WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyczek 39 wrote:
    Niebieskaaa no coz ja moge napisac.poryczałam się:*

Pamietam Promyczku, ze nas zaskakiwałas informacjami o inseminacji. A jaki jest teraz plan, jesli mozesz zdradzić jakiś szczegół?

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • laila_25 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga22 wrote:
    Mam do was pytanie mam hemoglobine 9,5 prawie 17 tydz ciazy i mam niskie żelazo:(
    Lekarz chce mnie skierować na oddział by podać żelazo dozylne tak się boje tego..;(
    Bralas zelazo w ciazy?
    Masz umiarkowana anemie..chyba lepiej sie polozyc bo zwieksza ci sie ryzyko porodu przedwczesnego i hiopotrofii jak wejdziesz w wieksza anemie ;/

ckai43r82q8wblmu.png
    aniołek 01.02.2016r
  • Aga22 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Innesa a dlaczego mialas podane zelazo dozylne ?
    I jak to wyglada powiesz mi cos wiecej prosze :*

w4sq3e3k51a95mi2.png

2 aniołki [*] ❤
  • Aga22 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laila_25 wrote:
    Bralas zelazo w ciazy?
    Masz umiarkowana anemie..chyba lepiej sie polozyc bo zwieksza ci sie ryzyko porodu przedwczesnego i hiopotrofii jak wejdziesz w wieksza anemie ;/
    nie nie.nie wchlania mi sie z tabletek z pokarmu biore zelazo..

w4sq3e3k51a95mi2.png

2 aniołki [*] ❤
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga22 wrote:
    Mam do was pytanie mam hemoglobine 9,5 prawie 17 tydz ciazy i mam niskie żelazo:(
    Lekarz chce mnie skierować na oddział by podać żelazo dozylne tak się boje tego..;(

moj maz mial podawane zelazo dozylnie.. i bylo wszystko ok, nie wiem jak jest z kobietami w ciazy..ale mysle ze pani doktor wie co robi..zdecydowanie masz za niski poziom a anemia jest niebezpieczna wiec mysle ze lepiej idz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2017, 19:01

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Aga22 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boje sie I tyle czytam o tym ze w ciazy nie powinno sie brac tego zelaza dozylnego jest duzo skutkow ubocznych jeszcze ide w tygodniu zrobic morfologie I zelazo I zobacze co lekarz powie..

w4sq3e3k51a95mi2.png

2 aniołki [*] ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja miałam podawane bo nie wchłaniam dobrze,zelaza z tabletek i miałam przez wiele lat masakryczna anemie. W ciazy sukces bo jakos utrzymywała mi sie na w miare porzadnym poziomie dopiero pod koniec spadła ale i tak nie az tak zle.
    No i brałam Szelazo a ono jakos w miare przyswajam.
    A podanie zelaza wyglada jak kroplowka tylko musi bardzo wolno leciec ale spokojnie nie powinno bolec!!!

• laila_25 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga22 wrote:
    Boje sie I tyle czytam o tym ze w ciazy nie powinno sie brac tego zelaza dozylnego jest duzo skutkow ubocznych jeszcze ide w tygodniu zrobic morfologie I zelazo I zobacze co lekarz powie..
    wiecej skutkow ubocznych jest anemi ciezkiej

Nie zrozumialam twojej wypowiedzi czy bralas zelazo czy nie...:P

inessa lubi tę wiadomość

ckai43r82q8wblmu.png
    aniołek 01.02.2016r
  • Aga22 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża i laktacja:
    Nie należy stosować preparatu podczas ciąży, jeśli nie jest to niezbędnie konieczne. Żelazo uwalniane z preparatu przenika przez barierę łożyskową i może wpływać na rozwój kośćca w okresie płodowym. Niedobór żelaza występujący w pierwszych trzech miesiącach ciąży w wielu przypadkach można leczyć stosując doustne preparaty żelaza (nie należy podawać żelaza dożylnie). Leczenie dożylną postacią żelaza należy ograniczyć do II lub III trymestru, jeśli korzyści wyraźnie przeważają nad możliwym ryzykiem dla matki i dla płodu. Reakcje anafilaktyczne lub anafilaktoidalne występujące po dożylnym podaniu leków zawierających żelazo mogą mieć wpływ zarówno na matkę, jak i na płód (np. niedotlenienie płodu, stan zagrożenia, zgon). Lek w niewielkich ilościach (≤1%) przenika do mleka kobiecego - z ograniczonych danych nie wynika, aby preparat stanowił zagrożenie dla dzieci karmionych piersią.
    Efekty uboczne:
    Często: ból i zawroty głowy, nudności, ból brzucha, zaparcie, biegunka, wysypka, reakcje w miejscu wstrzyknięcia, przejściowe zmniejszenie stężenia fosforu we krwi, zwiększenie aktywności AlAT. Niezbyt często: reakcje nadwrażliwości (włącznie z reakcją rzekomoanafilaktyczną), parestezje, niedociśnienie, nadciśnienie, uderzenia gorąca, zaburzenia smaku, wymioty, niestrawność, wzdęcie, świąd, pokrzywka, ból stawów, ból pleców, ból mięśni, gorączka, zmęczenie, ból w klatce piersiowej, dreszcze, złe samopoczucie, obrzęki obwodowe, zwiększenie aktywności AspAT, GGT, LDH. Rzadko: duszność.
    Dawkowanie:
    Dożylnie. Obliczanie dawki całkowitej żelaza. Całkowitą dawkę określa się na podstawie masy ciała pacjenta i stężenia hemoglobiny. Dawki nie wolno przekraczać. Gdy stężenie Hb wynosi <10 g/dl to dla pacjentów o mc. 35 kg do <70 kg dawka wynosi 1500 mg, natomiast dla pacjentów o mc. ≥70 kg dawka wynosi 2000 mg. Gdy stężenie Hb wynosi ≥10 g/dl to dla pacjentów o mc. 35 kg do <70 kg dawka wynosi 1000 mg, natomiast dla pacjentów o mc. ≥70 kg dawka wynosi 1500 mg. U pacjentów o masie ciała <35 kg nie należy przekraczać całkowitej dawki żelaza 500 mg. Podczas obliczania zapotrzebowania na żelazo u pacjentów z nadwagą należy przyjąć normalny stosunek masy ciała do objętości krwi. W przypadku pacjentów, u których stężenie hemoglobiny wynosi ≥14 g/dl, należy podać początkową dawkę żelaza 500 mg, a przed podaniem kolejnej dawki należy sprawdzić stężenie żelaza. Po uzupełnieniu niedoboru żelaza należy przeprowadzać regularne badania, aby upewnić się, że stężenie żelaza utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Maksymalna tolerowana pojedyncza dawka. Pojedyncza dawka preparatu nie powinna przekraczać 1000 mg żelaza (20 ml) na dobę lub 13 mg żelaza (0,3 m)/kg mc. Nie podawać dawki 1000 mg żelaza (20 ml) częściej niż raz w tyg.
    Preparat jest przeznaczony wyłącznie do podawania dożylnego: we wstrzyknięciu, podczas hemodializy bezpośrednio przez linię żylną prowadzącą do dializatora lub w dożylnym wlewie kroplowym. Wstrzyknięcie dożylne: preparat można podawać w postaci nierozcieńczonego roztworu do dawki 1000 mg żelaza (do maksymalnie 15 mg/kg mc.); przy dawkach 200-500 mg żelaza, podawać z szybkością 100 mg/min., przy dawkach 500 -1000 mg żelaza, podawać w czasie 15 min. Dożylny wlew kroplowy: preparat można podawać w pojedynczej dawce nie większej niż 1000 mg żelaza (do maksymalnie 20 mg/kg mc.). Podczas podawania w dożylnym wlewie kroplowym preparat należy rozcieńczać wyłącznie w roztworze 0,9% m/V NaCl zgodnie ze schematem podanym w Charakterystyce Produktu Leczniczego. Ze względu na trwałość roztworu nie należy stosować stężeń <2 mg Fe/ml.
    U pacjentów z przewlekłą chorobą nerek wymagającą hemodializy nie należy przekraczać pojedynczej maksymalnej dawki dobowej iniekcji podawanej dożylnie wynoszącej 200 mg żelaza.
    Encyklopedia leków nie zastępuje wizyty w gabinecie lekarskim i nie służy samoleczeniu.
    Danych o lekach dostarcza: (c)
    LEKI REFUNDOWANE
    NOWOŚCI
    GORĄCY TEMAT
    Nowelizacja ochroni konkurencję

Opinii prawna przygotowana w Biurze Analiz Sejmowych dotycząca procedowanej właśnie noweli...
    Dyżury aptek. Pora rozwiązać problem

W kolejny rok weszliśmy z nie rozwiązanym problemem nocnych i świątecznych dyżurów aptek. ...
    Poseł Buda: nowelizacja nie jest zagrożona

Sprzeciw sejmowej komisji deregulacyjnej wobec projektu nowelizacji Prawa farmaceutycznego...
    Jesteś przeziębiony? Weź… zwolnienie

Sezon przeziębieniowy trwa i towarzyszą mu intensywne kampanie reklamowe producentów leków...
    Polska Misja Medyczna dla Aleppo

Pięcioro dzieci z Aleppo, które w wyniku działań wojennych doznały ran i mają amputowane r...

NEWSLETTER

Kontakt
    Dla prasy
    Regulamin
    Reklama

Udostępnij

© Copyright 2015 NEKK

w4sq3e3k51a95mi2.png

2 aniołki [*] ❤
  • laila_25 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żadna ameryka, przy kazdym leku masz taka litanie.
    Hgb ponizej 9 jest do podania dozylnego zelaza.
    Skoro nie lykasz zelaza doustnie to mozesz jeszcze sprobowac,jesli bralas suple i nadal taka kicha to raczej jestes do dozylnego.

ckai43r82q8wblmu.png
    aniołek 01.02.2016r
  • roma Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i chooy... Pochwaliłam się, że po dupku plamienia ustały a tu znów poleciało :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2017, 19:56

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Evita Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Roma... A lekarz nie ma pomysłu skąd takie plamienia? Dziwne to..

Evita

4 straty
    immunologia+ nieprawidłowy kariotyp
  • roma Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Evitko, mówię Ci, nie mam już siły... Nie widać żadnych nieprawidłowości - nadżerek, polipów, torbieli,.progesteron i prolaktyna ok... Ale jest plan lekarza - histeroskopia i laparo. Te problemy zaczęły się od ostatniego poronienia zakończonego łyżeczkowaniem. Może zrosty?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2017, 21:36

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• Magdzia88 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesssskoo moja droga..nie wierze!!! Tak mocno mocno trzymam kciuki ;*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2017, 23:17

Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa Przeczytalam Twoja historie I jestem nią bardzo wzruszona :) Już po samej stopce widać, jak dużo musiałaś przejść, jak bardzo miałaś pod górkę. Najważniejsze jest szczęśliwe zakończenie i to, że dalej trwa Twoje szczęście! To niesamowite...

Tak sobie myślę, że ten na górze ma na każdą z nas swój plan i my się tu staramy, mierzymy temperaturę, monitorujemy cykle, a on i tak swoje ;) Jak zaplanował, tak będzie. Czasem warto zostawić wszystko w jego rękach.

Przepiękna historia, oby więcej takich cudów nam się tutaj zdarzało :)

inessa lubi tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga22 wrote:
    Zrob jeszcze badanie ferrytynyn i poziom wit b12.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2017, 08:41

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam Was dziewczyny za wytrwałość, cierpliwość i te wielkie pokłady nadziei, a i jeszcze potraficie tak wspaniale pocieszyć i dodać otuchy sobie nawzajem.
    Każdej z nas zawalił się świat, ale trzeba było stanąć na nogi i dalej walczyć o swoje szczęście. Sama po sobie wiem, że na początku jest ciężko, ale przychodzi moment kiedy mówimy, że musimy podjąć tą walkę żeby potem nie żałować.
    Dlatego naprawdę jestem pełna podziwu dla tych z Was, które tak wytrwale dążą do celu. Wierzę, że się uda. Naprawdę.

Ja po wczorajszej wizycie i USG jestem spokojniejsza, bo wszystko jest dobrze. @ powinna być niedługo i tak też się czuję od wczoraj, że nadchodzi (może psychicznie się odblokowałam) jak się okazuje cykl był bezowulacyjny. Pytałam lekarza ile czekać ze staraniami o bobasa, to mi powiedział, że kiedyś praktykowało się czekanie 3 do 6 miesięcy, ale teraz się odchodzi od tego. Myślę, że dużo par ma teraz problemy z zajściem w ciążę i dlatego zmieniają nastawienie, ale to tylko moje zdanie.

• Koteczka82 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roma kurcze a było tak dobrze :-/
    Trzymam kciuki żeby szybko sobie poszły. Mocno przytulam.
    Ja jestem po wcześniejszym podaniu leków i nic nawet nie krwawiłam za mocno :-( więc pewnie sobie nie poszło ehh....
    Dzisiaj była doktor i powiedziała że dzisiaj trzeba dać odpocząć organizmowi i bez leków. No to leżę i czekam co będzie.

Michałek 04.04.2009 - Nasz skarb.
    Aniołek 08.11.2016//Aniołek 08.02.2017 //2.05.2020 Aniołek

ONA: 39 lat
    Hiperprolaktynemia - Bromergon
    IO - Siofor 500mg
    ANA 3+ - Encorton 10mg
    3 cykle z Clo ❌
    Zioła ojca Sroki ❌
    Wiesiołek
    1 cykl Aromek 1x1 ❌
    2 cykl Aromek 2x1 ❓

ON: 38 lat
    Okaz zdrowia
    Nasienie - Normozoospermia✅
    Suple: magnez z B6, kwas foliowy, vit D3 i E, astaksantyna, cynk.

Droga do sukcesu jest zawsze w budowie...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koteczko, a ty dalej w szpitalu. Biedactwo. Pozdrawiam!

Edyś, jeśli nie ma powikłań typu zaśniad, spaprane łyżeczkowanie, to coraz częściej lekarze nie każą robić długiej przerwy.
    U nas lekarz dał zielone światło po pierwszej normalnej miesiączce.

Koteczka82 lubi tę wiadomość

• roma Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koteczko, trzymaj się tam kochana. Jesteś bardzo dzielna! Ściskam Cię.

Koteczka82 lubi tę wiadomość

25.05.2010 Aniołek 9 tc

‹‹ 1911 1912 1913 1914 1915 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ