X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    no ja tez sobie nie wyobrazam, zwlaszcza ze moge go przezyc i kto sie wtedy nim zajmie jak nie ma rodzienstwa itd???? zdane na los. nie bylo opcji....choc kiesys myslalam ze nigdy o tym nawet nie pomysle ale wszystko sie zmienia w zaleznosci od sytuacji i nauczylam sie nikogo nie oceniac i nie potepiac

Nas na szczęście ominelo ZD i wszystkie wady genetyczne ale teraz musimy pobadac serduszko bo byc może synek będzie miał wadę wrodzonona serduszka ale mozliwa do leczenia ale jest dużo czasu wiec wszystko może się jeszcze wyrównać.A jak nie to byc może będzie potrzebna operacja w ciąży badz po porodzie zobaczymy co echo za miesiąc wykarze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 20:43

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka ja nie mialam cholestazy ale lezalam w szpitalu z dziewczyna chorą na cholestazę. Do wytrzymania, dzicinka zdrowiutka, ale po porodzie musiala dluzej na obserwacji zostac

myss ja szczepilam na rota. jedna dawka to koszt ok 300 zł a potrzebne sa dwie i z druga musisz zdazyc do 6 miesiaca . Ja szczepilam w ostatniej chwili. Jakbym wiedizala ze to tyle kosztuje to chyba bym nie zaszczepila. jest doustne i to jakos mnei przekonalo ale to nie choroba smiertelna nie mniej mamy pierwsza dawke za soba i w sumie sie ciesze. Ale na prewno pneumokoki i meningokoki polecam, JAk pytalam lekarki czy na rota szczepic to popatrzyla na mnie i powiedziala ze nooo powinnam powiedziec ze tak, ale wg niej to niepotrzebne ale i tak zaszczepilam
    co do karminia moj juz w szpitalu zrezygnowal z cyca ale nagle po 3 miesiacach zassal piers i juz butelki nie chce. Moja rada kram tak dopoki mozesz, nie stracisz pokarmu to i tak lepsze niz laktator, alesprobuj w nocy podawac piers. Dzieci w nocy sa troszke spiace i nie czuja do konca . Mi sie tak czasem udawalo podczas butelkowych miesiecy.. w dzien nigdy
    co do sinienia to mi doktor powiedizala ze jak dizecku gdzies sie robi marmurkowo sina skóra to znaczy ze mu zimno po prostu, ale nie wiem jak dokaldnie to wyglada u Ciebie

agens super wiesci juz lody ida w ruch!!!! kolejny chlopak!!!

mmalibu nie panikuj za wczasu skoro lekarze tego nie robia

szotka nie pomoge, nie bralam lekow ale ona raczej pogarszaly wyniki niz polepszaly

Agsha, bardzo mi przykro, ze z nerkami wyszło. nadal mamnadzieje z samo przejdzie juz tyle sie nasluchalam o chorobach czy wadach dzieci ktore potem cudem zniknely ze licze ze u Ciiebie tez tak bedzie
    co do badan to sluchaj to jest usg a dziecinka jest malenka wystarczy naprawde polmilimetrowe przesuniecie kursora i juz wynik inny
    nifty nie jest zaburzone przez luteine!!! to nie badanie kriwi tylko DNA z krwi

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Nas na szczęście ominelo ZD i wszystkie wady genetyczne ale teraz musimy pobadac serduszko bo byc może synek będzie miał wadę wrodzonona serduszka ale mozliwa do leczenia ale jest dużo czasu wiec wszystko może się jeszcze wyrównać.
    wiem, czytalam, ale to sie wszystko moze jeszcze ulozyc naprawde, anczytalam sie tez o sytuacjach ze dziecko ma mega powazna wade serca a sie okazalo ze jest po prostu chore na jakies zakazenie i jak sie go antybiotykami w ciazy pozbyli to serce nagle sie wady pozbylo i urodzil sie zdrowy chlopak notabene tez kornellek jak moj.

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam moje drogie, że Polska to jest jednak bardzo zacofana w tych badaniach ciążowych... Chociazby sama diagnostyka zespołu Noonan, gdzie jedynie szefowa laboratorium w Warszawie wiedziała co i jak, a jeden z profesorów (Żory) rozłożył ręce. Sam fakt tego, że refundują amnio, a na Nifty i Harmony, które są nieinawazyjne matki wydają kupę kasy. Badania prenatalne-to samo... Bo co? Bo zmierzenie NT kosztuje więcej pracy lekarza? (wiem,wiem,prenatalne to nie tylko NT) Ehh,masakra.

relg6iyem5hi69f7.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki PAPPA (bo mi w Medicover obligatoryjnie pobrali oprócz nifty) ale ja się na tym nie znam, dobre są?

Wolna jednostka Beta HCG (wg FMF) - 25,79 IU/l
    Białko PAPP-A (wg FMF) - 2,63 IU/l

Ryzyko podstawowe

Trisomia 21 1: 786
    Trisomia 18 1: 1865
    Trisomia 13 1: 5866

ryzyko skorygowane

Trisomia 21 1: 15721
    Trisomia 18 <1: 200000
    Trisomia 13 <1: 200000

Wolne B-HCG odpowiada 0,808 MoM
    PAPP-A odpowiada 1,011 MoM

Nie znam się w OGÓLE....
    co sądzicie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 22:49

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha, bardzo ok :-)

Agsha lubi tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati78 wrote:
    Agsha, bardzo ok :-)

Chociaż tyle :-)))

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • myssss Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za odpowiedzi :* najbardziej jednak martwię się tym sinieniem. Była dzisiaj u mnie znajoma i też twierdzi że Małemu jest po prostu zimno, bo mimo że mam w domu 21 stopni to mówi że jej też jakoś chłodno było. Fakt rączki i nóżki miewa często zimne ale niby sprawdza się po karku i kark ma w domku ciepły... W każdym razie zacznę grzać mocniej albo cieplej go ubierać i poobserwuje.

Agness27 lubi tę wiadomość

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Dziewczyny dzięki za odpowiedzi :* najbardziej jednak martwię się tym sinieniem. Była dzisiaj u mnie znajoma i też twierdzi że Małemu jest po prostu zimno, bo mimo że mam w domu 21 stopni to mówi że jej też jakoś chłodno było. Fakt rączki i nóżki miewa często zimne ale niby sprawdza się po karku i kark ma w domku ciepły... W każdym razie zacznę grzać mocniej albo cieplej go ubierać i poobserwuje.

No dzieciaczki maja inna temperaturę niż dorośli no i są Male wiec nie powiedzą co im dolega.
    Ja jak swoja urodzilam to w szpitalu za ciepło ja ubieralam aż sie zanosiła i polozna przyszla i kazala rozebrać i płacz ustspil bo nawet jeść nie chciała:)
    Przy pierwszym dziecku wszystkiego sie uczy a przy drugim powtórka:)

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, proszę was o pomoc.
    W ubiegły poniedziałek miałam usg, był to 12t+3d. NT 1,13, kość nosowa widoczna, tętno 162/min. Lekarz mówił, że wszystko wygląda ładnie i jest OK.
    Nie miałam w planach robienie testu PAPP-A, ale to już inna historia. Następnego dnia po wizycie poszłam i zrobiłam. Wyniki dostałam po tygodniu czyli w ten wtorek i rochę się zdziwiłam oraz ... podłamałam.
    Moja wolna beta to ... 431,10 IU/l- strasznie wysoka :(
    PAPP-a - 4,26 IU/l- niby ładna, wysoka, ale do tej bety wypada marnie.
    Mam 28 lat. Żadnych chorób genetycznych w rodzinie, to moja pierwsza ciąża, nigdy nie poroniłam. Na interpretację testów muszę czekać do przyszłego piątku, ale nie spodziewam się rewelacji czytając inne wyniki.

Czy wiecie co może oznaczać tak wysoka wolna beta? Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Czy koło 20 tc można powtórzyć te badania?

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:55

• Michcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysss, oczywiście nie jestem lekarzem, więc nie wiem, jak u Ciebie, ale Olka jak była mniejsza też tak siniała. Szczególnie nóżki. A oprócz tego miewała bardzo sine dłonie i stopy. Przy przewijaniu zazwyczaj, jak była rozebrana. A u nas zawsze są 22 stopnie. Teraz już się to nie zdarza. Widocznie układ krążenia musiał dojrzeć :-)

Agsha, wyniki pappa faktycznie bardzo, bardzo dobre. Myślę, że w połączeniu z wynikiem Nifty to super wieści.
    O nerkach nic nie wiem, ale mam nadzieję, że to faktycznie nie jest nic groźnego.
    Co do NT, tak jak dziewczyny sądzę, że to błąd pomiaru. Kwestia dziesiątych milimetra. Nie wydaje mi się, żeby zmiany postępowały z godziny na godzinę. Sama jak oglądam mój filmik z usg prenatalnego widzę, jak lekarz mierzy - 2,2. Później bardziej 2,0, a na końcu znowu dociąga do 2,2. A pewnie robiło te badania dwoje różnych lekarzy, prawda?

Agness, mam nadzieję, że cokolwiek dzieje się z serduchem malucha samochód się 'wyjaśni, a jeśli nie, to masz rację - całe szczęście, że teraz jest tyle możliwości leczenia. Nawet w okresie prenatalnym, także nie ma się co martwić na zapas, tylko trzeba obserwować.

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa - nie powtarza się testu pappa. Krew musi być pobrana w tym samym dniu, w którym mierzone jest NT, a to robi się tylko między 11 tc a 13 t 6 d, poza tym okresem wyniki nie są miarodajne, czyli badanie nie ma sensu.
    Około 20 tc będziesz miała drugie usg prenatalne, bardzo dokładne i na nim mogą być widoczne ewentualne wady.

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka, jak Twoje swędzenie? Ustępuje trochę? Widzisz, taki urok... W naszym forumowy wątku, większość ciąż taka upierdliwa :-( ale dzieciaki rodzą się zdrowe! (choć niektóre również upierdliwe - vide moja Aleksandra ;-) )
    Trzymaj się dzielnie, 31 tc to już bliżej...

IviQ lubi tę wiadomość

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli pappa wyjdzie zle jest sens zrobic nifty?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pappa i wolna beta zrobiona dzien po badaniu przeziernosci. To zle?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szczepień - my zamierzaliśmy szczepić na rota, ale w całym młynie jaki tu mamy jakoś się źle dogadaliśmy z pielęgniarką no i przegapiliśmy termin, takie z nas dupy wołowe :-P

Misia, no mam nadzieję, że to jednak nie były buraki. Chociaż kurcze, i buraki i kasza jaglana są uznawane za te 'bezpieczne' produkty.
    A robiłaś sobie badania krwi? Jak To się czujesz na tej diecie?

Ja co prawda nie ograniczam produktów, za to ilościowo jem bardzo mało, z absolutnego braku czasu :-/

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie źródła, na które trafiłam podają, że musi być jednego dnia. Pewnie dlatego nazywa się to testem podwójnym.

Co do badań DNA to oczywiście indywidualny wybór. Gdyby pappa była dobra, to pytanie czy warto byłoby bardziej zasadne. Ale jak jest zła... No większość z nas tutaj właśnie w takiej sytuacji robiła test.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 11:20

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:55

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka, a czy Twój lekarz mówil Ci od czego zależy ta beta? Ja czytałam właśnie o fałszowaniu wyników przez progesteron oraz inne leki, ale ja brałam bardzo małą dawkę- 1 tabletkę dziennie od początku grudnia.
    Jak tylko zobaczyłam wynik bety poleciałam w środę rano żeby ją powtórzyć. Ciekawa jestem jak się może zmienić w ciągu tego tygodnia. Sama nie do końca wiem po co powtórzyłam to jedno badanie, chyba ludzka ciekawość :/
    Czekam do przyszłego piątku na wyniki, później będę się zastanawiać co dalej, zobacz ę też co powie lekarz.
    Dlaczego zapytałam o Nifty- bo tu znów poznajemy tylko prawdopodobieństwo, tylko sam wynik jest o wiele bardziej rzetelny. Czy dobrze pamiętam, że to badanie można wykonać do 24tc? A amnio do 20 tc?
    Znalazłam też fajną Klinikę we Wroc gdzie za 300 zł jest takie badanie:
    " USG II trymestru z dokładną oceną anatomii płodu oraz oceną markerów ultrasonograficznych zespołu Downa" - może najpierw pójść lepiej w jeszcze jedno miejsce, do innego lekarza? Robią też tam na miejscu interpretację Pappa, test Nifty i Amnio więc może tam mnie lepiej pokierują ... ?

4c3t9n73nr884ilb.png
‹‹ 205 206 207 208 209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ