X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zaczynamy znowu starania
Odpowiedz

Zaczynamy znowu starania

Oceń ten wątek:
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2021, 20:05

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • Foto80 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula,
    Kiedy wizyta u lekarza? Dobrze kojarzę, że we wtorek? Jak się czujesz?

age.png

09/2013 👼 6tc
    03/2020 👼 8tc

PAI-1 4G homo
    MTHFR_677C T, 1298A C hetero
    ANA dodatnie 1:160 typ świecenia ziarnisty

Euthytox 75
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2021, 20:06

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • Foto80 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula,
    który to będzie tc we wtorek?
    u mnie to sprawa bardzo wczesna i beta jeszcze niska, aczkolwiek jestem cały czas senna. Jesienna aura też robi swoje. Bolą mnie sutki, dlatego w zasadzie zdecydowałam się na zrobienie testu. Myślę o heparynie, ale moja ginekolog już kiedyś mi wspominała, że heparynę da jak będzie potwierdzony w macicy pęcherzyk, więc jeszcze troszkę z wizytą musze się wstrzymać. A Duphaston kazała brać więc biorę, pewnie dla spokojniejszej głowy przede wszystkim.

We wt będę mocno trzymała kciuki i czekam na wieści!

Zula36 lubi tę wiadomość

age.png

09/2013 👼 6tc
    03/2020 👼 8tc

PAI-1 4G homo
    MTHFR_677C T, 1298A C hetero
    ANA dodatnie 1:160 typ świecenia ziarnisty

Euthytox 75
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    F

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2021, 20:06

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • baksia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trodde, niestety nie pomogę z tym toxo. Trzymam kciuki aby to był jakiś błąd w labie ✊🏻 ale faktycznie kurde zawsze coś 😑 ale wierzę, że będzie dobrze!

Malina, przykro mi, że się nie udało. Podziwiam za podejście i nastawienie 😃
    Trzymam kciuki za kolejny cykl ❤️

Natka, ja biorę femibion1 i kwas foliowy metylowany 400 co drugi dzień 😊
    Kochana przyrost jest super, a on jest najważniejszy! Rośnij nam zdrowo ❤️
    Ja od pozytywnego testu brałam luteine i duphaston. Luteine rano 1 tab 100mg, duphaston 2tab, a od 6 tyg 2x100mg i duphaston 1 tab. Proga miałam 38 wiec tez w normie ale i tak miałam brać zapobiegawczo 😊

Foto, ale super! Nie pomogę z progiem ale myślę, że lepiej mieć wysoki wynik niż niski tym bardziej, że dziewczyny tu podały normy to masz w górnej granicy, nic tylko się cieszyć ❤️ Niech kropek zdrowo rośnie ❤️

Annie, cudowna fotka, bardzo się cieszę, że Twoja córeczka jest zdrowa ❤️

Ewelina, widziałam post odnośnie szczepień 😔 kurde teraz to wszystko jest takie niepewne 😒 ja mam wizytę 16.11 u Prof i też stresuję się czy się odbędzie 😔
    Dziękuję Kochana, że pytasz 😘 czuję się w miarę dobrze, ostatnio miałam gorszy dzień, bo pół dnia bolały mnie plecy i oczywiście już miałam czarne myśli 😑 ale następnego dnia było już dobrze więc mam nadzieję, że to przez to, że ciało się zmienia i wszystko się rozciąga 🙏🏻

Alis, masz kir aa, czy parter badał HLA-C? NK za wysokie, allo 0% więc na to szczepienia limfocytami, najlepszy wynik to powyżej 30albo40%. Jeśli chodzi o wynik anty.toczn to pewnie będziesz miała powtórzyć badanie za jakiś czas. Prolaktyna też powinna być niższa ale to najmniejszy problem, ja też miałam powyżej 20 a udało się zajść w ciążę.

Zula, wtorek już zaraz, będę czekała na same dobre informacje ✊🏻❤️

To widzę, że szykuje się ciekawy tydzień 😃
    Zula - wtorek usg
    Trodde - środa usg
    Baksia - piątek usg
    Ktoś coś jeszcze? 😊 Powtarzacie dziewczyny bety? Ktoś testuje?

Zula36, alis132, Annie1981 lubią tę wiadomość

iv09ej28y92h7fp1.png
    23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
    6.06.2019 - puste jajo płodowe
    12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
    Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
    Pomorskie
  • Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baksia
    Wydaje mi się że te bóle to właśnie od ciąży, jesteś szczuplutka więc może właśnie tak odczuwasz rozciąganie się macicy 😊 .
    A na którą jedziesz 16.11?
    Ciągle mam nadzieję że uda się pojechać do Łodzi i że sie nie zamkna bo 16.11 mam tez termin 🐒✊😬 ale mam takie przeczucie że tym razem też się nie udało 🤷‍♀️temperatura rośnie ale słabo, wogole dziwny ten mój wykres 😔

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Ciąża biochemiczna 03.01.21[*]
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    💔 Ciąża biochemiczna [*]23.05.22
    Problemy immunologiczne 🤦‍♀️
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

04.09 .24 I procedura *Transfer zarodka 4AA ❌( wlew z accofilu, ivig)

11.2024 II procedura *Transferu nie będzie 😭zarodek 5AA nieprawidłowy 😩

,,Trzeba walczyć bez względu na to ile razy runęło niebo "
  • baksia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, dzięki za komplement 🤗☺️ faktycznie jestem dosyć szczupła ale mam dosyć szerokie biodra i myślałam, że nie będę tak odczuwała tych zmian, a chyba jednak się myliłam 🙈 chociaż to są tylko pojedyncze dni, najbardziej odczuwam pachwiny ale to taki typowy rozciągliwy bol,putalam nawet Prof o to i powiedział, że to normalne. Co do godziny to nie wiem, bo miały dopiero ustalić godziny i Babeczki mialy zadzwonić ale teraz nie wiem jak to zrobią jak piszesz, że mają od pon do pt zamknięty gynemed 😳 chyba, że nie będą przyjmować pacjentek ale na rejestracji ktoś będzie 🤷🏼‍♀️ kurde stresująco się robi 😑
    Pokaż wykres temp 😊 wazne, że temp rośnie czyli jest nadzieja!

iv09ej28y92h7fp1.png
    23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
    6.06.2019 - puste jajo płodowe
    12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
    Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
    Pomorskie
  • Malina Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina,
    nie martw się testem antygenowym. Powinien wyjść negatywny, bardzo rzadko się zdążą żeby po przechorowaniu wirus był obecny w organizowanie. Tym bardziej, ze z tego co się orientuje one wychodzą w trakcie choroby i objawów, wcześniej i później już nie. Dla świetego spokoju możecie wykonać taki test w diagnostyce kosztuje coś koło 90 zł. A co do samych szczepień, mam nadzieje, że wizyta się odbędzie. Moja klinika na pewno będzie otwarta, pani mówiła, żebym się nie martwiła, nie zostawia pacjentów samych. Podejrzewam i trzymam za to kciuki, żeby u Was było tak samo😘

Baksia,
    co do terminów to ja mam branże beauty w następnym tyg😉🙈😂
    Cieszę się ze czujesz się ogólnie dobrze. A wszystkie powiedzmy „niedogodności” niestety wynikają z budowy i na prawdę nie musisz się niczy martwić, bo wszystko jest dobrze❤️ mi gin kiedyś powiedział ze ze względu ze jestem szczupła będę czuła wszystko, co oczywiście ma swoje dobre strony ale tez te złe, bo niektóre objawy będą mogły mnie niepotrzebnie niepokoić😔 trzymam kciuki i za 13 i za 16✊

age.png
  • alis132 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baksia wrote:
    Trodde, niestety nie pomogę z tym toxo. Trzymam kciuki aby to był jakiś błąd w labie ✊🏻 ale faktycznie kurde zawsze coś 😑 ale wierzę, że będzie dobrze!

Malina, przykro mi, że się nie udało. Podziwiam za podejście i nastawienie 😃
    Trzymam kciuki za kolejny cykl ❤️

Natka, ja biorę femibion1 i kwas foliowy metylowany 400 co drugi dzień 😊
    Kochana przyrost jest super, a on jest najważniejszy! Rośnij nam zdrowo ❤️
    Ja od pozytywnego testu brałam luteine i duphaston. Luteine rano 1 tab 100mg, duphaston 2tab, a od 6 tyg 2x100mg i duphaston 1 tab. Proga miałam 38 wiec tez w normie ale i tak miałam brać zapobiegawczo 😊

Foto, ale super! Nie pomogę z progiem ale myślę, że lepiej mieć wysoki wynik niż niski tym bardziej, że dziewczyny tu podały normy to masz w górnej granicy, nic tylko się cieszyć ❤️ Niech kropek zdrowo rośnie ❤️

Annie, cudowna fotka, bardzo się cieszę, że Twoja córeczka jest zdrowa ❤️

Ewelina, widziałam post odnośnie szczepień 😔 kurde teraz to wszystko jest takie niepewne 😒 ja mam wizytę 16.11 u Prof i też stresuję się czy się odbędzie 😔
    Dziękuję Kochana, że pytasz 😘 czuję się w miarę dobrze, ostatnio miałam gorszy dzień, bo pół dnia bolały mnie plecy i oczywiście już miałam czarne myśli 😑 ale następnego dnia było już dobrze więc mam nadzieję, że to przez to, że ciało się zmienia i wszystko się rozciąga 🙏🏻

Alis, masz kir aa, czy parter badał HLA-C? NK za wysokie, allo 0% więc na to szczepienia limfocytami, najlepszy wynik to powyżej 30albo40%. Jeśli chodzi o wynik anty.toczn to pewnie będziesz miała powtórzyć badanie za jakiś czas. Prolaktyna też powinna być niższa ale to najmniejszy problem, ja też miałam powyżej 20 a udało się zajść w ciążę.

Zula, wtorek już zaraz, będę czekała na same dobre informacje ✊🏻❤️

To widzę, że szykuje się ciekawy tydzień 😃
    Zula - wtorek usg
    Trodde - środa usg
    Baksia - piątek usg
    Ktoś coś jeszcze? 😊 Powtarzacie dziewczyny bety? Ktoś testuje?

Niemiał :(

7a819b979390c103fc0c3a675af9e29c.png
  • Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baksia
    Dokładnie też się nad tym zastanawiałam 🤷‍♀️ale może będzie tak jak mówisz, nie będzie pacjentów ale kobitki na rejestracji będą działały.

Mój wykres :

db8b37a220df.jpg

https://naforum.zapodaj.net/db8b37a220df.jpg.html

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

• Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina
    Pocieszyłas mnie 😊dzięki 😘
    M kupi właśnie w diagnostyce, już dzwoniłam 🙂.
    Testy robią pon-pt od 13-15 i wynik do 3 godz
    M jedzie w piątek (13 w piątek 😱 ale ponoć dla mojego to szczęśliwy dzień 😉okaże się hehe )

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Annie przepiękne zdjęcie. Imię już wybrane?

Trzymam za Was kciuki dziewczyny!
    Nie, jeszcze długa droga. Na razie mało co nam się podoba, a też nie ma czasu tak porządnie usiąść do listy i ją przejrzeć.

Foto80 wrote:
    u mnie dziewczyny dziś beta 274 więc póki co przyrost w normie, na szczęście!
    Jakie "póki co". Jest super i trzeba być dobrej myśli 🙂

Natka95. Ja już prosiłam o progesteron przy staraniach, bo miałam plamienia przed @. Ginka nie była przekonana, ale dała mi. W ciąży kazała dalej brać, dla poczucia spokoju.

baksia. Odnośnie wizyt, to ja mam w środę, ale to będzie wizyta z położną, więc chyba nic ciekawego tam się nie wydarzy.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Mona894 Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada 2020, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny. Chciałabym zrobić sobie hormony płciowe po trzech poronieniach i trzech ciazach biochemicznych. Poradzcie co robić i w którym dniu cyklu??

• Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona
    Takie info dostałam od napro 😉

0d8a676f94c2.jpg

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

• Breath_less Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Chciałabym Was spytać o mutacje MTHR, Pai, Leyden , dziś zupełnie przypadkowo ptY konsultacji z przypadkowym ginekologiem-endokrynologiem zalecono mi zrobienie tych testów. Straciłam córkę z in vitro w 30tc💔
    Niepłodność taka idiopatyczna raczej, bez większych schorzeń. Jakie było moje zaskoczenie, ze w końcu ktoś o śmierci mojej córki nie mówił ,,pech” ,,nieszczęśliwy wypadek”’jakie to było dziwne gdy ktoś czegoś dociekał.
    A jakie było moje zdziwienie gdy kiedyś tylko gdzieś o tym czytałam, ze zalecane po 3 stracie (wczesnej) a tu nagle się okazuje ze może odpowiadać i za moje niepowodzenia w staraniach jak i stratę dziecka.
    Jak to jest? Czy ktoś z Was wie więcej na ten temat? Czy jeśli któraś mutacja wychodzi, leczy się to w ciąży i przed?

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

08.02.21- 🙀 naturalny cud 🙏 II 🤯
    04.10.2021- 🌈 🤱Natalia❤️🍀

PCO, wrogość śluzu, Ana 1:320 typ ziarnisty, MTHFR_1298A>C homozyg, PAI-1 4G- hetero, czynnik V Leyden- hetero, APS

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Breath_less bardzo mi przykro, że to Cię spotkało 😟 Mam nadzieję, że doczekacie się dziecka zdrowego tu na ziemi...
    Co do mutacji, to MTHFR odpowiada za przyswajalność Wit. z grupy B i jeśli metylacja jest zaburzona, to często podwyższona jest też homocysteina-warto zbadać jej poziom we krwi. Ja miałam niską ale kwas foliowy był o wiele zawyżony, co oznaczało, że organizm go odkłada zamiast przyswajać. Na to jest tylko jedno wyjście - zażywanie Wit. z grupy B w aktywnej formie.
    Co do PAI to się nie wypowiem, bo nie robiłam tego badania i jakoś się tym nie interesowałam natomiast jeśli wyjdzie mutacja w V Leiden - to masz trombofilię-czyli zaburzenia krzepliwości krwi i tu mogą pojawić się komplikacje na każdym etapie ciąży. Krew krzepnie szybciej, gdy jesteśmy w ciąży a przy tej mutacji jest szansa (o wiele bardziej niż u osób które nie mają mutacji w tym faktorze) , że zrobi się skrzep. Może on powstać np. w pępowinie i doprowadzić do śmierci dziecka ale może też powstać gdzie indziej i być śmiertelny dla matki. W sytuacji gdy wyjdzie Ci mutacja Leiden, to podczas starań powinnaś zażywać acard a po pozytywnym teście dodatkowo heparynę. Wszystko to po to, by rozrzedzić krew i nie dopuścić do skrzepów. Oczywiście nic na własną rękę, tylko po konsultacji z lekarzem i to najlepiej z genetykiem.
    Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Warto zrobić te badania-można uniknąć wiele powikłań. Powodzenia 😌

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2020, 22:11

Breath_less lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Mona894 Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada 2020, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina26 wrote:
    Mona
    Takie info dostałam od napro 😉

0d8a676f94c2.jpg
    Bardzo Ci dziękuje :-)

• Breath_less Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Breath_less bardzo mi przykro, że to Cię spotkało 😟 Mam nadzieję, że doczekacie się dziecka zdrowego tu na ziemi...
    Co do mutacji, to MTHFR odpowiada za przyswajalność Wit. z grupy B i jeśli metylacja jest zaburzona, to często podwyższona jest też homocysteina-warto zbadać jej poziom we krwi. Ja miałam niską ale kwas foliowy był o wiele zawyżony, co oznaczało, że organizm go odkłada zamiast przyswajać. Na to jest tylko jedno wyjście - zażywanie Wit. z grupy B w aktywnej formie.
    Co do PAI to się nie wypowiem, bo nie robiłam tego badania i jakoś się tym nie interesowałam natomiast jeśli wyjdzie mutacja w V Leiden - to masz trombofilię-czyli zaburzenia krzepliwości krwi i tu mogą pojawić się komplikacje na każdym etapie ciąży. Krew krzepnie szybciej, gdy jesteśmy w ciąży a przy tej mutacji jest szansa (o wiele bardziej niż u osób które nie mają mutacji w tym faktorze) , że zrobi się skrzep. Może on powstać np. w pępowinie i doprowadzić do śmierci dziecka ale może też powstać gdzie indziej i być śmiertelny dla matki. W sytuacji gdy wyjdzie Ci mutacja Leiden, to podczas starań powinnaś zażywać acard a po pozytywnym teście dodatkowo heparynę. Wszystko to po to, by rozrzedzić krew i nie dopuścić do skrzepów. Oczywiście nic na własną rękę, tylko po konsultacji z lekarzem i to najlepiej z genetykiem.
    Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Warto zrobić te badania-można uniknąć wiele powikłań. Powodzenia 😌

Nawet nie wiesz jak ogromnie Ci dziękuje za ludzkie wyjaśnienie ❤️

Lady_Dior lubi tę wiadomość

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

08.02.21- 🙀 naturalny cud 🙏 II 🤯
    04.10.2021- 🌈 🤱Natalia❤️🍀

PCO, wrogość śluzu, Ana 1:320 typ ziarnisty, MTHFR_1298A>C homozyg, PAI-1 4G- hetero, czynnik V Leyden- hetero, APS

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Breath_less. To ja dodam coś o PAI. Jest to zwiększone ryzyko poronienia, ponieważ z powodu mutacji zwiększa się ryzyko krwiaków podkosmówkowych, krwotoków i problemu z samą implantacją zarodka w macicy, może również dojść do zawału łożyska.
    Ja mam MTHFR i PAI. Od starań brałam Acard a od pozytywnego testu ciążowego - heparynę.
    Bez tych leków miałam poronienie, teraz wszystko idzie gładko.
    Bardzo Ci współczuję tej straty. Trzymam kciuki, żeby coś takiego już się nie zdarzyło.

Breath_less lubi tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
‹‹ 3313 3314 3315 3316 3317 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ