Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
No niestety. Amniopunkcja niesie za sobą ryzyko. Ja się cieszę, że zdecydowałam się na Harmony. Mnie ten wynik uspokoił. Tzn. wiem, że trisomia 21 została wykluczona. A czy nie będzie jakichś innych komplikacji? Tego nigdy nie wiadomo, niestety.
Duphaston, przynajmniej ten który ja dostałam i teraz, i w szpitalu, jest doustny.
Ja jeszcze przez chwilę jestem ze Śląska, ale właśnie jesteśmy na etapie remontu mieszkania i czeka mnie przeprowadzka w mazowieckie... Chociaż nie wiem, czy jeszcze przed porodem się tam przeniosę a IviQ, bo pozwolę sobie za nią odpowiedzieć, reprezentuje Bydgoszcz
A Ty?NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Alicjo własnie dlatego odradzam Amnio chyba ze nifty pokaze zle, ale wtedy oni Ci to Amnio sfinansują. Zgadzma się z Michcią nigdy nie wiadomo czy coś innego nie wyjdzeie. dlatego stresuje się połówkowymi. Zwełąszcza ze mam na wynikach z prenatalnych napisane że po zlej bhcg musze byc pod scisejsa ochrona bo moga byc inne powiklania, ale poki co moja prywatna gin nic nie znalazla a tez bada dokladniej odkad mi prenatalne zle wyszly wiec jestem spokojna, a juz zapomniałam o ZD
Michcia tak po pracy bo kiedy??? dlatego tak mi dni uciekaja miedzy palcami. W pracy czasu na forum nie ma bo zawsze cos, po pracy czasem zakupy albo jakies inne zalatwiania jak jutro -paznoketki, wracam i robie obiad, co prawda moj tez moglby zrobic ale chyba bym z glodu padla bo on zawsze wymysla jakies przepisy dlugie i sie cacka z nimi.
Alicjo jak juz napisała Michacia jestem z Bydgoszczy:)
co do leków nie wiem bo ja nie biorę nic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 20:20
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
nick nieaktualny
-
aż się cieszę że ja nic nie muszę łykać
ale się załamałam teraz. Na fb własnie sie dowiedziałam że mój kolega z pracy, który kilka lat temu wyjechal za chlebem na zachód nie żyje...masakra a był z 5 lat młodszy...........[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
No proszę, Alicja, to jeszcze jesteśmy sąsiadkami Ja Bytom, konkretnie.
Eh, IviQ, jakaś jest czarna passa chyba, w ciągu ostatnich dni już od kilku osób słyszałam, że zmarł im bliski znajomy, albo że jakaś inna tragedia się wydarzyła. Oby ta fala już minęła...
Ja z kolei mam nadzieję choć na chwilę przestać panikować z powodu ciąży, bo jesteśmy teraz na etapie cykliniarz-pan od kominków-zakup płytek itd. i muszę temu choć trochę uwagi poświęcić. A jest tym trudniej, że od "placu budowy" jestem oddalona o 400 km, więc z mojej strony wszystko zdalnie. Na szczęście jest internet i w miarę ogarnięty mąż "na miejscu"NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Michcia to nie był bliski znajomyh a kolega z pracy ale to i tak straszne..taki młody... ja starsza a tu dopiero dizecko w drodzę a tam juz koniec zycia eh:( do tego jedna dziewczyna na innym forum napisała ze w rodzinie jej sie dziecko z ZD urodzilo a pappa byly dobre jedybe kosci nosowej nie bylo na pierwszym badaniu ale wyszła po tygodniu wiec bylo ok:( oczywiscie dodatkowo choroby serca sie po ur ujawniły;/ jak sie ciesze ze to Nifty zrobilam zamiast patrzec na ta Pappę co do niczego bo zdrowe dizeci rodzza sie chore a chore okazuja sie zdrowe....
moja bratowa dopilnowywala budowy jak byla w ciazy, a noj brat w pracy w niemczech wtedy i dala rade. Wiec co Ty nie dasz? pewnie ze dasz Michcia!!! zreszta nawet CI zadroszcze....ja mam malutkie mieszkanko, nie stac mnie na wieksze i niewiele tu mozna zmienic by sie nie zagracic. a na to by to z glowa zrobic tez nie mam kasy bo meble na wymiar sa masakrycznie drogie[/link]
nick nieaktualny
-
Alicjo naprawde masakra. Nifty da Ci pewność. wyobraź sobie że 25% dzieci z ZD miło idealne wynikami uSG i PAPPY rodzi się chore a 90% ze złymi zdrowe......wiec sie nbie martw Twoimi tylko wstrzymaj oodech do pt a potem zobaczysz zaczniesz się dopiero cieszyć przechodziłyśmy już przez to
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 21:53
alicja_, SweetCherryPie lubią tę wiadomość
[/link]
IviQ, też czytałam o tym przypadku ZD w rodzinie. Niesamowicie przykra informacja, chyba tym trudniejsza do zniesienia, kiedy samemu jest się w ciąży. Niestety, takie rzeczy się zdarzają i pozostaje nam tylko mieć nadzieję, że nas to nie dotknie.
Z lżejszych rzeczy (chociaż niekoniecznie wagowo ) - też Cię tak do lodów ciągnie? Ja właściwie codziennie wciągam jakiegoś rożka, albo ze dwie gałki lodów na spacerze (oczywiście z pominięciem okresu, kiedy miałam zapalenie tchawicy). Chyba dużo ciężarnych ma smaka na lody
I jeszcze raz napiszę, że podziwiam Twoje zasoby energii, rano musisz wstać do pracy, a jeszcze masz siłę na film (bo lody to jasna sprawa ). Ja się zaraz zakopię w łóżku, przerzucę z pięć stron absolutnie beznadziejnego kryminału, na jaki w promocji skusił mnie Matras i padnę Inna sprawa, to fakt, że Luteina, oprócz fatalnego skutku ubocznego jakim są krosty na twarzy miała też cudowny skutek uboczny - śpię po niej jak dziecko, a wcześniej było z tym różnie. Zobaczymy, jak się tu sprawdzi Duphaston
Alicja, do lekarki chodzę w Bytomiu. W Kato pracowałam no i w Kato byłam też na pierwszych prenatalnych, fatalnie przeprowadzonych i w ogóle ble.
Tychy znam słabo, ale przejeżdżam bardzo często, bo pochodzę z Bielska i parę razy w miesiącu odwiedzam tam rodzinę (zresztą, w Bielsku mam nadzieję rodzić).
Czyli też Cię czeka przeprowadzka w ciąży? Ile to kobieta potrafi udźwignąć Pełna jestem podziwu dla nas wszystkich.
Dobrej nocy i do spisania jutro!alicja_ lubi tę wiadomość
NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
SweetCherryPie, proszę natentychmiast lęk porzucić!
Oczywiście, ZAWSZE, W KAŻDEJ CIĄŻY, jest ryzyko, że dziecię urodzi się chore i to mogą być przeróżne wady, niekoniecznie genetyczne.
Ale pamiętaj o tym, że my oprócz standardowych badań prenatalnych, robiłyśmy jeszcze testy DNA, które w połączeniu z dobrymi USG połówkowymi, takie przykre niespodzianki jak historia Stasia właściwie wykluczają zupełnie.
Nie mówiąc już o tym, że po złych wynikach pierwszych prenatalnych, lekarze teraz jeszcze dokładniej badają i oglądają nasze maluchy.
Poza tym, zdarza się od czasu do czasu, że właśnie słyszę/czytam o takiej historii: cała ciążą książkowo, żadnych symptomów, badania super - a dziecko rodzi się chore.
Chyba rzadziej słyszy się: badania nie wyszły dobrze, były ryzyko wystąpienia wady, dalsza diagnostyka je wykluczyła - a dziecko urodziło się chore.
No, to takie moje spojrzenie, ku pokrzepieniu zlęknionych serc
SweetCherryPie, Kaśku, IviQ lubią tę wiadomość
NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Raport z pierwszego zastąpienia Luteiny Duphastonem: na czole zamiast kilkudziesięciu pęcherzyków - kilkanaście. Nie wiem, czy to po prostu trochę lepszy dzień, czy pierwszy objaw "odstawienia" L. Nadal jednak wyglądam jak muchomor w negatywie
No i, niestety, Duphaston nie ma na mnie takiego działania usypiającego. Dzisiejsza noc była poszarpana i nerwowa. Zobaczymy dalej.
Aha, Alicja, Luteiny doustnej też nienawidziłam, ale ona była podjęzykowa. Duphaston się normalnie połyka, jeśli to dla Ciebie jakaś różnica. Poza tym, Luteina to czysty progesteron, a Duphaston to syntetycznie wytworzony odpowiednik żeńskiego hormonu, więc możliwe, że po doustnym Duphastonie wcale tak źle nie zareagujesz ale to musisz dopytać lekarza, a ja nadal będę się obserwować.alicja_ lubi tę wiadomość
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
nick nieaktualnyDziewczyny mnie też ciągnie do lodów!
Jeżeli chodzi o przeprowadzkę to tak niestety będziemy sie przenosić w ciąży do większego gniazdka Dla dzidzi wszystko!
Jeszcze tylko 2 dni do wyniku Nifty! Dziewczyny trzymajcie mocno kciuki!!!!
Michcia - AAAA! Myślałam, że dopka też trzeba dać pod język i czekać. Okropne to było! Cały język mi drętwiał.
Jak można połykać to biore! A powiedz mi jest w dawce 50 czy 100?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2015, 10:16
IviQ lubi tę wiadomość
-
Z dwojga złego, lepiej przeprowadzkę zorganizować w ciąży, niż tuż po narodzinach bąbla, bo wtedy będzie szał
A z Duphastonem Cię zaskoczę, bo jest w dawce 10 mg. Sama się wczoraj zdziwiłam. Ja mam brać 3x1.NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
nick nieaktualny
-
Pewnie ten syntetyczny jest bardziej "skondensowany" i stąd mniejsza dawka.
A jeśli chodzi o kwestie czysto techniczne, wolę wersję doustną niż dopochwową, nie jestem fanką tych wszystkich późniejszych "wycieków"
Mam dziś takiego jakiegoś lenia, że dopiero idę się myć Coś czuje, że kolejny dzień mi przeleci przez palce...NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Michcia wrote:Kaśku, widzę Cię!
Zjadłaś truskawki?
Widzisz mnie bo zaglądam i sprawdzam co u Was
Truskawek nie jadłam Tutaj są bardzo drogie a co gorsza nie wyglądają zacjęcająco. To znaczy wyglądają super wszytkie czerwone i wręcz idealne ... no i jakoś przez to nie wyglądają jak prawdziwe.
Jak będę w PL to się najem po uszy...
Super że wizyta pozytywnie
Dziewczyny a co do amniopunkcji to powiem tylko że oczywiście że zdarzają się przypadki poronienie ale nadal to jest w PL 0,5-1%. I z doświadczenia to nie należy demonizować tego badania. Ja szłam na nie strasznie zestresowana bo naczytałam się o strasznych historiach. Podniosły mnie na duchu hisotrie dziewczyn tu z forum i rozmowa z lekarzem. Na pewno warto wybrać dobrego lekarza i porozmawiać z nim jakie ma doświadczenie ... To tylko tak na marginesie
Alicja trzymaj się dzielnie. Wiem że czekanie jest straszne... ale da się przeżyć, no i niewiele Ci juz zostało.
IviQ super wyglądasz No i z prawdziwym podziwem czytam o Twych dokonaniach kulinarnych.IviQ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMichcia - ja mam takiego samego lenia..
Miałam się uczyć, bo w sobotę kolokwium, ale w głowie ciągle mi siedzi Nifty, testy i dzidzia. Nie moge się na niczym skupić.
Kaśku dziękuję, ale sama wiesz jaki to okropny okres.
Wiem, że to głupie co powiem, ale kurcze patrze czasem na kobiety z tych patalogicznych rodzin - Idą w ciąży, nawalone, z papierosem w ręku, niczym się nie przejmują… i rodzą zdrowe dzieci. Do głowy by im nie przyszło robienie testów pappa i innych. A my tu sie staramy, dbamy, uważamy na wszystko i wychodzą czasem takie sytuacje Swiat jest niesprawiedliwy -
Hej Kaśku Myślałam, że pomimo ceny się skusisz na truskawki ja tam nie jestem fanką, ale wiem, że teraz wszyscy szaleją na ich punkcie.
Jak Ci tam leci zagramanicą? Odpoczywasz? Nacieszasz się M? Kiedy wracasz do PL? (sto pytań do... )
Alicja, nie dziwię się wcale, że nie możesz się skupić na nauce. Ja jak dostałam złe wyniki PAPPa to jeszcze pracowałam, a że wiedziałam, że to końcówka przed L4, to musiałam mnóstwo spraw pozamykać. I w momencie, który wymagał ode mnie największego skupienia, ja nie potrafiłam zebrać myśli.
Pamiętam, że pokłóciłam się wtedy potwornie z prezes firmy, co dało mi takiego kopa, że zrobiłam co miałam zrobić, ale nie polecam Ci teraz awantury z kimkolwiek
A co do tej niesprawiedliwości... pamiętam też, jak przez pierwsze 2-3 dni od wyniku PAPPa chodziłam jak zombie, zapuchnięta, wiecznie płacząca i też patrzyłam na każdą kobietę z dzieckiem "zdrowe... zdrowe... k***, zdrowe...wszystkie zdrowe". Taka złość czy zazdrość to chyba naturalna reakcja obronna.
Zresztą, pomyśl, czy my nie znalazłyśmy się w takiej sytuacji właśnie z uwagi na to, że tak się staramy i przejmujemy... Te "olewcze" kobiety nie robią badań prenatalnych, nie trzęsą się nad wynikiem białka, a bardzo możliwe, że też nie miałyby dobrych wyników.
Nie będzie to pocieszające, co teraz powiem, ale obawiam się, że z naszym nastawieniem, to już do końca życia mamy przechlapane bo ciągle będziemy czujne jak ważki i wszystko będziemy obserwować przez lupę niemalże
Ja się z tym już pogodziłam, taka moja uroda
Już sądziłam, że absolutnie nic z tego dnia nie będzie, ale zmobilizowałam się, wydobyłam zakurzoną już nieco lampę UV i zrobiłam w końcu manicure hybrydowy. Na jakieś 8-10 dni mam spokój, a później znowu będę marudzić
Teraz pędzę odebrać od krawca moją sukienkę i zrobić jakieś małe zakupy. Idę, bo mogę!
Miłego, dziewczęta.Kaśku, IviQ lubią tę wiadomość
16.09.15 - ZDROWA OLKA