W oczekiwaniu na poronienie
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny ja właśnie wczoraj dostałam pierwszy okres , równo ,5 tygodni po zabiegu jest okej nic nie boli tylko mocniej leci😆 , robiłam testy są negatywne więc na betę nie jadę , skoro jest okres to beta musi być niska
ABK, Dawdler34, sirengirl92 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, w piątek miałam zabieg łyżeczkowania (ciąża obumarła) wg OM 8 tc, wg USG 6+5, czuję się w miarę dobrze, mało krwawię i tylko lekko mnie brzuch pobolewa, psychicznie staram sobie to wszystko poukładać. Nie dostałam L4 a jedynie zaświadczenie do skróconego urlopu macierzyńskiego ale nie wiem czy z niego korzystać - jak wy się czułyście? Czy wracałyście tak szybko do pracy?
-
Hej Niki, bardzo mi przykro że przez to przechodzisz.
Myślę że to kwestia bardzo indywidualna, część dziewczyn wraca szybko.
Pamiętaj że nie musisz wykorzystywać całości, wydaje mi się że nie krócej niż tydzień jest zasada jeśli składa się wniosek.
Jesli nie chcesz żeby ktoś wiedział w pracy, bo zdarzają się takie przypadki,a chcesz mieć parę dni wolnego to możesz też poprosić pewnie internistę/ ginekologa swojego o l4.
Ja korzystam z pełnego skróconego urlopu i po miesiącu mogę stwierdzić że to była dobra decyzja.
Po zabiegu tak ok 2 tyg potrzebowałam na pierwszą regenerację, potem już starałam się wracać do normalnej rutyny, wprowadziłam większy ruch i dietę. Potrzebowałam bardzo tego wolnego, żeby wrócić fizycznie i psychicznie do formy. Zwłaszcza że starania były dość długie a ciążę bardzo źle znosiłam - byłam w stanie tylko pracować, spać i leżeć.
🙎♀️ 36 👨34
⌛️ starania od 8.2024
IUI 8.2025 ❌
IUI 2.2026 (lametta +ovi) ✅
4.2026 💔 (9 tydz) -
Niecierpliwa_ wrote:Hej Niki, bardzo mi przykro że przez to przechodzisz.
Myślę że to kwestia bardzo indywidualna, część dziewczyn wraca szybko.
Pamiętaj że nie musisz wykorzystywać całości, wydaje mi się że nie krócej niż tydzień jest zasada jeśli składa się wniosek.
Jesli nie chcesz żeby ktoś wiedział w pracy, bo zdarzają się takie przypadki,a chcesz mieć parę dni wolnego to możesz też poprosić pewnie internistę/ ginekologa swojego o l4.
Ja korzystam z pełnego skróconego urlopu i po miesiącu mogę stwierdzić że to była dobra decyzja.
Po zabiegu tak ok 2 tyg potrzebowałam na pierwszą regenerację, potem już starałam się wracać do normalnej rutyny, wprowadziłam większy ruch i dietę. Potrzebowałam bardzo tego wolnego, żeby wrócić fizycznie i psychicznie do formy. Zwłaszcza że starania były dość długie a ciążę bardzo źle znosiłam - byłam w stanie tylko pracować, spać i leżeć.
A czy do zaświadczenia musiałaś składać jakieś dodatkowe dokumenty np wniosek o urlop? Jeśli chodzi o urlop to moje największe obawy to jak to by było po powrocie - moja przełożona jest bardzo w porządku, ale mam obawy że zaczną się pytania, a niekoniecznie bym chciała na nie odpowiadać -
Cześć dziewczyny, niestety chyba i ja czekam na poronienie. Jestem dziś w 6+0, beta przyrasta bardzo powoli. Wczoraj 3017 😞 we wtorek było 2570 w czwartek 2720 czy jakos tak. W poniedziałek i czwartek
Byłam na usg i pęcherzyk praktycznie się nie zwiększył. Wiem że to bardzo zle świadczy. Miała któraś z was taką sytuację i jak to się zakończyło? Nie ukrywam że chciałabym żeby się zaczęło jak najszybciej samoistnie bo takie czekanie mnie wykończy a nie mam już nadziei że coś pozytywnego z tego będzieStarania od 06.2022
👩🏼 34
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
Luty 2025 🍼👶❤️
21.04.2026 II 🙏🏻 -
bluebell wrote:Cześć dziewczyny, niestety chyba i ja czekam na poronienie. Jestem dziś w 6+0, beta przyrasta bardzo powoli. Wczoraj 3017 😞 we wtorek było 2570 w czwartek 2720 czy jakos tak. W poniedziałek i czwartek
Byłam na usg i pęcherzyk praktycznie się nie zwiększył. Wiem że to bardzo zle świadczy. Miała któraś z was taką sytuację i jak to się zakończyło? Nie ukrywam że chciałabym żeby się zaczęło jak najszybciej samoistnie bo takie czekanie mnie wykończy a nie mam już nadziei że coś pozytywnego z tego będzie
Ja miałam coś podobnego, mi też beta nisko przyrastała, po tygodniu beta urosła tylko z 5600 na 9500, na USG wyszło że zarodek nie urósł od ostatniej wizyty, nie było bicia serca (8 tc), więc dostałam skierowanie do szpitala, gdzie okazało się że ciąża obumarła już jakiś tydzień wcześniej.
Może w twoim przypadku będzie inaczej, trzymam kciuki i życzę dużo zdrówka ♥️ -
Niki29 wrote:Cześć dziewczyny, w piątek miałam zabieg łyżeczkowania (ciąża obumarła) wg OM 8 tc, wg USG 6+5, czuję się w miarę dobrze, mało krwawię i tylko lekko mnie brzuch pobolewa, psychicznie staram sobie to wszystko poukładać. Nie dostałam L4 a jedynie zaświadczenie do skróconego urlopu macierzyńskiego ale nie wiem czy z niego korzystać - jak wy się czułyście? Czy wracałyście tak szybko do pracy?
Ja nie korzystalam ale pracuje zdalnie. Ale ja też nie chciałam żeby ktoś wiedział że jestem w ciążyOna: 36l
Amh: 4,26
Tsh: 2,33 (0,270-4,200) 0.8 do zbicia (letrox 125, strumektomia 12.2018)
Fsh: 4,19
Lh:6,67
Prl: 15.85
Jajowody drozne (hsg maj 2022)
Monitoring owulacji okey
Miesiniak (w niczym nie przeszkadza)
On: 39l
Testosteron: 4,33
Fsh: 2,68
Lh: 3,74
Slabe parametry nasienia
Koncentracja 15,57 mln/ml > 16mln/ml
Numer plemnika 70 M/Proba > 70M/Proba
Ruch postepowy 18% > 32%
Ruchome 40.71% > 40%
Morfologia 4.95% > 4%
Żywotność 60,81% > 60
Kariotypy oboje ok
12.2022 gonal 150, menopur 75->100, orgalutran, gonapedryl+ovi.
11pobranych -> 7 do zaplodnienia
05.01 transfer 5 dniowy swiezaczek 3.2.1.🤞
Na feriach zostały ❄❄ 5.2.1 i 4.3.1. Z 6 doby
8dpt 60.8
11 dpt 126
13 dpt 330
18 dpt 1796
07.25 FET 5.2.1. ❌
02.2026 FET 4.3.1.
7dpt 29.7
9dpt 93.4
11dpt 185.8
14dpt 997.5
04.2026 aspiracja prozniowa

-
@Niki, tak, wniosek o skrócony urlop macierzyński. Wzór znalazłam w sieci, bodajże na poronilam.pl - te dwa dokumenty najpierw wysyłałam mailowo do hr, jak potwierdzili że ok to im dostarczałam oryginały.
U mnie było inaczej bo mój szef wiedział już o ciąży jakoś od 2 tyg. Po przejściu na skrócony macierzyński powiedziałam jeszcze 2-3 osobom.
Oczywiście miałam gdzieś z tyłu głowy myśl jak taka nieobecność długa się odbije po powrocie, ale stwierdziłam, że muszę myśleć w pierwszej kolejności o sobie.
@Bluebell, trzymaj się! Mam nadzieję że mimo wszystko będzie jeszcze ok! A lekarz co Ci powiedział?🙎♀️ 36 👨34
⌛️ starania od 8.2024
IUI 8.2025 ❌
IUI 2.2026 (lametta +ovi) ✅
4.2026 💔 (9 tydz) -
Super !! Nowy cykl, nowe szanse ! 3mam kciuki 🤞🫂ItsMomi❤️ wrote:Cześć dziewczyny ja właśnie wczoraj dostałam pierwszy okres , równo ,5 tygodni po zabiegu jest okej nic nie boli tylko mocniej leci😆 , robiłam testy są negatywne więc na betę nie jadę , skoro jest okres to beta musi być niska
ItsMomi❤️ lubi tę wiadomość
👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
01.11.2025 - odstawienie antykoncepcji
08.03.2026 - ⏸️
28.03.2026 - 0.48cm ❤️
04.04.2026 - 0.51cm 💔
10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia, 7/8w) 💔👼
🌈jeszcze będzie pięknie 🤞 -
Jak wzięłam zwykłe l4 na tydzień ale też pracuje z domu. Mi to wystarczyło, byłam w stanie w ciągu dnia skupić się na pracy, a nie ciągle myśleć o stracie:(Niki29 wrote:Cześć dziewczyny, w piątek miałam zabieg łyżeczkowania (ciąża obumarła) wg OM 8 tc, wg USG 6+5, czuję się w miarę dobrze, mało krwawię i tylko lekko mnie brzuch pobolewa, psychicznie staram sobie to wszystko poukładać. Nie dostałam L4 a jedynie zaświadczenie do skróconego urlopu macierzyńskiego ale nie wiem czy z niego korzystać - jak wy się czułyście? Czy wracałyście tak szybko do pracy?
Ale ten tydzień l4 mi się bardzo przydał.👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
08.03.2026 - ⏸️
28.03.2026 - 0.48cm ❤️
04.04.2026 - 0.51cm 💔
Bardzo mi przykrobluebell wrote:Cześć dziewczyny, niestety chyba i ja czekam na poronienie. Jestem dziś w 6+0, beta przyrasta bardzo powoli. Wczoraj 3017 😞 we wtorek było 2570 w czwartek 2720 czy jakos tak. W poniedziałek i czwartek
Byłam na usg i pęcherzyk praktycznie się nie zwiększył. Wiem że to bardzo zle świadczy. Miała któraś z was taką sytuację i jak to się zakończyło? Nie ukrywam że chciałabym żeby się zaczęło jak najszybciej samoistnie bo takie czekanie mnie wykończy a nie mam już nadziei że coś pozytywnego z tego będzie
Mi beta na poziomie 40tys przyrastała, co 2 dni ok 20% - było to za mało
widziałam też serduszko, które w ciągu tygodnia przestało bić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja, 11:50
👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
08.03.2026 - ⏸️
28.03.2026 - 0.48cm ❤️
04.04.2026 - 0.51cm 💔
Lekarz jeszcze nic nie komentował bo dopiero we wtorek mam kolejne usg.
U mnie by tylko mały pęcherzyk 5-5,5 mm w macicy nic więcej
Ja jeszcze nie wróciłam do pracy po poprzedniej ciąży, jestem na wychowawczym. Od lipca niby mam wrócić, w czerwcu jeszcze wybieram urlop. Miałam wychowawczy do końca czerwca ale go skróciłam jak się dowiedziałam o ciąży, chciałam przejąć od razu na l4 a teraz kicha. Albo urlop na czerwiec albo wezmę te 8 tygodni skróconegoStarania od 06.2022
👩🏼 34
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
Luty 2025 🍼👶❤️
21.04.2026 II 🙏🏻 -
Cześć dziewczyny, opisze swoją sytuacje.
majówka- radość przeogromna z II, bo to pierwszy cykl starań.
07.05 zaczęłam krwawić w pracy, szybko pojechałam na IP. Zrobiono usg, na którym nic nie było widać (z wyliczeń 4+6) lekarz mówił, że może być za wcześnie. Zrobili bete, przepisali Duphaston i kazali przyjść na następny dzień znowu zrobić bete.
Pierwsza beta 112,9 kolejna po dobie 52,2 😥 lekarz powiedział, że "tak bywa" kazał odstawić lek i czekać na krwawienie
Dwa dni siedzę w domu i czekam kiedy zacznę krwawić. Czy któraś miała podobnie i udało się szybko oczyścić i zacząć ponowne starania?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja, 18:41
👩 35, 👨 40
31.03.26 odstawienie antykoncepcji
03.04.26 miesiączka i zaczynamy pierwsze starania 🧸
04.05 ⏸️ 😍 -
Przykro mi PatitiPatiti wrote:Cześć dziewczyny, opisze swoją sytuacje.
majówka- radość przeogromna z II, bo to pierwszy cykl starań.
07.05 zaczęłam krwawić w pracy, szybko pojechałam na IP. Zrobiono usg, na którym nic nie było widać (z wyliczeń 4+6) lekarz mówił, że może być za wcześnie. Zrobili bete, przepisali Duphaston i kazali przyjść na następny dzień znowu zrobić bete.
Pierwsza beta 112,9 kolejna po dobie 52,2 😥 lekarz powiedział, że "tak bywa" kazał odstawić lek i czekać na krwawienie
Dwa dni siedzę w domu i czekam kiedy zacznę krwawić. Czy któraś miała podobnie i udało się szybko oczyścić i zacząć ponowne starania?
beta powinna Ci szybko spaść, czy się wszystko oczyściło - najlepiej sprawdzić u ginekologa na wizycie, moim zdaniem najlepiej po krwawieniu i plamieniu. Wtedy lekarz powie, czy możecie się starać ponownie
są różne szkoły lekarzy - niektórzy dają zielone światło na starania jeszcze przed miesiączką, inni po pierwszej miesiączce, a stare szkoły po 3 cyklach👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
08.03.2026 - ⏸️
28.03.2026 - 0.48cm ❤️
04.04.2026 - 0.51cm 💔