zespół antyfofolipidowy
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnylaka86 wrote:Dzieki Pismak!
Wiem ze pobierali mi krew na te ANA wiec ciekaw co wyjdzie. Pech chciał ze akurat jest okres swiateczny i wyniki bede miala dopiero w styczniu:(
Mam nadzieje kochana że wyniki będą dobre, bo immunologia to jakaś masakralaka86 lubi tę wiadomość
-
dziewczyny jesli chcecie dowiedziec sie wiecej w tym temacie to odsylam na strone:
http://www.poronienie.pl/forum/topic.php?id=2168&page=1
stron do czytania jest 21, bo temat zalozony 8 lat temu, ale warto bo ciekawych rzeczy sie mozna dowidzieclaka86, Carmen92 lubią tę wiadomość
AniaEtoile -
hej, robilam dzis nastepujace badania, podaje ich ceny bo moze sie komus to przyda:
ACA (IgG i IgM) 115 zl
ANA 58zl
B2GP 58zl I ,
APTT 8zl
i LA 35 zl
dzis odebralam wyniki APPT i Antykoagulanta tocznia, są dobre niestety:(
APTT 26, 54 sek INR 1,03 czas protrombinowy 11,51
anty.tocznia 34, 39 sek.
zalamalam się trochę że nic nie wyszło, tracę możliwość refundacji zastrzyków,ktore i tak bede musiala braćAniaEtoile -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnia ja Cię doskonale rozumiem, na początku jak robiłam badania to wprost marzyłam o tym żeby coś wyszło i żeby było wiadomo czemu nie mogę donosić ciąży a teraz...jak mam iść do lekarza to mi się niedobrze robi. To że coś wyjdzie w wynikach nie znaczy że należy zakończyć diagnostykę tylko Cię wysyłają dalej po innych lekarzach i nawet bankructwo nie pomaga bo i tak trzeba wytrzasnąć kasę chociażby spod ziemi żeby iść do kolejnego i zrobić kolejne badania
-
tak tylko u mnie 3 ciaze niedonoszone bez lekow plus jedna donoszona na heparynie, 2 na poczatku plus porod plus jedna bez lekow znow niedonoszona, wniosek moze byc tylko jeden: musi byc heparyna, ale pytanie dlaczego? wiesz ze chodzi o immunologie ale nie wierz w ktorym kosciele bije dzwonAniaEtoile
-
nick nieaktualnyANiu czytam Wasze wpisy i ja mam problem z immunologią ale mam pytanie bo wychodzą Ci wyniki ok rozumiem a czy Ty chorujesz na jakieś inne choroby np jesteś alergikiem, masz astme albo cos z cukrem????
Pytam ponieważ takie choroby są autoimmunologiczne i wtedy inne wyniki mogą wyjsć ok a już jedna z chorób autoim... moze powodować podobne objawy do tych chorób o których tu mówicie.
Powodzenia Wam kochane życzeWiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2013, 22:46
-
inessa wrote:ANiu czytam Wasze wpisy i ja mam problem z immunologią ale mam pytanie bo wychodzą Ci wyniki ok rozumiem a czy Ty chorujesz na jakieś inne choroby np jesteś alergikiem, masz astme albo cos z cukrem????
Pytam ponieważ takie choroby są autoimmunologiczne i wtedy inne wyniki mogą wyjsć ok a już jedna z chorób autoim... moze powodować podobne objawy do tych chorób o których tu mówicie.
Powodzenia Wam kochane życze
nie za bardzo rozumiem co mialas na mysli ale nie jestem alergikiem ani nie mam problemów z cukremAniaEtoile -
nick nieaktualny
-
AniaEtoile czy możesz mi napisać w jakim laboratorium robiłaś te badania bo u mnie na śląsku nie mogę znależc żadnego ,który robi badania na zespół antyfosfolipidowy...ja mam już córkę ale dwie ostatnie ciąże w tym roku zakończyły się poronienieniem chybionym,dlatego chciałabym się zbadać...oprócz tego czekam na wynik hp.
-
benitka wrote:AniaEtoile czy możesz mi napisać w jakim laboratorium robiłaś te badania bo u mnie na śląsku nie mogę znależc żadnego ,który robi badania na zespół antyfosfolipidowy...ja mam już córkę ale dwie ostatnie ciąże w tym roku zakończyły się poronienieniem chybionym,dlatego chciałabym się zbadać...oprócz tego czekam na wynik hp.
Kochana w Laboratorium przy szpitalu Leszczyńskeigo w Katowicach robią te badania i są tańsze np. ANA kosztuje 25 zł, APTT 5 zł, zespół antyfofolipidowy 80 zł,
Czy LA to badanie na antykoagulant tocznia?
a B2GP 58zl to P/c p/ beta-2-glikoproteinie IgG/M?
Może nie możesz znaleź lab które robi na zespół bo w skład tych badań wchodzą 3 badania :
1. antykoagulantu toczniowy
2. Przeciwciała antykardiolipinowe w klasie IgG lub IgM
3. Przeciwciała przeciw β2-glikoproteinie I
I te badani zwykle są w wykazie wymieniane każde osobno.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2013, 14:51
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
To w końcu jakie badania polecacie zrobić i jak się one konkretnie nazywają bo już się pogubiłam w tych wszystkich nazwach ,a jedna z dziewczyn na forum pisała że te badania są takie drogie ok.1000zł,a wy mi podajecie takie kwoty...mam straszny mętlik a chciałabym się dobrze zbadać...pomóżcie
-
Kochana na wątku badania po poronieniu są wskazane badania jakie powinnaś zrobić po poronieniu:
Oto link
https://ovufriend.pl/forum/poronienie/jakie-badania-po-poronieniu,166,32.html
Najpierw robisz te ogólne badania i jak w nich nic nie wyjdzie to robisz te bardziej szczegółowe
Tak jest np. z ANA najpierw robisz ogólne ANA a jak w nich coś wyjdzie to wtedy ANA 1 lub ANA2 w zależności od wyniku. Na zespół też najpierw robisz Przeciwciała antykardiolipinowe w klasie IgG lub IgM i Antykoagulant toczniowy a potem Przeciwciała przeciw β2-glikoproteinie I20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPismak wrote:Kochana na wątku badania po poronieniu są wskazane badania jakie powinnaś zrobić po poronieniu:
Oto link
https://ovufriend.pl/forum/poronienie/jakie-badania-po-poronieniu,166,32.html
Najpierw robisz te ogólne badania i jak w nich nic nie wyjdzie to robisz te bardziej szczegółowe
Tak jest np. z ANA najpierw robisz ogólne ANA a jak w nich coś wyjdzie to wtedy ANA 1 lub ANA2 w zależności od wyniku. Na zespół też najpierw robisz Przeciwciała antykardiolipinowe w klasie IgG lub IgM i Antykoagulant toczniowy a potem Przeciwciała przeciw β2-glikoproteinie I -
Anoolka wrote:Ania ja dobrze widzę że za antykoagulant tocznia płaciłaś 35 zł??? ja płaciłam koło 100 zł
u mnie antykoagulant 70 zł
AniaEtoile wrote:Benitka badania na sam zespoł nie sa takie drogie, ja z wszystkimi zmiescilam sie w 300 zl, a robilam jeszcze ANA (przeciwjadrowe). To lista wszystkich:
ACA (IgG i IgM) 115 zl
ANA 58zl
B2GP 58zl I ,
APTT 8zl
i LA 35 zl
Ania co to za badanie b2gp? czy to P/c p/ beta-2-glikoproteinie IgG/M? jeżeli tak to czy wskazana cena 58 zł dotyczy obu IgM i IgG? czy to cena za jedno?20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1)