Zaczynamy znowu starania
-
WIADOMOŚĆ
-
AnnaZ wrote:Stokrotko,a co udało Ci się wydębić na NFZ?
Badania na mutacje genetyczne Mthfr, vleiden itd. no i zespol antyfosfolipidowy i ana. genetyk powiedziała że na to jest refundacja już po dwoch poronieniach. I na kariortp tez ale my już mielismy zrobione kariotpy jak tam trafilismy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2017, 16:35
2 Aniołki [*] 05.06.2016r., 17.11.2016r.
MTHFR, Vleiden, IO, ANA2,ANA3
-
Ja jestem po lekarzu i kolejny raz sobie dosadnie uświadomiłam, że los nie zadecyduje za nas.
A gdy już sam lekarz pyta się Was, czy ewentualnego przerwania ciąży nie chcecie zrobić w Holandii to uświadamiasz sobie super dobitnie w jakim kraju żyjesz. I jak mimo, że sama przeżywasz swój największy koszmar, to tylko czekają żeby Cię dobić. -
Admiralko, kilka razy pisałam coś i kasowałam. Nie wiem po prostu, co Ci napisać. Myślę, że może jednak byłoby dobrze, gdybyś skorzystała z pomocy psychologa. Niezależnie czy przerwiesz ciążę, czy urodzisz każda decyzja zostawi ślad na Twojej psychice. Gdybyś potrzebowała,pisz2013 Córka - największa miłość
7.04.2017 - 9tc [*] Aniołek
12.2017 cp
-
Admiralka...ja też nie wiem co napisać. Chyba żadne słowa nie będą dobre. Po prostu ściskam Cię mocno.Nasz cud ANTOŚ
24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
Admiralka współczuję Ci bardzo. A dlaczego w Holandii, nie wiem czy coś przegapilam czy w naszym kraju coś się już zmieniło?!
Chore dziecko a tak walczy... A czasem byle powód i dochodzi do poronienia... -
Admiralka... bardzo trudna, powazna decyzja przed Wami. Nikt nie chcialby stanac przed takim wyborem. Tak bardzo Wam współczuję. Zgadzam sie tutaj z Anna odnosnie pomocy psychologa, cokolwiek wybierzesz na pewno zostawi slad. Nie chce i wrecz nie mam prawa Tobie doradzac w takiej kwestii. Musisz to zrobic zgodnie ze swoim sumieniem. Wspolczuje i sciskam mocno :* jak bedziesz potrzebowac się "wygadac" to pisz. My tu jestesmy.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Dziewczyny nie mogę znaleźć tego posta z badaniami, więc może któraś mi pomoże:
jakie badania można dostać na NFZ od rodzinnego/ginekologa?
gdzie/jak zrobić prywatnie?
Dzisiaj rozmawiałam z genetyk, powiedziała, że po poronieniu zatrzymanym i cp należą się na NFZ kariotypy, ale termin w tej poradni to czerwiec 2018.
2 lata staram się o drugie dziecko, w ciągu pół roku poronienie i cp, czas mnie goni mam 33 lata - jestem sfrustrowana, ale chyba nie chcę się tak łatwo poddać.2013 Córka - największa miłość
7.04.2017 - 9tc [*] Aniołek
12.2017 cp
-
Aniu, nie wiem czy ta lokalizacja Ci pasuje ale my robiliśmy kariotypy w Łodzi na pomorskiej. Kilka dziewczyn też tam robiło. Ja dostałam od gina skierowanie a mąż wyprosił od lekarza rodzinnego. Na skierowaniu miałam napisane że chodzi o niepowodzenia ciążowe i poradę genetyczną. Na wizytę czekaliśmy niecałe 3 m-ce.Nasz cud ANTOŚ
24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
tak jak pisalam wczesniej:
ginekolog:
- zespół antyfosfolipidowy
-ewentualnie jak uda się wyprisic to może dac na tarczycowe (albo skieruje do endokrynologa)
rodzinny:
-kariotypy dla Ciebie i partnera
-morfologia
-ja dostałam na toczeń (Gin. nie wpisał w zespole antyfosfolipidowym)
-spróbuj wydawać skierowanie na homocysteine (nie wiem czy da, ja robiłam prywatnie)
Na pewno nie dadzą na poziomy witamin, kwasu itp.
na skierowaniu do poradni genetycznej poproś o dopisek cito (trochę przyspiesza sprawe lecz też nie wiele i nas z 18 miesięcy skrocilo się do 12 po dopisku)
wizyta prywatna y genetyka to nieraz koszt 100zl badania na mutacje 330zl ja robiłam prywatnie nie chciałam czekać na kariotypy prawie dwa lata, potem na wynik i ewentualnie dalsze decyzję odnośnie kolejnych badan
Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Alrauna1987 wrote:w lutym wizyta a podejście nie mam pojęcia, wszystko zależy od lekarza
pocieszam się tym że pusty pęcherzyk to raczej wada zarodka a nie samego mojego organizmu, może po prostu muszę poczekać na "tego" bąbla...myślałam żeby zrobić laparoskopię ale o wszystkim zdecyduje lekarz. Ponoć dr "anioł" i potrafi zdziałać "cuda" więc rok 2018 będzie dla nas decydujący
Niestety nie pojawiło się, poronienie na tabletkach, to był ponad 8 tydz a maluszek rozwinięty na 5t6d
Też jestem od PaligiW życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Ja swoją już dostałam od losu:)
"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png" -
Jacqueline to wielki dzień
Powodzenia
Doczytalam że to wczoraj!
Tym bardziej buziaki dla Ciebie i Malutkiej która już pewnie jest po tej stronie brzucha;-)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 14:25
W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Dooti wrote:Aniu, nie wiem czy ta lokalizacja Ci pasuje ale my robiliśmy kariotypy w Łodzi na pomorskiej. Kilka dziewczyn też tam robiło. Ja dostałam od gina skierowanie a mąż wyprosił od lekarza rodzinnego. Na skierowaniu miałam napisane że chodzi o niepowodzenia ciążowe i poradę genetyczną. Na wizytę czekaliśmy niecałe 3 m-ce.
My też robiliśmy na pomorskiej w Łodzi. Skierowanie mieliśmy od rodzinnego z opisem diagnostyka poronien nawykowych. Czekaliśmy ok 3-mc. Czasem udaje się szybciej. Trzymam kciuki.Michałek 04.04.2009 - Nasz skarb.
Aniołek 08.11.2016//Aniołek 08.02.2017 //2.05.2020 Aniołek
ONA: 39 lat
Hiperprolaktynemia - Bromergon
IO - Siofor 500mg
ANA 3+ - Encorton 10mg
3 cykle z Clo ❌
Zioła ojca Sroki ❌
Wiesiołek
1 cykl Aromek 1x1 ❌
2 cykl Aromek 2x1 ❓
ON: 38 lat
Okaz zdrowia
Nasienie - Normozoospermia✅
Suple: magnez z B6, kwas foliowy, vit D3 i E, astaksantyna, cynk.
Droga do sukcesu jest zawsze w budowie... -
aLunia wrote:Admiralka współczuję Ci bardzo. A dlaczego w Holandii, nie wiem czy coś przegapilam czy w naszym kraju coś się już zmieniło?!
Chore dziecko a tak walczy... A czasem byle powód i dochodzi do poronienia...
Póki co nic się nie zmieniło, ale rzeczywistość jest taka, a nie inna. Nie chcę tu na forum wdawać się aż w takie szczegóły, ale jest ciężko.
A to wszystko to jest jakiś koszmarDziękuje wam dziewczyny za każde słowo wsparcia :*
-
Admiralka całym sercem jestem z Tobą!
To bardzo trudny czas, życzę Wam dużo sił ale też ogromnego wsparcia w sobie.
Przytulam.admiralka lubi tę wiadomość
W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Aniu możesz zbadać prywatnie: kwas foliowy, Wit B i homocysteine (około 100zl to kosztuje) sam poziom kwasu czy witamin niewiele Ci powie bo pokazuje ile masz go w organizmie a nie ile z tego jesteś w stanie przyswoić (ja na przykład miałam kwas przy dolnej granicy normy a przyswaja około 20% z tego). homocysteina jeśli będzie powyżej 10 może świadczyć o mutacjach mthfr. ja co prawda zaczęłam od mutacji i dopiero doszłam do homocysteiny która też jest przyczyną poronien a jedno z drugim się wiąże. jeśli wyjdzie Ci podwyższona to pakiet na trombofilie albo dostaniesz od genetyka na Nfz. (będziesz czekac) albo możesz zrobić prywatnie ( na wyniki czeka się 2 tygodnie)Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Dziewczyny, aż mi głupio wbijać tu do Was z takimi informacjami...
ale miałam dziś wizytę, jest bąbelek 2 mm i bije mu maleńkie serduszko. jak na ten dzień, jest idealnie, a nawet i lepiej. Doktorek zadowolony, założył mi kartę ciąży. Nigdy wcześniej tego nie robił, teraz wiem, że te wcześniejsze stracone ciąże zawsze były opóźnione...nigdy wcześniej mi tego nie powiedział. Dopiero dziś, że wcześnie niby był pęcherzyk, niby był zarodek ale zawsze było to opóźnione, mimo ze moje cykle są dość krótkie.
Boję się bardzo, ale mocno wierzę w to że w końcu będzie dobrze!admiralka, baljov, Mamusiagusia, vigry, Nowakowa92, Mamaokruszka, Sansivieria, JaKa, agulineczka, Dorola31, Edzia1993, sylvuś, Koteczka82, Monika1357, Yoselyn82, Natikka123 lubią tę wiadomość
Nasz cud ANTOŚ24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37