Zaczynamy znowu starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Ślimak wrote:Cześć, spojrzałam w Google i nie wiem, czy dobrze napisałaś czy jest jakiś błąd w tłumaczeniu, w Polsce po poronieniu badamy białko c i s, nie z. Z opisu wnioskuję, że masz za niskie białko S. Tez mam ten problem, też pozostałe czynniki krwi prawidłowe (jeszcze mutacja PAI hetero, ale to jest dyskusyjne, na ile wpływa na krzepliwość). Jest to postac trombofilii, w Załężnosci od stopnia obniżenia -lagodna albo poważna. U mnie wystąpiło poronienie zatrzymane 9tc, zatrzymane na 6t2d. Mam bardzo łagodny niedobór białka s, ale w okolicach miesiączki znacznie się nasilał, więc pewnie w ciąży jego wartości szaleją. Leczę się u profesor Jerzak, już na pierwszej wizycie powiedziała, że to problem z krzepliwością. Teraz jestem w 14 tc, mam za sobą przygodę z krwiakiem, na szczescie się wchłonął. Przyjmuje heparynę 0,4 od pozytywnego testu, i Acard 75 jeszcze przed ciążą. U mnie bardzo ważne było, żeby heparyna ruszyła najszybciej jak się da, bo coś z ciążą nieudana było od początku nie tak ( bardzo szybko wystąpiło opóźnienie w rozwoju zarodka, a badania genetyczne wykazały, że dziecko było zdrowe). Jeśli u Ciebie było puste jajo, pewnie też warto to rozważyć, podobno zaburzenia na poziomie drobnych naczyń krwionośnych potrafią bardzo dużo szkody wyrządzić, przede wszystkim w bardzo wczesnej ciąży. Większość dziewczyn tak przyjmuje. U mnie jest rozważne zwiększenie dawki do 0,6 po przekroczeniu wagi 70 kg i w trzecim trymestrze.
Ja miałam duża motywację do badania przyczyn, bo siostra Taty urodziła 4 zdrowych dzieci i trzy ciążę straciła w trzecim miesiącu ciąży. Pasuje to do opisu problemów z białkiem s. Moja mam nie ma obniżonego białka s, więc wiem, że musiałam odziedziczyć te przypadłość po Tacie.
Też po acard miałam duże siniaki, bardzo brzydko goiła mi się rana. W ciąży wszystkie te problemy ustąpiły- krzepliwość na pewno się zwiększyła, rana gojąca się 3 tygodnie zasklepia się w trakcie jednego dnia 😉 dla mnie był to bardzo mocny "naoczny" dowód, jak działa moje ciało.
Trzymam kciuki, to dobrze, że masz jakąś diagnozę. Dla mnie stanowiło to ważny punkt w leczeniu. Jeśli trudno zachodzisz w ciążę możecie rozważyć badania nasienia, może suplementy albo zmiana diety dla partnera pomogą. My nie mamy tego problemu, ale są na forum pozytywne historie, że jakość nasienia znacznie się poprawiła.
Bardzo Dziekuje za odpowiedz! No właśnie po niemiecku to protein Z ale opis pasuje mi do białka s w Polsce... tez mam zalecenie acard przed ciąża a od pozytywnego testu heparynę 0,4 przynajmniej do 13. Tygodnia a później lekarz ma decydować czy dalej brać czy nie i jak brać to w jakiej dawcę. Co do problemów z zajściem w ciąże to nie wiem czy je mam. W pierwsza ciąże zaszłam w 3 cyklu, w druga w 5-6. Ponoć to normalne. Mąż oczywiście przebadany od dołu do góry i wszystko ok. Wina na pewno nie leży po jego stronie. Mam długie cykle, chociaż teraz od kiedy uprawiam sport i biorę ten acard to się lekko skróciły. Można na priv? Mam kilka pytań... dzięki!!!Starania od 06.2019
3cs - ciąża
10.2019 - puste jajo
Cykle 34-36 dni
5-6 cs - ciąża
08.2020 - poronienie zatrzymane
2-3 cs - ciąża biochemiczna
01.2021 -
Anna Maria jest! Brawo!
Foto80 powodzenia!
Dziękuję dziewczyny za kciuki! Mamy ladny pecherzyk w macicy 0,45cm. Dostałam receptę na clexane póki co. Kolejna wizyta za niecałe 2 tyg.Foto80, baksia, Żonkil, trodde, Natka95, Bella01, Lady_Dior, Zula36, Annie1981 lubią tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Agulineczka,
Gratuluję 😘 rośnijcie zdrowo ✊
Dziewczyny,
U mnie na szczęście wszystko dobrze, dzidzia żyje, serduszko bije ❤ 2cm człowieka! Co za radość. Oby tak dalej. Będę się umawiała na prenatalne na początek stycznia. Dziękuję Wam za kciuki 🥰trodde, Natka95, Zula36, Żonkil, Annamaria, Ewelina26, baksia, Bella01, agulineczka, joanien1104, Lady_Dior, Maart, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
agulineczka,Foto
Cudowne wieści 😍😀bardzo się cieszę i już czekam z niecierpliwością na zdjęcia Waszych maluchów z kolejnych badan usg😁
Dziewczynki zarażajcie ciążowymi fluidami 👶🤰
Foto80, agulineczka, Żonkil lubią tę wiadomość
Starania od 2018
💔Aniołek25.11.18
[*]5/9tc
💔Aniołek13.11.19
[*]6/10tc
💔Ciąża biochemiczna 03.01.21[*]
💔Aniołek 31.03.21
[*]4/8tc
💔Aniołek17.06.21
[*]6/10tc
💔 Ciąża biochemiczna [*]23.05.22
Problemy immunologiczne 🤦♀️
-KIR AA 😔
-rozjechane cytokiny😏
-wysokie NK maciczne🥺
-Insulinooporość
-Niedoczynność tarczycy
04.09 .24 I procedura *Transfer zarodka 4AA ❌( wlew z accofilu, ivig)
11.2024 II procedura *Transferu nie będzie 😭zarodek 5AA nieprawidłowy 😩
,,Trzeba walczyć bez względu na to ile razy runęło niebo " -
Annamaria wrote:Foto, cudownie, od razu ulżyło Ci prawda?
Bardzo się cieszęktóry to Tc u ciebie?
Dziękuję 😘 dziś 8+6Ewelina26 lubi tę wiadomość
-
Heej, czytam i nie wierzę. Tu tyle sie dzieje.
Lady, bardzo mi przykro, że znów maialas smutne doświadczenie. Oby teraz z gorki. Trzymam kciuki za szczesliwa ciaze!
Agulineczka, pieknie, moje gratulacje. Oby wszystko bylo dobrze. No bo bedzie 🤞
Nie potrafię sie odniesc do wszystkich, ale za każdą z was trzymam kciuki i czekam z ciezarowkami na szczesliwe rozwiazania ☺️ tyle was tu jest. Cudownie 🤗
JJ. Tak mi przykro, ze tyle czasu czekasz na cud.. 😒 Ciagle wierzę, ze bedziesz szczesliwą mama, tulę mocno.
A Bajlov? Byla i nie ma? Mam nadzieję, że wszystko w porzadkuagulineczka, Lady_Dior lubią tę wiadomość
Ty jesteś jeden Święty, Panie Boże, który cuda czynisz (Ps 77,15). -
Żonkil no to wizytujemy tego samego dnia
teraz tylko spokojnie doczekać do wizyty.
Foto cudownie! 2cm człowieka to już całkiem sporo. Teraz oby do prenatalnych, a później powinnaś czuć już się trochę bezpieczniej. Ja najchętniej skorzystalabym z jakiejś hibernacji;) bardzo mnie ten początkowy okres ciąży stresuje. Każde usg to mega stres. Już się chyba tego nie pozbędę.Żonkil, Foto80 lubią tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Dziewczyny ciążowe jaka macie wydzieline w ciąży
Ja będąc na luteinie miałam białą i gęsta ale dziś jest wodnista i jeszcze taki glut śluzu z jakimiś resztkami krwi miałam. Nie wiem czy się zaczynać znów martwić... -
Żonkil,
Co do wydzieliny to nie wypowiem się, mam aktualnie stan zapalny, dziś dostałam globulki 😑
Natka,
Kiedy wizytujesz?
Ja umówiłam się na prenatalne na 05.01. Oby wszystko potoczyło się pomyślnie. Muszę powtórzyć morfologię, zrobić crp i awidność toxo i z samymi wynikami podejść za tydzień w piątek do ginekologa, bo leokocyoza mi wyszła. Niestety kolejna normalna wizyta dopiero 8.01., bo mój gin idzie na urlop. Zapisałam się na samo usg w połowie tego czasu, do innego lekarza, jakbym już jajo znosiła ze stresu 😬 -
Zula36 wrote:Żonkil miałam taką ale po tym jednorazowym krwawieniu wszystko się pomieszało. Przy czym gluta u mnie nie było. Wyglądała jak z dni płodnych. Dopiero od dwóch dni robi się z powrotem jej więcej bo plamienia wszystko zakłóciły.
Zula dzięki wielkie, może to jeszcze efekty wtorkowego plemienia i też to zakłóciło. Dzięki
A jak Ty się miewasz? -
Hej dziewczyny - córa śpi, to skorzystam, żeby coś naskrobać 😊
Annamaria 😍 widzę kreskę bez otwierania zdjęcia 😁 Gratuluję i trzymam kciuki☺️
Ewelina no jeśli owulacje masz po 20dc,to może być coś nie tak. Ja mam córkę z owulacji w 14dc a pozostałe ciąże, to właśnie 18,19dc i też myślę, że tu może być coś na rzeczy. Dobrze, że dostałaś leki-może owulka będzie szybciej. Trzymam kciuki ☺️
Agulinczka, Foto80 gratuluję udanych wizyt - na pewno Wam nieco lżej😊 Niech dzidziusie dalej rosną zdrowo😁
Bella01 mam nadzieję, że u Ciebie wszystko gra jak należy 😊 Ja na szczęście jakoś przeżyłam tą wczesną stratę i walczę ostro dalej 😊 Dziękuję za kciuki-zawsze się przydadzą 😘
Malina ja będę testować 19grudnia-to będzie 11dpo i moje urodziny ☺️ Nie nastawiam się (owulację miałam w 18dc) ale byłaby miła niespodzianka 😁 Za Ciebie też kciuków nie puszczam ☺️
Teraz jestem 3dpo i już zauważyłam, że ten cykl jest inny. W ostatnich (i pierwszych w zasadzie 😂) 2cyklach nie miałam śluzu w fazie lutealnej-kiedy przed ciążą było go zawsze hektolitry. Teraz widzę, że wszystko wróciło na swoje tory i znowu jestem mokra😂 Dla mnie to akurat dobry znak, choć wiadomo, że nic nie znaczy 🙂
Dziś przeglądałam sobie fotki z ciąży 😍 Jejciu jak mi brakuje tego stanu😁 Byłam piękna, świetnie się czułam, trochę zawiedziona łożyskiem na przedniej ścianie 😂 Ahhhh cóż to był za piękny czas😍Foto80, Annamaria, Bella01 lubią tę wiadomość
-
Hej ! Jestem tu nowa , po 3 ciążach postanowiłam szukać wsparcia w internecie i tak tu trafiłam... Mam 25lat i Jestem aktualnie w 4 ciazy ( 1 ciąża praktycznie donoszona do końca, lecz dziecko urodziło się z poważną wada serduszka i wadą genetyczna ,ostatecznie zmarło po msc życia... 2 ciąża 7 msc później ,niestety poroniłam na bardzo wczesnym etapie 5tydzien ,3 ciąża również poronienie w 5 tygodniu.) Aktalnie 4 ciąża, 5i4 tyg, jutro wizyta u gin. Strasznie się boje ze tym razem również sie nie uda. Po drugiej stracie zrobiłam badania : kariotypy meza i moj ,panel poronien (wyszła mutacja w genie MTHFR - od tej pory biorę lepszy kwas foliowy ,po którym powinno być wszytsko ok ,następne badania takie jak białko S i C w normie ,hormony w normie ,cytomegalia różyczka,toksoplazmoza ,w normie anty tpo anty tg w normie, tarczyca w normie ,przrciwciala antykardiolipinowe IgM i IgGw normie , beta 2-glikoproteinie IgG i IgM w normie ,nasienie meza super a i jeszcze miałam robione usg narządów rodnych tez w normie .Moje pytanie brzmi czy któraś z Pan urodziła zdrowe dzieciątko chociaż żadnych zmian w organizmie u niej wykryto ,u mnie jedynie tylko ta mutacja w genie MTHFR?