X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem zdecydowanie za dużo kroków podejmujesz naraz. Wynik bety mówi cokolwiek tylko w połączeniu z wynikiem białka i ocena przeziernosci. Ty na razie masz same osobne wyniki, które nic nie mówią, a już na pewno nie laikowi. Wiem, że trudno tak czekać bezczynnie, ale moim zdaniem powinnaś pójść do gina i z nim o tym pogadać.
    Opis ze strony kliniki to właśnie klasyczne drugie usg prenatalne. I ono bardzo dokładnie sprawdza, czy dziecko dobrze się rozwija.
    W pierwszej kolejności pogadalabym z lekarzem, bo możliwe, że Twój test pappa jest 'niewazny' jeśli rozłożony na dwa dni.
    Spokojnie!

Agness27 lubi tę wiadomość

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, Nifty bada dna płodu - wydawało mi się, że można go zrobić na każdym etapie.

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nifty bada sie miedzy 11 a 24 tygodniem. Nie wiem czemu ale wiem ze tak jest.

Co do nereczek mojego Synka...mam nadzieje ze będzie lepiej. I ze nereczki to jedyny problem. Żeby w 20tc nic nie wyszlo bo juz w ogole oszaleje.

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam od siebie mogę poradzić jedno... Tyle się mówi o tym, jak stres ma szkodliwy wpływ na dziecko. My tu wszystkie miałyśmy stresujące ciążę, ale dziewczyny trzymały się dzielniej ode mnie. Ja z powodu wielu nieszczęśliwych splotów wydarzeń na różnych etapach, przepłakałam całą ciążę. Nie wiem na ile to ma związek, ale dziecko mam bardzo nerwowe, niespokojne. I dopiero teraz jest mi naprawdę trudno. Stańcie na rzęsach, żeby nie dokładać sobie stresów.

Wiem, że łatwo się mówi, ale ja żałuję, że nie potrafiłam trochę odpuścić. Może bym miała szczęśliwsze dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 13:47

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia wrote:
    Ja Wam od siebie mogę poradzić jedno... Tyle się mówi o tym, jak stres ma szkodliwy wpływ na dziecko. My tu wszystkie miałyśmy stresujące ciążę, ale dziewczyny trzymały się dzielniej ode mnie. Ja z powodu wielu nieszczęśliwych splotów wydarzeń na różnych etapach, przepłakałam całą ciążę. Nie wiem na ile to ma związek, ale dziecko mam bardzo nerwowe, niespokojne. I dopiero teraz jest mi naprawdę trudno. Stańcie na rzęsach, żeby nie dokładać sobie stresów.

Wiem, że łatwo się mówi, ale ja żałuję, że nie potrafiłam trochę odpuścić. Może bym miała szczęśliwsze dziecko.

No wiec ja plakalam 2 dni. Teraz czekam na kolejną wizyte i do niej zamierzam nie płakać :)

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha i to jest doskonały plan! Oby ostatecznie Aleksander okazał się spokojniejszy od Aleksandry :-) i zdrów jak ryba, ale za to już wszystkie trzymamy kciuki.

Swoją drogą Aleksandrowie powracają. Przyszły narzeczony mojej córki tak ma na imię, a kiedy leżałam w szpitalu przez chwilę na sali na troje dzieci (jeszcze w brzuchach) było dwóch Olków i moja Ola ;-)

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:55

Asiasia, izulala lubią tę wiadomość

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki powiedzcie mi... zakłądając oczywiście najgorszą wersję. Jeśli w 17t3d zrobię amnio i po 3 tygodniach (bo chyba szybciej nie da rady?) się dowiem, że maluszek ma dużą wadę to czy mogę jeszcze wtedy dokonać terminacji? Jak to wygląda? Bo chyba będzie ciężko z pieniążkami na fisha :(

relg6iyem5hi69f7.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka, ja póki co nie chcę przeczesywać tego wątku bo staram się nie czytać za dużo dopóki nie poznam wyników ostatecznych tej całej Pappy i dopóki nie poznam opinii lekarza. Nie chcę dostać do głowy, nie chcę się zamartwiać ani denerwować. Póki co udaje mi się to, ale zapewne dlatego, że sprawdza się w moim przypadku powiedzenie: "mniej wiesz, lepiej śpisz". Żałuje tylko, że zrobiłam tą Pappę bo mój plan był taki, że jeżeli USG wyjdzie dobrze to nic więcej nie robimy, a jeżeli źle to robimy Nifty. Czemu ja się dałam namówić na tą Pappę? Głupia !!!
    Na szczęście nawet jeżeli wyjdzie mi duże prawdopodobieństwo którejś trisomii to się nie załamię. Za dużo błędów z tą pappą więc po prostu poczekam na badanie połówkowe i ewentualnie zrobię Nifty.

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Asiasia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia wrote:

Dobrze, ze dalas nam wszystkim kuksanca! Moja mama powtarza mi caly czas to samo, ze jak tak dalej pojdzie, to naprawde bede miala newuska i sobie nie poradze. Dziekuje Tobie!

Szotka, Paolaaa, Agness27 lubią tę wiadomość

Asiasia
    p19us65gzsjdhk9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:55

Asiasia lubi tę wiadomość

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powtórzyłam tą wolną betę w środę czyli po tygodniu+jeden dzień. Wynik miał być w przyszłym tygodniu, ale właśnie otrzymałam tel :) Beta spadła z 431 na 292 - wiem, że liczy się wiele czynników na całość badania, ale jakoś mnie to uspokoiło. Bo spada ... A powinna więc to dobry znak.

Agness27 lubi tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Dunda Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2016, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Dziewczynki powiedzcie mi... zakłądając oczywiście najgorszą wersję. Jeśli w 17t3d zrobię amnio i po 3 tygodniach (bo chyba szybciej nie da rady?) się dowiem, że maluszek ma dużą wadę to czy mogę jeszcze wtedy dokonać terminacji? Jak to wygląda? Bo chyba będzie ciężko z pieniążkami na fisha :(

Mamalibu pytałam o to genetyka i wg polskiego prawa do 24tc można dokonać terminacji. Ja amnio miałam w 17tc.

<3 Marcel Zdzisław vel. Pająk
    mhsvl6d8imp4ywo3.png
    PCO stwierdzone w 2008r.
    05.2015 cb (6tc)
    1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź Dunda.

relg6iyem5hi69f7.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:

My w dniu amniopunkcji pytaliśmy sie o to genetyka i powiedzie ze terminacje dokonuje sie do 24 tygodnia.

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez odupuszczam nerwy i zaczynam zbierać wyprawkę dla Wojtka :)
    Te wszystkie badania to tylko nie potrzenie strach robią i zamieszanie i sama jestem tez tego przykładem.
    Córcia tez bardzo zadowolona ze będzie miała braciszka jak chciała i nawet chce mu pluszaki oddać z pokoju by tak pusto nie miał:))

Michcia może Ola z czasem będzie spokojniejsza.teraz pewnie dochodzą jeszcze żeby i dlatego może byc nerwowa.

jusella lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że "T" nie będzie potrzebna, i wreszcie pokochamy naszego synka tak, jakbyśmy tego chcieli...

jusella lubi tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:
    Mam wyniki PAPPA (bo mi w Medicover obligatoryjnie pobrali oprócz nifty) ale ja się na tym nie znam, dobre są?

Wolna jednostka Beta HCG (wg FMF) - 25,79 IU/l
    Białko PAPP-A (wg FMF) - 2,63 IU/l

Ryzyko podstawowe

Trisomia 21 1: 786
    Trisomia 18 1: 1865
    Trisomia 13 1: 5866

ryzyko skorygowane

Trisomia 21 1: 15721
    Trisomia 18 <1: 200000
    Trisomia 13 <1: 200000

Wolne B-HCG odpowiada 0,808 MoM
    PAPP-A odpowiada 1,011 MoM

Nie znam się w OGÓLE....
    co sądzicie?
    wyniki bardzo dobre nie masz sie czym martwic;))))

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola za bardzo kombinujesz. Jesli po raz drugi wykonalaś samo papę bez usg to to nadal nie jest miarodajne, a to ze Bhcg się zmienia najpierw idzie w góre potem spada to norma ale liczy sie dokladnie o ile spadla dla danego tygodnia. NIe mniej bez robionego w ten dzien USG to nic nie da. Poeczkaj na rozmowe genetyka nie mniej wyniki nie sa miarodajne.Jak tak panikujesz zrob nifty. Co prawda to nadal tylko prawdopodobienstwo ale z DNA dziecka a nie z Twoich hormonow. I postaraj sie nie przekombinowac.
    I nie panikuj skoro USG wyszlo super to sie nie stresuj na zapas

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Mam nadzieję, że "T" nie będzie potrzebna, i wreszcie pokochamy naszego synka tak, jakbyśmy tego chcieli...

Glowa do góry na pewno będzie dobrze.ja tez miałam czarne myśli i balam sie bardzo T ale na szczęście wszystko prawie dobrze wyszlo.
    Zobaczymy za 3 tyg co wykaże usg.

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ