4,4
    Normy fT4 0,93-1,7
    Normy anty TPO <34

    Ja mam TSH 2,08
    Anty TG 10
    fT3 2,87
    fT4 1,51
    Anty TPO 10

    Normy przeciwciał Antykardio:

    IgG 0-10 wynik ujemny
    10-20 wynik słabo dodatni
    powyżej 20 wynik dodatni


    IgM 0-20 wynik ujemny
    20-40 wynik słabo dodatni
    powyżej 40 wynik dodatni


    JA mam IgG 9,99 i IgM 8,85

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Lili30 Autorytet
    Postów: 553 505

    Wysłany: 16 kwietnia 2015, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    1. Antygen tocznia ( lupus antykoagulant) we krwi
    2. Przeciwciała antykardiolipinowe IgG, IgM
    3. Przeciwciała przeciw beta-2 glikoproteinie 1 IgG, IgM
    4. Przeciwciała przeciw fosfatydyloinozytolowi IgG, IgM
    5. Przeciwciała przeciw fosfatydyloserynie IgG, IgM
    6. Przeciwciała przeciw protrombinie IgG, IgM - PIERWSZE 6 BADAŃ TO PEŁNE ROZPOZNANIE ZESPOŁU ANTYFOSFOLIPIDOWEGO, JEŚLI WSZYSTKIE BADANIA NIE BYŁY ROBIONE NIE MOŻNA GO WYKLUCZYĆ Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ.
    7. Przeciwciała przeciwjądrowe ANA 1 oraz ANA 2
    8. Przeciwciała przeciwłożyskowe
    9. Mutacja czynnika V Leiden
    10. Mutacja genu protrombiny 20210
    11. Mutacja genu MTHFR C 766 T
    12. Mutacja genu MTHFR A1298 C
    13. Przeciwciała Allo- MLR+ test cytotoksyczny - ocena obecności przeciwciał blokujących ALLO-MLR.
    15. Kariotypy partnerów
    16. Wymazy z szyjki macicy w kierunku mycoplasma, ureplasma i chlamydia
    17. KIŁA
    TOXOPLAZMA IGG, IGM
    CYTOMEGALOWIRUS IGG, IGM
    18. Aktywnośc białka C
    19. Aktywność białka S
    20. Prolaktyna, progesteron, pozostałe hormony
    21. Krzywa cukrowa i insulinowa
    22. TEST potrójny nasienia lub badanie nasienia metodą TUNEL- inne badania nic nie wnoszą. Warto też zrobić badania w kierunku bakterii w nasieniu.
    23. HOMOCYSTEINA
    24. HSG lub laparoskopia w celu oceny budowy macicy oraz wykluczeniu obecności zrostów wewnątrzmacicznych.

    To pełna lista badań w celu zdiagnozowania przyczyn poronień. Na podstawie tych wyników dobiera się dawki leków. Większość lekarzy daje Clexane 40 jako profilaktykę, a czasem potrzebne są wyższe dawki...
    Należy także pamiętać, że przyczyn poronień należy szukać w odniesieniu do pary, nie tylko do kobiety- stąd ważne jest badanie nasienia o którym wspominam.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 16 kwietnia 2015, 18:52

    pszczola2000, Franuszka lubią tę wiadomość

    3 Aniołki w niebie
    atdc6iye40ls1crt.png
  • Mysia 15 Autorytet
    Postów: 1560 869

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 11:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysz86 napisała:
    PCO nie mam. Jakie bakterie?
    Teraz mam zrobić cytomegalie i chciałabym jeszcze zrobić chlamydie.


    Ja robiłam badanie genetyczne- wymaz na chlamydię, ureaplasmę i mykoplasmę. I wyszła mi ureaplasma. Miałam postać bezobjawową. Lekarz powiedział, że ta bakteria to częsta przyczyna poronień.

    Franuszka lubi tę wiadomość

    Maja nasz kochany Groszek 20 tc 23.12.2014 [*] Tak ciężko dalej żyć.
    zem32n0alr3vfj1n.png
    iv09cwa14ccjvtbo.png

  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 11:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysia 15 napisała:
    Ja robiłam badanie genetyczne- wymaz na chlamydię, ureaplasmę i mykoplasmę. I wyszła mi ureaplasma. Miałam postać bezobjawową. Lekarz powiedział, że ta bakteria to częsta przyczyna poronień.

    A to można jakoś w miarę łatwo wyleczyć / pozbyć się tego?

    Pomarańczka83 lubi tę wiadomość

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow napisała:
    patrząc na zakresy norm i Twoje wyniki możesz, ale nie musisz czuć nadal niedoczynność, jeśli tak to sprawdz czy nie masz anemii
    Jeśli masz mutacje mthfr i do tego masz skłonność do anemii to być może masz oprócz niedoboru żelaza również niski poziom B12 (bo B12 korzysta z tych samych enzymów co kwas foliowy)
    ja bym zrobiła te krzywe cukrową i insulinową
    i chlamydie i te inne śwyństwa co pisza koleżanki wyżej na początek
    czy sprawdzałaś poziom witaminy D?

    B12 badałam, miałam 401,90 przy normach 191-663
    Przy mutacjach MTHRF jest właśnie problem z przyswajaniem kwasu foliowego, dlatego bierze sie go w wysokich dawkach.

    Jeszcze sporo badań przede mną.

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chruszczow napisała:
    a to pco to jak miałaś niezdiagnozowane? usg na początku cyklu?
    ja wiem ze jak sie bierze clexane to trzeba d-dimery potem sprawdzać, ja tego nie robiłam a clexane nie pomogło niestety
    ale jak wiesz z clexane są też różne szkoły, różną dawke można, w różnych momentach zaleca się włączanie, jak nie pomaga po plusie to się włącza jeszcze wcześniej, od owulacji albo bierze sie cały czas, zależy co Ci tam wychodzi w badaniach
    kwas foliowy i B12 można też dostać w formach metylowanych, dlatego pytam Cie jakie masz te mutacje dokladnie


    Mutacja genu MTHFR C677T (w układzie heterozygotycznym)
    Mutacja genu MTHFR A1298C (w układzie heterozygotycznym)

    PCO nie mam zdiagnozowanego.

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • november123 Autorytet
    Postów: 303 157

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysia 15 napisała:
    Ja robiłam badanie genetyczne- wymaz na chlamydię, ureaplasmę i mykoplasmę. I wyszła mi ureaplasma. Miałam postać bezobjawową. Lekarz powiedział, że ta bakteria to częsta przyczyna poronień.

    Mi lekarz mówił że jak najbardziej bakterie te mogą być przyczyną poronień ale tylko jeżeli dojdzie do infekcji, jeżeli się nie miało żadnego stanu zapalnego to raczej poronienie było spowodowane czymś innym.
    U mnie też wyszła nieszczęsna ureoplasma :( Mysia 15 powtarzałaś badanie po zakończeniu leczenia? Czytałam że dopiero 4 tygodnie po można powtórzyć

    Tobi [*] Odszedłeś zanim się urodziłeś :( 24tc - 20.05.2014
    Kruszynki 12.2014 :( 05.2015
    Zuzia <3 22.03.2016 3260g i 57cm :)
    l22npx9is3xkpd8a.png


  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz lekarz dał mi jeszcze skierowanie na cytomegalie i sprawdzenie żółtaczki. A ja dodatkowo sobie wynalazłam ze 20 innych badań i albo zrobię i pójdę z wynikami do lekarza, albo pójdę z listą i zapytam, czy robić i które.

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Lili30 Autorytet
    Postów: 553 505

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysz konkretna lista badań które na prawdę mają sens to te które Tobie wypisałam we wcześniejszym poście. Osobiście robiłam wszystkie. Zlecał mi je ginekolog endokrynolog konsultowane były z hematologiem i immunologiem. Częśc z nich przysługuje Ci już na nfz

    3 Aniołki w niebie
    atdc6iye40ls1crt.png
  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili30 napisała:
    Mysz konkretna lista badań które na prawdę mają sens to te które Tobie wypisałam we wcześniejszym poście. Osobiście robiłam wszystkie. Zlecał mi je ginekolog endokrynolog konsultowane były z hematologiem i immunologiem. Częśc z nich przysługuje Ci już na nfz

    Zapisałam sobie tą listę do Worda i usunęłam z niej to, co już robiłam. Na NFZ to ja nie chodzę do lekarzy już od dobrych kilku lat. Wszystkie badania robię prywatnie. Na szczęście mam taką możliwość.

    chruszczow lubi tę wiadomość

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Mysz86 Autorytet
    Postów: 918 462

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili30 napisała:
    Mysz konkretna lista badań które na prawdę mają sens to te które Tobie wypisałam we wcześniejszym poście. Osobiście robiłam wszystkie. Zlecał mi je ginekolog endokrynolog konsultowane były z hematologiem i immunologiem. Częśc z nich przysługuje Ci już na nfz

    A Ty robiłaś badania po 3 stracie, czy już po 2? Bo ja sporo zrobiłam po drugim poronieniu. Ta ciąża była na lekach i też była chyba trochę inna, bo tym razem dobrze się rozwijała i biło serduszko. Chociaż raczej słabo mnie to pociesza...

    Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Lili30 Autorytet
    Postów: 553 505

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część zrobiłam już po drugim, ale dopiero po 3 włączone zostało leczenie w oparciu o wszystkie wyniki. Teraz biorę Clexane 80, Acard, Kwas foliowy 15 mg, euthyrox 175, 260 mg progesteronu dobowo było na początku teraz stopniowo zmniejszamy.

    3 Aniołki w niebie
    atdc6iye40ls1crt.png
  • Lili30 Autorytet
    Postów: 553 505

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po mojej stronie są czynniki zwiększające ryzyko poronienia, u męża było rewelacyjne nasienie ilościowo, ale dokładne badania wykazały dużo martwych plemników w nasieniu więc i on się suplementował Androvit i Salfazin co a dzień na zmianę plus witamina A+E 4 tabletki dziennie. Udało się nam w pierwszym cyklu starań, póki co odpukać jest ok, ale jeszcze za wcześnie aby się cieszyć.

    3 Aniołki w niebie
    atdc6iye40ls1crt.png
  • Mysia 15 Autorytet
    Postów: 1560 869

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysz86 napisała:
    A to można jakoś w miarę łatwo wyleczyć / pozbyć się tego?

    Lekarz mówił, że ureoplasmę łatwo się leczy. Najgorsza do wyleczenia jest chlamydia.

    Maja nasz kochany Groszek 20 tc 23.12.2014 [*] Tak ciężko dalej żyć.
    zem32n0alr3vfj1n.png
    iv09cwa14ccjvtbo.png

  • Mysia 15 Autorytet
    Postów: 1560 869

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 16:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    november123 napisała:
    Mi lekarz mówił że jak najbardziej bakterie te mogą być przyczyną poronień ale tylko jeżeli dojdzie do infekcji, jeżeli się nie miało żadnego stanu zapalnego to raczej poronienie było spowodowane czymś innym.
    U mnie też wyszła nieszczęsna ureoplasma :( Mysia 15 powtarzałaś badanie po zakończeniu leczenia? Czytałam że dopiero 4 tygodnie po można powtórzyć

    Ja miałam właśnie infekcję, która niestety przebiegała bezobjawowo. To, że mam tę bakterię to już jest infekcja :( I u mnie to mogło być przyczyną, ale mogła być też przyczyną amniopunkcja. :(

    Teraz kończę antybiotyk- biorę go 20 dni oraz przez 10 dni brałam globulki. Lekarz mówił, że ta bakteria bardzo ładnie się leczy i nie ma potrzeby ponawiania badań- chyba, że dla własnego spokoju. Ja powtórzę badania, ale chyba też zaczniemy się już starać. Czekam już tak długo :(

    Maja nasz kochany Groszek 20 tc 23.12.2014 [*] Tak ciężko dalej żyć.
    zem32n0alr3vfj1n.png
    iv09cwa14ccjvtbo.png

1 2 3 4 5 ››

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)