Zaczynamy znowu starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika1357 wrote:Wkoncu nie dopisalam najwazniejszego SERDUSZKO BIJE☺
Monika1357 lubi tę wiadomość
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
czarnulka24 wrote:kochane tabletki letrox na tarczycę powinnam brać na czczo przed posiłkiem czy nie ma znaczenia czas brania tabletek ? bo zapomniałam całkiem zapytać lekarza a kiedyś mi się obiło że chyba powinno być naczczo ?
czarnulka24 lubi tę wiadomość
-
MonaLiza wrote:Dokladnie tak jak pisza dziewczyny - minimum 30 min przed posilkiem. Jezeli w weekendy spisz dluzej i nie mozesz brac o tej samej porze nie szkodzi, wazne by nic nie jesc po tabletce. Tabletka musi miec czas na wchlonięcie się, wtedy dobrze dziala. Jestem tego przykładem bo kiedys brałam sobie jak chciałam, raz wzielam raz nie, o przerwie po spozyciu nie wspominając. I moje wyniki nie były dobre, nie było dużej poprawy. A odkąd biorę tuż po wstaniu i do sniadania mam godzinkę to można zapanować nad tymi wynikami, w koncu tabsy dzialaja jak trzeba. Wiec wrzuć sobie jakis rytm z ta tabletka. Ja mam tak, ze tylko wstane juz mam pod reka biore, potem toaleta poranna, spacer z psem i sniadanie.
aha rozumie , no będę się stosowała do tegoa czy podczas brania takiego leku można np wypić lampkę wina czy przy takich lekach to absolutnie zabronione ?
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Monika super wieści!!! Bardzo się cieszę że wszystko ok!!!!
A strach rozumiem i chyba niestety będzie nam towarzyszył do końca ciąży
Ja się teraz martwię czy u mnie będzie ok bo przeziębiona jestem a to zawsze niebezpieczne zwłaszcza na początku ciąży a u mnie dopiero 6 tydzień idzie. Jutro idę do lekarza tylko nie mogę się zdecydować gdzie ale chyba do CZMP pojadę najwyżej poproszę doktor czy da radę zrobić usg od ręki.Monika1357 lubi tę wiadomość
Michałek 04.04.2009 - Nasz skarb.
Aniołek 08.11.2016//Aniołek 08.02.2017 //2.05.2020 Aniołek
ONA: 39 lat
Hiperprolaktynemia - Bromergon
IO - Siofor 500mg
ANA 3+ - Encorton 10mg
3 cykle z Clo ❌
Zioła ojca Sroki ❌
Wiesiołek
1 cykl Aromek 1x1 ❌
2 cykl Aromek 2x1 ❓
ON: 38 lat
Okaz zdrowia
Nasienie - Normozoospermia✅
Suple: magnez z B6, kwas foliowy, vit D3 i E, astaksantyna, cynk.
Droga do sukcesu jest zawsze w budowie... -
nick nieaktualnyWitam się wieczornie!
Ikarzyca, niech się szczęści w nowej pracy! Podziwiam osoby, które potrafią powiedzieć "dość" niewygodnemu układowi i stawić czoła nowym układom. Ja się czuję już jak koń w kieracie, nie wiem, co mogłabym robić innego, a robić to samo tylko w innym miejscu, to oznaczałoby niewygodne dojazdy, bo obecnie mam ok 2 km do pracy.
Dorola, cieszę się, że lekarz tchnął w Ciebie nadzieję! Miłej prokreacji!
Czarnulka, ja mam problem na czczo, bo w ciąży strasznie mnie mdli, więc lek na tarczycę najchętniej biorę w środku nocy, jak wstaję do toalety. Ale czasem prześpię noc i wtedy nie ma zmiłuj, tabletka, czekanie 30-40 min i dopiero śniadanie. Upierdliwe to jest
ps. pytałaś o wino... na ulotce powinno być coś napisane o alkoholu. Ja piłam alkohol w okresie stosowania euthyroxu (to to samo), niewiele, bo niewiele, ale jednak.
Monika, gratuluję bijącego serduszka! Niech Ci ciąża nudną będzie
Koteczka, niby katar a potrafi uprzykrzyć życie, a czasem i jest początkiem poważniejszego przeziębienia. Moim zdaniem rada lekarki o zwolnieniu do końca I trymka nie jest bez sensu.
M@linka, piękny brzusio!
Annak, Ciebie zostawiłam sobie na sam koniec. Jak ja Cię rozumiem. Jestem raczej mniej emocjonalna niż Ty, ale też mniej wycierpiałam, mniej rozczarowań przeszłam więc... Nie dziwię Ci się. Ale w chwilach zwątpienia, czarnowidztwa, przypominam sobie to, co kiedyś tu napisałaś. Że myślenie negatywne w niczym nam nie pomoże. Nie da się przygotować na zapas na jakiś "cios". Za to bezsensownie blokujemy naszą radość. Tracimy niepowtarzalne chwile radości na zamartwianie się i nic nie zyskujemy w zamian. A poza tym, coś, co wiele razy pisałaś tu dziewczynom, które przeżywały stresy w ciąży, a pisałaś na przykład, że skoro kolejne badania są dobre, nic złego się nie dzieje, to już jest super wiadomość i tego się trzymajmy.
No i w ogóle, zgadzam się z dziewczynami (i Tobą), że wcale Ci nie przyszło łatwo, że dość już ciosów, zasłużyłaś na happy end, nawet nie borykasz się specjalnie z dolegliwościami ciążowymi, jesteś aktywna, zdrowa... No i masz wsparcie w mężu. Co ryzykujesz pozwalając sobie wreszcie na luz, na radość, na błogość oczekiwania. No chyba nic.A zyskujesz (a w zasadzie Ty i Twój mąż) bardzo wiele. Ja nie chcę straszyć, ale po porodzie pierwsze tygodnie mogą być dalekie od błogostanu
Cieszcie się póki możecie.
Serio, nie straszę. Ale pojawienie się dziecka, dla Ciebie po raz pierwszy, to jak wylądowanie kosmitów.
A co u mnie... wczoraj zauważyłam, że brzuch mi się rusza, gdy Tadek fika. Mąż i córka nie widzieli, bo nie mają cierpliwości tyle czekać. Mam tyle tej izolacji, że jeszcze mało kiedy to widać.
Dziś bolał mnie brzuch po południu i często twardniał, pomogło, gdy poleżałam. Za tydzień w środę wizyta u mojego gina, niech mnie uspokoi, że z szyjką ok, bo na połówkowych nie była badana. Jutro za to jadę do diabetologa. Insulina działa, chyba utrzymam tę samą, niską dawkę. Poza tym dalej cieszymy się piękną zimą (ktoś tu trafnie porównał ją do Narnii). Jutro wysyłam córkę do dziadków na część ferii do miasta.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 22:16
czarnulka24, M@linka, kiti, Monika1357, Dorola31, Niebieskaa lubią tę wiadomość
-
dziewczyny a powiedzcie mi czy lekarz internista zajmuje się tym samym co hematolog czy nie ?27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
nick nieaktualnyCzarnulka... no raczej nie, chyba że ma te dwie specjalizacje. Pamiętam, jak kiedyś vertigo (do dziś żałuję, że nas zostawiła
) pisała, że hematologia jest taką kobyłą na studiach, którą przyszli lekarze chcą jak najszybciej odwalić, po prostu trudna dziedzina i niewielu lekarzy się na tym dobrze zna. Tzn. hematolodzy się pewnie znają, a lekarze innych specjalizacji mieli to na pewno na studiach, ale wiesz, jak to jest... skoro coś nie jest ci szczegółowo potrzebne na studiach to wiedza ulatuje, a co dopiero mówić o byciu na bieżąco...
-
Elaria wrote:Czarnulka... no raczej nie, chyba że ma te dwie specjalizacje. Pamiętam, jak kiedyś vertigo (do dziś żałuję, że nas zostawiła
) pisała, że hematologia jest taką kobyłą na studiach, którą przyszli lekarze chcą jak najszybciej odwalić, po prostu trudna dziedzina i niewielu lekarzy się na tym dobrze zna. Tzn. hematolodzy się pewnie znają, a lekarze innych specjalizacji mieli to na pewno na studiach, ale wiesz, jak to jest... skoro coś nie jest ci szczegółowo potrzebne na studiach to wiedza ulatuje, a co dopiero mówić o byciu na bieżąco...
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
A reumatolog to on sie zajmuje takimi mutacjami pai1 czy mthfr? Przeciwciałami ? Czy tylko hematolog jest w tym dobry?27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
nick nieaktualnyMutacje dotyczą genów, więc ja bym obstawiała genetyka, immunolog do przeciwciał, hematolog do schorzeń krwi, np. problemów z krzepliwością. A jeszcze są reumatolodzy, do nich też niektóre dziewczyny chodzą. Szczerze mówiąc, łatwo się pogubić. Ale można wpisać w google dwie specjalizacje i często wyskakują lekarze, którzy mają 2, 3 specjalizacje. Generalnie temat poronień to temat do ogarnięcia przez paru lekarzy nieraz, a najlepiej, jak się znajdzie kogoś, kto spojrzy na nas całościowo.
A może inne koleżanki się wypowiedzą, bo ja średnio się znam. Chodziłam tylko do endokrynologa, no i ginekolog.czarnulka24 lubi tę wiadomość
-
Roma wiesz ja również dostałam dziś plamien tak samo jak w zeszlym cyklu mimo brania dupka. Wiec dzisiaj mam wziac ostatnia tabletke i odstawiam nie mam sie co martwic o ew. Ciaze bo juz nici z testowania.Magda mama Aniołka 01.08.2016 7/11 tc (*)
-
Elaria wrote:Mutacje dotyczą genów, więc ja bym obstawiała genetyka, immunolog do przeciwciał, hematolog do schorzeń krwi, np. problemów z krzepliwością. A jeszcze są reumatolodzy, do nich też niektóre dziewczyny chodzą. Szczerze mówiąc, łatwo się pogubić. Ale można wpisać w google dwie specjalizacje i często wyskakują lekarze, którzy mają 2, 3 specjalizacje. Generalnie temat poronień to temat do ogarnięcia przez paru lekarzy nieraz, a najlepiej, jak się znajdzie kogoś, kto spojrzy na nas całościowo.
A może inne koleżanki się wypowiedzą, bo ja średnio się znam. Chodziłam tylko do endokrynologa, no i ginekolog.
No mi glównie chodzi o te przeciwciała przeciw jądrowe ana 1 i 3 co mam dodatnie i te dwie mutacje co pisałam. . Wydaje mi się że będę szukała hematologa bo chyba on najlepiej będzie wiedział co i jak .. z genetykiem miałam wykupioną rozmowę telefoniczną ale w sumie dowiedziałam się że mam stosować kwas metylowany acti folin + witaminy omega med start + acard po konsultacji z moim lekarzem a co do clexane uważa że nie ma co brać. . No ale mimo to ja chce spróbować bo bez żadnych leków napewno stracę kolejną ciążęWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 22:57
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
Agus, Monika - gratulacje!!! Nudnych i zdrowych ciąż Wam życzę
Annak - proszę Cię... pozwól sobie na chwile radości. Zacznij w końcu cieszyć się tą silną, zdrową ciążą.
M@linka - śliczny brzusio! Zgadzam sie z Annak, masz niewiele większy brzuchol jak ten co widziałam w listopadziepieknie!
Koteczka, ja bym pomyślała nad tym zwolnieniem... teraz powinnaś myśleć o sobie, a zwłaszcza o Dzieciątku, które nosisz w sobie! Nie patrz na pracę, nie zwolnia Cie
Przyjmij prosze zaproszenie do przyjaciółek... chciałam dopytać sie Ciebie o CZMP, pisałaś że tam rodziłaś?!
M@linka, Monika1357, Aguuuś lubią tę wiadomość
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Elaria wrote:Mutacje dotyczą genów, więc ja bym obstawiała genetyka, immunolog do przeciwciał, hematolog do schorzeń krwi, np. problemów z krzepliwością. A jeszcze są reumatolodzy, do nich też niektóre dziewczyny chodzą. Szczerze mówiąc, łatwo się pogubić. Ale można wpisać w google dwie specjalizacje i często wyskakują lekarze, którzy mają 2, 3 specjalizacje. Generalnie temat poronień to temat do ogarnięcia przez paru lekarzy nieraz, a najlepiej, jak się znajdzie kogoś, kto spojrzy na nas całościowo.
A może inne koleżanki się wypowiedzą, bo ja średnio się znam. Chodziłam tylko do endokrynologa, no i ginekolog.FabianCyprian
Tymuś
-
Sy_la zaakceptowałam twoje zaproszenie. Tak urodziłam w CZMP syna i jeszcze kilka kobiet z mojego otoczenia tam urodziło. Pytaj o co potrzebujesz.
Ja dziś jadę do lekarza w CZMP mam do niej zaufanie nie będę kombinować. Zobaczymy co mi powie. Na razie mam tylko katar ale przy tych warunkach pogodowych i wirusach nie trudno coś złapać gorszego.
Mam nadzieję że uda mi się uprościć o usg od ręki.
Napiszę wieczorem co na wizycie.
IO - Siofor 500mg
ANA 3+ - Encorton 10mg
3 cykle z Clo ❌
Zioła ojca Sroki ❌
Wiesiołek
1 cykl Aromek 1x1 ❌
2 cykl Aromek 2x1 ❓
Okaz zdrowia
Gaduaaa wrote:Dzień dobrek
Już odliczam dni do polskijeszcze 10 hihi i przełożyłam prenatalne na 30 stycznia uznałam że po locie samolotem będzie mi za długo czekać od 27 stycznia do 2 lutego.. Za mocno bym się zamartwiala
Gaduaaa lubi tę wiadomość
IO - Siofor 500mg
ANA 3+ - Encorton 10mg
3 cykle z Clo ❌
Zioła ojca Sroki ❌
Wiesiołek
1 cykl Aromek 1x1 ❌
2 cykl Aromek 2x1 ❓
Okaz zdrowia
czarnulka24 wrote:aha rozumie , no będę się stosowała do tego
a czy podczas brania takiego leku można np wypić lampkę wina czy przy takich lekach to absolutnie zabronione ?
Ja też mam mutacje, niedoczynnosc, hashimoto i dodatnie ANA. I w skrocie Ci napisze co kto i dlaczego.
- niedoczynnosc i hashimoto ogarnia endokrynolog
- mutacje i ANA- znaja sie niektorzy ginekologowie, ale rzadko z mojego doswiadczenia. Rozmawialam z genetykiem i hematologiem na ich temat i z dobrym ginekologiem. Ginekolog zalecił metylowany folian + heparyne, a genetyk duza dawke kwasu zwyklego np 15mg.+ heparyne Hematolog uznal, ze te mutacje z jego punktu widzenia nie sa wskazaniem do heparyny. Wiec jak widzisz kazdy co innego. I uwazam, ze te mutacje w sumie to chyba troche "przereklamowane" badanie. Ponoc polowa ludzi ma te mutacje, tylko teraz zrobil sie boom na badanie tego. A wniosek jest ten sam - folian.
- ANA - bylam tez u reumatologa, ktora zlecila cały panel badan w kierunku tocznia, zespolu antyfosfolipidowego. I nic mi nie wyszło, więc dalej nie drążę tematu. Być może te dodatnie ANA potwierdziły u mnie hashimoto.
I pojedz najlepiej do kliniki nieplodnosci tam bedzie jeden lekarz, ktory powinien sam to ogarnac. Albo idz do internisty po skierowanie do tego hematologa, bedziesz miec cos z glowy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 08:25