Zaczynamy znowu starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Ikarzyca - no nic, nawet moje lanie wody nie pomoże, bo rzeczywiście nie ma skoku, ale, ale..... Elaria też nie miała owulacji 350dni
i jakoś zaszła w ciążę
ale za to ile serduszek!!!! oj jak ja bym tak chciała
Widzisz, każda z nas ma tu jakis problem z jednej albo z drugiej strony. Niech zgłosi się tak, której jedynym problemem jest poronienie w czystej postaci i ma całkowicie czystą kartę - zero problemów z seksem, mężem, cyklem owulacją, lekami, chorobami. Nie ma takiej. Zawsze jest poronienie + dodatkowy bagaż. U każdej inny.Córeczka, Synek, 2 Aniołki. W trakcie starań... -
vertigo wrote:Nie ma to znaczenia czy weźmiesz przed czy po.
Heparyna drobnocząteczkowa nie wymaga monitorowania, rzadkim powikłaniem jest maopłytkowość poheparynowa, którą kontroluje się w zwykłej morfologii.
W ciąży nie oznacza się poziomu d-dimerów bez podejrzenia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej bo można sobie tylko napytać biedy i zrobić sobie i swojemu lekarzowi ogromny problem. Mam nadzieję, że to nie lekarz zalecił Ci to badanie, w przeciwnym razie zupełnie zwątpię we wszystko
aha rozumiem w takim razie wykonam tylko morfologię , moja pani doktor wspominała tylko że jak będę brała clexane to muszę to kontrolować ale nie dopytałam jakie badania konkretnie robić , o tych dowiedziałam się od dziewczyn.
a powiedz mi vertiego bo zaczerpnęłam opini 3 lekarzy byłego lekarza obecnej lekarki w polsce i obecnego lekarza za granicą .. i przy moich przeciwciałach przeciw jądrowych ( jestem po 2 poronieniach ) jeden z lekarzy zlecił tylko acard , moja doktorka acard a od 5 tyg clexane z tym że wtedy acard odstawić a mój lekarz za granicą stwierdził że powinnam brać acard i clexane .. clexane przyjmuję bardzo małą dawkę bo tylko 0,2 ... w ostateczności wybrałam wersję lekarza za granicą bo ponoć acard i clexane to większe szanse na powodzenie .. jeszcze nie pytałam go do którego tyg będę przyjmowała acard bo clexane ponoć do około 36Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 11:22
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
vertigo wrote:Ikarzyca - no nic, nawet moje lanie wody nie pomoże, bo rzeczywiście nie ma skoku, ale, ale..... Elaria też nie miała owulacji 350dni
i jakoś zaszła w ciążę
ale za to ile serduszek!!!! oj jak ja bym tak chciała
Widzisz, każda z nas ma tu jakis problem z jednej albo z drugiej strony. Niech zgłosi się tak, której jedynym problemem jest poronienie w czystej postaci i ma całkowicie czystą kartę - zero problemów z seksem, mężem, cyklem owulacją, lekami, chorobami. Nie ma takiej. Zawsze jest poronienie + dodatkowy bagaż. U każdej inny.
No tyle (i aż tyle!) mi zostaje -dla przyjemności.
Niestety - tylko, że biorę dupka i nie wiem czy nie bloknęłam owulki. No ale lekarz już we wtorek to może podziałam dalej już z jakimiś konkretami. -
Ikarzyca wrote:No tyle (i aż tyle!) mi zostaje -
dla przyjemności.
Niestety - tylko, że biorę dupka i nie wiem czy nie bloknęłam owulki. No ale lekarz już we wtorek to może podziałam dalej już z jakimiś konkretami.
duphaston nie blokuje owulacji, chyba że zjadłabyś paczkę dziennieale zagęszcza śluz, przez co plemnikom trudniej dotrzeć do celu
Córeczka, Synek, 2 Aniołki. W trakcie starań... -
czarnulka24 wrote:aha rozumiem w takim razie wykonam tylko morfologię , moja pani doktor wspominała tylko że jak będę brała clexane to muszę to kontrolować ale nie dopytałam jakie badania konkretnie robić , o tych dowiedziałam się od dziewczyn.
a powiedz mi vertiego bo zaczerpnęłam opini 3 lekarzy byłego lekarza obecnej lekarki w polsce i obecnego lekarza za granicą .. i przy moich przeciwciałach przeciw jądrowych ( jestem po 2 poronieniach ) jeden z lekarzy zlecił tylko acard , moja doktorka acard a od 5 tyg clexane z tym że wtedy acard odstawić a mój lekarz za granicą stwierdził że powinnam brać acard i clexane .. clexane przyjmuję bardzo małą dawkę bo tylko 0,2 ... w ostateczności wybrałam wersję lekarza za granicą bo ponoć acard i clexane to większe szanse na powodzenie .. jeszcze nie pytałam go do którego tyg będę przyjmowała acard bo clexane ponoć do około 36
A jak brzmi pytanie?czarnulka24 lubi tę wiadomość
Ikarku, dziękuję ze pytasz. Dziś już zdecydowanie lepiej, teraz tylko mokry kaszel i niedługo będę zdrowa
katar przechodzi, tzn wszystko już schodzi...gardło już nie boli. Widzę że organizm walczy, bo dziś temp. 37,1, wczoraj miałam 37,5, ale może to temp.ciążowa?! W każdym razie do przyszłej soboty będę już na pewno zdrowa
Ikarzyca, Niebieskaa lubią tę wiadomość
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Elaria wrote:
Monika, może musisz z kimś o tym pogadać. Ile czasu minęło? Ja się dość szybko otrząsnęłam, w sensie płaczu, zajęło mi to około dwóch miesięcy, kiedy wspomnienie poronienia przestało wywoływać łzy. Smutek pozostał i już będzie zawsze, obawiam się. Ale nie powinno utrudniać normalnego funkcjonowania. Zwłaszcza jeśli ma się już dla kogo żyć.
Dopiero dwa miesiace minely. Myslalam, ze juz sobie poradzilam na tyle ile sie da, ale jednak caly czas boli.Każda twoja myśl jest czymś realnym - jest siłą.
Danielek 03.05.2015r.
Sebastianek 27.08.2017r. -
vertigo wrote:duphaston nie blokuje owulacji, chyba że zjadłabyś paczkę dziennie
ale zagęszcza śluz, przez co plemnikom trudniej dotrzeć do celu
mozecie u mnie poobczajac jak bralam dupka i kiedy owulki byly
vertigo lubi tę wiadomość
aniołek 01.02.2016r -
vertigo wrote:A jak brzmi pytanie?
chodzi mi jak Ty uważasz czy słusznie posłuchałam lekarza za granicą biorąc acard i clexane ? czy po prostu powinnam posłuchać doktorki w Polsce i z dniem przyjęcia clexane odstawić acard ? co Ty uważasz na temat przyjmowania acardu i clexane ? są jakieś poważne skutki przyjmowania tych leków jednocześnie ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 11:33
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Dziewuszki, tez mam pytanie medyczne, do bardziej doświadczonych. Jak wiecie w No traktuje sie ciaze inaczej niż w Pl i tu nikt mi nie mierzy ciśnienia, a nie przepraszam... położna zmierzyła na 1. kontroli i było idealnie, kolejna wizyta u położnej za miesiąc. Od pewnego czasu zauważyłam, z niczym szczególnym związane, kołatania serca, np leżę na łożku i nagle mocniej bije serce. Nie przemęczam sie ani nie stresuje. Czy to jest cos co powinnam obserwować? Zaopatrzyć sie w ciśnieniomierz czy to nie ma związku?
Jadę pociągiem i czytam własnie artykuł o tym, ze w No brakuje pielęgniarek i szczególnie położnych. Moze któraś ma takie wykształcenie i reflektuje na wyjazd na północ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 11:44
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
Czarnulka już kiedyś o tym pisałam naszej Jacqu - musisz znaleźć lekarza któremu bardzo ufasz i stosować się do jego zaleceń. Medycyna jest bardzo skomplikowana i lekarze kłócą się między sobą na temat skuteczności danego leczenia - co jest absolutnie zrozumiałe. Byłaś u trzech lekarzy, jak pójdziesz do czwartego to gwarantuję Ci, że jeszcze coś innego usłyszysz. Wybierz jednego lekarza i mu zaufaj, inaczej zwariujesz.
P.S. mi mój lekarz zalecił Acard od 16dc, potem w od pozytywnego testu fraxiparinę (to samo co Clex)
Ale decyzję musisz podjąć sama.vertigo lubi tę wiadomość
Evita
4 straty
immunologia+ nieprawidłowy kariotyp
-
vertigo wrote:Nie ma to znaczenia czy weźmiesz przed czy po.
Heparyna drobnocząteczkowa nie wymaga monitorowania, rzadkim powikłaniem jest maopłytkowość poheparynowa, którą kontroluje się w zwykłej morfologii.
W ciąży nie oznacza się poziomu d-dimerów bez podejrzenia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej bo można sobie tylko napytać biedy i zrobić sobie i swojemu lekarzowi ogromny problem. Mam nadzieję, że to nie lekarz zalecił Ci to badanie, w przeciwnym razie zupełnie zwątpię we wszystko
W jakim sensie zrobić problem bo nie rozumiem? Chce sama dla siebie oznaczyć poziom d-dimerow. Jaki to może byc problem? Wyjaśnij plis
-
Chciałabym na przykładzie Czarnulki napisać Wam coś o czerpaniu wiedzy z forum internetowego - dowiedziała się na forum o badaniu d-dimerów. No to co tam, 40zł, myśli - zrobi, bo koleżanki tak mówią.
D-dimery wychodzą jej 750 przy normie 0-500. I co teraz? Jak lekarz jest odważniejszy to uzna to za normę i zostawi w spokoju, ale ziarno niepokoju zasiane, dziewczyna siedzi dalej na forum i szuka i się martwi i chodzi i kontroluje i nadal 750 albo i więcej (wrzućcie sobie w wyszukiwarkę google co oznaczają d-dimery i potem ułóżcie sobie to w zgrabną układankę czym grozi zakrzepica w ciąży, choć to już chyba wszystkie kobiety wiedzą). Jak lekarz mniej odważny, to się zaczyna - USG kończyn dolnych, niby czyste. A wywiad - duszno pani? - no duszno (no kurdę w ciąży jest to duszno), ale może zatorowość płucna? I co dalej? Angio-TK robić? jak to stwierdzić? narażać kobietę w ciąży na takie promieniowanie i podanie kontrastu? (angio TK to tak jakby zrobić na raz 400 zwykłych zdjęć RTG, kontrast jodowy - tarczyca w rozsypkę, nerki w rozsypkę i jeszcze ryzyko anafilaksji - sanma radość w ciąży). Podwyższać heparynę do dawki leczniczej, narażając na powikłania leczenia (w tym przypadku wartość Clexane wynosiłaby 2x1,5, a nie tak jak większość bierze 1x0,4 - dawka 6x wyższa).
Naprawdę przestrzegam Was przed robieniem czegokolwiek bez porozumienia z lekarzem. Ja wiem, że ludzie bardziej ufają innym ludziom, sąsiadom, pani w warzywniaku niż lekarzom, wiem też że wielokrotnie to co napisze koleżanka ma większą wartość niż to co zleci lekarz. Ale przestrzegam. Szukajcie lekarzy, którym ufacie. To nie jest tak, że my zapominamy coś zlecić. Ja mam już tak to poukładane w głowie, że jak przychodzi człowiek z konkretnym problemem, to otwieram szufladki i nie zastanawiam się nawet co z tym zrobić, tylko lecę z automatu, nie zapomnę o niczym. Wasz lekarz też nie zapomni. Najwyżej zapomni wyjasnić dlaczego czegoś nie bada. I to jest główna podstawa niepokoju, tak jak w przypadku d-dimerów.M@linka, Evita, czarnulka24, Kadabra, Gaduaaa lubią tę wiadomość
Dziewczyny dziekuje za wsparcie.
Kiedys myslalam, ze mnie takie problemy nie beda dotyczyly. A tu niestety dotyka to wielu osob. Najbardziej to wspolczuje tym z Was, ktore stracily pierwsze ciaze. Ja mam swojego Danielka, ktory daje mi sily. A te z Was, ktore czekaja na pierwszego dzidziusia na pewno przechodza to wszystko bardziej niz ja. Wspolczuje z calego serca.
Wczoraj dostalam krwawienia po Orgametril, przypominam, ze chodzi o torbiel i przerost blony sluzowej. W poniedzialek mam wizyte u lekarza to napisze czy sie cos zmienilo i co dalej. Chociaz dziwi mnie, ze mam tak obfite krwawienie. Moze to dobry znak, ze sie usuwa i bedziemy mogli rozpoczac starania jeszcze w tym roku.Każda twoja myśl jest czymś realnym - jest siłą.
Danielek 03.05.2015r.
Sebastianek 27.08.2017r. -
czarnulka24 wrote:chodzi mi jak Ty uważasz czy słusznie posłuchałam lekarza za granicą biorąc acard i clexane ? czy po prostu powinnam posłuchać doktorki w Polsce i z dniem przyjęcia clexane odstawić acard ? co Ty uważasz na temat przyjmowania acardu i clexane ? są jakieś poważne skutki przyjmowania tych leków jednocześnie ?
Nie wiem. Masz swojego lekarza i musisz się trzymać tego co zalecił Twój lekarz. Moje zdanie na ten temat ma tu drugorzędne znaczenie. Nie mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie, niestetyczarnulka24 lubi tę wiadomość
Niebieskaa wrote:Dziewuszki, tez mam pytanie medyczne, do bardziej doświadczonych. Jak wiecie w No traktuje sie ciaze inaczej niż w Pl i tu nikt mi nie mierzy ciśnienia, a nie przepraszam... położna zmierzyła na 1. kontroli i było idealnie, kolejna wizyta u położnej za miesiąc. Od pewnego czasu zauważyłam, z niczym szczególnym związane, kołatania serca, np leżę na łożku i nagle mocniej bije serce. Nie przemęczam sie ani nie stresuje. Czy to jest cos co powinnam obserwować? Zaopatrzyć sie w ciśnieniomierz czy to nie ma związku?
Jadę w pociągu i czytam własnie artykuł o tym, ze w No brakuje pielęgniarek i szczególnie położnych. Moze któraś ma takie wykształcenie i reflektuje na wyjazd na północ?
hej kochana a masz jakiegoś lekarza w Polsce może zadzwoń i się zapytaj ,w NO zawsze powiedzą że wszystko jest ok ,,ja ostatnio miałam podobnie z tym że u mnie nie zauważyłam kołatania serca , bardziej wygląda to u mnie na duszności typu że siedzę lub kładę się spać a tu czuję jakby ciężej mi się oddychało , jakbym miałam mniej powietrza .. było tak kilka dni i przeszło na razie jest spokój .. ja zakupiłam właśnie ostatnio ciśnieniomierz ..
Jak będzie się to dalej powtarzać to zgłoś się do lekarza , a może masz ostatnio jakieś stresy i to na tle nerwowym ???27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
vertigo wrote:Nie wiem. Masz swojego lekarza i musisz się trzymać tego co zalecił Twój lekarz. Moje zdanie na ten temat ma tu drugorzędne znaczenie. Nie mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie, niestety
oki, rozumiem ale z tego co wiem to dużo dziewczyn bierze clexane z acardem i jest wszystko dobrze , za 2 tyg się dowiem idę na 1 usg27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
vertigo wrote:Szukajcie lekarzy, którym ufacie.
Vertigo nasz autorytecie medyczny podpisuję się rekami i nogami!
Ale z drugiej strony z tego forum bardzo dużo się dowiedziałam i cieszę się z tegoNiebieskaa lubi tę wiadomość
Evita
4 straty
immunologia+ nieprawidłowy kariotyp
-
Niebieskaa wrote:Dziewuszki, tez mam pytanie medyczne, do bardziej doświadczonych. Jak wiecie w No traktuje sie ciaze inaczej niż w Pl i tu nikt mi nie mierzy ciśnienia, a nie przepraszam... położna zmierzyła na 1. kontroli i było idealnie, kolejna wizyta u położnej za miesiąc. Od pewnego czasu zauważyłam, z niczym szczególnym związane, kołatania serca, np leżę na łożku i nagle mocniej bije serce. Nie przemęczam sie ani nie stresuje. Czy to jest cos co powinnam obserwować? Zaopatrzyć sie w ciśnieniomierz czy to nie ma związku?
Jadę pociągiem i czytam własnie artykuł o tym, ze w No brakuje pielęgniarek i szczególnie położnych. Moze któraś ma takie wykształcenie i reflektuje na wyjazd na północ?
Niebieskaa, przede wszystkim tachykardia w ciąży jest zjawiskiem fizjologicznym. O 50% zwiększa się objętość osocza i serce musi to przepompować. Dlatego przyspiesza pracę, dlatego pobudza się układ współczulny. Oczywiście, że możesz sobie kupić ciśnieniomierz, nadciśnienie w ciąży jest zjawiskiem niebezpiecznym i warto to kontrolować. Co do zaburzeń rytmu - tak jak opisujesz - może być wszystko. Jedynym badaniem, które pomoże stwierdzić jaki to rodzaj zaburzeń rytmu, jest EKG. Większość zaburzeń rytmu jest zjawiskiem niegroźnym.Niebieskaa, Elmo13 lubią tę wiadomość
Córeczka, Synek, 2 Aniołki. W trakcie starań...