Zaczynamy znowu starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Właśnie, właśnie, nie same chuderlaki
Ja zdecydowanie nie byłam, nie jestem i nie będę.
Ana, mój gin uważa, że każda blastka jest dobra. Słabe zarodki nie stają się blastocystami. Oczywiście może się zdarzyć jakaś wada genetyczna, która w pewnym momencie zahamuje rozwój, ale potencjał rozwoju jestana167 lubi tę wiadomość
Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
czarnulka24 ale chudzinka z ciebie..
trzymam kciuki za wizyte
Jacqu super kreseczki, to pewnie sie juz troszke uspokoilas
Elaria tez mam sikacze z moich ciaz i zawsze milo jest popatrzec na nie
Arletko kciuki za wizytę! Czekamy na dobre wieści
Niebieska Kocyk super i ubranko tez
Ikarzyca kciuki za testowanko
czarnulka24, Ikarzyca, Jacqueline, Niebieskaa, Arleta lubią tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
nick nieaktualnyJacqeline Kochana z całego serca gratuluję :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* , piękne dwie mocne krechy :-* :-* :-* .
Trzymqm mocno kciuki z całego serca , za wizyty wasze i testujące się :-* :-* :-* :-* .
Hej hej kochane moje :-* :-* :-* :-* :-* .
Ale dziś ciepło , coś głowa mnie boli wyspać się nie wyspałam Ania wczoraj rekord kupek zrobiła już nawet nie wiem ile razy ją przebierałam . Ania dziś ma lepszy humorek i daje mamie dużo zrobić obiad zrobiony , rzeczy poukładalam . Nie wuem kochane czy sie martwic ostatnio plecy mnie bolą co nie zrobię to mnie bolą , ani odkurzyć za bardzo nie mogę pochyluc sie pochylę , jak poleżę to jest trochę lepiej maz mowi abym do lekarza poszła do jakiego ortopedy, najpierw po skierowanie do rodzinnej o ile mi da pewnie powie że po ciąży to normalne
, po moim 2 i 3 porodzie tak plecy mnie nie bolały a tu o ortopedę dla doroslych to trudno no nic na razie staram się nie schylać , nie garbić , mąż nawet mi masaż zrobił :-* :-* :-* :-* . Jak dalej będą mnie boleć to do lekarza pójdę .A tak to u nas wszystko oki mąż narzeka , że nie chce mu się nic robić
. Dziewczynki są bardzo za Anią , Grześ też bardzo mi pomaga ostatnio tak mówi do mnie mama , a wiesz co a ja do niego co synku , a Grześ tak powiem Ci że taka mała istotka jaką jest Ania daje tyle miłości i radości :-* :-* :-* :-* , aż serce rośnie jak słyszy się tak cudowne słowa :-* :-* :-* :-* :-* .
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4c30599792d0.jpg
Yoselyn82, czarnulka24, Gaduaaa, ana167, Jacqueline, Genshirin, promyczek 39, M@linka, MonaLiza, Monika1357, Justa87, Elmo13 lubią tę wiadomość
-
Ulli88 wrote:Gaduaaa, mój to samo powiedział, ale liczyłam że jeśli jakieś mutacje by wyszły to coś zaradzić by można było i jakoś zwiększyć szansę na to by znów za szybko się nie skończyło to szczęście. No ale cóż. Teraz się wyprowadze do drugiego pokoju na kilka dni coby już nie kombinował
A tak poza tym to wpadłam na pomysł by zanim dostaniemy się do tego genetyka ( czort go wie kiedy to nastąpi) to zrobiłabym sobie badania z pakietu że strony testdna na leiden i mthfr. Przesyłają pakiet do samodzielnego pobrania próbki i wyniki po około 2 tygodniach. Bo jak tak sobie rozmyślań czasami to tak na prawdę kariotyp nie zmieni tego że będziemy się starać, dopóki jest chociażby 1% szansy tym bardziej że na to nie ma lekarstwa, a zdaje się na te mutacje to heparyna i kwas foliowy + witaminy dodatkowe? Jak myślicie w dobrym kierunku myślę? Bo niby dużo to nie kosztuje ok 330 zł więc jak sam dojazd do poradni genetycznej
Ja robiłam u nich badania MTHFR i cały pakiet badań z poronienia. Trzeba na nich uważać. Wszystko musi być potwierdzane na mailu. U mnie było sporo zamieszania, bo najpierw twierdzili, że jednej z próbek nie dostali. Później myśleli, że zamawiałam tylko jeden pakiet, podczas gdy zlecałam 2 niezależne badania. Badania warto zrobić, ale trzeba ich przypilnować.
-
Ja też robiłam pakiet z internetu i bardzo sobie go chwalę. Gorzej było z kariotypami na NFZ. Czekałam na wyniki aż 4 miesiące ! I otrzymałam je tylko dlatego, że napisałam do Rzecznika Praw Pacjenta. Na szczęście wyniki dobre. Genetyk mi powiedział, że poza badaniami które mam już zrobione zrobić chlamydię i cytomegalię. Jutro idę do gina po skierowanie. Coś może jeszcze pod tym kątem zrobić?
-
Dzięki ja tylko jeden pakiet robię, wizytę u giną mam na 15-go więc może coś będzie już wiadomo odnośnie terminu do poradni genetycznej. Ale nam szkoda jest tego czasu i mój cały czas powtarza że on jeszcze chce spróbować najlepiej już i teraz. Także zrobiłabym to co może pomóc ewentualną ciążę utrzymać włączając leki, a kariotyp można ewentualnie już w ciąży zrobić gdyby trafił się odległy termin a my wcześniej zaczęlibysmy działać?Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
promyczek 39 wrote:Yoselyn przyjmiesz moje zaproszenie
przyjeteMój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
MonaLiza wiem o tym mam skierowania jednak czas oczekiwania na wizytę w Białymstoku (mamy najbliżej jednak wcale nie tak blisko) to 1,5 roku. Mój gin próbuje wcisnąć nas wcześniej ale na razie cisza. Poza tym sam kariotyp jest czynnikiem z którym nic się nie da zrobić, zapobiegać utracie ciąży, czy leczyć. Jeśli jest wadliwy to i tak zawsze jakieś szanse na dziecko są. Więc takie ryzyko jesteśmy w stanie unieść. Te badania oczywiście zrobimy, tylko szkoda nam cholernie tego czasu, zwłaszcza że samo badanie poza diagnoza nie dam nic- szansy na leczenie czy zmienianie tego stanu rzeczy. Natomiast mthfr i leiden w przypadku złego wyniku dają możliwość włączenia leków co jeśli okaże się konieczne będzie możliwe dzięki badaniu. Myśleliśmy o prywatnym badaniu kariotyp, ale skoro oboje jesteśmy zdania że dopóki jest jakakolwiek nadzieja będziemy się starać to sam kariotyp nie jest dla nas priorytetem i możemy spokojnie poczekać na NFZ które się należy. Tylko czy w przypadku gdy zrobię ten pakiet na leiden i mthfr i przypuśćmy byłabym w ciąży w terminie badania kariotypu to to badanie będzie mogło się odbyć?Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Czarnula,
Co to za ściema z tym kolorem włosów?!
Się porobiło... żeby czarnula była blondynką...
Ja sobie Ciebie zawsze wyobrażam tak jak tę dziewusię z Twojego poprzedniego avatara
Gaduaa,
A kiedy Twoja rodzina przylatuje? Przeżywam tę wizytę, daję słowo.
* * *
Ja trzymam wszystkie moje pozytywne testy. Ile łez wylałam patrząc na te poprzednie, które tak szybko traciły ważność. Nieraz patrzyłam na nie jak na relikwie. Nie potrafię ich wyrzucić... -
Ulli to faktycznie baaaardzo dlugo ! Masakrycznie! Ja na wizytę w Szczecinie czekałam coś około miesiąca, potem na same wyniki 4 miesiące, z czym przegięli bo mówili ze wyniki będą w 2 miesiące. Nie to nie ma co czekać na te kariotypy tylko działać
Swoją drogą zapisać się możecie, czas i tak minie. Chyba, że podzwonisz w miestach w okolicy i może będzie szybciej.
Justa87 z tego co pamiętam bierzesz clexane tak? Czy ejszcze jakies leki? -
A propos badań mutacji MTHFR, to ja tylko przypomnę wszystkim dziewczynom obawiającym się wyników, że ja mam dwie mutacje tego genu i to te najgorsze, a tulę swoje dziecię w ramionach.
Nad tym cholerstwem da się zapanować!MonaLiza lubi tę wiadomość
-
annak wrote:Czarnula,
Ja sobie Ciebie zawsze wyobrażam tak jak tę dziewusię z Twojego poprzedniego avatara
Gaduaa,
* * *
Ja trzymam wszystkie moje pozytywne testy. Ile łez wylałam patrząc na te poprzednie, które tak szybko traciły ważność. Nieraz patrzyłam na nie jak na relikwie. Nie potrafię ich wyrzucić...27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Tak jest, Mona.
A dokładniej (u mnie): kwas foliowy metylowany, kwas foliowy zwykły 15 mg, B6, B12 - zwykłe, selen. Acard (do pewnego momentu), Clexane. Plus dietę śródziemnomorską miałam zaleconą, ale z przestrzeganiem tego to było u mnie tak sobie (delikatnie mówiąc).
I to chyba wszystko z tych tematów wokół MTHFR... o ile niczego nie zapomniałam, bo to było tak dawno
Do tego dochodziły jeszcze leki na tarczycę, meta, etc. -
annak wrote:Czarnula,
Gaduaa,
* * *
Ja trzymam wszystkie moje pozytywne testy. Ile łez wylałam patrząc na te poprzednie, które tak szybko traciły ważność. Nieraz patrzyłam na nie jak na relikwie. Nie potrafię ich wyrzucić...FabianCyprian
Tymuś
-
Co do genu mthfr to moj genetyk powiedział że co 2 osoba w Polsce może go mieć tylko nie wie bo nie robi badań jak się uda donosić ciążę i że sa takie same szanse na zdrową ciążę jak u nieposiadających tych genów tylko trzeba się odpowiednio suplemntowac. Mi genetyk zaleciła przed ciążą brać acti folin 2mg dwa razy dziennie czyli 4mg ale po zajsciu w ciążę kazała zmniejszyć do 1 tabletki dziennie 2mg a dorzucić wit omegamed optima start tam też jest 0.4 metylowanego i 0.4zwykłego kwasu . Do tego metylowana b6 i b12 tylko do czasu zbicia homocysteiny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2017, 14:02
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity